Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

FIN-209516 sporočil: 517
[Svensk]
> [FIN-209516]
> > [Svensk]
> > Predvsem to, da tale propaganda delodajalcev, kako so plače v Sloveniji obdavčene, ni nič drugega kot propaganda. Ker imamo nižji tax wedge od na primer Avstrije, Nemčije, Francije, Belgije in Švedske.
> >
> > data.oecd.org/tax/ta...-wedge.htm
>
> A si mislil da ne bo grafa nihče pogledal?
> Povprečni Tax wedge v državah OECD je 35.92%, v Sloveniji pa je 42.94%.
> S tem da Slovenija dosega samo 70% BDPja povprečja OECD, večina bogatih držav ima visoko obdavčitev, revnejše pa nizko. Mi pa delamo ravno obratno, najprej so nabili visoke davke, potem pa pljuvajo po gospodarstvu, da ima nizko dodano vrednost.
> data.oecd.org/gdp/gr...ct-gdp.htm
> Toliko o propagandi.
>
> Je pa jasno, da v svojem življenju še nisi nikomur nakazal plače, sicer bi vedel da so ti odstotki v realnem svetu precej hujši; ne vem kako to pri OECDju računajo.
> Če v tale kalkulatorček vpišemo bruto plačo 1600€
> data.si/izracun-place/
> dobimo približno povprečno slovensko neto plačo 1.058€
> in za to mora delodajalec nakazati 1.858€. Temu je treba dodati še malico in prevoz na delo, ki se verjetno v tem Tax wedge izračunu ne upoštevajo.
> V mojem svetu je za jurja neto plače treba nakazati dva jurja.
> Če si pa Mencinger, Mramor in Damijan pa seveda veljajo makroekonomske lestvice in dodatki za pripravljenost, sinekura in pavšalni s.p.

Imaš prav, še nikomur nisem dal plače v Sloveniji. Zato ker živim onstran Severnega morja in jo dajem tu. In se ne rabim ukvarjati s primitivizmom Slovencev, ki so bolj papeški od papeža. Jaz napišem A, nazaj pa dobim osebno diskreditacijo, trditev B in potem dvom o metodologiji OECD pri izračuni A. Razumi kdor more...

Lahko se primerjate z luzerji, ni problema. Lahko pa se z bolj razvitimi državami in jih poskusite dohiteti. Meni je vseeno, nazaj v to zastrupljeno atmosfero ("Vse je zanič", "To je mogoče samo v Sloveniji", "Vse je treba prodati", "Država je nesposobna") me ne bo. Kar boste naredili, to boste imeli. Ampak ko boste vse prodali, skrčili in privatizirali, ne bo tako lepo. Baltske države so šle po tej poti - število prebivalcev je strahotno padlo, ljudje pa delajo dve službi da preživijo. Medtem imamo pa na severu v državni (vsaj pretežno) lasti železnice, letališča, letalske prevoznike, zdravstveni sistem, banke, strateška podjetja itd. Pa funkcionira. Smo izkoreninili korupcijo? Seveda ne, tudi tu so škandali in tudi tu ljudje bentijo, da država nesmiselno zapravlja, da je korupcija ipd. Ampak vsi se pa zavedajo, da jim v resnici ni hudega in da če vse prodajo in sklestijo, potem bo pa hudo. Dokler gre pa tu OFZ vsako poletje za 4 tedne na dopust, jim gre čisto dobro. Pa - pazi to, večji javni sektor imamo kot Slovenija.

Zanimivo je še, da imamo pri nas stroške dela za faktor 3 višje kot v Sloveniji, pa firme nikamor ne bežijo. Pa naši smetarji niso trikrat bolj efektivni, ampak kvečjemu manj (na severu sta jim učinkovitost in delovne navade španska vas, pridi pogledat v kakšno tukajšnjo firmo), pa zaslužijo trikrat več. V bistvu je bizarno, ko delam kakšen projekt s Slovenci in potem tukaj šefi sprašujejo, če so slovenski partnerji narobe ocenili stroške dela ali so res tako nizki. Ne, res so tako nizki. Če boste nadaljevali v tej dirki do dna, tudi prav.

Zanimivo je tudi da se pri produktivnosti in v tem kar se zahteva od delavcev vsi primerjate z Avstrijo, za plače učiteljev pa tako zelo radi poudarjate Češko (in drugi FIN seveda trosi podatke iz leta 2015), ki je znana po enih najslabše plačanih učiteljih v EU (news.expats.cz/czech...he-world/) Tako zanič so plačani, da so lani krepko zvišali njihove plače (www.radio.cz/en/sect...-november) in se letos zviševanje nadaljuje (brnodaily.cz/2018/06...continue/)

In seveda bodo tisti, ki najbolj udrihajo po učiteljih, začeli jamrati, da ali bo XY učitelj s 15-leti delovne dobe začel učiti bolje, če mu bo plača zrasla za X EUR? Ne vem. Dejstvo pa je, da če boste učitelje plačevali zanič, bodo samo najbolj nesposobni šli učit. In pa tisti najbolj predani, ampak teh žal ni dovolj, zato imaš potem 90 % nesposobnežev. Če pa učitelje dostojno plačaš, bodo pa tudi sposobni delali v šoli. Ampak tako, da plačaš začetnika 930 EUR neto (ajde reciva jurja, saj je tudi malica in prevoz strošek), četudi ima mogoče 20 let delovne dobe na kakšnem drugem delovnem mestu - pozabi da bo kdorkoli izkušen prišel podajat kakršnekoli znanja v šolo ali na univerzo.


TL,DR: Dokler bo bruto bruto plača v Sloveniji 2,5-krat nižja, naj bodo delodajalci lepo tiho, ker jih ne glede na davke stanejo enako izobraženi in sposobni delavci kot na severu bistveno manj. In ker tudi če bi bila davčna stopnja 0 %, zdravstveno zasebno in penzije ukinjene, bi bil neto še vedno manjši kot na severu.
Edino kar lahko rečem na ta odgovor je, da ostanite še naprej na Švedskem, ker vam gre dobro, čeprav ne razumete dobro zakaj.

Se mi zdi ta tako kot razmišljanje ene Fate ki je šla za čistilko v Švico in zasluži 2000€ neto, v Sloveniji pa je 600. In misli da si je slovenski delodajalec prisvojil 3400€ od njene švicarske bruto plače. Ker ona isto puca tuki pa tam.

Ne razume, da se samo šlepa na splošno višji standard države. Da standard ni visok zaradi visokih davkov. Morda tudi kaj zaradi tega, ker so se Švedska in Švica izognili dvema svetovnima vojnama. Ker nista imeli 50 let neracionalnega ekonomskega sistema. Da so določene države nekdanje velesile s tisočletno zgodovino in akumulacijo bogastva, druge pa so periferne, da ne rečem kolonialne. Za premik iz ene v drugo kategorijo pa so potrebna stoletja.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen