Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Video: Profesor Kovač novinarko Sovdatovo poučuje o kredibilnosti
sporočil: 11.068
[Endimion1]Trgovec, ki prodaja svoje lastne izdelke ni neka velika redkost kot izgleda iz pisanja tega članka. Recimo trgovci z avtomobili, Apple, če naštejem samo najbolj izstopajoče primere. Na spletu jih je takšnih cel milijon v vseh branžah. Resnica je ravno nasprotna, klasična trgovina je vrsta v izumiranju, pa naj se sliši še tako bogokletno. Sam sploh ne vidim neke ekscesnosti v omenjenem poskusu slovenskih živilskih ponudnikov, da se organizirajo v okviru takšne pobude. Stvar funkcionira v Italiji, ni mi jasno, zakaj na bi v Sloveniji?
Problem je da če Trgovina pristane v lasti svojih lastnih dobaviteljev, pride do incestnega odnosa na napačen način.
A kot dobavitelj prodaja svoje izdelke Trgovini B katere lastnik je. Na kateri ravni bo optimiiral? ravni trgovine, al ravni svojega Core Biznisa?
Tukaj po mojem ne gre za zdrav poslovni odnos. lastnika zanima dobiček. A ta dobiček pride seveda z maržo. Ker si prodajnih cen trgovina ne more ravno povsem po svoje izbirat, ker obstaja v Sloveniji solidna konkurenca splošnih trgovcev, bo al šparal pri sebi (Kar ima nek limit, in tega je verjetno tudi TUŠ že dosegel pri obstoječem poslovnem modelu), ali pa bo davil dobavitelje. Skratka A mora za dobiček na B-ju davit samega sebe :)
sporočil: 2.309
[0513ANITO]Imaš kar prav, po svoje je dobro, da javnost spozna, kakšni "profesorji", kvazi ekonomisti, se zbirajo na EF. Bodo vsaj znali svetovati svojim otrokom, na katero fakulteto se ne smejo vpisati.
> [Breiva]
> Petra bravo!
>
> Ta neznalica je izgledal kakor šolarček proti tebi. Bila pa si malo preveč prijazna do njega.
>
> Kako lahko takšen b... pride do profesorja ne ekonomski fakulteti, mi pa res ni jasno, še Tajnikar je proti njemu velik strokovnjak. Je pa B. Kovač glavni strokovnjak za ekonomska vprašanja na javni hiši RTV.
>
> In on naj bi ocenjeval kredibilnost? Hahaha... sem se moral prav naglas smejati njegovim neumnostim.
Petra bi morala Kovaču zabrusit, da naj svoje bedarije predava za katedrom Ekonomske Fakultete.
Na TV-ju je pa jamo eden od govorcev ki ga ocenjuje javnost. Torej naj profesor le govori Neumosti. Naj javnost (vsaj tista, ki ima malo soli v glavi) ve kaki troti predavajo na Ekonomski fakulteti.
Že pred nekaj dnevi smo vedeli, da je kar veliko takih, ki kradejo državni (naš, davkoplačevalski) denar. Meni davkarija vsako leto pobere skoraj 2.000,. evrov od moje avstrijske penzije in tega kradejo profesorji na EF.
sporočil: 48
Upniki in posredno seveda tudi država vedo, da je položaj Tuša
dejansko izgubljen. Z njim vred gredo na dno morja tudi njihovi več
stomilijonski dani krediti. V dani situaciji se je država
domislila, da preko "prostovoljne nabirke" rešijo Tuš in kredite
državnih bank kar usmiljeni državljani.
sporočil: 6.948
Ta arogantnost skupaj s honorarji, ki jih večinoma posredno in
neposredno plačuje proračun (beri davkoplačevalci) in slovito
"pripravljenostjo", so tipična slika "naših" posvečenih
intelektualcev.
O vsebini raje ne bi, je preveč diletantska, da bi pametni ljudje o tem sploh razpravljali.
Kaj je počel tam državni sekretar Slapnik mi sploh ni jasno, saj ni vedel o stvari praktično nič Če bi ga Bobovnik povprašal kaj konkretnega, bi se verjetno skril ali pa prav milo pogledal Kovača, da ga reši.
Ne, tovariši, socializma še ni konec. Prav nasprotno, vrača se čez glavna vrata.
O vsebini raje ne bi, je preveč diletantska, da bi pametni ljudje o tem sploh razpravljali.
Kaj je počel tam državni sekretar Slapnik mi sploh ni jasno, saj ni vedel o stvari praktično nič Če bi ga Bobovnik povprašal kaj konkretnega, bi se verjetno skril ali pa prav milo pogledal Kovača, da ga reši.
Ne, tovariši, socializma še ni konec. Prav nasprotno, vrača se čez glavna vrata.
sporočil: 14.456
[Breiva]Dvomim, da se lahko butec cela desetletja tranzicije sprehaja po akademskih hodnikih, političnih dvoranah in medijskih catwalkih, in da si ga za mentorja kar trikrat izbere nek mladoekonomist. Za to mora biti Kovač kaj več kot butec.
Vedno si moraš izbrati najbolj butastega profesorja, saj potem laže narediš diplomo ali doktorat.
Da pa po vsem opustošenju, ki je med njegovimi vzvišenimi sprehodi po javni sceni nastalo v Sloveniji, drzne pred kamero nacionalne TV neki znani jezikavki zabrusiti aroganten el-francisco-y-rodizem, je pa res skrajno butasto. Torej je vendarle butec. :-)
sporočil: 1.344
[pobalin]"Več kot butec":-)
> [Breiva]
> Vedno si moraš izbrati najbolj butastega profesorja, saj potem laže narediš diplomo ali doktorat.
Dvomim, da se lahko butec cela desetletja tranzicije sprehaja po akademskih hodnikih, političnih dvoranah in medijskih catwalkih, in da si ga za mentorja kar trikrat izbere nek mladoekonomist. Za to mora biti Kovač kaj več kot butec.
Da pa po vsem opustošenju, ki je med njegovimi vzvišenimi sprehodi po javni sceni nastalo v Sloveniji, drzne pred kamero nacionalne TV neki znani jezikavki zabrusiti aroganten el-francisco-y-rodizem, je pa res skrajno butasto. Torej je vendarle butec. :-)
sporočil: 706
[vrac]Enostavno zato ker zadružništvo v Sloveniji ne funkcionira. Ime zadruga prihaja iz besed "za" in "drug" pri nas pa deluje samo sistem "za sebe". Imamo dovolj zgledov iz kmečkega zadružništva, ki je čisti relikt komunizma. Zadruge niso bile ustanovljene zato, da bi pomagale kmetu, temveč da bi kmete naredile podložne socializmu. Ker neodvisnih kmetov se komunisti bojijo kot hudič kriza. Tako je vodstvo zadrug vedno delalo (in še) v korist države in predvsem v lastno korist. Ne vidim v kakšnem smislu bi Tuš z.o.z. lahko delal v korist svojih zadružnikov (lastnikov).
> [Endimion1]
> Problem je da če Trgovina pristane v lasti svojih lastnih dobaviteljev, pride do incestnega odnosa na napačen način.
>
> A kot dobavitelj prodaja svoje izdelke Trgovini B katere lastnik je. Na kateri ravni bo optimiiral? ravni trgovine, al ravni svojega Core Biznisa?
>
> Tukaj po mojem ne gre za zdrav poslovni odnos. lastnika zanima dobiček. A ta dobiček pride seveda z maržo. Ker si prodajnih cen trgovina ne more ravno povsem po svoje izbirat, ker obstaja v Sloveniji solidna konkurenca splošnih trgovcev, bo al šparal pri sebi (Kar ima nek limit, in tega je verjetno tudi TUŠ že dosegel pri obstoječem poslovnem modelu), ali pa bo davil dobavitelje. Skratka A mora za dobiček na B-ju davit samega sebe :)
Trgovec, ki prodaja svoje lastne izdelke ni neka velika redkost kot izgleda iz pisanja tega članka. Recimo trgovci z avtomobili, Apple, če naštejem samo najbolj izstopajoče primere. Na spletu jih je takšnih cel milijon v vseh branžah. Resnica je ravno nasprotna, klasična trgovina je vrsta v izumiranju, pa naj se sliši še tako bogokletno. Sam sploh ne vidim neke ekscesnosti v omenjenem poskusu slovenskih živilskih ponudnikov, da se organizirajo v okviru takšne pobude. Stvar funkcionira v Italiji, ni mi jasno, zakaj na bi v Sloveniji?
[vrac]Z avtomobili? Kolikšen delež prodajne mreže je v lasti avtomobilskih firm? Raste ali pada?
Trgovec, ki prodaja svoje lastne izdelke ni neka velika redkost kot izgleda iz pisanja tega članka. Recimo trgovci z avtomobili, Apple, če naštejem samo najbolj izstopajoče primere.
Apple je izjema ali novo pravilo, iPad = iSolata, iPhone = iKotleti?
Na spletu jih je takšnih cel milijon v vseh branžah. Resnica je ravno nasprotna, klasična trgovina je vrsta v izumiranju, pa naj se sliši še tako bogokletno.OK...
Sam sploh ne vidim neke ekscesnosti v omenjenem poskusu slovenskih živilskih ponudnikov, da se organizirajo v okviru takšne pobude. Stvar funkcionira v Italiji, ni mi jasno, zakaj na bi v Sloveniji?To je res nadvse logično! Ker je klasična trgovina v izumiranju, je treba podalpsko prededipalsko pleme nategniti, da z uzadruženjem v neskončnost rešuje izumirajočo poslovno vrsto. Ker to funkcionira v Italiji. Ampak izumira. Zato dajmo mi. Slovenija, en sam naravni rezervat Evrope, gojišče izumirajočih vrst in modelov, jurski park v razvoju.
[denac]In nekaj časa tudi urednik beograjske/federalne Borbe, če se prav spomnim.
Je! Ker je bil njegov oče Božo Kovač včasih direktor televizije Ljubljana. Znan tudi pod imenom Kodžak.
[pobalin]Ne vem, kje ti vidiš kako tranzicijo? Jaz je ša nisem občutil ali doživel, vsaj v glavah raznih B. Kovačev ne.
> [Breiva]
> Vedno si moraš izbrati najbolj butastega profesorja, saj potem laže narediš diplomo ali doktorat.
Dvomim, da se lahko butec cela desetletja tranzicije sprehaja po akademskih hodnikih, političnih dvoranah in medijskih catwalkih, in da si ga za mentorja kar trikrat izbere nek mladoekonomist. Za to mora biti Kovač kaj več kot butec.
[Breiva]Moraš gledati malo širše, ne tako srepo strmeti predse. :-)
Ne vem, kje ti vidiš kako tranzicijo? Jaz je ša nisem občutil ali doživel, vsaj v glavah raznih B. Kovačev ne.
sporočil: 730
Takšni strokovnjaki kot sta B.Kovač in Slapnik so posledica
negativne selekcije v praksi. Sicer je pa tudi Bobovnik postavljal
dobra vprašanja, ki so zmedla oba.
Predstavniki nacionalnega pač (beri: interesa mojega žepa).
Predstavniki nacionalnega pač (beri: interesa mojega žepa).
sporočil: 3.223
Glede na odziv sem pred nekaj minutami pogledal sinočnje Odmeve.
Humoristični vložek na temo Tuš.Slapernik?Lep dokaz kako se z
butastimi ,nesposobnimi osebki osramoti politično vodstvo,ki to
porine nekam na politično pozicijo.Razumem,da kaj koristnega ne zna
početi,ne razumem pa,da je čas v oranžni družbi in občasno
stresanje neumnosti v mikrofon ,dovolj za obrambo tekovina.
Kovač? Je to nadomestilo za Tajnikarja?Revež in doktor ekonomskih znanosti,ki izgubi živce samo zaradi konkretnega vprašanja novinarke na katero v vsej zalogi svoje ekonomske znanosti ne najde pravega odgovora.
Novinarka Petra Sovdat.Nič drugega,tokrat sem vse povedal s tem,da sem napisal...novinarka.Z besedo " sleng " je oba sogovornika-politika poslala v lutkovno gledališče.
Kovač? Je to nadomestilo za Tajnikarja?Revež in doktor ekonomskih znanosti,ki izgubi živce samo zaradi konkretnega vprašanja novinarke na katero v vsej zalogi svoje ekonomske znanosti ne najde pravega odgovora.
Novinarka Petra Sovdat.Nič drugega,tokrat sem vse povedal s tem,da sem napisal...novinarka.Z besedo " sleng " je oba sogovornika-politika poslala v lutkovno gledališče.
sporočil: 1.005
Zadnja sprememba: FIN-527377 12.01.2016 17:35
Pogledal tale razgovor.Sram me je takih državnih sekretarjev, ki namesto zame kot državljana razmišljajo za svoje Zaresne sponzorje.
Še bolj me je sram takih profesorjev na ljubljanski ekonomski (!!!) fakulteti. Prekleto dobro zdaj razumem sina, ki se je po tretjem letniku, opravljenem na vrhunski kanadski unverzi, vrnil nazaj zgrožen nad ravnijo ljubljanskega ekvivalenta in za noben denar ni hotel zapravljat časa z magisterijem na EF, raje je poln idej in novih znanj odprl svoj s.p. Tekavčičke, Kovači, Tajnikarji in podobna golazen so rak na pljučih, zaradi katerega zdaj crkavamo na obroke že od 2009. Bolezen so nam pa zakuhali seveda že v 90-ih. V korist svojih lastnikov.
Gospoda sta me spominjala natanko na podobne tovariše izpred desetletij, ki so mi po TV ex cathedra razlagali, kaj je zame dobro. Potem pa se odpeljali iz RTV studia v črnem mercedesu s šoferjem. Jaz pa kot nadobudni mladi raziskovalec sanjal o Ladi Samari...
sporočil: 129
[PetraS]Ne sekiraj se, teh kovačev ekonomistov je kar nekaj, pa vsi skupaj niso za celoto...sploh pa oni na karirasto flanelasto srajco (ki jo nosi kot spalno srajco) je stand by za kritiko janše, ampak, sedaj nima preveč možnosti, ker se kritizirani ne izpostavlja.
no, to je point
[pobalin]Trefio si me usred ćela, bi rekel Masleša. Ha,ha,ha...
> [Breiva]
> Ne vem, kje ti vidiš kako tranzicijo? Jaz je ša nisem občutil ali doživel, vsaj v glavah raznih B. Kovačev ne.
Moraš gledati malo širše, ne tako srepo strmeti predse. :-)
sporočil: 3.248
[devte]Prepričan sem, da krediti bank niso problem. Te smo že N-tič pokrili davkoplačevalci.
Upniki in posredno seveda tudi država vedo, da je položaj Tuša dejansko izgubljen. Z njim vred gredo na dno morja tudi njihovi več stomilijonski dani krediti. V dani situaciji se je država domislila, da preko "prostovoljne nabirke" rešijo Tuš in kredite državnih bank kar usmiljeni državljani.
sporočil: 5.314
Kdo bo torej želel vstopiti v tako zadrugo?Nihče. Tudi če Tuš sanirajo z davkoplačevalskim denarjem, ne bo vstopil nihče. Kdo bo tvegal svoj denar v "podjetju", ki ga bodo obvladovale interesne skupine?
Verjetno bodo sanacijo res naredili, vmes bo Tuš propadal, potem bodo ponudili v odkup deleže, interesa ne bo in Tuš bo še naprej propadal. Na koncu bo prodan kaki trgovski verigi iz Somalije, dvomim, da se bo kje bližje našel spodoben kupec, ki bi, ha, ha, ha, kot bodo zahtevali, obdržal vse zaposlene.
Prodaja Tuša bo prvovrstna komedija, zagotovite si sedeže v prvih vrstah. Predvsem me zanima, kdo so tisti Tuševi kupci, ki naj bi bili strateško zainteresirani, da Tuš ostane v rokah dobaviteljev. Verjetno jih je toliko, kot je za delo sposobnih med migranti, o katerih delovnih sposobnsotih je Kovač blodil v Delu pred meseci, ko še niso bili objavljeni rezltati anket iz držav gostiteljic.
sporočil: 1.036
Če bi bili ti naši ekonomisti - veleumi res kaj sposobni, bi se v
tej majhni državici godilo drugače kot se! Sori, vsi dr.
ekonomije!!!
[PetraS]Ja, najbrž mora biti človek malo zadet ali/in imeti želodec iz titana ali/in biti totalen jebiveter.
se ne. če bi se, ne bi mogla delat, kar delam ;)
Jaz že dober teden tuhtam, kaj bi naredil, če bi bil na novinarjevem mestu, ko je moral zabeležiti tole izjavo:
"Tudi vsa naša javna podjetja, združena v Javni holding Ljubljana, in Javni stanovanjski sklad so všteti, a ta naša podjetja imajo toliko depozitov kot kreditov, pa še druge občine so lastniško zraven... Ali ni bolje kaj prej narediti in spodobno vračati posojila kot pa imeti denar v nogavici?" (Delo, 2.1.2016)
Naj bi možakarja prosil, da bi razloži ekonomsko logiko, ki se nepoučenemu pobalinu zdi shizoidna? Naj bi v uredništvu prosil za nasvet kolega/-ico, ki se spozna na finance in gospodarstvo? Naj bi prosil za razlago uglednega profesorja ekonomije?
Viš, take trileme mi velikokrat ne dajo spati. :-)
sporočil: 200
Bom tukajle kar obema. Apple nima svojih tovarn. Proizvodnja je
najeta in dobavitelji = tovarne telefonov niso v lasti AAPL. Še
manj pa je AAPL v lasti teh istih tovarn.
sporočil: 48.253
[gogi1]Tako je. Lastnistvo trgovca v rokah dobavitelja bo tako uspesen podvig, kot je bilo lastnistvo Pomurskih mlekarn s strani zadruge dobaviteljev mleka.
>Kdo bo torej želel vstopiti v tako zadrugo?
Nihče. Tudi če Tuš sanirajo z davkoplačevalskim denarjem, ne bo vstopil nihče. Kdo bo tvegal svoj denar v "podjetju", ki ga bodo obvladovale interesne skupine?
Verjetno bodo sanacijo res naredili, vmes bo Tuš propadal, potem bodo ponudili v odkup deleže, interesa ne bo in Tuš bo še naprej propadal. Na koncu bo prodan kaki trgovski verigi iz Somalije, dvomim, da se bo kje bližje našel spodoben kupec, ki bi, ha, ha, ha, kot bodo zahtevali, obdržal vse zaposlene.
Prodaja Tuša bo prvovrstna komedija, zagotovite si sedeže v prvih vrstah. Predvsem me zanima, kdo so tisti Tuševi kupci, ki naj bi bili strateško zainteresirani, da Tuš ostane v rokah dobaviteljev. Verjetno jih je toliko, kot je za delo sposobnih med migranti, o katerih delovnih sposobnsotih je Kovač blodil v Delu pred meseci, ko še niso bili objavljeni rezltati anket iz držav gostiteljic.
Sebi bodo navili cene in izcrpali trgovca koliko se bo dalo, potem pa klicali drzavo na pomoc.
Ce niso konkurencni pri prodaji drugim trgovcev, ne bodo konkurencni s svojo trgovino, kaj je tu tezkega za razumeti?
[Endimion1]Predmet debate niso lastne tovarne ampak lastna prodajna mreža.
Bom tukajle kar obema. Apple nima svojih tovarn. Proizvodnja je najeta in dobavitelji = tovarne telefonov niso v lasti AAPL. Še manj pa je AAPL v lasti teh istih tovarn.
To je malo off topic, a vendar s področja trgovine oz. maloprodaje
in ravnanja oblasti in zato nekako paše k zgodbam o Tušu,
Mercatorju ipd.:
Edeka darf Kaiser's Tengelmann übernehmen - doch die Auflagen von Wirtschaftsminister Gabriel sind so hart, dass die Firmen eigentlich kein Interesse mehr an dem Deal haben können. Für die Mitarbeiter ist die Entscheidung ein Segen.
Eines muss man Sigmar Gabriel lassen: Selten hat jemand so elegant "Ja" gesagt und dabei eigentlich "Nein" gemeint.
www.spiegel.de/wirts...71693.html
[bc123a]Glej, da ne bodo pomurski mlekarji edino dokazno gradivo, kako koncept ne špila, je tukaj en šibek dokaz, da je zadružništvo in mlekarništvo lahko uspešno združljivo:
Tako je. Lastnistvo trgovca v rokah dobavitelja bo tako uspesen podvig, kot je bilo lastnistvo Pomurskih mlekarn s strani zadruge dobaviteljev mleka.
www.dmk.de/de/unternehmen/
BTW, to je firma, ki je bila nekaj časa dobaviteljica najcenejšega Mercatorjevega trajnega mleka in je še zdaj Mercator/Konzumova dobaviteljica najcenejšega masla (po 0,99 evra za 250 g). Ni tako dobro kot npr. Ljutomersko maslo, ampak za kuharijo je čisto v redu.