Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek 83 odstotkov izplačevalcev oddalo kontrolne podatke
Strani: 1
sporočil: 18.121
Visoke kazni za nepravočasno oddane podatke.... pri tem pa jim
server ne dela.
shrani.si/files/edavkis61h.jpg
SRAMOTA!
(Ja, seveda bo zdaj odgovor, da je včeraj delalo in da ni treba čakati do zadnje minute. In spet se bo prelivalo črnilo o posledicah, ne pa o vzroku. Gospod Simič, je kakšen komentar?)
shrani.si/files/edavkis61h.jpg
SRAMOTA!
(Ja, seveda bo zdaj odgovor, da je včeraj delalo in da ni treba čakati do zadnje minute. In spet se bo prelivalo črnilo o posledicah, ne pa o vzroku. Gospod Simič, je kakšen komentar?)
sporočil: 6.084
Ameriški urad prijazno poziva svoje davkoplačevalce naj pokličejo,
če imajo težave z obrazci in postopki in pravijo, "tukaj smo zaradi
vas", teli naši pa ne znajo drugega, kot groziti..in to v času, ko
niso sposobni zagotoviti normalnega oddajanja zahtevanih podatkov.
Kot, da je to nekaj posebnega...vsakič v špicah ta reč
počepne..
lp.m
lp.m
sporočil: 59
Pozdravljeni!
Ker od mene pričakujete odgovore vam jih bom tudi posredoval:
1. res, da je v ZDA zavezance prijazno pozivajo k predložitvi dohodninskih napovedi in jim nudijo pomoč pri izpolnjevanju dohodninskih napovedi, toda tudi v Sloveniji smo na tem področju storili veliko, saj zavezancem pomagamo na vse možne načine. Poleg tega pa bomo v Sloveniji, za razliko od ZDA, davčnim zavezancem poslali že izpolnjene dohodninske obrazce, kar pomeni velik preskok glede na dosedanji način. V kolikor vam želimo pravočasno poslati izpolnjene dohodninske obrazce pa moramo pravočasno prejeti kontrolne podatke.
2. Glede posredovanja kontrolnih podatkov bi pohvalil davčne zavezance, saj so nam posredovali, po naših ocenah, že 83 % odstotkov kontrolnih podatkov in od tega 97,44 % elektronsko. Zato v zadnjih dveh dneh ne pričakujemo nobenih večjih, nenormalnih, obremenitev. Še zmeraj pa se lahko zgodijo nepredvideni dogodki. Ravno zaradi tega štirje programerji dežurajo 24 ur na dan in takoj odpravljajo napake. Tako je bilo tudi danes, ko je prišlo do določenih težav, ki so bile odpravljene ob 17.16 uri.
3. Verjamem, da so davčni zavezanci, ki pripravljajo kontrolne podatke obremenjeni, toda le s skupnimi močmi in malo dobre volje bomo uspeli to zadevo pripeljati do konca.
4. Na davčni upravi bomo takoj po zaključku sprejemanja kontrolnih podatkov za leto 2006, na naši spletni strani pripravili možnost sprejemanja kontrolnih podatkov za 2007. Tako boste že letos in januarja 2008 kontrolne podatke oddajali bolj umirjeno.
Toliko zaenkrat.
Še enkrat se vam zahvaljujem za vse kritične pripombe, saj brez njih ne bi bilo napredka.
S spoštovanjem,
Ivan Simič
sporočil: 18.121
Hvala za obširno pojasnilo.
Tudi jaz vam želim, da poštimate informatiko na DURS.
Če vi ne boste, ne bo nihče.
Tudi jaz vam želim, da poštimate informatiko na DURS.
Če vi ne boste, ne bo nihče.
XMINI31 je napisal(a):Nisem edini, ki ima močne pomisleke o smiselnosti tega početja in kvalitativnem preskoku, ki ga omenjate. Predizpolnjene napovedi bodo verjetno za večino zavezancev točne in popolne, zato jih bodo lahko samo podpisali in vrnili, če ste vrnitev sploh predvideli. V državi, kje še vedno večina zaposlenih niti približno ne ve kaj so in kakšni so davki in prispevki se to zdi samo nepotreben korak stran od nujno potrebnega osveščanja državljanov o dajatvah, njihovem obsegu in strukturi, ter porabi le teh. Kako bo z bolj zapletenimi napovedmi ne vemo, lahko pa pričakujemo zaplete in sitnosti prav v delu zavezancev, ki so imeli že v preteklosti več dela in sitnosti s svojimi napovedmi. Torej, pihamo na dušo tistim ki so v večini in ne potrebujejo davčnega svetovanja in pomoči...zveni zelo znano.
Pozdravljeni!
Ker od mene pričakujete odgovore vam jih bom tudi posredoval:
1. res, da je v ZDA zavezance prijazno pozivajo k predložitvi dohodninskih napovedi in jim nudijo pomoč pri izpolnjevanju dohodninskih napovedi, toda tudi v Sloveniji smo na tem področju storili veliko, saj zavezancem pomagamo na vse možne načine. Poleg tega pa bomo v Sloveniji, za razliko od ZDA, davčnim zavezancem poslali že izpolnjene dohodninske obrazce , kar pomeni velik preskok glede na dosedanji način . V kolikor vam želimo pravočasno poslati izpolnjene dohodninske obrazce pa moramo pravočasno prejeti kontrolne podatke.
Ivan Simič
Po drugi strani pa ste izplačevalcem dohodkov naložili še večjo odgovornost in nekaj dela, ki so ga dosedaj opravljali na DURSU, ne da bi od tega izplačevalcem bila priznana kakšna boniteta, oziroma korist. Izplačevalci že zdaj imajo preveč dela in sitnosti z administriranjem in spremljanjem predpisov za sama izplačila, vodenjem kumulativnih evidenc in poročanjem. Zato se mi zdi to prekladanje dela in odgovornosti z DURSA na izplačevalce nekoliko lisičje, skoraj pokvarjeno...posebno zato, ker pričakujem veliko hvale za DURS, če bo šlo skozi brez večjega cirkusa in mnogo kritike in izgovorov na račun izplačevalcev, če se zalomi. Ne vem, če je to okolje naklonjeno podjetništvu, meni se zdi, da je čedalje manj.
lp.
sporočil: 59
Dudek je napisal(a):
Nisem edini, ki ima močne pomisleke o smiselnosti tega početja in kvalitativnem preskoku, ki ga omenjate. Predizpolnjene napovedi bodo verjetno za večino zavezancev točne in popolne, zato jih bodo lahko samo podpisali in vrnili, če ste vrnitev sploh predvideli. V državi, kje še vedno večina zaposlenih niti približno ne ve kaj so in kakšni so davki in prispevki se to zdi samo nepotreben korak stran od nujno potrebnega osveščanja državljanov o dajatvah, njihovem obsegu in strukturi, ter porabi le teh. Kako bo z bolj zapletenimi napovedmi ne vemo, lahko pa pričakujemo zaplete in sitnosti prav v delu zavezancev, ki so imeli že v preteklosti več dela in sitnosti s svojimi napovedmi. Torej, pihamo na dušo tistim ki so v večini in ne potrebujejo davčnega svetovanja in pomoči...zveni zelo znano.
Po drugi strani pa ste izplačevalcem dohodkov naložili še večjo odgovornost in nekaj dela, ki so ga dosedaj opravljali na DURSU, ne da bi od tega izplačevalcem bila priznana kakšna boniteta, oziroma korist. Izplačevalci že zdaj imajo preveč dela in sitnosti z administriranjem in spremljanjem predpisov za sama izplačila, vodenjem kumulativnih evidenc in poročanjem. Zato se mi zdi to prekladanje dela in odgovornosti z DURSA na izplačevalce nekoliko lisičje, skoraj pokvarjeno...posebno zato, ker pričakujem veliko hvale za DURS, če bo šlo skozi brez večjega cirkusa in mnogo kritike in izgovorov na račun izplačevalcev, če se zalomi. Ne vem, če je to okolje naklonjeno podjetništvu, meni se zdi, da je čedalje manj.
lp.
Pozdravljeni!
Kritike se dobrodošle, toda vaše je neutemeljene, lahko bi rekel zlovešče. Kontrolne podatke davčni zavezanci pošiljajo na istovrstni način že petnajst let. Še več, letos jim ni potrebno pošiljati kontrolnih podatkov za tudi za nekatere dohodke, ki so oproščeni plačila dohodnine. To pomeni letos je lažje. Na davčne zavezance ni preložena nobena večja odgovornost, niti več dela, kot so ga imeli do sedaj. Sam sem dosedanjih štirinajst let oddajal kontrolne podatke in vem, da ni nič več dela. V kolikor se motim me popravite. Mogoče imate na tem področju več izkušenj? Z veseljem jim prisluhnem!
Pri kritikah prosim, da se natančni in navedete, kje je več dela kot prejšnja leta, sploh pa ob dejstvu, da smo se že oktobra 2006 sestali s programerji, ki izdelujejo programe za obračun plač in se z njimi dogovrili, kakšne povezave naj vgradijo v svoje programe, da bo oddajanje čimbolj enostavno.
Nikakor mi ni logično, da je oddajanje kontrolnih podatkov na disketah, dostava le teh na pošto, pošiljanje s povratnico, s tem, da je zadnji dan potrebno stati še v vrsti, v primeru, da pa prenos z diskete ni možen pa še nekrat dostaviti disketo, lažje od današnjega načina, ko se kontrolni podatki pošljejo praktično iz pisarniškega fotelja.
Mogoče vas le moti, ker se je nekdo spomnil tega enostavnega načina in iz te ustaljene, večletne, prakse oddajanja podatkov izvlekel dodano vrednost ter končno pospešil oddajanje dohodninskih napovedi.
Glede dela na DURS-u pa bi poudaril, da do sedaj na DURS-u niso opravljali dela, ki bi ga morali opravljati delavci DURS-a, temveč so vsa leta popravljali napake izplačevalcev v kontrolnih podatkih. Torej, opravljali so delo izplačevalcev. Sploh ne vem, kako je mogoče, da nekdo izplačuje dohodke ne da bi imel davčne številke prejemnika dohodka, saj se dohodek ne sme izplačati, če izplačevalec nima davčne številke prejemnika dohodka.
Če je bil DURS v letu 2006 deležen kritik, zaradi izdajanja dohodninskih napovedi za leto 2005, mimogrede veliko kontrolnih podatkov se ni ujemalo z napovedanimi, saj so nam izplačevalci praktično do oktobra 2006 pošiljali popravke le-teh, ena pravna oseba pa nam jih je v celoti dostavila oktobra 2006 (rok pa je bil 31.01.2006), ne vidim nič narobe, da bo DURS v primeru uspeha pri dohodnini 2006, deležen tudi kakšne pohvale.
Glede naklonjenosti tega okolja podjetništvu pa vam lahko zatrdim, da davčno okolje (DURS - podjetniki) za podjetnike še nikoli ni bilo takšno. To lahko trdim, saj sem sedemnajst let sodleoval v davčnih postopkih in vem kakšno okolje je bilo do sedaj.
V kolikor bo imel kakšen davčni zavezanec težave s svojo dohodninsko napovedjo, ker ima veliko različnih dohodkov, se bo pač moral obrniti za pomoč na davčnega strokovnjaka. DURS se ne ukvarja z davčnim svetovanjem, temveč s kontrolo posredovanih podatkov in obračunov ter obračunom davkov.
Spoštovani, zelo sem vesel vaše kritike, saj to je dokaz, da se spremembe dogajajo. Res je, da jih vi vidite drugače kot večina drugih, toda za to je lahko več razlogov.
Lep pozdrav,
Ivan Simič
sporočil: 118
Zadnja sprememba: anon-108149 31.01.2007 09:53
XMINI31 je napisal(a):Pri kritikah prosim, da se natančni in navedete, kje je več dela kot prejšnja leta, sploh pa ob dejstvu, da smo se že oktobra 2006 sestali s programerji, ki izdelujejo programe za obračun plač in se z njimi dogovrili, kakšne povezave naj vgradijo v svoje programe, da bo oddajanje čimbolj enostavno.
Nikakor mi ni logično, da je oddajanje kontrolnih podatkov na disketah, dostava le teh na pošto, pošiljanje s povratnico, s tem, da je zadnji dan potrebno stati še v vrsti, v primeru, da pa prenos z diskete ni možen pa še nekrat dostaviti disketo, lažje od današnjega načina , ko se kontrolni podatki pošljejo praktično iz pisarniškega fotelja.
Mogoče vas le moti, ker se je nekdo spomnil tega enostavnega načina in iz te ustaljene, večletne, prakse oddajanja podatkov izvlekel dodano vrednost ter končno pospešil oddajanje dohodninskih napovedi.
Ta današnji način velja in je na voljo od 20.12.2004, kar piše na:
http://edavki.durs.s....sXml.aspx< /a>
Novo je le to, da kontrolni podatki niso KONTROLNI, ampak IZHODIŠČNI, s katerimi se je do lani KONTROLIRALO, a letos se bo na osnovi njih izdelal izračun.
Klučna razlika med SLO rešitvijo in drugimi državami, ki to imajo že desetletja (pamet na tem področju prihaja s severa: DK, SE, NO, FI, IS, EE ...), da oni podatke zbirajo vse leto in sproti delajo kontrole pravilnosti posameznih izračunov in plačevanja, a v SLO se vse zgodi v obliki poročil po poteku leta.
Tako smo mi z razkritjem kontrolnih podatkov kontrole pravilnosti izračuna (napovedi) OPUSTILI!
S čem se bo zdaj kontrolirala pravilnost napovedi, če se bo razlikovala od preliminarnega izračuna?
Z dokazili zavezanca z osebnim obiskom na okencu DURS?
In v primeru, ko se ne bo razlikovala ob predizpolnjenega, zakaj nam jo je potrebno sploh predlagati ter enako v obliki odločbe ponovno dobivati nazaj?
Dobro bi bilo, da bi objavili razliko v procesiranju teh podatkov prej in po novem.
Zadnja sprememba: anon-15715 31.01.2007 20:17
XMINI31 je napisal(a):Mogoče so moje kritike zlovešče, čeprav niso zlobne in mi je v bistvu vseeno, kako se bo zadeva iztekla. Pravite, da smo že petnajst let poročali na isti način in, da ste se že oktobra sestali z programerji zaradi dogovora o potrebnih spremembah programske opreme za obračun plač in podporo poročanju. Zdi se mi, da mi ni treba natančno poročati o tem, kje je več dela, kot zahtevate, saj ste to že vi povedali z omenjanjem zamenjave (dela) tehnologije utečenega poročanja. Sprememba bo/je zahtevala učenje, prilagajanje, pogosto tudi stroške. Sam postopek mislim, da ni bistveno drugačen, zahtevnejši za izplačevalce, zaradi elektronskega oddajanja bi načeloma moral biti lažji...meni osebno je vsekakor bolj pri srcu in bo v naslednjih letih, če ne bo zapletov in zapletom podobnih sprememb poročanje potekalo rutinsko...tako, kot dosedanje.
Pozdravljeni!
