Strani: 1

anon-46089 sporočil: 867
[#571327] 27.08.09 04:24
Odgovori   +    0
ho, ho, ho nova obremenitev največja razlika pri 10.000 neto plače znaša ravno toliko (424 EUR) kot jo prejema marsikateri državljan. Ta trditev nekaterih, da bodo možgani begali v druge države ne drži ker prvič ni toliko veleumov(ni razcveta), drugič pa se vse države povečujejo brezposelnost
anon-192167 sporočil: 467
[#571383] 27.08.09 08:29
Odgovori   +    1
Da se ne bi Pahor slučajno hvalil, z našim napredkom, za katerega ni storil NIČ. Vse , preav vse smo storili mi, vlada pa NIČ, oziroma nam je pokradla za svoje potrebe. Toliko so imeli (rdeči fašizem) proti fevdalizmu v času tlačanstva. A so imeli tlačani veliko srečo, da so živeli pod graščaki, katerim so dajali desetino svojega pridelka. A sedaj - sedaj tlačanu ostane desetina!!!
anon-91926 sporočil: 2
[#571456] 27.08.09 09:12
Odgovori   +    2
No, ta napaka potrjuje samo mojo domnevo, da večina na MF (pa tudi v celotni javni upravi) sploh ne ve, kako se obračuna slovenska plača. Vsi govorijo samo o brutu, ko pa dejansko obstajata dva bruto zneska, realen je seveda tisti večji, ki zajema tudi vse prispevke delodajalca. Tako me zelo moti vedno ko se govori o bruto plači, ki dejansko pomeni manjši bruto brez prispevkov delodajalca in se tako vedno prikriva večji znesek. Pravilneje bi bilo govoriti vedno samo o neto znesku, ali pa celotni bruto plači. Vsi, ki črpajo plače iz proračuna, bi morali pravilno znati odgovoriti na vprašanje: "Koliko moram ustvariti, da si lahko izplačam npr. 1500 EUR neto plače ?" Ko bodo spoznali pravi odgovor, se bi morali zgroziti. I feel Slovenia!.
jurijjurij sporočil: 4.944
[#571548] 27.08.09 10:14
Odgovori   +    0
Če MF oporeka izračunom svetovalne družbe KPMG in trdijo, da so upoštevali vse obremenitve je stvar zelo, zelo, zelo preprosta: Ministrstvo za finance naj objavi nekaj popolnih in preglednih izračunov, da jih lahko vsak smrtnik vidi, prebere in primerja z izračuni v Financah ali firme KPMG (recimo kot tabela v prispevku) . In vsa stvar bo zelo hitro kristalno jasna brez nepotrebnega "nadmudrivanja".

Vprašanje je ali imajo na MF dovolj poguma za to??
najobj sporočil: 32.775
[#571553] 27.08.09 10:17 · odgovor na: anon-91926 (#571456)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 27.08.2009 10:20

iztokzrelec je napisal(a):
No, ta napaka potrjuje samo mojo domnevo, da večina na MF (pa tudi v celotni javni upravi) sploh ne ve, kako se obračuna slovenska plača. Vsi govorijo samo o brutu, ko pa dejansko obstajata dva bruto zneska, realen je seveda tisti večji, ki zajema tudi vse prispevke delodajalca. Tako me zelo moti vedno ko se govori o bruto plači, ki dejansko pomeni manjši bruto brez prispevkov delodajalca in se tako vedno prikriva večji znesek. Pravilneje bi bilo govoriti vedno samo o neto znesku, ali pa celotni bruto plači. Vsi, ki črpajo plače iz proračuna, bi morali pravilno znati odgovoriti na vprašanje: "Koliko moram ustvariti, da si lahko izplačam npr. 1500 EUR neto plače ?" Ko bodo spoznali pravi odgovor, se bi morali zgroziti. I feel Slovenia!.

... hahaha ... pa misliš, da bi sploh še kdo ostal na proračunskem cuclju, če bi bil to pogoj ? ... aja ... ustvariti ? ... a se ti ne zdi, da nisi uporabil glih najboljše besede ? ... hahaha ...
anon-163499 sporočil: 950
[#571562] 27.08.09 10:25
Odgovori   +    0
Prosil, bi Finance, če lahko naredijo primerjavo še za obdavčenost drugih dohodkov in premoženja v Sloveniji glede na EU oz. še bolje OECD. Javnost bi rada vedela koliko so obdavčeni naši nepremičninski gospodje, dediči raznih mogotcev.... oz. koliko je solidarnosti pri višjih slojih???
anon-175587 sporočil: 1.149
[#571563] 27.08.09 10:25
Odgovori   +    2
ja, madona, a zdej pa še niti izračunati več ne znajo, ja kakšen kader pa je zaposlen na MF? Kar groza me je, da taki kadri krojijo usodo Slovenije!!!!
anon-98222 sporočil: 4.267
[#571564] 27.08.09 10:25
Odgovori   +    0
živa bedarija , ne rabiš nobenih izračunov , za en mesec s ezaposliš v Avstriji pa vidiš koliko dobiš plače in koliko prispevkov plačaš- mimogrede za najnižji avstrijski cenzus za S.P. je prispevek nižji kot v Sloveniji! Me zanima kakšne so pa pokojnine tam !
Pa še malo se pozanimaš o socialnih pravicah v Avstriji , pa ti je takoj vse jasno. V Avstriji dobiš če si mlad ali star ali sreden dvosobno stanovanje za 300 evrov najemnine na mesec če imaš dohodke do cca 1600 bruto ! Tudi če nisi njihov državljan , študiraš pa zastonj kar hočeš, kolikor časa hočeš, tudi če si zaposlen !
bc123a sporočil: 48.253
[#571569] 27.08.09 10:29 · odgovor na: anon-175587 (#571563)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: bc123a 27.08.2009 10:29

Trenty je napisal(a):
ja, madona, a zdej pa še niti izračunati več ne znajo, ja kakšen kader pa je zaposlen na MF? Kar groza me je, da taki kadri krojijo usodo Slovenije!!!!

Ta napaka ni bila nakljucna - mislim, da so tole zamolcali nalasc, da bi utisali KPMG. Po moje propagandna masina na MF deluje s polno paro, saj zgleda da se res bliza nekaj hudega. Ali bo minister odletel, ali bo koalicija razpadla, ali bo pa slovenija zbankrotirala - mora obstajati razlog, da se krizanicu tako mudi z temi norostmi.
anon-173504 sporočil: 226
[#571574] 27.08.09 10:30
Odgovori   +    0
Svetovalna družba KPMG=KAR POČEZ MIMO GOLA=zgrešen strel
anon-6533 sporočil: 5.777
[#571576] 27.08.09 10:33 · odgovor na: bc123a (#571569)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Ta napaka ni bila nakljucna - mislim, da so tole zamolcali nalasc, da bi utisali KPMG. Po moje propagandna masina na MF deluje s polno paro, saj zgleda da se res bliza nekaj hudega. Ali bo minister odletel, ali bo koalicija razpadla, ali bo pa slovenija zbankrotirala - mora obstajati razlog, da se krizanicu tako mudi z temi norostmi.
 Jaz razmišljam podobno. jesen je pred vrati.
anon-61840 sporočil: 563
[#571577] 27.08.09 10:33
Odgovori   +    0
Se vidi kdo "svetuje" temu modelu.
najobj sporočil: 32.775
[#571579] 27.08.09 10:34 · odgovor na: bc123a (#571569)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

... saj si se samo malo nerodno izrazil, a ne ? ... ne vem, kaj bi še lahko bilo hujšega ... če odštejem vesoljni potop, se razume ... 
anon-115065 sporočil: 281
[#571586] 27.08.09 10:39
Odgovori   +    1
MF-- diletanti z ministrom na čelu.Pri prikazanih davčnih obremenitvah gospodarskih subjektov je jasno, da mnogo podjetnikov izkazuje le minimalne plače, razliko pa delavcem izplačuje iz naslova drugih prejemkov, ki v povprečju znašajo 30% plače in so neobdavčeni. Mf očitno nikoli ni napravilo analize koliko sredstev se prelije v OD brez plačila ustreznih prispevkov, ki posledično izkazujejo deficit v pokojninski in zdravstveni blagajni.
RTM sporočil: 4.799
[#571592] 27.08.09 10:50 · odgovor na: anon-175587 (#571563)
Odgovori   +    0

Trenty je napisal(a):
ja, madona, a zdej pa še niti izračunati več ne znajo, ja kakšen kader pa je zaposlen na MF ? Kar groza me je, da taki kadri krojijo usodo Slovenije!!!!

me ne čudi.
nesposoben ministrant + dvomljivi svetovalci = lažnjiv (ne napačen !)  izračun ! ! !
anon-22303 sporočil: 897
[#571597] 27.08.09 10:54 · odgovor na: anon-91926 (#571456)
Odgovori   +    3

Samo en način je popolnoma transparenten in smiselen.

Vzamemo neto plačo in ji prištejemo malico in prevoz, ki sta del neto plače in nič drugega. Ugotovimo, kakšen bruto bruto znesek je za nas v celoti plačal delodajalec in ta znesek delimo z vsoto neto in malice in prevoza.

Od dobljene številke odštejemo 1 in smo dobili odstotek obdavčitve. Pri meni znese cca 80%. Za natančen izračun moramo prišteti še komunističnjo anomalijo - regres in ga upoštevati v letnem izračunu.

Ta izračun je identičen tistemu pri DDV. Delodajalec je, da bi mi izplačal neto plačo, moral pod pretnjo sankcij doplačati še 80% moje plače.

Vsi izračuni iz bruto navzdol so prevara in samo zamegljujejo višino obdavčitve. Če je moj neto 100 in bruto 200 bo po enem izračunu obdavčitev 50%, po drugem pa 100%. Jasno je, da je tista o 50% navadna sleparija.

Edina pravilna interpretacija je ta:  Da bi mi delodajalec lahko izplačal 100 enot neto plače, ga država prisili, da doplača še 100% davščin in je njegov skupni strošek 200 enot. Tistemu, ki trdi, da je to 50% obdavčitev je potrebno lažnjiva usta oprati z milom.
anon-43949 sporočil: 4.362
[#571602] 27.08.09 10:59 · odgovor na: anon-98222 (#571564)
Odgovori   +    0

ketika je napisal(a):
živa bedarija , ne rabiš nobenih izračunov , za en mesec s ezaposliš v Avstriji pa vidiš koliko dobiš plače in koliko prispevkov plačaš- mimogrede za najnižji avstrijski cenzus za S.P. je prispevek nižji kot v Sloveniji! Me zanima kakšne so pa pokojnine tam ! Pa še malo se pozanimaš o socialnih pravicah v Avstriji , pa ti je takoj vse jasno. V Avstriji dobiš če si mlad ali star ali sreden dvosobno stanovanje za 300 evrov najemnine na mesec če imaš dohodke do cca 1600 bruto ! Tudi če nisi njihov državljan , študiraš pa zastonj kar hočeš, kolikor časa hočeš, tudi če si zaposlen !

Ja ketika, ne moreš ti zdaj primerjat Avstrije in Slovenije!
Mi smo tukaj imeli nekaj desetletij kom - pardon! -  socializem, o katerem se Avstrijcem niti ne sanja.
In to razkošje je treba plačevat, se razume! Dobre stvari nikoli niso zastonj!
Razen v socializmu.
anon-162131 sporočil: 2.080
[#571613] 27.08.09 11:07 · odgovor na: anon-43949 (#571602)
Odgovori   +    0
Križanič je že dokazal, da ni kos situaciji dolgoročno in da znajo njegove odločitve uničiti državo. Zato naj preprosto odstopi, čimprej!
kzupanc sporočil: 10.662
[#571660] 27.08.09 11:47
Odgovori   +    0
Kdo bo razgnal to bandona MF???
Prosto po določeni osebi iz komunistične, 69 let vladajoče, vladajoče sfere.
Če bi razgnali tisto bando na RTV, bi sinoči najbrž na Odmeve prišel tudi Križanič, poleg Mencingerja bi pa že našli še kakšnega Semoliča in morda celo velecenjenega Milana K.
Hvalabogu jim dosedaj še ni uspelo, pa četudi je RTVS ena beda od televizije.
tstih sporočil: 5.199
[#571724] 27.08.09 12:47 · odgovor na: anon-46089 (#571327)
Odgovori   +    1

rrsrejc je napisal(a):
ho, ho, ho nova obremenitev največja razlika pri 10.000 neto plače znaša ravno toliko (424 EUR) kot jo prejema marsikateri državljan. Ta trditev nekaterih, da bodo možgani begali v druge države ne drži ker prvič ni toliko veleumov(ni razcveta), drugič pa se vse države povečujejo brezposelnost
Zakaj bi kdo drug tebi plačeval račune? Plačuj si jih sam! Zaradi ljudi, kot si ti, ki zelo malo prispevajo za našo državo in se nenehno izogibajo plačevanju davkov za naše bolnice, šole in ceste (z izgovorom, naj plačajo tisti, ki so ustvarjalnejši od tebe) nam možgani že ves čas bežijo in se to pozna na naši konkurenčnosti. Ne pomagajo državni tehnološki parki, agencije za razvoj, subvencioniranja, sveti za kvaliteto na državnih univerzah. Niso pomagali niti Sovjetski Zvezi.

Pomagata pa svobodna podjetniška pobuda, prosti trg in miselnost, da imajo tisti, ki se trudijo pravico živeti svoje življenje zase in ne biti podrejeni tebi. Da bistvo njihovega bivanja ni služiti tvoji nesposobnosti in ti višati standard in porabo nad tisto, kar znaš sam ustvariti. Da je njihova jahta, če je pošteno zaslužena - pač njihova življenjska samorealizacija in da te čisto nič ne briga, kaj počnejo z denarjem, ki ga pošteno zaslužijo.

Odrasti že in začni plačevati svoje račune.
anon-124639 sporočil: 28
[#571747] 27.08.09 13:05
Odgovori   +    1
To se pa zgodi, če ti svetuje "strokovnjak", ki je izkušnje nabiral v UDBi. Križanič je največji šaljivec v tej smešni vladi.
anon-152951 sporočil: 564
[#571767] 27.08.09 13:18
Odgovori   +    0
Revolucija
anon-47539 sporočil: 3
[#571774] 27.08.09 13:22
Odgovori   +    0
od tistih 45% denarja ki ostane, gre nekdo v trgovino in kupi dobrine, za katere plača v večini primerov še DDV...

Torej kolikšen del od tistega, kar je delodajalec "porabil" za delavca, dejansko porabi zase in koliko gre državi...preko 60% državi...
anon-189229 sporočil: 2.026
[#571790] 27.08.09 13:39
Odgovori   +    0
kzupanc [ 11:47 ] Kdo bo razgnal to bandona MF??? Prosto po določeni osebi iz komunistične, 69 let vladajoče, vladajoče sfere. Če bi razgnali tisto bando na RTV, bi sinoči najbrž na Odmeve prišel tudi Križanič, poleg Mencingerja bi pa že našli še kakšnega Semoliča in morda celo velecenjenega Milana K. Hvalabogu jim dosedaj še ni uspelo, pa četudi je RTVS ena beda od televizije.
xxxxxxxx
Čeprav tudi sam nisem najbolj zadovoljen z programom RTV, bi bilo lepo, ko bi upoštevali vse okoliščine v naši državi in šele potem ocenili RTV kot bedo.
Če upoštevamo naš mali trg, relativno močno privatno konkurenc v POP TV-ju in to primirjamo z HRT, ki ima enkrat večji trg in nobene knkurence so na naši RTV še čudežniki.
anon-34853 sporočil: 33
[#571799] 27.08.09 13:52 · odgovor na: anon-91926 (#571456)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-34853 27.08.2009 13:53

Sem tlačan, zato sem moral tole preveriti. Ali imam prav: strošek delodajalca za 1500€ neto plače znaša 2914,8€?
anon-13663 sporočil: 38
[#571893] 27.08.09 14:54 · odgovor na: anon-34853 (#571799)
Odgovori   +    0

Sem tlačan, zato sem moral tole preveriti. Ali imam prav: strošek delodajalca za 1500€ neto plače znaša 2914,8€?
________________________________________________ ____________________________________

Točno izračunano - strošek delodajalca je EUR 2.914,80. Da smo natančni - v netto EUR 1.500,00 ni všteta malica in prevoz.

Še en izračun:    Neto plača EUR 2.000,00 - strošek delodajalca je EUR 4.180,40;
in še en izračun: Neto plača EUR 1.250,00 - strošek delodajalca je EUR 2.285,90.
__________________________________________________ ___________________________

anon-202068 sporočil: 132
[#572011] 27.08.09 16:41
Odgovori   +    0
NO super, da smo se le začeli pogovarjati o tem.
Če bi se začeli že pred osmimi leti, danes ne bi bili tam kjer smo.
Tako, da smo še par let nazaj sanjali predvsem o enotni davčni stopnji, ki skupne obremenjenosti ne spremeni, niti za dlako.

Moja top lista ukrepov:
- zamrzniti (vrnit nazaj) plače vseh JAVNIH USLUŽBENCEV (to je 4X več ljudstva kot državna uprava) na nivo pomladi 2008 (pred volilnim "žurom") (prihranek cc.a 15% te mase)
- uvesti nov sistem nadzora velikih javnih naročil (prihranek cca. 10% mase VJN)
- zmanjšati število ustanov in zavodov javnega sektorja za 1/4 (združevanje, ukinjanje, itd.) kje je možen prihranek 3% zaradi manipulativnih/agentskih stroškov
- zmanjšanje števila javnih uslužbencev za 5%, kar daje primerjalno gledano podoben prihranek denarja (predvsem v sektorjih šolstva, kulture- gledališč, muzejev, itd. )

nič prteresljivega skratka da dosežemo izravnan proračun. Pol pa bi šel v drugo fazo, ki bi omogočila da temeljito znižamo prispevke:
- uvedba davka na premoženje
- ukinitev svetih krav pri izogibanju davkov (advokati, sindikati, zdravniki, gradbinci)
- reorganizacija zdravstva
- reorganizacija pokojninske blagajne

Strani: 1