Strani: 1 2 3 4 5

crt sporočil: 28.683
[#2611524] 10.08.16 19:55 · odgovor na: (#2611513)
Odgovori   +    3
[BeliF]
> [crt]
> ce pa zelis konstruirati vprasanje s taksnimi omejitvami in pogoji, da ti bom na koncu rekel "ne vem", potem evo, ni problema: ne vem.

ni res. ti že dolgo veš, da obresti sploh ne bomo plačevali... si nemalokrat napisal na tem forumu
no, glej, ce ti bolj od mene ves, kaj da jaz vem, potem itak ni problema in ne rabis se mene zraven.
[#2611525] 10.08.16 19:56 · odgovor na: anon-19362 (#2611517)
Odgovori   +    5
[maningi]
Prej ali slej bosta to logiko razumela tudi Merkel in Schäuble, sam takrat bomo imeli že novo Lipo (pa upam brez kašne nove vojne) :)))
to v oklepaju je glavna stvar.
[#2611526] 10.08.16 19:58 · odgovor na: bigl (#2611523)
Odgovori   +    5
[bigl]
> [crt]
> > [bigl]
> > Da mal dodam. Za oba Marxa in Keynesa, velja, da je njuna največja škoda ta, da sta svoj briljanti um uporabila za napačne in škodljive stvari. Egotripa. Lep dan.
>
> :)
>
> marx je se v casu svojega zivljenja okoli razlagal, da on nikakor ni marksist, ko je gledal, kaj so se fantje v politicni praksi spravili delat pod marelo njegovih zapisanih misli (tipicno 180 stopinj kontra njim, da o tistih po njegovi smrti niti ne govorimo).
>
> poslusanje keynesa (economic consequences of the peace) bi lahko kljucno pripomoglo k izogibanju drugi svetovni vojni.
>
> zdaj pa... ma cuj, res se ne bom sel, kateri mrtvi ekonomist ima vecjega :)

Čudno @crt pa praviš da se vam o teh na matematiki niti sanjalo ni, kot praviš.
malo si raztegnil. pravim, da na matematicnem faksu vsekakor nismo poslusali o ekonomistih. vendar kdor pozna samo tisto, kar se je ucil v soli in na faksu - bog pomagaj.
FIN-488997 sporočil: 24
[#2611530] 10.08.16 22:48
Odgovori   +    1
Gospod Kotnik,

imam eno prošnjo. A bi nam, bralcem financ in davkoplačevalcem, lahko izračunali, koliko je Republika Slovenija investirala v Tadeja Kotnika v času študija? Ali drugače, koliko nas je stalo, da ste zaključili dodiplomski študij in podiplomski študij ter oba doktorata?

V bistvu me že lep čas moti, da ste zaposleni na državni Univerzi, medtem pa pišete doooooooooooooolge kolumne, za katere sem že do danes predvideval, da jih pišete v delovnem času - predvidevanje pa je potrdila primerjava vaših znanstvenih objav 2014-2016 z objavami 2008-2009.

Danes sem se oglasil, ker me je vzpodbudil stavek v vaši kolumni: »No ja, v tej naložbi me oblasti vsaj ne bodo ostrigle!«?

In od tukaj naprej me zelo moti, da javni uslužbenec, celo znanstveni svetnik in dobitnik prešernove nagrade, že nekaj mesecev prikazuje svoj prav in piše o oblastnikih, ki so ga neupravičeno razlastili.

Ali pa v bolj Finance style obliki: na živce mi gre, da profesor ELEKTROTEHNIKE, ki se že celo kariero šlepa na državnih jaslih vlaga denar v PODREJENE OBVEZNICE kakopak državnih bank in potem porabi pol leta časa za boj z oblastniki in dokazuje SVOJ PRAV. Medtem pa mu oblastniki (beri: slovenski davkoplačevalci) dajemo plačo in investiramo javna sredstva v negovo znanstveno raziskovalno delo iz področja ELEKTROTEHNIKE.

Kot rečeno, gospod Kotnik, lepo prosim za kratek izračun investicije RS v Tadeja Kotnika. Mislim da sem zasledil, da je investicija države v študenta, ki je zaključil doktorski študij na državni univerzi (predtem že diplomo in znanstveni magisterij) cca 1 MIO eur.

Hvala,
Boštjan
anon-15342 sporočil: 8.014
[#2611540] 11.08.16 07:19 · odgovor na: FIN-488997 (#2611530)
Odgovori   +    13
To sporočilo je izbrisal avtor (21.08.2016 22:48)
anon-207617 sporočil: 6.899
[#2611541] 11.08.16 07:22 · odgovor na: FIN-488997 (#2611530)
Odgovori   +    9
[FIN-488997]
Gospod Kotnik,

imam eno prošnjo. A bi nam, bralcem financ in davkoplačevalcem, lahko izračunali, koliko je Republika Slovenija investirala v Tadeja Kotnika v času študija? Ali drugače, koliko nas je stalo, da ste zaključili dodiplomski študij in podiplomski študij ter oba doktorata?

V bistvu me že lep čas moti, da ste zaposleni na državni Univerzi, medtem pa pišete doooooooooooooolge kolumne, za katere sem že do danes predvideval, da jih pišete v delovnem času - predvidevanje pa je potrdila primerjava vaših znanstvenih objav 2014-2016 z objavami 2008-2009.

Danes sem se oglasil, ker me je vzpodbudil stavek v vaši kolumni: »No ja, v tej naložbi me oblasti vsaj ne bodo ostrigle!«?

In od tukaj naprej me zelo moti, da javni uslužbenec, celo znanstveni svetnik in dobitnik prešernove nagrade, že nekaj mesecev prikazuje svoj prav in piše o oblastnikih, ki so ga neupravičeno razlastili.

Ali pa v bolj Finance style obliki: na živce mi gre, da profesor ELEKTROTEHNIKE, ki se že celo kariero šlepa na državnih jaslih vlaga denar v PODREJENE OBVEZNICE kakopak državnih bank in potem porabi pol leta časa za boj z oblastniki in dokazuje SVOJ PRAV. Medtem pa mu oblastniki (beri: slovenski davkoplačevalci) dajemo plačo in investiramo javna sredstva v negovo znanstveno raziskovalno delo iz področja ELEKTROTEHNIKE.

Kot rečeno, gospod Kotnik, lepo prosim za kratek izračun investicije RS v Tadeja Kotnika. Mislim da sem zasledil, da je investicija države v študenta, ki je zaključil doktorski študij na državni univerzi (predtem že diplomo in znanstveni magisterij) cca 1 MIO eur.

Hvala,
Boštjan
Resnično upam, da je ime Boštjan zgolj naključno.

Obenem me veseli, da vecina javnosti in forumske publike kljub desetletju krize vseeno ni tako degradirana, da bi aktivno zahtevala srednjeveške, teokratsko inkvizicijske nazore zgornjega teksta.

Da večina javnosti vendarle sprejema, da imamo pravico do drugačnega mnenja od kakršnega koli privat delodajalca, še posebej pa imamo pravico do drugačnega mnenja od oblasti in do obrambe svoje lastnine pred nezakonitim zasegom.

Sem sprijaznjen s tem, da se javnost za te pravice ne bo aktivno borila, sploh kadar so kršene neznanim posameznikom.

Ampak da nekdo aktivno napade oporečnika z argumentom "bog da, bog vzame", in da torej bodi tiho zgolj zato, ker delaš v državni službi, to je vendarle new low.

Naj nas ta tekst vse skupaj spomni na tiste čase, ko je oblast na slovenskem naredila čistko med učitelji, ki niso bili na njeni ideološki liniji. Zavrnimo ponovne pozive k enoumju, pa čeprav tudi sodobno dvo-umje ne prinaša "nove švice" ali kake druge obljubljene dežele.
[#2611545] 11.08.16 08:02 · odgovor na: FIN-488997 (#2611530)
Odgovori   +    3
ze prej sem imel vtis, da je bilo vceraj nekaj v zraku.
[#2611546] 11.08.16 08:09 · odgovor na: crt (#2611389)
Odgovori   +    2
[crt]
je pa tragikomika sedanje situacije v tem, da dela kapitalske pokojninske sisteme manj vzdrzne, kot so to "solidarnostni". pa smo spet pri slovenizaciji sveta.
British government bond yields traded in negative territory on Wednesday, compounding fears that a global collapse in government borrowing costs has tipped the UK’s pension industry into a funding crisis.

The steep fall prompted a former pensions minister to call for a national inquiry into the impact on company pensions of the Bank of England’s new £70bn bond-buying plan, launched to stimulate the economy amid fears of a Brexit-related slowdown.

“The Bank wants to stimulate the economy by bringing down interest rates, but the Bank is not acknowledging the negative impact these measures are having on pension deficits, and neither is the government,” said Ros Altmann, the minister under David Cameron.

The accelerating collapse of yields has widened already substantial gaps in many large pension funds, which use the rates to estimate how much additional funding they will need to meet benefit payments.

www.ft.com/cms/s/0/c...98c63.html
anon-166232 sporočil: 3.600
[#2611547] 11.08.16 08:10
Odgovori   +    0
Mislim, da ni tako hudo in šokantno. Negativni donosi obveznic veljajo za nekaj izdaj nekaj izdajateljev, kdor jih ne želi pač izbere druge. Negativne obrestne mere veljajo zgolj za hrambo denarja bank pri centralni banki, kdor ne želi lahko sredstva investira. Pasivni vlagatelji in upravljalci se morajo preleviti v aktivne. Naj si z aktivnostjo zaslužijo svojo provizijo, ne s pasivnostjo.
Komaj pozitivne obrestne mere centralnih bank so lep primer Zeitgeista - odraz časa. Ko se največji (FED) odloči za smer plovbe, se tudi mali odpravijo tja. Kaj pa naj? In ko veliki vidi, da mali plujejo v njegovi smeri, še sam pospeši. Pa so tam.
anon-84104 sporočil: 20
[#2611549] 11.08.16 08:14 · odgovor na: FIN-488997 (#2611530)
Odgovori   +    2
Niste korekten, pavšalno mu očitate kar nekaj. Kaj, a je g. Kotnik sklenil z vašim domnevnim upnikom - državo kak dolžniški sporazum?
[#2611550] 11.08.16 08:18 · odgovor na: anon-166232 (#2611547)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: crt 11.08.2016 08:24
[COP]
Negativni donosi obveznic veljajo za nekaj izdaj nekaj izdajateljev, kdor jih ne želi pač izbere druge.
veljajo za cca 35% sestavin jp morgan government bond index (kot enega precej relevantnega indeksa).

ekstra nerodno je za tiste pasme vlagateljev, ki jih pravila omejujejo na doloceno podmnozico obveznic.
kdor ne želi lahko sredstva investira. Pasivni vlagatelji in upravljalci se morajo preleviti v aktivne. Naj si z aktivnostjo zaslužijo svojo provizijo, ne s pasivnostjo.
I feel sure that the demand for capital is strictly limited in the sense that it would not be difficult to increase the stock of capital up to a point where its marginal efficiency had fallen to a very low figure.

This would not mean that the use of capital instruments would cost almost nothing, but only that the return from them would have to cover little more than their exhaustion by wastage and obsolescence together with some margin to cover risk and the exercise of skill and judgment. In short, the aggregate return from durable goods in the course of their life would, as in the case of short-lived goods, just cover their labour costs of production plus an allowance for risk and the costs of skill and supervision.

Now, though this state of affairs would be quite compatible with some measure of individualism, yet it would mean the euthanasia of the rentier, and, consequently, the euthanasia of the cumulative oppressive power of the capitalist to exploit the scarcity-value of capital.

Interest today rewards no genuine sacrifice, any more than does the rent of land. The owner of capital can obtain interest because capital is scarce, just as the owner of land can obtain rent because land is scarce. But whilst there may be intrinsic reasons for the scarcity of land, there are no intrinsic reasons for the scarcity of capital.

I see, therefore, the rentier aspect of capitalism as a transitional phase which will disappear when it has done its work. And with the disappearance of its rentier aspect much else in it besides will suffer a sea-change. It will be, moreover, a great advantage of the order of events which I am advocating, that the euthanasia of the rentier, of the functionless investor, will be nothing sudden, merely a gradual but prolonged continuance of what we have seen recently in Great Britain, and will need no revolution.

(keynes pred malo manj kot 100 leti)
bigl sporočil: 18.363
[#2611551] 11.08.16 08:20 · odgovor na: crt (#2611545)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: bigl 11.08.2016 08:21
[crt]
ze prej sem imel vtis, da je bilo vceraj nekaj v zraku.
Razgibana debata:-). Tudi jaz sem skuril žeton zanjo. Zato sem ga dobro izkoristil. Aktivnih državljanov nevajen se je ogasil ta Boštjan. Pa ne da...? No, Tadej mu je odgovoril.
Človek mora razmišljat o različnih stvareh, da napreduje, bi rekel, da se razvija. In eno so to sposobni in to počnejo, drugi pa se polenijo in ostanejo na nekem zgodovinskem nivoju. In te razlike se potem večajo in očitki z njimi, da ne rečem nevoščljivost. Komplimenti Tadej. Lep dan.
[#2611552] 11.08.16 08:21 · odgovor na: anon-15342 (#2611540)
Odgovori   +    0
[TadejK]
Investirala je približno toliko kot v vsakega drugega z enako stopnjo izobrazbe v RS, doktorat na francoski univerzi pa je ni stal nič, tudi bivanje v Franciji sem si kril iz mednarodnih in francoskih štipendij.
O tem nisem podvomil. Dejansko sem upal, da boste pripravili kratek izračun. Potem pa bi lahko Finance to objavile v članku. Za slednje vem, da je znanstvena fantastika.
Kolumne večinoma pišem v nedeljo zvečer, če to ne zadošča, pa nadaljujem v ponedeljek po 22h (ker imam od 19h30 do 21h30 rekreativno košarko). Tudi če gre za zelo aktualno tematiko in podatke osvežim v torek dopoldne, tik preden kolumno oddam v postavitev za tisk, se vam s tem ni treba obremenjevati, ker je moj delovnik z izjemo predavanj precej fleksibilen (pri čemer mi nadur ne izplačujejo, čeprav marsikateri dan delam več kot 8 ur, tako da se tudi s tem ni treba obremenjevati).
Sam o tem težko sodim, lahko pa primerjam. Znanec, sicer direktor slovenskega podjetja s prek 100 zaposlenimi, se je pred nekaj časa odrekel kolumnam, ker jih ni uspel spisat ob nedeljah zvečer.

Hm? Lahko to malo razčlenite? Kaj od tegale: sicris.izum.si/searc...lv&id=8946 je po vašem podpovprečno za nekoga moje starosti z mojim znanstvenim nazivom?
Lahko razčlenim, tudi v podrobnosti. Ampak: vaše znanstveno raziskovalno delo je nedvomno več kot povprečno, iz podatkov izhajajoč odlično. Še enkrat, nikjer v to nisem podvomil. Poudarek je bil na primerjavi obdobij in primerjava drži.

Aha, če ne bi bil znanstveni svetnik, bi to smel, tako se pa ne spodobi in znanstveni svetniki morajo biti tiho, ali kako?
Tukaj ne bova prišla skupaj. Vsak se sam odloči, kako in kje bo deloval ter kje so meje spodobnega. Po moje gre prej za vrednote in xQ-je, ki so prirojene / privzgojene in niso povezane z izobrazbo.

Nikakor pa nisem mislil, da bi morali biti tiho in pohlevni.
Tole sem prebral trikrat in še vedno ne razumem. A moje "znanstveno raziskovalno delo iz področja ELEKTROTEHNIKE" bi mi moralo jemati 24 ur na dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto? Pri čemer vas hkrati moti to, da "se že celo kariero šlepam na državnih jaslih", in to, da sem si nekaj denarja zmožen prislužiti tudi v tržnem gospodarstvu (recimo s pisanjem kolumn za Finance)?
To je bil samo Finance style povzetek prejšnjega odstavka.
Nedvomno morajo biti vaši prihodki iz delovanja v tržnem gospodarstvu zavidanja vredni, sicer ne bi imeli sredstev za podrejenski gambling.
PS: Odgovor napisan zunaj časa standardnega delovnika.
Hehe, moram reči, da sem pričakoval še večje banaliziranje.
Obstaja tudi druga pot. Lahko bi si umislili svoj delovnik, tako da bi najprej napisali odpoved na Univerzi, ustanovili s.p., ki bi sčasoma prerasel v deoo in dajal kruh najprej enemu zaposlenemu in tako naprej. Priporočam, je svojevrsten občutek.
[#2611554] 11.08.16 08:25 · odgovor na: FIN-488997 (#2611552)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: bigl 11.08.2016 08:28
Mi o vsebini, ti o osebah. To je balkansak navada, menda. Drž se vsebine. Da vidimo domet. Lep dan.

P.S. Tadeju pa kapo dol za pogum in kvalitetne članke.
[#2611555] 11.08.16 08:33 · odgovor na: anon-207617 (#2611541)
Odgovori   +    1
Resnično upam, da je ime Boštjan zgolj naključno.
Ime ni naključno.
Tudi po naključju ne nameravam politizirati z vami okrog tega, kaj si misli večina javnosti in forumske publike. In tudi z nobenim drugim na to temo. Zagovarjam inženirski pristop in tukaj prideva takoj do vprašanja kje in kako ste izmerili javnost in forumsko publiko.

Sicer pa sebe prištevam v generacijo, ki je ni mogoče več pritegniti z rdečimi in rumenimi, s pomori in partizani, z oporečniki in pohlevniki, itd.
Nimam pa nič proti ljudem, ki jih to pritegne in so pripravljeni prispevati več tisoč plodnih zapisov na omenjene teme.
[#2611557] 11.08.16 08:43 · odgovor na: FIN-488997 (#2611555)
Odgovori   +    2
[FIN-488997]
> Resnično upam, da je ime Boštjan zgolj naključno.

Ime ni naključno.
Tudi po naključju ne nameravam politizirati z vami okrog tega, kaj si misli večina javnosti in forumske publike. In tudi z nobenim drugim na to temo. Zagovarjam inženirski pristop in tukaj prideva takoj do vprašanja kje in kako ste izmerili javnost in forumsko publiko.

Sicer pa sebe prištevam v generacijo, ki je ni mogoče več pritegniti z rdečimi in rumenimi, s pomori in partizani, z oporečniki in pohlevniki, itd.
Nimam pa nič proti ljudem, ki jih to pritegne in so pripravljeni prispevati več tisoč plodnih zapisov na omenjene teme.
Kaj ti misliš povej, tega pa še nisem zasledil na odprto temo. Sej se da, tudi z inženirskim pristopom:-). To kaže na manjko pri metodologijah, ampak to ni predmet debate. Obresti in vse kar je z njimi povezano. To pa je, tudi z inženirskim pristopom, če drugače ne gre, pa gre. Lep dan.
[#2611558] 11.08.16 08:46 · odgovor na: crt (#2611546)
Odgovori   +    1
kogar zanimajo take stvari, sveza roba

Policy Research Working Paper 7791
Negative Interest Rate Policies
Sources and Implications
World Bank
August 2016

documents.worldbank....PS7791.pdf
[#2611561] 11.08.16 09:07 · odgovor na: crt (#2611558)
Odgovori   +    0
Crt, saj ne bo tako kot je predivideno. Nekaj so morali napisat. Tudi "helikopterski denar" se v deflaciji v Japoniji ni obnesel, pišejo. Sem si shranil za mirno branje kasneje. Thx. Lep dan.
[#2611562] 11.08.16 09:10 · odgovor na: FIN-488997 (#2611555)
Odgovori   +    8
[FIN-488997]
> Resnično upam, da je ime Boštjan zgolj naključno.

Ime ni naključno.
Ne razumeš. Vse kaže, da vendarle je naključno - pomislil sem namreč, da si Boštjan Jazbec (en ključnih akterjev v svinjariji z izbrisom obveznic), ampak tako ubrisan kot ti pa tudi on ne more biti.

S kom ti misliš polemizirati in v katero generacijo se prištevaš in koliko šraufov si med svojim inženiranjem narisal, se mi gladko jebe. Forum je od Financ, in one presojajo, kaj bo in kaj ne bo stalo na njem.

Imamo pa tukaj resnicno najvec takih, ki so mentalno generacija belih in rdecih, kommijev in oporecnikov. Imamo jih tudi nekaj, ki menijo da zivijo v časih Adama Smitha, pa tudi kakšne ki so bolj francosko revolucionarni. Vseh sort nas je. Tvoja mentaliteta pa kaže neko nagnjenost k Ludviku XIV., in drugim "predfriderikovskim" absolutisticnim pogledom na pravico do interpretacije dejstev.

Žal taki popestritvi pogledov težko rečem kaj drugega, kot omračitev.

Pa pazi, da te med posebnimi občutji, ko za domovino in cesarja ustvarjaš delovna mesta, ne bo razneslo od same pomembnosti. Brez tebe se bo nabralo toliko manj davkov, da bomo vsi gladovali.
pobalin sporočil: 14.456
[#2611563] 11.08.16 09:11 · odgovor na: crt (#2611437)
Odgovori   +    1
[crt]
resurs, ki ga je neomejeno mnogo, nima naravne cene, ima lahko samo politicno ceno.
Katerega resursa pa je neomejeno mnogo? Tudi zrak, voda ipd. so omejeni. Reciva, da je neomejeno vesolje. Je potem cena potovanja v vesolje politična, naravnana po željah oligopola Musk, Branson & Co.? ;-)
[#2611564] 11.08.16 09:18 · odgovor na: pobalin (#2611563)
Odgovori   +    4
[pobalin]
> [crt]
> resurs, ki ga je neomejeno mnogo, nima naravne cene, ima lahko samo politicno ceno.

Katerega resursa pa je neomejeno mnogo? Tudi zrak, voda ipd. so omejeni. Reciva, da je neomejeno vesolje. Je potem cena potovanja v vesolje politična, naravnana po željah oligopola Musk, Branson & Co.? ;-)
Izmikas se iz prakse v igro besed.

Zrak je za prakticne potrebe neomejen. Enako morska voda (torej ne plaža, ampak prav voda).

In to velja tudi za fiat valuto. Njena vrednost je družbeno dogovorjena in oblast jo po svoji presoji tiska ali jemlje iz obtoka in v njej pobira davke, s cimer uveljavi svojo avtoriteto in veljavo fiat valute kot legal tenderja.

In ker je valuta hkrati kapital, lahko drzava, se posebej v trenutnem deflatornem okolju, ustvarja kapital po mili volji. In to tudi počne, zato je za posvečene kapital zastonj, in ima posledično tako ceno, kot jo ima.

Pa saj vse to veš.
XBANK35 sporočil: 13
[#2611565] 11.08.16 09:22 · odgovor na: FIN-488997 (#2611530)
Odgovori   +    8
Izjemno zanimiv prvi vpis v forumsko zakladnico.

Iz tega sem se naučil slednjega - spečih tepcev se ne podcenjuje.
tommoz sporočil: 9
[#2611566] 11.08.16 09:24 · odgovor na: crt (#2611456)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 11.08.16 09:20
[crt]
> [NemirniTujec]
> Ce ne bo nekega velikega tehnicnega preboja (iphone s 4K resolucijo ni tehnicni preboj) na zahodu, bomo imeli fevdalizem ali socializem. Kapitalizma brez donosa na kapital pac ne more biti.

tako.
Zakaj v temu primeru ne more biti kapitalizma. Že včasih so si kapitalisti lahko razdelili npr. 15% donos neke delnice na:
- 10% donosa zaradi rizika
- 5% donosa kar zaradi kapitala samega

Po novem bo donos pač manjši:
- 10% donosa zaradi rizika
- 0% donosa kar zaradi kapitala samega
Zakaj tak kapitalizem nebi deloval?

Meni se ta nova varianta zdi celo pravičnejša (Negativni donos je pa spet svoja zgodba - to je kot neka vrsta novega davka, ki ne vem če je smiselna).
anon-409644 sporočil: 32
[#2611567] 11.08.16 09:24 · odgovor na: FIN-488997 (#2611552)
Odgovori   +    5
čas vnosa: 11.08.16 09:17
Sori, da se vmešavam v debato, ampak če se ti zdi, da je poraba davkoplačevalskega denarja v šolstvu oz. v visokem šolstvu potrebna tvoje pozornosti oz. nadzora, ali ne bi bilo po tvojem bolj pametno, da svoja vprašanja nasloviš na državo, kot na doktorje znanosti? Država je namreč tista, ki odloča o tem, komu bo dala denar, pod kakšnimi pogoji in kaj bo v zameno zahtevala. Pa tudi sicer bi lažje prišel do odgovorov, če bi se obrnil na državo. Meni se namreč zdi tvoj pristop izjemno butast. Zakaj bi hotel vsakega doktorja znanosti posebej spraševati, koliko denarja je zanj porabila država ter koliko ga ji je vrnil v obliki davkov, ki jih je neposredno ali posredno prispeval v državno blagajno. Razen seveda, če ne gre za tisto znano: When people can't control their own emotions, they have to control someone else's behavior in se vtikajo v vse druge, le v sebe ne.

Ampak recimo, da ti takšen bistveno bolj mukotrpen postopek res ne predstavlja težav, saj si se v skrbi za porabo davkoplačevalskega denarja (in takšno skrb iskreno pozdravljam) pripravljen odrekati marsikaterim lastnim življenjskim projektom (vseeno upam, da tega ne boš počel v svojem službenem času). Vseeno se mi zastavlja vprašanje, ali ne bi bilo potemtakem bolje, da bi najprej sam poskušal priti do vsaj približnih odgovorov. Saj zadeva je popolnoma enostavna, meni je vzelo 5 minut dela. Enostavno pogledaš v proračun RS ter v njem poiščeš, koliko se letno porabi za programe osnovnega šolstva, množiš z 9 in deliš s številom osnovnošolcev, pa boš videl da država za osnovno šolanje porabi cca 36.000€ na učenca. Podobno naredi za srednjo šolo in visoko šolstvo (za slednjo je izračun nekoliko težji, ker je veliko osipa). V glavnem hitro boš lahko opazil, da je tvoj izračun way off.
[#2611569] 11.08.16 09:28 · odgovor na: bigl (#2611561)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 11.08.2016 09:30
[bigl]
Crt, saj ne bo tako kot je predivideno. Nekaj so morali napisat. Tudi "helikopterski denar" se v deflaciji v Japoniji ni obnesel, pišejo. Sem si shranil za mirno branje kasneje. Thx. Lep dan.
je kar nekaj porocil od darilnih akcij po svetu v preteklosti.

tu imas denimo dva linka za japonsko. aktualna razlika med njima je bila v tem, da se je en ponavljal in je bilo to znano, en pa ne. temu primerna (za moje oci) je bila tudi percepcija in uporaba s strani prejemnikov.

www.esri.go.jp/jp/ar...is012a.pdf

www.sciencedirect.co...8312000317

tukaj imas za raznolikost se avstralce (ze bili omenjeni v forumu) - andrewleigh.org/pdf/...imulus.pdf

po moje je jasno, da za potiskanje v porabo rabis vsaj dvoje:

- casovno omejenost darila
- predvidljivo ponovljivost darila
anon-409644 sporočil: 32
[#2611571] 11.08.16 09:34 · odgovor na: anon-207617 (#2611562)
Odgovori   +    2
[NemirniTujec]
> [FIN-488997]
> > Resnično upam, da je ime Boštjan zgolj naključno.
>
> Ime ni naključno.
Vprašati je treba njegove starše, pa bomo videli, ali je (ime) naključno ali ne.
anon-25179 sporočil: 283
[#2611574] 11.08.16 09:46 · odgovor na: anon-409644 (#2611571)
Odgovori   +    5
Bi pa bilo higienicno, da novinec Bostjan pripise tudi svoj disclaimer oz razkritje interesov svojega pisanja.

Ker stopiti iz sence anonimnosti v temo o strizenju iz ljubega miru je tako, kako da se izrazim, malo nenavadno za nakljucnega Bostjana :).
pobalin sporočil: 14.456
[#2611583] 11.08.16 10:14 · odgovor na: anon-207617 (#2611541)
Odgovori   +    6
[NemirniTujec]
Obenem me veseli, da vecina javnosti in forumske publike kljub desetletju krize vseeno ni tako degradirana, da bi aktivno zahtevala srednjeveške, teokratsko inkvizicijske nazore zgornjega teksta.
Poglej malo naslove in vsebino člankov tukaj in še kje v kriznem obdobju, pa boš razumel, da ima dvom/radovednost/sum svojo genezo tudi v javnem diskurzu. Tudi jaz sem se včasih vprašal, kako TadejK zmore svoje prestižno redno delo in še vse informiranje, pisanje in aktivizem v zvezi z investicijami in finančnimi zgodbami. Zaradi lastne slabosti/radovednosti lahko razumem FIN-488997 in sem mu na nek način hvaležen, ker je vprašal (tudi) namesto mene. Mogoče bi bila moja formulacija malo drugačna, a to ni bistveno. Zame vprašanje ni napad, obsojanje brez vprašanj pa je.

Bistveno je, da je TadejK odgovoril zelo spodobno, samozavestno, a nič arogantno (BS style). Dobro je dal vedeti, da ima čisto vest in da se bo morala "ljudska inkvizicija" bolj potruditi in svoje očitke postaviti na bolj trdne temelje, če ga hoče oblatiti. Po mojem ima vprašanje FIN-488997 tako že zaradi odgovora neko vrednost.
Da večina javnosti vendarle sprejema, da imamo pravico do drugačnega mnenja od kakršnega koli privat delodajalca, še posebej pa imamo pravico do drugačnega mnenja od oblasti in do obrambe svoje lastnine pred nezakonitim zasegom.
No, pravzaprav je prav to bistvo. Če podležemo pogledu, da so javni uslužbenci zaradi plače iz proračunskega denarja dolžni svoje misli, nazore, osebno avtonomijo absolutno podrediti državnemu/oblastnemu aparatu (kakršenkoli je in karkoli pač počne) in se odreči svoji avtonomnosti tudi v prostem času, se nam skrajno slabo piše. To je pot v pekel. So pa to stvari, ki jih je treba gojiti v celi družbi, vedno znova razlagati vsakemu posamezniku, privzgajati vsaki generaciji, kot se vsi učimo hoditi, plavati, voziti kolo. Če hočemo imeti svobodno in kritično razmišljajočo družbo.
simonagruden sporočil: 630
[#2611585] 11.08.16 10:19
Odgovori   +    9
Ne vem kolk smo državljani investirali v g. Kotnika, ampak kolikor je šlo mojega denarja, je vredno vsakega centa. :) Z veseljem preberem vse njegove članke in potem tudi komentarje na te članke.
Finance berem v glavnem zaradi komentarjev in bom samo rekla vsem, ki se trudite jih pisati, hvala, ker sem se v teh letih ogromno naučila ravno iz njih. :)
[#2611587] 11.08.16 10:22 · odgovor na: pobalin (#2611583)
Odgovori   +    4
Ker so dosezki obcudovanja vredni, je pomembno da je ton vprasanja tudi tak. Bil pa je ravno obraten.

P.S. Ti si mal mahnjen na pozicioniranje advocatus diaboli, ane :-)?

Strani: 1 2 3 4 5

new-qetesh