Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

sopranos sporočil: 9.496
[Endimion]
To je vse res kar si napisal (le da sma solventnost podjetja ni edina rec ki te lahko porine v stecaj).
Ja, so še druge. Ampak tole ena taka, ko lahko dobro podjetje zajeba.
Ampak tole kopicenje denarja podjetij ne gre skup z vecnim mantranjem MSP jev, da ce bi davki bili nizji, da bi pa pol vec ostalo in bi investirali, ker bi meli kj investirat. Ce lah v spajzo pospravijo dve milijardi skoz ono cemur smo rekli kriza. Prej bi mislil da so se proizvodne kapacitete ki so se bile napihnile do leta 2008, zdaj uskladile z dejansko zmoznostjo prodaje. Ne kar pocez ampak celostno gledano.
No, mislim, da se zadeve ne izključujejo. Recimo hočeš investirati 5 mio. EUR, na računu imaš pa 2 mio EUR. Banka ti da 4 mio, ti daš 1 mio, 1 mio imaš pa še na računu. Da če imaš kakšen neplaniran izpad prihodkov, da še vedno lahko servisiraš dolg.

Druga stvar je, da podjetja po slabih izkušnjah z bankami morda niso pripravljena več vzeti toliko kreditov kot včasih. Nekatera morda investirajo samo s presežnimi sredstvi. Druga morda kljub kreditom zagotavljajo večji delež lastnih sredstev.

Ena podjetja morda kljub gospodarski rasti morda ne vidijo prave priložnost za investiranje, druga manjša morda razmišljajo, da je vlaganje v razširitev poslovanja povezano s prevelikim tveganjem itd. In zato pač kopičijo sredstva. Eni se pač prej vrnejo na pot optimizma kot drugi. Odvisno od osebnih izkušenj, položaja v katerem so, načrtov, ki jih imajo, pogleda na svet itd.

Problem v Slovenije je tudi to, da imamo precej nerazvit kapitalski trg. Zato so podjetja preveč odvisna od bank. Banke so pa muhaste in nestabilne ter predvsem neprofesionalne. Zato se tukaj podjetja ne morejo obnašati tako, kot se lahko v kakšni drugi državi z bolj razvitim kapitalskim trgom.

Pa podjetja, ki so vezana predvsem na slovenski trg so šele letos malo bolje zadihala. Tako, da bodo v primerjavi z izvoznimi podjetji, vlagala z zamudo.

In za konec, to, da imajo podjetja malo rezerve res ni slabo. Da ko bo prišla nova kriza, ne bodo takoj počepnila, ampak bodo imela dovolj notranje rezerve, da se prilagodijo.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen