Zasebnost

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako lahko Evropi uspe brez ruskega plina

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

1011Arist sporočil: 1.059
[Glavni forum] Tema: Kako lahko Evropi uspe brez ruskega plina
[#3007759] 29.09.22 10:35 · odgovor na: r-fin (#3007749)
Odgovori   +    10
[r-fin]
Ah, na trenutno situacijo je pač treba ustrezno reagirati. Mislim, da je zadnji čas, da se naredi prvi obračun škode, ki jo povzroča belo-rusko-srpska falanga - strošek vojne v Ukrajini, strošek energetskih in drugih cenovnih turbulenc. Potem se od zadržanih ruskih deviznih rezerv in premoženja posameznikov rubi primeren obrok (ki ne sme biti premajhen, pa tudi previsok ne; nekaj 10mlrd), tako da rusija in blokirani izbranci razumejo, da sredstva niso več samo zadržana, temveč zarubljena in služijo za poplačilo škode, ki jo povzročajo.
V prispodobi mravlja se je zaletela v slona in slon je padel na rit.
Nekateri nimate nobenega občutka za dimenzije problema.
Razlika med lanskimi napovedmi BDP v EU za leti 2022 in 2023 in letošnjo realizacijo ter novo napovedjo za prihodnje leto je cca 3,5 odstotne točke za vsako od obeh let. Ker bo letos nominalni BDP EU okoli 16.000 milijard € to pomeni 1100 milijard € manj BDP.
Ker bo inflacija letos in po najnovejši napovedi za drugo leto kumulativno okoli 20%, po napovedih pa se bodo plače povišale zgolj za 10%, to pomeni realno znižanje kupne moči prebivalstva za vsaj 9% okoli 600 milijard €.
Skratka državljani bodo občutili znižanje standarda na dveh nivojih osebnega, da bodo lahko s svojim denarjem manj kupili in družbenega, da bodo slabše ceste, bolnice, šolstvo, znanost v skupni vrednosti vsaj 1700 milijard € v letu 2022 in 2023
To je cena sankcij butaste lajne in spitzenkandidatov.

Tudi nemški inštituti pa ugotavljajo, da je poteza lahko tako slaba, da se bo nadaljevala tudi po letu 2023 in pomeni trajno izgubo blaginje v EU. (to je nekako logično, ruski plin je bil cenovno ugoden z nizkimi transportnimi stroški (plinovod). Za LNG tekmujemo z Azijci, transport je drag, potrebne so storitve terminalov ..., kar pomeni, da smo si dolgoročno povišali stroške energije

In čeprav naj bi se razmere srednjeročno nekoliko umirile, bodo cene plina verjetno ostale precej nad ravnmi izpred krize. »To bo za Nemčijo pomenilo trajno izgubo blaginje,« sporočajo z inštituta Ifo.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen