Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj nekatere moti verska svoboda pri nas?
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10
sporočil: 117
G. Janez Gril laže "kot pes teče" ali pa se mu je "mal
obrnilo".
1. Druđžbeni nauk Cerkve ne obstoja. Je samo Cerkveni nauk(i). Razen če G. Gril Cerkev na Slovenskem že enači z družbo. V prvem primeru laže, v drugem se mu je "mal' obrnilo".
2. Demokracija in Cerkev sta si popolnoma nasprotna in nezdružljiva pojma. Cerkev je izrazito hierarhično organizirana in vodena. Verniki na politiko Cerkve in njene postulate nimajo popolnoma nobenega vpliva. V Cerkvi ni nobenega demokratično voljenega organa. Niti izbira papeža to ni.
3. Pravno državo Cerkev ne zagovarja in ji odkrito nasprotuje ker vedno terja posebne zakone za se. Če bi spoštovala pravno državo, bi se pokorila pravnemu redu, kot velja za vse druge osebe, fizične ali pravne. Plačevala bi davke in javno delovala ter imela javne nadzorne organe - demokratično izvoljene in sestavljene.
4. Človeške pravice in dostojanstvo Cerkev ne spoštuje ampak z njimi manipulira. Človekove pravice so univerzalne, Cerkev pa celo svoje plačane storitve odreka nezakonskim otrokom ali kot sama pravi pankrtom, otrokom pripadnikom drugih ver in Cerkva sama pravi barbarom, in tudi neverujočim, ki so zanjo hudičevo seme. S tem jim tudi jemlje dostojanstvo.
5. Solidarnost Cerkve je zreducirana na darovanje maš kar še nobenega lačnega ni nahranilo, niti golega obleklo ali bolnega ozdravilo. In to ob dejstvu, da gre za najbogatejšo institucijo na svetu. Karitas je pač delo prostovoljcev, laikov znotraj Cerkve, ki jih Cerkev po svojih ljudeh le nadzira, prispeva pa nič iz svojega premoženja.
Toilko o nebulozah g. Grila
1. Druđžbeni nauk Cerkve ne obstoja. Je samo Cerkveni nauk(i). Razen če G. Gril Cerkev na Slovenskem že enači z družbo. V prvem primeru laže, v drugem se mu je "mal' obrnilo".
2. Demokracija in Cerkev sta si popolnoma nasprotna in nezdružljiva pojma. Cerkev je izrazito hierarhično organizirana in vodena. Verniki na politiko Cerkve in njene postulate nimajo popolnoma nobenega vpliva. V Cerkvi ni nobenega demokratično voljenega organa. Niti izbira papeža to ni.
3. Pravno državo Cerkev ne zagovarja in ji odkrito nasprotuje ker vedno terja posebne zakone za se. Če bi spoštovala pravno državo, bi se pokorila pravnemu redu, kot velja za vse druge osebe, fizične ali pravne. Plačevala bi davke in javno delovala ter imela javne nadzorne organe - demokratično izvoljene in sestavljene.
4. Človeške pravice in dostojanstvo Cerkev ne spoštuje ampak z njimi manipulira. Človekove pravice so univerzalne, Cerkev pa celo svoje plačane storitve odreka nezakonskim otrokom ali kot sama pravi pankrtom, otrokom pripadnikom drugih ver in Cerkva sama pravi barbarom, in tudi neverujočim, ki so zanjo hudičevo seme. S tem jim tudi jemlje dostojanstvo.
5. Solidarnost Cerkve je zreducirana na darovanje maš kar še nobenega lačnega ni nahranilo, niti golega obleklo ali bolnega ozdravilo. In to ob dejstvu, da gre za najbogatejšo institucijo na svetu. Karitas je pač delo prostovoljcev, laikov znotraj Cerkve, ki jih Cerkev po svojih ljudeh le nadzira, prispeva pa nič iz svojega premoženja.
Toilko o nebulozah g. Grila
sporočil: 8.543
rava je napisal(a):
Enfrice - brihten, luštkan, zabaven - ocena 5. čas je, da v financah dobiš svojo kolumno.
njegove kolumne bi bile veliko "prezahtevne" za večino bralcev Financ...
P: so preveč navajeni na rumenčkastega infantilneža :))
sporočil: 760
gillan je napisal(a):
Vsi ultraliberalci tega foruma, pozor!!!!!!
V današnjem Delu spet nekdo tolče po vašem "one and only" - Miću Mrkaiću. V napad!!!! Zbrišite tega bednika (lunatika?) z obličja zemeljskega!
Kot vidiš je glavnina naših sinister liberalcev-libertarcev tega Foruma s svojo "strpnostjo" pač v žlahti z velikimi levičarji 20.stoletja: Leninom, Mussolinijem in Hitlerjem. Časopis Finace pa celo povabi k pisanju predstavnika RKC, da bi se potem izživljali v svojem "strpnem" stilu kot pravi dediči Lenina, Mussolinija in Hitlerja.
Lp, M.S.
sporočil: 2
Vsem komentatorjem tega članka (sploh pa vernikom) toplo svetujem
prebrati knjigo "The end of faith", kjer avtor Sam Harris odlično
argumentira plehkost, nesmiselnost, nazadnjaštvo, predvsem pa
družbeno nevarnosti, ki jo povzroča vpliv cerkve (ne samo
krščanske) na politične odločitve. Ko prebereš to knjigo in
pogledaš komentarje kot je od npr. od g. Grila, pa program
nacionalne TV, pa pakt JJ in volilne baze RKC... se lahko samo
zgroziš nad pokončno držo naših politikov s katero nas vodijo v
srednji vek.
Baronk je napisal(a):
Vsem komentatorjem tega članka (sploh pa vernikom) toplo svetujem prebrati knjigo "The end of faith", kjer avtor Sam Harris odlično argumentira plehkost, nesmiselnost, nazadnjaštvo, predvsem pa družbeno nevarnosti, ki jo povzroča vpliv cerkve (ne samo krščanske) na politične odločitve. Ko prebereš to knjigo in pogledaš komentarje kot je od npr. od g. Grila, pa program nacionalne TV, pa pakt JJ in volilne baze RKC... se lahko samo zgroziš nad pokončno držo naših politikov s katero nas vodijo v srednji vek.
Ob vseh grozotah, ki so se dogajale v dobrih 1300 letih, ko se je oblikovala Evropa kot "evropa", kot KRŠČANSKA Evropa s čemer je postala in kot "krščanska" Evropa bila tudi CENTER sveta dobrih tisoč-1000 let, kar danes ni več (CENTER sveta namreč), ti priporočam malo, da si ogledaš tudi kaj se je zgodilo Evropi 20.stoletja s čemer Evropa NI več CENTER sveta.
Levičarji Evrope: Lenin. Mussolini in Hitler so uničili Evropo kar sedaj s svojim sinister liberalizmom (relativizmom, nihilizmom, cinizmom,...) brez kakršnihkoli VREDNOT samo še brezupno poglablja.
Lp, M:S.
sporočil: 85
Bravo! Pričakuj pa, da te bodo vsi anarholiberalci s tega foruma,
ki se imajo vsi po vrsti za težke intelektualce (epsilonska ravnina
- grozno in smešno hkrati!) nemudoma pribili na križ (ne, ne bo
krščanski - morda Mrkaićevski) in te okarakterizirali z lunatikom,
marsovcem, verskim fanatikom, klerikalcem, pedofilom, pedrom,... O
Gospod, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo!
sporočil: 2
Popolnoma se strinjam da je pomanjkanje vrednost krivo za "družbene
spodrsljaje" kot jih omenjaš (mimogrede saj veš, da je imel Hitler
tudi cerkveno podporo, ne?).
A nebuloza je trditi da je krščanstvo oziroma vera nasploh edina in zveličavna pot do blaginje in miru. Upam si trditi, da ima večina vojn v svetu religiozno ozadje.
Vrednote moramo iskati izven cerkve/religije v tistem kar omenja nekje zgoraj Shaman - v pravem pomenu liberalizma ne pa v fanatičnosti ene ali druge vere/prepričanja.
A nebuloza je trditi da je krščanstvo oziroma vera nasploh edina in zveličavna pot do blaginje in miru. Upam si trditi, da ima večina vojn v svetu religiozno ozadje.
Vrednote moramo iskati izven cerkve/religije v tistem kar omenja nekje zgoraj Shaman - v pravem pomenu liberalizma ne pa v fanatičnosti ene ali druge vere/prepričanja.
sporočil: 1.610
starmar6 je napisal(a):
Maksimiljana ( pa tudi Brigita kot dober človek),
Če ne že vajini otroci, pa vajini vnuki prav gotovo se bodo v bodoči Evropi znašli pred kruto realnostjo in se bodo MORALI odličiti:
ali za Mohameda ali za Kristusa.
Nekoliko težje si predstavljam, da se bodo kot Evropejci, dediči tiste Evrope, ki jo je krščanstvo v nekaj več kot dobrih 1300 izoblikovalo kot "evropo" kot smo jo pojmovali teh 1300 let in ki jo je naredilo za CENTER sveta, kar je "krščanska" EVROPA bila dobrih tisoč-1000 let, in danes Evropa NI več "center" sveta, rajši odločili za Mohameda kot za Kristusa.
Saj se je Evropi zgodilo 20.stoletje z Leninom, Mussolinijem, Hitlerjem, katerih glavni cilj je bil izničiti Boga in krščanstvo in sebe postaviti na MESTO Boga. Uspeh imamo Evropejci na krožniku začinjen še z novejšim relativizmom, nihilizmom, cinizmom brez kakršnih koli VREDNOT in slepo NErazvojno-brezperspektivno ulico pred seboj v izumirajoči zgubljeni Evropi.
Krščanstvo ni stvar ene generacije in minljivo kot muha enodnevnica, ampak je iznad časa, je večno. Mogoče je bilo 20.stoletje Evropejcem potrebno, da bodo to začeli ponovno spoznavati.
Mohamedancem želim vse najboljše vendar v njihovem svetu in želim si, da bi se moji vnuki in pravnuki v EVropi odločili rajši za Kristua kot za Mohameda.
Kaj lahko naredim jaz, da jim bom po svojih močeh vsaj malo pomagal ? Nekaj malega že.
Lp, M.S.
Saj ne vem, al me glava boli od viroze al od tvojega branja. Pa saj ti si nor.
Se bodo morali odločiti ?? A res ? Med eno in drugo vero ? Kaj pa tisti, ki se ne bodo oziroma se nočemo ? Bomo pogubljeni od satana, al kaj ? NAs bodo skurili na grmadi, kot so to delali tvoji cerkveni "prijateljčki" v centru Evrope.
A misliš, da imajo ljudje "vrednote" in to pozitivne res samo na podlagi vere ?
Ja, počasi spoznavam, kakšne vrednote ima krščanstvo, sploh slovensko. Največja vrednosta jim je denar.
Kaj lahko narediš ti ? Utihni.
sporočil: 1.008
Tacka je napisal(a):
Se bodo morali odločiti ?? A res ? Med eno in drugo vero ? Kaj pa tisti, ki se ne bodo oziroma se nočemo ? Bomo pogubljeni od satana, al kaj ? NAs bodo skurili na grmadi, kot so to delali tvoji cerkveni "prijateljčki" v centru Evrope.
Ja, počasi spoznavam, kakšne vrednote ima krščanstvo, sploh slovensko. Največja vrednosta jim je denar.
Pozdravljena Tačka!
A zato si manjkala na forumu? Ja, starmar6 je napovedal meni (in Brigitki), da se bodo morali naši vnuki odločiti za Mohameda ali pa Kristusa. Upam, da si prebrala, kaj sem mu odgovorila.
Se sploh ne poglabljam v to, katera vera bo prevladovala. Verovanje je lepa stvar in ničkolikokrat sem že rekla, da zavidam ljudem, ki globoko verujejo in najdejo uteho v veri. Ampak, ljudje mešajo verovanje in " verovanje". In ljudje ki delujejo v cerkvi, razni forumaši ....sploh ne poznajo globokega verovanja, niso sposobni dobrih del in čistih misli. Njih vodilo je pohlep, pohlep po časti, pohlep po posedovanju, najprej materializiranega potem pa še duševnega občestva, pohlep po oblasti. Fanatiki, ki so prisotni v vseh verstvih, niso verniki, ampak gnojne tvorbe znotraj vseh verstev.
Bojim se zase, bojim se za svoje otroke in njih otroke. Srčno upam, da bo izrek našega Trubarja izpred 500 let še dolgo v veljavi: STATI INU OBSTATI.
Tačka, drži se!
Ja, ampak ga.Maksimiljana! A niste prebrali članka Mića Mrkaića dne
7.2.07 v Financah o tem, kako so nas vsi naši kulturniki in narodni
velmožje neizmerno prikrajšali za številne ekonomske koristi s tem,
ker niso dopustili, da bi se Slovenci potujčili? Po tej
teoriji je torej Primož Trubar eden izmed največjih krvnikov našega
naroda, ki bi ga morali posthumno linčati pred Prešernovim
spomenikom ali pa pred zid postaviti vsaj vse njegove
praprapraprapravnuke . Ne mi ga zdaj tule citirati in dajati za
vzor!. Ostat će Mićo bez sna ako pročita vaš post !!
E, liberalci moji, kako hitro se ujamete in razmišljate v nasprotju s prepričanji the "one and only" - Mića Mrkaića Mekanog...
E, liberalci moji, kako hitro se ujamete in razmišljate v nasprotju s prepričanji the "one and only" - Mića Mrkaića Mekanog...
sporočil: 1.544
Tacka je napisal(a):Predstavnike krščanskih verskih skupnosti ne motijo kaj dosti očitki, da jim je največja vrednota denar.
.......Ja, počasi spoznavam, kakšne vrednote ima krščanstvo, sploh slovensko. Največja vrednosta jim je denar.....
Zelo pa jih moti, ko se jim pove, da diskriminirajo ženske. Če želi v nekaterih verskih skupnostih, naprimer v RKC pa tudi v drugih, ženska postati duhovnica, ji to ne dovolijo. In to ne zato, ker bi bila manj sposobna za tak poklic. Temveč zato, ker so pred več stoletji neki ljudje tako sklenili, spremeniti pa tega danes nočejo.
Avtor članka Zakaj nekatere moti verska svoboda pri nas? je med drugim napisal: "Temelj skupnih predstav o vrednotah in ciljih evropskega povezovanja so človekovo dostojanstvo, spoštovanje človekovih pravic , pravna država , solidarnost in demokracija. Te vrednote so hkrati sestavni del družbenega nauka Cerkve ."
V kolikor so te vrednote v resnici hkrati sestavni del družbenega nauka Cerkve, zakaj ne dovolijo ženskam opravljati duhovniškega poklica?
Spoštovanje človekovih pravic v RKC? Pravna država?
Naša Ustava v 49. členu pravi: "Zagotovljena je svoboda dela. Vsakomur je pod enakimi pogoji dopustno vsako delovno mesto."
Ali je res možno nekatere ustavne člene kar tako nekaznovano kršiti?
gillan je napisal(a):ni mi popolnoma jasno, zakaj naj bi v navedem domnevnem primeru Prešeren imel spomenik :))
Ja, ampak ga.Maksimiljana! A niste prebrali članka Mića Mrkaića dne 7.2.07 v Financah o tem, kako so nas vsi naši kulturniki in narodni velmožje neizmerno prikrajšali za številne ekonomske koristi s tem, ker niso dopustili, da bi se Slovenci potujčili? Po tej teoriji je torej Primož Trubar eden izmed največjih krvnikov našega naroda, ki bi ga morali posthumno linčati pred Prešernovim spomenikom ali pa pred zid postaviti vsaj vse njegove praprapraprapravnuke . Ne mi ga zdaj tule citirati in dajati za vzor!. Ostat će Mićo bez sna ako pročita vaš post !!
1 € je napisal(a):
ni mi popolnoma jasno, zakaj naj bi v navedem domnevnem primeru Prešeren imel spomenik :))
Pripomba na mestu! Zato predlagam, da bi morda istočasno s posthumnim linčem Trubarja (beri: javni požig vseh knjig v slovenščini) z gnusom zminirali tudi Prešernov spomenik in ga po koščkih (head first!) zmetali v Ljubljanco. Vžigalno vrvico pa bi s fajrcajgom (Zippo USA) zanetil sam presvitli M.M.!
gillan je napisal(a):
Pripomba na mestu! Zato predlagam, da bi morda istočasno s posthumnim linčem Trubarja (beri: javni požig vseh knjig v slovenščini) z gnusom zminirali tudi Prešernov spomenik in ga po koščkih (head first!) zmetali v Ljubljanco. Vžigalno vrvico pa bi s fajrcajgom (Zippo USA) zanetil sam presvitli M.M.!
ni potrebe. omenjenega ZDA janičarja najbolj boli, ker ga v SLO tako malo ljudi sploh še opazi :))
sporočil: 30.643
XSAVA6 je napisal(a):Normalno. To je njegov poklic.
G. Janez Gril laže "kot pes teče"
mataj je napisal(a):
Normalno. To je njegov poklic.
:)), kot odvetniki: šolan lažnivec...
gillan je napisal(a):
Ja, ampak ga.Maksimiljana! A niste prebrali članka Mića Mrkaića dne 7.2.07 v Financah o tem, kako so nas vsi naši kulturniki in narodni velmožje neizmerno prikrajšali za številne ekonomske koristi s tem, ker niso dopustili, da bi se Slovenci potujčili? Po tej teoriji je torej Primož Trubar eden izmed največjih krvnikov našega naroda, ki bi ga morali posthumno linčati pred Prešernovim spomenikom ali pa pred zid postaviti vsaj vse njegove praprapraprapravnuke . Ne mi ga zdaj tule citirati in dajati za vzor!. Ostat će Mićo bez sna ako pročita vaš post !!
Eh Gillan( poudarek na 2l), nekaj bereš, pa ne zastopiš.
Zakaj smo toliko časa STALI INU OBSTALI, se seveda nisi vprašal. Obstali smo zaradi pokončnosti Trubarja samega (v vsakem obdobju je bil kakšen Trubar), ki se ni pustil podrediti takrat dosti bolj vplivni in požrešni cerkvi. Seveda so sledili izgoni, mučenja, preganjanje luterancev s svojih domov, ki so jih cerkveni oblastniki "nacionalizirali" ali pa požgali in to vse v božjem imenu.
Zakaj ne bi smela citirati Trubarja? Mogoče zato, ker je imel korajžo in pokončnost pred 500 leti reči kleru NE in ker se je zavedal in razglašal, da bo edino z znanjem lahko narod napredoval in obstal.
Nisem zagovornica nobene strani, me pa veseli, ko vidim, kako vas razpeni Mičo s svojimi prispevki.
Najbolj nagravžni pa ste, ko mu nimate kaj drugega očitati kot le poreklo. Tega Jezus Kristus ne bi dovolil, pa tudi učil ni tega svojih učencev.
1 € je napisal(a):
ni mi popolnoma jasno, zakaj naj bi v navedem domnevnem primeru Prešeren imel spomenik :))
Saj tudi njemu ni bilo jasno. Ni vedel, kako naj MM ( najbrž je jezenj nanj) stisne v post in tako mu je uspelo zdrekati skupaj Miča Mrkaiča, Trubarja, Prešerna in liberalce. Jaz sem pa za vse kriva. haha
Lep pozdrav! Maksimiljana
maksimiljana je napisal(a):
Saj tudi njemu ni bilo jasno. Ni vedel, kako naj MM ( najbrž je jezenj nanj ) stisne v post in tako mu je uspelo zdrekati skupaj Miča Mrkaiča, Trubarja, Prešerna in liberalce. Jaz sem pa za vse kriva. haha
Lep pozdrav! Maksimiljana
Ah gospa, saj jaz na vas nisem nič jezenj. Sem pač preprost fant brez prave izobrazbe, obožujem črko j, važno pa je, da sem dober po srcu, jasnih nazorov, jajčaste glave, z lastnim Jazom in jem junijske jagode...
gillan je napisal(a):
Ah gospa, saj jaz na vas nisem nič jezenj. Sem pač preprost fant brez prave izobrazbe, obožujem črko j, važno pa je, da sem dober po srcu, jasnih nazorov, jajčaste glave, z lastnim Jazom in jem junijske jagode...
Gillan, če ste pri meni našli edino en j preveč, naj vam povem, da ni bil namerno podtaknjen. Me veseli, da niste jezni na mene. Se mi pa zdi, da pa ste jezni na Miča Mrkaiča. Nisem njegova oboževalka, pa tudi v debate na mikro in makroekonomskih področjih se ne spuščam(sem premalo poučena). Vedno sem zagovarjala upravičeno kritiko, se včasih (kadar se je debatiralo o mojih napakah) po potrebi tudi opravičila.
Ne odobravam pa dejanja ljudi, ki se norčujejo iz drugih ljudi le na podlagi videza, hibe (telesne ali govorne), bolezni..ali nacionalnosti.
Nihče si ni želel roditi puklast ali šepast, brez roke ali noge, slep ali jecljajoč, nihče si ni želel zboleti, pa vendar jim je bolezen pustila sled, nihče na svetu si ne more izbrati staršev, pa vendar je tarča posmehov čistokrvnih Slovencev.
Kar se jagod tiče, dober tek, le na alergijo popazite.
Lp Maksimiljana
Gillan, če ste pri meni našli edino en j preveč, naj vam povem, da ni bil namerno podtaknjen. Me veseli, da niste jezni na mene. Se mi pa zdi, da pa ste jezni na Miča Mrkaiča. Nisem njegova oboževalka, pa tudi v debate na mikro in makroekonomskih področjih se ne spuščam(sem premalo poučena). Vedno sem zagovarjala upravičeno kritiko, se včasih (kadar se je debatiralo o mojih napakah) po potrebi tudi opravičila.
Ne odobravam pa dejanja ljudi, ki se norčujejo iz drugih ljudi le na podlagi videza, hibe (telesne ali govorne), bolezni..ali nacionalnosti.
Nihče si ni želel roditi puklast ali šepast, brez roke ali noge, slep ali jecljajoč, nihče si ni želel zboleti, pa vendar jim je bolezen pustila sled, nihče na svetu si ne more izbrati staršev, pa vendar je tarča posmehov čistokrvnih Slovencev.
Kar se jagod tiče, dober tek, le na alergijo popazite.
Lp Maksimiljana
dopuščate možnost, da nekdo deluje v smislu ideološkega pogleda svojih dedov? na primer: srbski potomec druge generacije še vedno vidi Slovenijo, kot del Velike Srbije?
1 € je napisal(a):
dopuščate možnost, da nekdo deluje v smislu ideološkega pogleda svojih dedov? na primer: srbski potomec druge generacije še vedno vidi Slovenijo, kot del Velike Srbije?
Po moje absolutno! Kri ni voda...
1 € je napisal(a):
Dopuščam, vsekakor. Ampak mislim, da Mičotu bolj kot to, da naj bi bil še čisto od dol( njegova mama je menda čistokrvna Slovenka), ljudje zamerijo to, da je JJ povedal, kar mu gre.
Se pa ne mislim kregati s teboj, ker boš potem mislil, da zaradi tega, da mi ne bo treba plačati kremšnit. Povabilo še velja.
Lep pozdrav Maksimiljana
sporočil: 3.657
1 € je napisal(a):
Srbi bodo placali sanje o meji Karlobag-Karlovac-Virovitica z izgubo Kosova. Bolj aktualne so teritorijalne zelje Hrvaske okrog BiH. Nase proti Hrvaski. V zadnjih pismih bralcev v sobotnjem Delu je bil podan lep zgodovinski povzetek meje. Sredina Dragonje in Mure, a ne pozneje iskopani umetni kanali. Mi pa kar naprej trubimo o Plemeniti Mirni.
LP MMM
Tacka je napisal(a):
---------------------------------
Pozdravljena Tačka!
A zato si manjkala na forumu? Ja, starmar6 je napovedal meni (in Brigitki), da se bodo morali naši vnuki odločiti za Mohameda ali pa Kristusa. Upam, da si prebrala, kaj sem mu odgovorila.
Se sploh ne poglabljam v to, katera vera bo prevladovala. Verovanje je lepa stvar in ničkolikokrat sem že rekla, da zavidam ljudem, ki globoko verujejo in najdejo uteho v veri. Ampak, ljudje mešajo verovanje in " verovanje". In ljudje ki delujejo v cerkvi, razni forumaši ....sploh ne poznajo globokega verovanja, niso sposobni dobrih del in čistih misli. Njih vodilo je pohlep, pohlep po časti, pohlep po posedovanju, najprej materializiranega potem pa še duševnega občestva, pohlep po oblasti. Fanatiki, ki so prisotni v vseh verstvih, niso verniki, ampak gnojne tvorbe znotraj vseh verstev.
Bojim se zase, bojim se za svoje otroke in njih otroke. Srčno upam, da bo izrek našega Trubarja izpred 500 let še dolgo v veljavi: STATI INU OBSTATI.
Tačka, drži se!
Maksimiljani in Tački
1. Malo zmedeno mi delujeta.
Po eni strani se popolnoma pravilno zatekate k našemu Trubarju z njegovim "stati inu obstati" in ravno tako vas kot matere povsem pravilno in naravno zelo skrbi kaj bo z vašimi otroci (in vnuki). Tudi nas očete skrbi isto, čeprav je med materami -ženskami in moškimi-očeti izražanje te skrbi navzven videti nekoliko različno. Oboji skupaj kot starši po naravi stvari čutimo svojo potrebo, željo, odgovornost, obveznost, da skrbimo za svoje otroke in nam ni vseeno kaj bo z njimi. To naravno dejstvo je tudi naša Ustava zabeležila kot našo starševsko dolžnost,skrb,obveznost.
2. Odnos med moškim in žensko - ženo in možem je v osnovi po naravi stvari odnos "ljubezni" ( z vsemi drugimi všečnostmi in nevšečnostmi-čustvi) in tudi odnos med starši in otroci je po naravi stvari odnos medsebojne "ljubezni" in tudi družina, skupni dom ima tisto magično moč in občutje, ke je vsem nam, ali pa vsaj veliki večini nam najdražje in najdragocenejše.
3. Bog = način mišljenja,razmišljanja, Bog = ljubezen.
4. Gornja (naravna) dejstva se v naši evropski civilizaciji, sistemu VREDNOT, odražajo, hvala Bogu v največji meri skozi "krščanski" sistem vrednot. Vaše patološko sovraštvo do krščanstva je odraz vaše zmedenosti. Razmišljajte malo, ali boste vašim otrokom posredovali naprej v skladu z vašo naravno materinsko odgovornostjo-dolžnostjo-obveznostjo vašo vrednotno zmedenost, ki se bo pri vaših otrocih samo še stopnjevala, ali čutite tudi kaj odgovornosti-dolžnosti-obveznosti, da vašim otrokom tudi kaj "pomagate" pri oblikovanju njihovih VREDNOT, pri njihovi "vzgoji". ( da bi lahko "stali inu obstali")
Ali pa prepuščate to Štrajnu-Hanžku ?
Lp, M.S.
Saj ne morem verjeti!
Ali se še spomniš, kakšen naslov ima članek, o katerem debatiramo?
" ZAKAJ NEKATERE MOTI VERSKA SVOBODA PRI NAS?"
Vidiš, in smo pri Ustavi, ki nam svobodo zagotavlja. Ne piše in ne določa v koga ali kaj smemo verovati. SVOBODA.
Svobodno se odločamo o imeti ali ne imeti potomstvo. SVOBODA.
In pokaži mi zdaj tistega, ki bo meni ali komurkoli smel v imenu evropske civilizacije, krščanskega sistema vrednot predpisati ali, bog ne daj, zaukazati, kako naj svoje otroke vzgajam in pospremim na pot. Moji otroci se bodo svobodno odločali o tem, v kaj bodo verovali. Ali bo to krščanski Bog, Alah ali Buda ali pa le Dobri Človek, bo njihova odločitev. SVOBODA. Vera v Dobrega Človeka, ki je viden, otipljiv, zna poslušati in potolažiti, se s teboj poveseliti, je najlepša vera.
Ljubezen je čustvo, ki ti ga nobeno verovanje ne more zaukazati ali odreči. Prav tako sovraštvo, žalost, strah...In mislim, da pri čustvovanjih pa bog res nima nič zraven.
Če ti Trubar ne paše, pa si preberi Samorastnike Prežihovega Voranca. In se zamisli.
Vidiš, in smo pri Ustavi, ki nam svobodo zagotavlja. Ne piše in ne določa v koga ali kaj smemo verovati. SVOBODA.
In pokaži mi zdaj tistega, ki bo meni ali komurkoli smel v imenu evropske civilizacije, krščanskega sistema vrednot predpisati ali, bog ne daj, zaukazati, kako naj svoje otroke vzgajam in pospremim na pot. Moji otroci se bodo svobodno odločali o tem, v kaj bodo verovali. Ali bo to krščanski Bog, Alah ali Buda ali pa le Dobri Človek, bo njihova odločitev. SVOBODA. Vera v Dobrega Človeka, ki je viden, otipljiv, zna poslušati in potolažiti, se s teboj poveseliti, je najlepša vera.
Ljubezen je čustvo, ki ti ga nobeno verovanje ne more zaukazati ali odreči. Prav tako sovraštvo, žalost, strah...In mislim, da pri čustvovanjih pa bog res nima nič zraven.
Če ti Trubar ne paše, pa si preberi Samorastnike Prežihovega Voranca. In se zamisli.
sporočil: 1.610
Saj ne morem verjeti!
Eh Maksi, nekateri so pač "omejeni" v pojmovanju ljubezni, sveta, vrednot,... najbolj pa mi gredo na ku*ac :) ljudje, ki nas posliljujeo s tem, da je edino krščanstvo tisto NAJBOLJŠE na svetu. Ravno taki "glasnogovorci" so po mojih izkušnjah daleč stran od dobrih, ljubečih, svetovnonazorskih ljudi .. Na žalost imam izkušnje s tako branžo in zato mi nihče ne bo vsiljeval "svojih uberalles pogledov"...
Zato s takim, kot je starmar skoraj nima smisla debatirati, ker ima vedno absolutno prav :(. Jaz nikogar ne posiljujem z brezverstvom , tako naj tudi on meni ne pridiga kako bom kot brezbožnica šla v pekel.
p.s.: ja, sem taka polovična virozica, kašljam ko zmešana, polna sem že kemije ..:)) , ne upam se rekreirati.. od vsega "hudega" sem že čisto zasedena in zaležana..
Oglašam pa se malo manj, ker pač .. delam :))