Zasebnost

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako so nas pohrustali Balti?

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.617
[Glavni forum] Tema: Kako so nas pohrustali Balti?
[#3045538] 03.08.24 11:45 · odgovor na: crt (#3045532)
Odgovori   +    16
Veš, bi pa vseeno opozoril na eno razliko med baltskimi državami. In Slovenijo.

Štart je bil, kot sam praviš, drugačen. Slovenija je bila leta 1990 verjetno ne le najbolj bogat kos Juge (relativno, glede na velikost, prebivalstvo), ampak najbrž najbolj bogat kos komunističnega sveta obče. Ko so se po Vilnusu vozili v zaporožcih, je imel Tehnounion zastopstvo za BMW. Leta 1968. Ne ni bil rezerviran za komunistično elito. Naš star foter ga je kupil leta 1969 (1600 Neue Klasse).

Lažje je nekaj postavit iz ničle, kot pa transformirati obstoječe.

Pa tudi to se v Sloveniji dogaja. Lep primer je Zasavje. Ja. Potrebovali so 30 let.

Baltiške države ob prehodu iz sovjetskega jarma na prozahodni tržni kapitalizem niso imele ničesar. Ne industrije, nič. Gradiš iz nule. Vmes pa so izgubile 1/5 prebivalstva.

Jaz si to predstavljam nekako športno. Najbrž je veliko lažje priti od denimo 100 mesta do 20. Da prideš pa od 20 do 5, je potrebno pa več truda kot poprej. Da prideš pa od 5 do prvega pa spet več kot poprej. Oni so startali s 100 mesta, mi pa s 50-ega. In zdaj smo oboji pri 20.

In štartni bloki niso nepomembni. Ker je od njih odvisen "doping" v obliki EU sredstev. Tudi danes te države netto prejmejo enkrat več na prebivalca EU sredstev, kot pa Slovenija.

Vojaško gledano pa vse 3 mejijo na tistega požrešnega soseda.

To, da Avbelj 33 let po osamosvojitvi še kar o neki revoluciji pa z lupo komuniste išče, je pa smešno. Za moje pojme zelo zmeden članek.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen