Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Osvežena tesla model Y v Sloveniji starta s ceno 62 tisoč evrov
Strani: 1
sporočil: 320
Zadnja sprememba: IT2017a1 24.01.2025 12:31
+ avtopilot 7000 EUR, je cca. 70.000...Drago, vsaj meni :-) Za tak denar ima člover marsikaj na izbiro...
sporočil: 1.434
[IT2017a1]Avtopilota ne rabiš, ker ne deluje najbolje v našem okolju.
+ avtopilot 7000 EUR, je cca. 70.000...
Drago, vsaj meni :-) Za tak denar ima člover marsikaj na izbiro...
Odbiješ še subvencijo, + ddv pri firmi, in si že na bolj znosnih cifrah. Še passata ne dobiš za ta dnar :)
Si probal, da si tako prepričan?
Iz prakse ti lako povem, da s starim modelom prideš 460km daleč [75kwh neto, poraba 16]. Normalna mešana vožnja, tudi 220 po nemških avtocestah.
Seveda pozimi 10% manj, in seveda nikoli ne prideš na 0% baterije, ampak to je to.
Pa pejd u salon, pa kupi nekaj kar ima 500Km, pa povej koliko stane :)
Neprecenljivo, ko te zalepi v sedež....
Iz prakse ti lako povem, da s starim modelom prideš 460km daleč [75kwh neto, poraba 16]. Normalna mešana vožnja, tudi 220 po nemških avtocestah.
Seveda pozimi 10% manj, in seveda nikoli ne prideš na 0% baterije, ampak to je to.
Pa pejd u salon, pa kupi nekaj kar ima 500Km, pa povej koliko stane :)
Neprecenljivo, ko te zalepi v sedež....
sporočil: 31
Ga ni boljšega kot motorji na notranje izgorevanje z 300KM in več.
To je tapravi zvok, balzam za ušesa. Ne pa te električni mlinčki.
In raje kupim pasata, kot pa ta ameriška jajca.
[XTERM1]Vsakemu svoje :)
Ga ni boljšega kot motorji na notranje izgorevanje z 300KM in več. To je tapravi zvok, balzam za ušesa. Ne pa te električni mlinčki. In raje kupim pasata, kot pa ta ameriška jajca.
[FIskalnaFinta2]www.tesla.com/sl_SI/modely
To so podatki na uradni strani.
Ampak ja, to so uradni podatki, mene kot voznika zanima predvsem, kaj so neuradni podatki (praksa) :)
sporočil: 31
Tukaj se pa strinjava. Naj vsak vozi kar si želi, ne pa da bi
morali po letu 2035 vsi na EV.
sporočil: 1.703
[XTERM1]Sam bi se s kolesom ali konjsko vprego, pa me banda ne spusti na avtocesto :).
Tukaj se pa strinjava. Naj vsak vozi kar si želi, ne pa da bi morali po letu 2035 vsi na EV.
[odvisnik]Tvoja ustavna pravica je biti kolesar ;)
> [XTERM1]
> Tukaj se pa strinjava. Naj vsak vozi kar si želi, ne pa da bi morali po letu 2035 vsi na EV.
Sam bi se s kolesom ali konjsko vprego, pa me banda ne spusti na avtocesto :).
sporočil: 10.738
Veš zakaj je naš svet bolan?
Standardi za javno zobozdravstvo so tako outdated, da ZZZS ne plačuje modernih materialov pri popravljanju čekanov.
Po drugi stzrani pa subvenbcioniramo nadstandard pri avtomobilih.
Standardi za javno zobozdravstvo so tako outdated, da ZZZS ne plačuje modernih materialov pri popravljanju čekanov.
[Endimion]Zdravstvo je itak posebno poglavje. Moderni materiali so še najmanjša skrb, če ti uspe priti do zdravnika.
Glede avtomobilov, se ne strinjam čisto. Subvencije so najvišje za najcenejša vozila. In električni avtomobil jaz ne smatram za nek nadstandard, temveč za neobhodno nujo v prihodnje (ne govorim o letu 2035, lahko tudi kasneje).
Prvenstveno mene zanima zakaj sploh subvencionirat?
Mar ni tržnogospodarsko v tem, da tehnologije med seboj tekmujejo v ceni in kvaliteti?
Največji blef vse elektro manije je pridusanje udeležencev, da gre za skrb za čisto okolje. Če bi temu res bilo tako, subvencije na prodajo "čiste" energije in "čistega" transporta ne bi vplivale.
Tako pa se to gredo, ali pa greste, zato ker se vam to splača. In splača se vam zaradi subvencij, olajšav in podobnega.
Mar ni tržnogospodarsko v tem, da tehnologije med seboj tekmujejo v ceni in kvaliteti?
Največji blef vse elektro manije je pridusanje udeležencev, da gre za skrb za čisto okolje. Če bi temu res bilo tako, subvencije na prodajo "čiste" energije in "čistega" transporta ne bi vplivale.
Tako pa se to gredo, ali pa greste, zato ker se vam to splača. In splača se vam zaradi subvencij, olajšav in podobnega.
[Endimion]Subvencije jaz vidim kot vzvod, s katerim država poskusi nekaj stimulirati, ker zaradi različnih vzrokov tehnologija še ni konkurenčna ali kritični prag, da bi bila stvar privlačna ni še dosežen. Tako, kot z elektro avtomobili. prepričan sem, da v roku par let, mogoče 5, subvencije ne bodo več potrebne, ker se bo tehnologija izboljšala in pocenila, zaradi številčnejše prozvodnje.
Prvenstveno mene zanima zakaj sploh subvencionirat?
Tržno gospodarstvo je že zdavnaj samo floskula.... recimo, zakaj določene občine vabijo podjetja k njim, tako, da jim plačajo komunalne prispevke. Ali pa zakaj carine, zakaj so državne pomoči izbranim nekaj normalnega, konec koncev, če imaš otroka/e ti tudi vrtec subvencionira država. Pa zakaj lahko Irska nekaterim podjetjem dovoljuje praktično neobdavčeno delovanje? Ali ni tudi to subvencija, na svoj način. Tržno gospodarstvo my ass :)
Skrb za okolje je pač nekaj, kar ne more biti v lastni presoji deležnikov, ker vemo kako to gre. Z jezikom je lahko opletati, ko pa pride račun, je pa malo težje. Prepričan sem, da če bi bilo dovoljeno, bi 50% podjetij odlagalo odpadni material v naravo. Ker je tako cenejše, enostavno, nič več, nič manj.
Vprašaj se, koliko izmed nas ima na računu za električno energijo izbrano varianto energije iz obnovljivih virov? Jaz si upam trditi, da manj kot 10% ali pa še bistveno manj. Skratka, hočem ti reči, da morajo imeti ljudje še nek drug razlog, da se obnašajo ekološko, žal. Tako, da se z zadnjim tvojim delom popolnoma strinjam ;)
Če pa kaj obvladamo delat množično (poleg pušk in granat) so pa to
avtomobili.
Problem e-vozil je v tem, da hranilnik energije predstavlja 1/3 do 1/2 vrednosti vozila. Pri MNZ vozilu rabiš... plehnato posodo. Navadno posrano pocinkano plehnato posodo. Ki jo natočiš v 2 minutah. Ne 30 minut od 20 do 80%.
Regulacija in eventualne državne pomoči so smiselne v segmentih, kjer je zaradi oligopolnih ali monopolnih teženj to potrebno, ali pa kjer obstaja vse obči konsenz okoli nečesa.
Omenjaš subvencioniran vrtec. Jaz sem ga zagovarjal, ko sta ga obiskovala moja otroka, in ga zagovarjam sedaj, ko sta srednješolca, in ga bom še naprej. Ker se tudi zaradi tega starši lažje odločajo za imet otroke, za družbo je ceneje častit pol vrtca, kot pa imeti enega odraslega doma, ki z davki in prispevki ne prispeva nič. Cilj je, da bi čim veš odraslih imelo otroke, ter da se fond populacije obnavlja na čim bolj naraven način.
Skrb za okolje in ravnanje odpadki je podobno. Obstaja vseobče strinjanje, da moramo za naravo skrbet. In jo ne onesnaževati. Ker je skupno. Je "last" vseh nas. Naj si bodo to gozdovi, travniki, reke, morje. Zato imamo pravila, in kazni. Zato imamo odlagališča odpadkov, ter centre za reciklažo. Ker se vsi, ali pa velika večina nas, strinja, da je tako prav.
Pri solar in e-vozilih pa tega vseobčega konsenza ni. Ker je v osnovi predrag. On ga subvencioniramo po sili. Z dekretom. Prva petoletka. Velik skok naprej. We have this. Wir schafen das!
Vse politično dirigirane take petoletke se niso dobro izšle. Nikjer. Niti ena ne. Dieselgate je bila posledica tega, da politika ni poslušala industrije.
E-vozila so že s prihodom Tesle na trg presegle nivo bazičnih raziskav. Alzo je nujno ukinit subvencije takoj. Trg naj tu naredi svoje. Tehnologija je, znanje je, proizvodne kapacitete so, elektrika je... a da jo ni? Ah jabiga.
In razlika med naftnimi in plinskimi viri na eni strani, ter elektriko na drugi, je v tem, da prve moremo poceni skladiščit. Elektrike pa ne.
Omenil si še izbiro zelene elektrike na položnici. Pa bog-te-jebo, v naši Ulici je 20 hiš na vsaki strani, in vse se napajajo iz iste trafo postaje. Kako naj elektron ve, da je zelen, in če je že zelen, v katero hišo naj gre?
Problem e-vozil je v tem, da hranilnik energije predstavlja 1/3 do 1/2 vrednosti vozila. Pri MNZ vozilu rabiš... plehnato posodo. Navadno posrano pocinkano plehnato posodo. Ki jo natočiš v 2 minutah. Ne 30 minut od 20 do 80%.
Regulacija in eventualne državne pomoči so smiselne v segmentih, kjer je zaradi oligopolnih ali monopolnih teženj to potrebno, ali pa kjer obstaja vse obči konsenz okoli nečesa.
Omenjaš subvencioniran vrtec. Jaz sem ga zagovarjal, ko sta ga obiskovala moja otroka, in ga zagovarjam sedaj, ko sta srednješolca, in ga bom še naprej. Ker se tudi zaradi tega starši lažje odločajo za imet otroke, za družbo je ceneje častit pol vrtca, kot pa imeti enega odraslega doma, ki z davki in prispevki ne prispeva nič. Cilj je, da bi čim veš odraslih imelo otroke, ter da se fond populacije obnavlja na čim bolj naraven način.
Skrb za okolje in ravnanje odpadki je podobno. Obstaja vseobče strinjanje, da moramo za naravo skrbet. In jo ne onesnaževati. Ker je skupno. Je "last" vseh nas. Naj si bodo to gozdovi, travniki, reke, morje. Zato imamo pravila, in kazni. Zato imamo odlagališča odpadkov, ter centre za reciklažo. Ker se vsi, ali pa velika večina nas, strinja, da je tako prav.
Pri solar in e-vozilih pa tega vseobčega konsenza ni. Ker je v osnovi predrag. On ga subvencioniramo po sili. Z dekretom. Prva petoletka. Velik skok naprej. We have this. Wir schafen das!
Vse politično dirigirane take petoletke se niso dobro izšle. Nikjer. Niti ena ne. Dieselgate je bila posledica tega, da politika ni poslušala industrije.
E-vozila so že s prihodom Tesle na trg presegle nivo bazičnih raziskav. Alzo je nujno ukinit subvencije takoj. Trg naj tu naredi svoje. Tehnologija je, znanje je, proizvodne kapacitete so, elektrika je... a da jo ni? Ah jabiga.
In razlika med naftnimi in plinskimi viri na eni strani, ter elektriko na drugi, je v tem, da prve moremo poceni skladiščit. Elektrike pa ne.
Omenil si še izbiro zelene elektrike na položnici. Pa bog-te-jebo, v naši Ulici je 20 hiš na vsaki strani, in vse se napajajo iz iste trafo postaje. Kako naj elektron ve, da je zelen, in če je že zelen, v katero hišo naj gre?
sporočil: 1.794
To je približno 42 slovenskih povprečnih plač
Podobno pravijo da je koštala stoenka v času socializma :)
Podobno pravijo da je koštala stoenka v času socializma :)
sporočil: 1.794
[XDONA1]Biti kolesar je v LJ nevaren način prevoza.
> [odvisnik]
> > [XTERM1]
> > Tukaj se pa strinjava. Naj vsak vozi kar si želi, ne pa da bi morali po letu 2035 vsi na EV.
>
> Sam bi se s kolesom ali konjsko vprego, pa me banda ne spusti na avtocesto :).
Tvoja ustavna pravica je biti kolesar ;)
Zadnjih 10 let sem se vsaj 5 krat (po božjem naključju) rešil gotove smrti.
Statistika sicer kaže, da povprečno na dve leti kolesarja v LJ čaka smrt,
ampak edino sreča v nesreči je ta, da je na cestah definitivno več sreč kot nesreč :)
Zadnja sprememba: XDONA1 25.01.2025 17:05
[Endimion]Ja, na drugi strani pa pozabiš omeniti 10.000 delov motorja in menjalnika klasičnega avtomobila :)
Če pa kaj obvladamo delat množično (poleg pušk in granat) so pa to avtomobili.
Ki tudi ni zanemarljiv po vrednosti.
Ne, lahko imaš pa zelo različne vire in pokrivaš potrebo čisto komot. Oz, razvoj gre v smeri baterijskih sistemov za množično uporabo. Imamo pa tudi že črpalne elektrarne, tako, da je elektrika na voljo takoj in vedno. Ti je mogoče že kdaj zmanjakala doma?
No, daj razmisli malo. Seveda nisem tako mislil, da dobiš ti elektron iz nemške vetrnice ali TEŠ-a. Ampak sklepam, da je tako, da če ima nekdo večinoma odjemalce, ki so izbrali obnovljive vire, potem mora tak delež elektrike pridobiti na trgu iz teh virov. Če pa tako ni, je to potem velik nateg, se strinjam.
sporočil: 1.121
[Endimion]Aleluja! :-) Saj pravim, da je večina ljudi prašičev (kot sem napisal v komentarju pred nekaj minutami v neki drugi debati na tem portalu). In to na več področjih in tudi lahko v več (higienskih) smislih.
Seveda je to velik nateg.
Po daljnovodih se hkrati pretaka elektrika iz jedrskih, plinskih (naftnih), premogovnih, in sončnih in vetrnih elektrarn. In mešanice niti ne moreš ugotoviti z analizo, kot je to možno deloma pri plinu, zaradi molekulske sestave plina. 400kV in 50Hz. To je jeben standard!
Seveda nisem ostal brez elektrike. Ampak jaz imam porabo energije porazdeljeno nekako na pol. Elektrika mi poganja razsvetljavo, pralni, sušilni stroj ter pečico. Ogrevanje vode, ter ogrevanje hiše pa sem prepustil plinu. Na balkonu imam majhno balkonsko PV, s katero sem upal napajat mojo računalniško mašinerijo, no pa je sredi decembra bilo premalo... tisti 2,5kWh hranilnik vkloplja napajanje iz vtičnice. Panel ne naredi zadosti. Onih 800W(p) pozimi ni zadosti da poganja 1PC, 2 monitorja, ter strežnik.
Kar se vozil tiče. Jaz govorim o hranilniku energije, ti pa o pogonskem sklopu. Cena pogonskega sklopa je enaka. Na eni strani imava motor, menjalnik, sklopko, hladilnik, etc... na drugi pa elektromotorje, ter močnostno elektroniko, ki to krmili. Elektromotorji v avtomobilih so glede na maso izjemno močni. To je precej drugačna tehnologija. Ki ni poceni. Ravno tako močnostna elektronika.
Hranilnik energije je pa v e-vozilih bolano drag. Gre za baterijo. Če menjava hranilnika energije v avtu stane med 10 do 20.000€ za avto, ki stane med 40 do 80.000€ je to bolno. Preveč.
To ni tehnologija, primerna za res vseobčo rabo. Ni. Ne še. Ne upam napovedati, kdaj bo, če sploh bo.
A veš da je komajda kdo pisal, da je zelena vlada (hehe) z novim letom uvedla letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu.. tudi za E-vozila. In bazirano na teži. Do 1350kg je toliko, nad tem pa kar konkretno več.
Po daljnovodih se hkrati pretaka elektrika iz jedrskih, plinskih (naftnih), premogovnih, in sončnih in vetrnih elektrarn. In mešanice niti ne moreš ugotoviti z analizo, kot je to možno deloma pri plinu, zaradi molekulske sestave plina. 400kV in 50Hz. To je jeben standard!
Seveda nisem ostal brez elektrike. Ampak jaz imam porabo energije porazdeljeno nekako na pol. Elektrika mi poganja razsvetljavo, pralni, sušilni stroj ter pečico. Ogrevanje vode, ter ogrevanje hiše pa sem prepustil plinu. Na balkonu imam majhno balkonsko PV, s katero sem upal napajat mojo računalniško mašinerijo, no pa je sredi decembra bilo premalo... tisti 2,5kWh hranilnik vkloplja napajanje iz vtičnice. Panel ne naredi zadosti. Onih 800W(p) pozimi ni zadosti da poganja 1PC, 2 monitorja, ter strežnik.
Kar se vozil tiče. Jaz govorim o hranilniku energije, ti pa o pogonskem sklopu. Cena pogonskega sklopa je enaka. Na eni strani imava motor, menjalnik, sklopko, hladilnik, etc... na drugi pa elektromotorje, ter močnostno elektroniko, ki to krmili. Elektromotorji v avtomobilih so glede na maso izjemno močni. To je precej drugačna tehnologija. Ki ni poceni. Ravno tako močnostna elektronika.
Hranilnik energije je pa v e-vozilih bolano drag. Gre za baterijo. Če menjava hranilnika energije v avtu stane med 10 do 20.000€ za avto, ki stane med 40 do 80.000€ je to bolno. Preveč.
To ni tehnologija, primerna za res vseobčo rabo. Ni. Ne še. Ne upam napovedati, kdaj bo, če sploh bo.
A veš da je komajda kdo pisal, da je zelena vlada (hehe) z novim letom uvedla letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu.. tudi za E-vozila. In bazirano na teži. Do 1350kg je toliko, nad tem pa kar konkretno več.
[Endimion]Saj ne gre za to, kaj se pretaka, ampak za to, kaj, od koga distributer elektriko kupi.
Seveda je to velik nateg.
Elektrika je pač elektrika :)
Seveda nisem ostal brez elektrike. Ampak jaz imam porabo energije porazdeljeno nekako na pol. Elektrika mi poganja razsvetljavo, pralni, sušilni stroj ter pečico. Ogrevanje vode, ter ogrevanje hiše pa sem prepustil plinu. Na balkonu imam majhno balkonsko PV, s katero sem upal napajat mojo računalniško mašinerijo, no pa je sredi decembra bilo premalo... tisti 2,5kWh hranilnik vkloplja napajanje iz vtičnice. Panel ne naredi zadosti. Onih 800W(p) pozimi ni zadosti da poganja 1PC, 2 monitorja, ter strežnik.Govorim o vozilu, kot celoti. Ne zanima me samo en del. Moraš gledati skupek, takega, kot ga ti kupiš in plačaš. Baterija je za enkrat res še precej draga, čeprav ne toliko, kot omenjaš.
Nasprotno, proizvodna cena električnega vozila je celo nižja, od podobnega ICE vozila, kot celota. Neprimerno več se pa vlaga v razvoj, tej stroški so vkalkulirani v prodajno ceno seveda.
EV ima tudi bistveno manj sestavnih delov in ocenjuje se, da je sestava vozila cca 30-40% hitrejša oz cenejša.
Kaj bo, ko pridejo ven novi tipi baterij, si pa ne upam napovedati. Sem pa gotov, da bo šel napredek precej naprej tukaj.
Vidiš, zdaj ti spet ni prav, da so subvencijo za letno dajatev za EV ukinili :)
Jaz sem to zasledil, je pa res, da se to ni obešalo na veliki zvon. Po drugi strani so pa povišali subvencije in podaljšali oprostitev plačila bonitete za službeno vozilo.
sporočil: 98
[Endimion]Rezervoar je že pri bencinskem bolj preprost. Kaj pa motor? Bencinski z menjalnikom ima nekaj 1.000 delov, olje, svečke, hladilno tekočino..., električni nekaj 100 brez potrošnih materialov.
Strani: 1