Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

mimoidoci sporočil: 5.173
[bc123a]
> [abohte]
> > [bc123a]
> > p1 - posojilojemalec umre v naslednjih 20 letih
> > p2 - do takrat je odplacal glavnico
> > p3 - do takrat je odplacal glavnico+obresti
> >
> > (in recimo imas kredit s fiksnim obrokom, kar pomeni da sta p2 in p3 odvisna od obrestnih mer)
> >
> > verjetnost za da bodo obrestne mere X% (p4(X%)) je podana z porazdelitvijo (recimo v obliki matematicne formule), ravno tako pa p5, ki je verjetnost, da posojilodajalec umre pri starosti Y let, torej p5(Y). p1 je funkcija p4, p2 in p3 pa sta funkciji p1 in p5. Sedaj pa racunat :)
>
> Pa ti natančno uporabljaš izraze? Npr. p1 potemtakem ni porazdelitev, ampak spremenljivka (ki lahko zavzame vrednosti po poljubni verjetnostni porazdelitvi), kajne?
>
> P.S. Zakaj bi te zanimalo, kdaj posojilodajalec umre?

Izrazov morda ne uporabljam cisto natancno, drzi, p so verjetnostne porazdelitve. po njih se porazdeljujejo spremenljivke, poanta je da to naracunati ni macji kaselj. Numericno brez problema, analiticno pa se mi ne sanja kako bi se sploh lotil.
Analitično je zadeva odvisna od procesa, ki ga modeliraš. Od njegove vsebine in od vprašanja, kaj bi rad dosegel. Prvo opis problema, potem iskanje rešitve. Gre lažje. Ti si zgoraj nakazoval na kreditni proces. Ta pa ima lahko nadalje še petdeset podprocesov. Že verjetnosti, ki si jih jemal za ilustracijo spadajo v različne zgodbe - v različne podprocese.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen