Zasebnost

Izbrani forum: Nepremičnine

Izbrana tema: Kaj čaka nepremičninski trg Slovenije

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-204390 sporočil: 13.528
[Nepremičnine] Tema: Kaj čaka nepremičninski trg Slovenije
[#2939313] 08.07.21 16:21 · odgovor na: (#2939146)
Odgovori   +    1
[abohte]
> [vickibedi]
> Nobena agencija, še manj pravnik bi ti plačal tovrstni zajeb pri takšnem poslu. No way, gotovo podpišeš miljon pogojev (v drobnem tisku), preden podpišeš pogodbo.

Morda res ne, bi te pa pravnik opozoril na takšno situacijo (konkretno na 2. in 3. odstavek 219. člena Stvarnopravnega zakonka). Itak je to zgolj primer, kako ljudje gledajo poenostavljeno na neko zadevo. Ti jih stresem še 10 - bolj realnih...

> Nepremičninska agencija pa ti za 2% provizije jamči morda največ to, da je nepremičnina bremen prosta, oziroma da uredijo na banki med strankami, če ima stanovanje npr. plombo zaradi hipotekarnega kredita ipd.. Včasih pa še to ne, sem slišal tudi za primere, ko so ljudje kupovali prek agencij sumljive nepremičnine..

Imaš ljudi, ki bi nepremičnino preplačali za 10% (ne zgolj za tista 2% provizije), ker se pač ne znajo pogajati, pa mislijo, da so ugodno kupili.

Že to, da enačiš nepremičnino s stanovanjem meni vse pove o tem, koliko poznaš delo agencij. Za stanovanje je v večini primerov res brezveze najemati agencijo razen glede tega, kar sem zapisal zgoraj ali pa če ima stanovanje kakšno specifično pravno stanje. Za velik del varnosti pri nakup stanovanja sedaj poskrbi že banka, ki ti ne da kredita, če ni vse OK.

P.S.
Ko bo folk enkrat razumel, kaj pomeni plomba, in znal ta pojem uporabljati, bom pa tudi skakal do stropa...
Folk najema agencijo predvsem zaradi varnosti nakupa, torej da ne kupuje mačka v žaklju (npr. plombirano nepremičnino, dvakrat prodano ipd.). Nepremičninska agencija naj bi delovala tudi kot zaupanja vreden posrednik (torej posrednik, ki mu zaupata obe strani), ki lahko varno izpelje posel v korist obeh strank. Tehnično je namreč nemogoče, da bi dve fizični stranki lahko 100% varno izpeljala posel (problem transakcije ko ena roka da drugi roki :) Drugače pa seveda ne vidim nobene potrebe da nekomu plačujem 2%, pač stvar zaupanja.
> Na drugi strani pa pravne pisarne mnogo preveč zaračunavajo šablonske kupo-prodajne pogodbe, ki jim jih pišejo pripravniki...

Pavšalizmi, pavšalizmi...
Stanovanjske kupoprodajne pogodbe so res standardne in cena 1% od vrednosti za pripravo takšne pogodbe zdaleč presega strokovni čas in okvir, ki je bil vložen v pripravo takšne pogodbe. Sodeloval sem pri pripravi pogodb za posle, katerih kompleksnost mnogokrat presega nivo ene nepremičninske kupoprodajne pogodbe, pa smo takšno pogodbo uskladili na nivoju dveh podjetij (brez zunanje pravne pomoči)... v šali pravim, da sem firmi prišparal miljone samo za pripravo pogodb...

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen