Zasebnost

Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: IEKG

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

tilenrexi sporočil: 6.775
[Borza] Tema: IEKG
[#2743063] 18.11.18 09:40 · odgovor na: anon-372348 (#2743062)
Odgovori   +    0
Za nakup Intereurope favorita turški logistični velikan in Pošta Slovenije

Za prevzem Intereurope se med četverico kandidatov kot favorita omenjata Pošta Slovenije in turška skupina Netlog Lojistic Hizmetleri. Rok za oddajo zavezujočih ponudb so banke upnice podaljšale do sredine januarja.

Prodaja 72 odstotkov Intereurope, ki so v lasti komercialnih bank, bi bila tokrat lahko uspešna.
Prodaja 72 odstotkov Intereurope, ki so v lasti komercialnih bank, bi bila tokrat lahko uspešna. (Foto: Luka Cjuha)
Sebastjan Morozov
17. november 2018 17. november 2018 11:58


Po spodleteli prodaji Intereurope leta 2016, ko je bil edini kandidat češko-malteški finančni sklad Tuffieh Funds, je tokrat zanimanje za nakup koprske logistične družbe večje.

Naprodaj je dobrih 72 odstotkov vseh delnic Intereurope, od katerih jih ima 54,47 odstotka glasovalne pravice, preostale pa so prednostne delnice. Slednje so bile izdane pred šestimi leti v zameno za pretvorbo dela obveznosti v lastniški kapital Intereurope, lastnice pa so postale banke upnice: SID banka kot največja posamična delničarka s slabo petino delnic, Nova Ljubljanska banka (NLB), Gorenjska banka, SKB Banka in Banka Intesa Sanpaolo. Za finančnega svetovalca so prodajalci angažirali družbo PWC Svetovanje. Ker je v tokratnem prodajnem postopku zanimanje za nakup večje kot pred dvema letoma, poznavalci razmer napovedujejo, da bo Intereuropa tokrat prodana.

Podaljšani rok za oddajo zavezujočih ponudb
Na podlagi prejetih nezavezujočih ponudb so bile k skrbnemu pregledu povabljene štiri družbe. Po prvotnem načrtu bi morala zainteresirana podjetja zavezujoče ponudbe oddati do sredine decembra, a so po naših podatkih prodajalci rok podaljšali do sredine januarja, ker se želeli kandidatom dati več časa za kakovostno izvedbo skrbnega pregleda.

Za prevzem Intereurope se med četverico kandidatov kot favorita omenjata Pošta Slovenije in turška skupina Netlog Lojistic Hizmetleri. Ponudbi sta oddali še ena od britanskih logističnih družb in ciprska družba Cassowary.

Kakšne načrte imajo z Intereuropo, v Pošti Slovenije uradno nismo izvedeli, saj na naše klice niso odgovarjali. Po neuradnih informacijah se je podjetje v prevzem logistične družbe podalo zaradi komplementarne dejavnosti. Ob osnovnem zagotavljanju univerzalnih poštnih storitev se namreč Pošta Slovenije širi na področje paketnih storitev, v zadnjem času pa tudi na trg logistike. Pri logističnih poslih s sestavnimi deli za avtomobilsko industrijo je na slovenskem trgu že prevzela vodilno vlogo, tovrstne posle pa širi še v države nekdanje Jugoslavije.

Upoštevaje, da so konsolidirane finančne obveznosti Pošte Slovenije do bank konec lanskega leta znašale vsega skupaj okoli 250.000 evrov in da je konec lanskega leta družba imela čez 222 milijonov evrov kapitala, bi bila ta z najemom posojila in denarnimi sredstvi na računu sposobna financirati prevzem Intereurope. Neuradno naj bi prodajalce zadovoljil znesek v višini stotih milijonov evrov, kar vključuje neto finančni dolg Intereurope v višini 64,37 milijona evrov konec junija letos. Če koprska družba ne bi imela v lasti številnih nepremičnin, med njimi precej poslovno nepotrebnih, bi bila vrednost družbe bistveno nižja, s tem pa tudi zanimanje za nakup.

Nekajkrat večji turški konkurent
Zaradi strateškega položaja koprskega logista lahko pričakujemo, da bo tudi Netlog Lojistic Hizmetleri naredil vse za prevzem Intereurope. Turška logistična skupina je v večinski lasti enega najbogatejših Turkov Şahapa Çaka. Logistične posle izvaja v 49 državah po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki. Celotna skupina vključuje 23 podjetij, ki obvladujejo 75 skladišč z milijonom kvadratnih metrov površin, zaposluje pa 6750 delavcev.

Letos boljše poslovanje
V prvem polletju letošnjega leta so se prihodki od prodaje Intereurope v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za deset odstotkov, na 80,18 milijona evrov, kar je bilo za tri odstotke nad zastavljenimi cilji. Največji delež prometa v višini 42 odstotkov je družba ustvarila s podjetji, ki imajo sedež v Sloveniji. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki prikazuje, koliko sredstev družbi ostane za naložbe, vračilo posojil in izplačilo dividend lastnikom, se je znižal za tri odstotke, za toliko tudi zaostal za načrti in je znašal 6,84 milijona evrov. Čisti dobiček pa se je zvišal za 38 odstotkov, na 2,69 milijona evrov. Pod vodstvom predsednika uprave Ernesta Gortona je skupina Intereuropa s številnimi podjetji v državah jugovzhodne Evrope in Ukrajine junija zaposlovala 1327 delavcev oziroma 42 manj kot 31. decembra lani.

Vse ocene tega sporočila:

Ni nobene :(