Zasebnost

Izbrani forum: Moje finance

Izbrana tema: članek Nove cene goriv v torek zopet navzdol

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

1127DXSXU sporočil: 833
[]
> venezuelska nafta je po mojem razumevanju tezka in kisla (zveplasta). vendar nekatere velike rafinerije s tem nimajo problema (valero recimo).

se vec - kakor berem, je vecina usa rafinerij navajena tezke nafte in bi imela probleme (stroske in cas) z adaptacijo na povecan shale output.

nekaj takega kot situacija v iranu, kjer je nafte solidno mnoogo, nakar uvazajo dizel (in jih zjebejo sankcije), ker ne morejo predelati sami.

koristen thread:
twitter.com/Beaudo1/...8154703872
Vse rafinerije, kolikor jih poznam so narejene za določene tipe nafte. Rekongiguracije stanejo ogromno.
S povečevanjem proizvodnje nafte je sedaj težava, ker so vlaganja v raziskave in vrtanje v zadnjih 10 letih enormno padle. Vsem se je govorilo, da nafta nima več prihodnosti (kar verjetno drži, samo to ne pomeni, da lahko to ukinemo že jutri, brez da se nam civilizacija ustavi).

Zdaj pa če gremo povrsti:
- Venezuelci imajo čisto razgonjeno proizvodnjo in trenutno niso sposobni ničesar. Še tega kar imajo obdržat. Za vse ostalo bi morali spremeniti svoj politični sistem, ker pri njih je pa res tuga od upravljanje.
- Saudijci so na zgornji meji proizvodnje teh polj ki jih imajo in imanjo že leta težave z njimi.
- Ostali razen Irancev nimajo nobenih rezerv, se pa lahko zgodi kje hitro še kakšen dodaten izpad proizvodnje (npr. Iran, Kazahstan)
- Ameriški škrilavci, na hitro ne morejo prav veliko dodati, ker so najboljša pozicije že precej izčrpali (kot je znano vrtina iz škrilavcev traja le ene par let), pa rabili bi potem tudi veliko novih naftovodov, pa,... pa... bo še sedanji nivo težko obdržat.

Glede rafinerij je pa tako, da so tele evropske trenutno konkurenčne predvsem zaradi nizkih transportnih stroškov, ker imajo naftovode iz Rusije, pa precej navezane na njihov sestavo.

Energetska oskrba je skratka desetletna zadeva in karkoli večjega nadomeščat na krajše obdobje je misija nemogoče.

Še ideje o "naših žrtvah", ki jih omenjajo nekateri drugi komentatorji. ...

Glejte nima smisla sebi odstreliti nogo, zato da tistemu, ki bi mu radi škodili pripremo prst. Si bomo samo pokvarili pozicije in bo v bodoče celo on nas uspešno sankcioniral.
Sankcije imajo svoje meje, in mi smo jih pri Rusih dosegli in že na veliko presegli. Bo treba več narediti pri diplomaciji (predvsem prej preden se take stvari do konca zakuhajo), pa mogoče nehat mislit, da je zahod gospodar vesolja in mora biti njegova vedno prva in zadnja.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen