Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vsaj en japonski reaktor najbrž deloma staljen
sporočil: 1.018
[jesterjay]To se mi zdi malo "damned if you do, damned if you don't". Recimo, da ne bi bilo blizu morja in da gredo v franže vsi zasilni sistemi... nimaš niti opcije hlajenja z morsko vodo...
> [dronyx]
> Kako je bila lahko Fukušima projektirana za potres 9 stopnje, če pa elektrarna stoji dobesedno ob morju, obdaja pa jo nasip velikosti Izolske marine? na Japonskem dobro vedo, da močni potresi povzročijo visoke cunamije in da bo obalo poplavilo. To se lepo vidi tudi na posnetkih elektrarne.
Dobro vprašanje. Očitno so v zgodnjih 70ih na cunamije pozabili. Bi bilo pa zanimivo slišat komentar odgovornega projektanta (glede umestitve in tesnosti)
sporočil: 13.178
[Jackk]A zdaj je pa že to katastrofa, da so morali folk izselit:) Se nam pa hitro nižajo meje za katastrofo a ne;)
> [čarli]
> > [Jackk]
> > Ko sem prvi napisal, da je okvara hladilnega sistema v nuklearki enako katastrofa so me tukaj popljuvali po dolgem in počez, da nimam pojma in da brezveze paničarim. Zdaj me je predvsem strah, da ne bo katastrofa še večja kot v Černobilu.
>
> In kaj če bo katastrofa dosti manjša oz jo sploh ne bo? A se boš potem posul s pepelom?:)
Da katastrofe sploh ne bo je neumno govoriti ker katastrofa je že sedaj. Razseliti 170.000 in več ljudi, ne vem koliko poškodovanih zaradi sevanja, zaradi eksplozij, itd... Kako ti potem to imenuješ? Normalno stanje? Za mene je to katastrofa. Ali bo imela takšne razsežnosti kot Černobil ali ne, lahko zdaj le ugibamo, ker nimamo pravih informacij. Ker pa kaže, da je v zraku cezij, pa vse izgleda, da bo to še večja katastrofa kot Černobil.
In nikjer nisem slišal, da je kaj poškodovanih za sevanje. Pri eksploziji pa je bilo udeleženih le nekaj delavcev. Paničariš na veliko;)
Se mi zdi, da se boš s pepelom na koncu posipal ti.Khm, we will see about that;)
sporočil: 6.444
[tahir]Skupne značilnosti enega in drugega sistema so zdaj popolnoma irelevantne. Še posebej če pride do meltdown-a oziroma, če se je že zgodil ali pa se dogaja ta trenutek. Vse ostalo je teoretični Bullshit.
> [Jackk]
> Ko sem prvi napisal, da je okvara hladilnega sistema v nuklearki enako katastrofa so me tukaj popljuvali po dolgem in počez, da nimam pojma in da brezveze paničarim. Zdaj me je predvsem strah, da ne bo katastrofa še večja kot v Černobilu.
Da bi se v vsem tem času kaj naučil o jedrski energiji pa ne?
Za začetek, ti dam domačo nalogo: naštej 5 skupnih značilnosti černobilskega in fukušimskega reaktorja
sporočil: 3.863
[gsavli]"Pentagon officials reported Sunday that helicopters flying 60 miles from the Fukushima Daiichi nuclear plant picked up small amounts of radioactive particulates still being analyzed, but presumed to include cesium-137 and iodine-121 suggesting widening environmental contamination. The detection of the highly radioactive elements heralds the beginning of an ecological and human tragedy. The two radioactive isotopes can mean only one thing: One or more of the reactor cores is badly damaged and at least partially melted down."
> [jesterjay]
>
>
> Verjetno zato, ker fisija še poteka. Radioaktivnost se pa pojavlja, ker spuščajo paro iz primarnega hladilnega kroga (ker če jo ne bi, bi šel reaktor v stilu Černobila). Razpolovna doba pomeni čas, v katerem se količina elementa zmanjša za 50%. Obenem pa nastanejo drugi, z drugačno razpolovno dobo (zadnji element radioaktivnega razpada je svinec). Se pravi, četudi je razpolovna doba kratka, to ne pomeni, da je v nekaj sekundah vsega konec, nikakor - še vedno je nekaj malega elementa in njegovega sevanja prisotno, vendar precej hitro limitira proti 0, nikoli pa ni O.
Kakšen svinec? V pari naj bi bili nestabilni izotopi ksenona in podobni gej radioaktivni elememti, ne pa elementi radioaktivnih razpadnih vrst. Preberi si, kaj un tip piše. Je en link enega članka, tudi jaz sem ga pastal.
www.zerohedge.com/ar...ower-plant
Jod, Cezij? Nič o Xenonu...
Zadnja sprememba: anon-238591 14.03.2011 16:00
[Jackk]Zakaj potem ne bi govorili o skupnih značilnostih termoelektrarne in črnobila? A so tudi irelevantne?
> [tahir]
Skupne značilnosti enega in drugega sistema so zdaj popolnoma irelevantne. Še posebej če pride do meltdown-a oziroma, če se je že zgodil ali pa se dogaja ta trenutek. Vse ostalo je teoretični Bullshit.
No povem eno skupno lasnost: oboje sevata. V premogu je namreč precej radioaktivin elementov in ko ga kuriš, te elemente dvigaš visoko v zrak, kjer se lahko spustijo na domove na širokem območju.
Krško in černobil naprimer te skupne značilnosti nimata...
Ko že omenjaš meltdown: kakšne pa bodo posledice meltdowna?
sporočil: 5.517
[tahir]Hecno, pa kako malo bi bilo treba, da se vsemu temu izognejo. Recimo, da bi bil zasilni generator na nekaj metrov visoki platformi. Ali pa vodotesen z dovajanjem zraka prek 10m visoke cevi.
> [jesterjay]
> > [dronyx]
> > Kako je bila lahko Fukušima projektirana za potres 9 stopnje, če pa elektrarna stoji dobesedno ob morju, obdaja pa jo nasip velikosti Izolske marine? na Japonskem dobro vedo, da močni potresi povzročijo visoke cunamije in da bo obalo poplavilo. To se lepo vidi tudi na posnetkih elektrarne.
>
> Dobro vprašanje. Očitno so v zgodnjih 70ih na cunamije pozabili. Bi bilo pa zanimivo slišat komentar odgovornega projektanta (glede umestitve in tesnosti)
To se mi zdi malo "damned if you do, damned if you don't". Recimo, da ne bi bilo blizu morja in da gredo v franže vsi zasilni sistemi... nimaš niti opcije hlajenja z morsko vodo...
M
[tahir]Tukaj ti lepo piše kakšne bodo posledice....
> [Jackk]
> > [tahir]
> Skupne značilnosti enega in drugega sistema so zdaj popolnoma irelevantne. Še posebej če pride do meltdown-a oziroma, če se je že zgodil ali pa se dogaja ta trenutek. Vse ostalo je teoretični Bullshit.
Zakaj potem ne bi govorili o skupnih značilnostih termoelektrarne in črnobila? A so tudi irelevantne?
No povem eno skupno lasnost: oboje sevata. V premogu je namreč precej radioaktivin elementov in ko ga kuriš, te elemente dvigaš visoko v zrak, kjer se lahko spustijo na domove na širokem območju.
Krško in černobil naprimer te skupne značilnosti nimata...
"Pentagon officials reported Sunday that helicopters flying 60 miles from the Fukushima Daiichi nuclear plant picked up small amounts of radioactive particulates still being analyzed, but presumed to include cesium-137 and iodine-121 suggesting widening environmental contamination. The detection of the highly radioactive elements heralds the beginning of an ecological and human tragedy. The two radioactive isotopes can mean only one thing: One or more of the reactor cores is badly damaged and at least partially melted down."
cesium-137 and iodine-121 suggesting widening environmental contamination.
[tahir]Japanese reactor operators now have little choice but to periodically release radioactive steam until the radioactive elements in the fuel of the stricken reactors stop generating intense heat, a process that can continue for a year or more even after fission has stopped.
In the best case, operators will pump enough seawater and other coolants to squelch overheating. Such a success would prevent further releases of radiation beyond the unknown amount spewed into the air by controlled venting and the explosion of a reactor containment building.
In such a scenario, the only casualties would probably be the handful of plant workers reported Sunday to be suffering from acute radiation sickness.
If the last-ditch efforts to cool the reactors fail, the heavy cylindrical cores each containing tons of radioactive fuel could flare to hotter than 4,000 degrees and melt through the layers of steel and cement engineered to contain them.
Such a meltdown may be under way, said Arnie Gundersen, chief engineer at the consulting firm Fairewinds Associates. Gundersen helps oversee the Vermont Yankee nuclear plant, whose reactors are the same vintage and design as those of the stricken Japanese reactor.
If a full meltdown occurs, a huge molten lump of radioactive material would burn through all containment, destroy the building and fall to the ground, exposed. A toxic stew of exotic radioactive particles would then spread on the wind and rain.
www.zerohedge.com/ar...ower-plant
evo...2 varianti
[s69t]No, ker ti očitno precej veš, še to razloži, kakšna je morska voda, ko pride ven iz reaktorja in odteče v morje? Ne verjamem, da majo razhlajevanje v zaprtem sistemu. Zanima me, kaj ŠE vsebuje, poleg običajnih sestavin?
Edini mozni nacin, ki je in se ga posluzujo, da reaktor stalno filajo z morsko vodo in redno sproscajo v zrak odvecno paro, ker ga lahko stabilizirajo le tako.
:)
sporočil: 562
Vbistvu so že včeraj poročali, da je verjetno prišlo do delnega
taljenja. Vedeti pa tega ne more niti Japonska vlada, niti delavci,
ki so zraven, saj je sredica zavarovana ravno za to, da ne pride v
stik z okoljem. Domneve o taljenju pa so prišle po tem, ko so
izmerili povečano radioaktivnost in hospitalizirali 10-15 ljudi
zaradi vpliva radiacije.
[gsavli]železo zgubi moč pri 600 stopinjah (pa v to ni vključeno 4 desetletja na gama sevanju, ki baje tudi močno slabša trdnost)
> [jesterjay]
>
>
> If the last-ditch efforts to cool the reactors fail, the heavy cylindrical cores each containing tons of radioactive fuel could flare to hotter than 4,000 degrees and melt through the layers of steel and cement engineered to contain them.
>
Ta del pa mene skrbi. Bazeni za sludge morajo to zdržati in ne samo to, zdržati kar precej časa. Če se zadeva stopi v melaso, se je ne bo dalo kar tako ohladiti, še posebej, ker bo containment building popolnoma zaprt. Če kaj vem o materialih, jim stalna vročina okoli 3000 stopinj ne paše najbolj.
nato pa še mix uran/plutonij
bližina morja (pacifik)...kaj to pomeni za ribe in ostali živelj v vodi, ki baje precej absorbira težke toksične elemente...?
[rename]
> [jesterjay]
> > [s69t]
> >
> > Edini mozni nacin, ki je in se ga posluzujo, da reaktor stalno filajo z morsko vodo in redno sproscajo v zrak odvecno paro, ker ga lahko stabilizirajo le tako.
>
> No, ker ti očitno precej veš, še to razloži, kakšna je morska voda, ko pride ven iz reaktorja in odteče v morje? Ne verjamem, da majo razhlajevanje v zaprtem sistemu. Zanima me, kaj ŠE vsebuje, poleg običajnih sestavin?
> :)
Not gre sushi, ven pa pride teriaki? ;-)
:)
Mene so zanimale dodane "zaćimbe", ne kuhanost.
sporočil: 195
Upam, da je šlo res samo za potres in da ni slučajno S. Koreja
izvedla kak podmorski jedrski poizkus z vodikovo bombo.
sporočil: 48.253
[gsavli]to je bila novinarska raca.
To, da pride radioaktivnost pogledat tudi do nas, te nič ne gane?
celo so lepo napovedali za dva tedna naprej, kako bo veter pihal, da bo "radioaktivni oblak" prinesel nad evropo. cez pacifik, ZDA in atlantik :))
no, na koncu te race je cisto tako mimogrede pisalo, da je v tem "radioaktivnem oblaku" ze zdaj zanemarljiva radioaktivnost.
Zadnja sprememba: anon-197765 14.03.2011 16:44
Da ne bo ta raca res preletela pol sveta.Če pa ta radioaktivni oblak slučajno res pride do nas, potem na Japonskem seva, da bodo pojutrišnjem vsi pečeni.
Američani so namreč svoje vojaške ladje umaknili s tega območja morja, ko so izmerili povišano sevanje. Dejstvo, da so povečano sevanje izmerili nekaj 100 Km na odprtem morju pa mi govori, da sevanje okoli elektrarnene more biti tako nedolžno.
sporočil: 48.253
[Jackk]nekako tako ja. ce je v tem oblaku problematicna radioaktivnost po tistem, ko bo okrog sveta prisel, potem je ze sedaj z japonsko konec, pa nekako ne verjamem.
Da ne bo ta raca res preletela pol sveta.
Če pa ta radioaktivni oblak slučajno res pride do nas, potem na Japonskem seva, da bodo pojutrišnjem vsi pečeni.
[bc123a]:)
> [Jackk]
> Da ne bo ta raca res preletela pol sveta.
>
> Če pa ta radioaktivni oblak slučajno res pride do nas, potem na Japonskem seva, da bodo pojutrišnjem vsi pečeni.
nekako tako ja. ce je v tem oblaku problematicna radioaktivnost po tistem, ko bo okrog sveta prisel, potem je ze sedaj z japonsko konec, pa nekako ne verjamem.
Majo izkušnje, so navajeni. (mislim na Hirošimo in Nagasaki - pa brez zamere)
sporočil: 13.178
[gsavli]Jah lahko tudi tako temu rečeš:)
> [čarli]
>
>
> A zdaj je pa že to katastrofa, da so morali folk izselit:) Se nam pa hitro nižajo meje za katastrofo a ne;)
Ti imaš pa ruske osebne kriterije za jedrsko katastrofo. :)
Ti dialogi me spominjajo na preklanje med rusi in belono, norveško organizacijo, ki meri sevanje tam malo levo od zapadnaje lice. rusi pravjo, da ni čist nbene panike, ko jim včasih kaj steče v ocean, al pa gorivni element pade z žerjava med druge elemente, norvežani pa norijo. :)Ne rečejo zastonj, da je nevednost blažena:)
To, da pride radioaktivnost pogledat tudi do nas, te nič ne gane? Mene ne, si pa predstavljam, da potem nekje orenk seva, če pride h meni nekaj malega tega iz drugega konca sveta v času dveh tednov.Jah, da bo do nas prišel radioaktivni oblak se mi zdi malo mogoče;) Pri černobilu vemo do kakšne p.... je prišlo. Seveda pričakujem, da bo tudi tuukaj nekaj sevanja vendar še zdaleč ne tako veliko kot je bilo v primeru černobila;)
sporočil: 1.232
Kaj se zgodi, ce pride do zlitja sredice?
The entire hardware of the nuclear reactor - the pressure vessel and all pipes, pumps, coolant (water) reserves, are then encased in the third containment. The third containment is a hermetically (air tight) sealed, very thick bubble of the strongest steel. The third containment is designed, built and tested for one single purpose: To contain, indefinitely, a complete core meltdown. For that purpose, a large and thick concrete basin is cast under the pressure vessel (the second containment), which is filled with graphite, all inside the third containment. This is the so-called core catcher. If the core melts and the pressure vessel bursts (and eventually melts), it will catch the molten fuel and everything else. It is built in such a way that the nuclear fuel will be spread out, so it can cool down.lp
[NavadniNimda]10 milj ja...
> [Jackk]
>
> Če pa ta radioaktivni oblak slučajno res pride do nas, potem na Japonskem seva, da bodo pojutrišnjem vsi pečeni.
>
> Američani so namreč svoje vojaške ladje umaknili s tega območja morja, ko so izmerili povišano sevanje. Dejstvo, da so povečano sevanje izmerili nekaj 100 Km na odprtem morju pa mi govori, da sevanje okoli elektrarnene more biti tako nedolžno.
Haha! A to namerno širiš dezinformacije? A želiš paniko zagnati med tupoglave mase?
Ameriška USS Ronald Reagan je samo tistih 10 milj stran, saj z nje s helikopterji prinašajo pomoč najbolj potrebnim. Tvoje "povišano sevanje" so izmerili na prahu, ki se je nabral na helikopterjih.
Matr, kwa bi bilo grozno, da tudi mi fašemo kak potres, med temi našimi panic mongerji in doomsday mesijami. Saj ne morem verjeti. :)
Evo: www.youtube.com/watc...mn70pVyPgU
Ameriška sedma flota je umaknila svoje ladje in letala z območja okoli nuklearke Fukušima, potem ko so zaznali majhno sevanje. Letalonosilka Ronald Reagan je bila okoli 160 kilometrov od obale, ko so njeni instrumenti zaznali sevanje v oblaku dima in pare, ki se je vila iz nuklearke. Oblasti so sporočile, da je bilo sevanje enako mesečnemu odmerku, ki smo mu izpostavljeni v naravnem okolju.
[kixs]To je v teoriji, kaj pa zares?
Kaj se zgodi, ce pride do zlitja sredice?
> The entire hardware of the nuclear reactor - the pressure vessel and all pipes, pumps, coolant (water) reserves, are then encased in the third containment. The third containment is a hermetically (air tight) sealed, very thick bubble of the strongest steel. The third containment is designed, built and tested for one single purpose: To contain, indefinitely, a complete core meltdown. For that purpose, a large and thick concrete basin is cast under the pressure vessel (the second containment), which is filled with graphite, all inside the third containment. This is the so-called core catcher. If the core melts and the pressure vessel bursts (and eventually melts), it will catch the molten fuel and everything else. It is built in such a way that the nuclear fuel will be spread out, so it can cool down.
lp
[NavadniNimda]uff, si v zamudi....(res so pete nabrusli)
> [Jackk]
>
>
> Američani so namreč svoje vojaške ladje umaknili s tega območja morja, ko so izmerili povišano sevanje. Dejstvo, da so povečano sevanje izmerili nekaj 100 Km na odprtem morju pa mi govori, da sevanje okoli elektrarnene more biti tako nedolžno.
Haha! A to namerno širiš dezinformacije? A želiš paniko zagnati med tupoglave mase?
Ameriška USS Ronald Reagan je samo tistih 10 milj stran, saj z nje s helikopterji prinašajo pomoč najbolj potrebnim. Tvoje "povišano sevanje" so izmerili na prahu, ki se je nabral na helikopterjih.
Matr, kwa bi bilo grozno, da tudi mi fašemo kak potres, med temi našimi panic mongerji in doomsday mesijami. Saj ne morem verjeti. :)
Evo: www.youtube.com/watc...mn70pVyPgU
"As a precaution, the U.S. said the carrier and other 7th Fleet ships involved in relief efforts had shifted to another area."
hosted.ap.org/dynami...4-11-26-01
[NavadniNimda]In ko se veter, ki jim gre zdaj precej na roko obrne in prične pihati v notranjost?
Samo strani iz vetra so šli "as a precaution". Ne seri ga še ti. Je lepo pisalo, da so piloti fasali radiacijo, ki bi jo sicer v enem mesecu. Ni zanemarljivo, ampak še vedno ni konec sveta zaradi tega. :)
Zadnja sprememba: anon-226010 14.03.2011 17:28
[NavadniNimda]šli so v "another area", če hočejo iz vetra, morajo precej daleč
Samo strani iz vetra so šli "as a precaution". Ne seri ga še ti. Je lepo pisalo, da so piloti fasali radiacijo, ki bi jo sicer v enem mesecu. Ni zanemarljivo, ampak še vedno ni konec sveta zaradi tega. :)
če piloti v uri ali par ur fašejo mesečno dozo, to ni šala (oz. za vsak primer, to JE RESNO)
evo, še zanimivost - live stream gajgerja iz Tokija:
www.ustream.tv/chann...nter-tokyo
sporočil: 1.583
Ne glede na razplet nesreče bo srednjeročno potegnilo za seboj
dramatične posledice.
Ne le odmik od jedrske energije,svet se bo spremenil verjetno tudi politično.Če potegnemo analogijo z černobilsko nesrečo je trajalo le dobrih 5 let do konca politične ureditve dela sveta v katerem je elektrarna stala.
Skoraj gotovo bo tudi čez pet let podobno,svet se bo dramatično spremenil,kako,kam(recimo bankrot Japonske ipd.) in ali na bolje ali celo na slabše je težko predvideti.
Ne le odmik od jedrske energije,svet se bo spremenil verjetno tudi politično.Če potegnemo analogijo z černobilsko nesrečo je trajalo le dobrih 5 let do konca politične ureditve dela sveta v katerem je elektrarna stala.
Skoraj gotovo bo tudi čez pet let podobno,svet se bo dramatično spremenil,kako,kam(recimo bankrot Japonske ipd.) in ali na bolje ali celo na slabše je težko predvideti.
[Jackk]Černobil je katastrofa. Fukušima je veliko sranje lokalnih razsežnosti.
Če to ni katastrofa, potem ne vem kaj je?
www.dnevnik.si/novic...1042430589
Meltdown sam po sebi ne pomeni nič drugega, kot odpis reaktorjev! Če jim uspe zadržati sredico v kontejnerju, ne bo katastrofe.
Zadnja sprememba: anon-197765 14.03.2011 17:38
[tahir]Dober si tole napisal, ČE jim uspe. Do zdaj jim ni uspelo še nič.
> [Jackk]
> Če to ni katastrofa, potem ne vem kaj je?
>
> www.dnevnik.si/novic...1042430589
Černobil je katastrofa. Fukušima je veliko sranje lokalnih razsežnosti.
Meltdown sam po sebi ne pomeni nič drugega, kot odpis reaktorjev! Če jim uspe zadržati sredico v kontejnerju, ne bo katastrofe.
Za enkrat je katastrofa lokalnih razsežnosti. Malo pa me skrbi, ker v treh dneh prihajajo vedno slabše informacije in ne vedno boljše. Se zna zgoditi, da se iz lokalne katastrofe spremeni v katastrofo večjih razsežnosti za širšo okolico.