Kritike se dobrodošle, toda vaše je neutemeljene, lahko bi rekel zlovešče. Kontrolne podatke davčni zavezanci pošiljajo na istovrstni način že petnajst let . Še več, letos jim ni potrebno pošiljati kontrolnih podatkov za tudi za nekatere dohodke, ki so oproščeni plačila dohodnine. To pomeni letos je lažje. Na davčne zavezance ni preložena nobena večja odgovornost, niti več dela, kot so ga imeli do seda j. Sam sem dosedanjih štirinajst let oddajal kontrolne podatke in vem, da ni nič več dela. V kolikor se motim me popravite. Mogoče imate na tem področju več izkušenj? Z veseljem jim prisluhnem!
Pri kritikah prosim, da se natančni in navedete, kje je več dela kot prejšnja leta, sploh pa ob dejstvu, da smo se že oktobra 2006 sestali s programerji, ki izdelujejo programe za obračun plač in se z njimi dogovrili, kakšne povezave naj vgradijo v svoje programe, da bo oddajanje čimbolj enostavno .
lp.m
XMINI31 je napisal(a):
Nikakor mi ni logično, da je oddajanje kontrolnih podatkov na disketah, dostava le teh na pošto, pošiljanje s povratnico, s tem, da je zadnji dan potrebno stati še v vrsti, v primeru, da pa prenos z diskete ni možen pa še nekrat dostaviti disketo, lažje od današnjega načina, ko se kontrolni podatki pošljejo praktično iz pisarniškega fotelja.
Mogoče vas le moti, ker se je nekdo spomnil tega enostavnega načina in iz te ustaljene, večletne, prakse oddajanja podatkov izvlekel dodano vrednost ter končno pospešil oddajanje dohodninskih napovedi .
Primerjate disketno tehnologijo, ki je delovala mislim, več kot 10 let s tehnologijo, ki bo, ko bo utečena, daleč bolj praktična. Letos morate novi tehnologiji prišteti "stroške in težavnost" uvajanja, če jo za letos hočete primerjati s prejšnjo tehnologijo. Po mojem se ne izide v korist novega in bomo letošnje napore knjižili na razmejitve za naslednja leta.
Ne,ne moti me, da se je nekdo spomnil izboljšav...že skoraj 10 let se sprašujem(o) zakaj datotek ni bilo možno poslati po elektronski pošti in smo jih morali oddajati na disketah, s katerimi so bile pogoste sitnosti zaradi nekompatibilnosti disketnih enot in slabe kakovosti medijev ? Zato sem vesel, da se premika, ne glede na mojo zloveščo kritiko. :))
lp.m
XMINI31 je napisal(a):
Glede dela na DURS-u pa bi poudaril, da do sedaj na DURS-u niso opravljali dela, ki bi ga morali opravljati delavci DURS-a , temveč so vsa leta popravljali napake izplačevalcev v kontrolnih podatkih. Torej, opravljali so delo izplačevalcev. Sploh ne vem, kako je mogoče, da nekdo izplačuje dohodke ne da bi imel davčne številke prejemnika dohodka, saj se dohodek ne sme izplačati, če izplačevalec nima davčne številke prejemnika dohodka.
Če je bil DURS v letu 2006 deležen kritik, zaradi izdajanja dohodninskih napovedi za leto 2005, mimogrede veliko kontrolnih podatkov se ni ujemalo z napovedanimi , saj so nam izplačevalci praktično do oktobra 2006 pošiljali popravke le-teh, ena pravna oseba pa nam jih je v celoti dostavila oktobra 2006 (rok pa je bil 31.01.2006), ne vidim nič narobe, da bo DURS v primeru uspeha pri dohodnini 2006, deležen tudi kakšne pohvale.
Malo sem skeptičen do vaše trditve o popravljanju napak izplačevalcev. Čeprav nisem poznavalec notranje organizacije in postopkov bi rekel, da ni šlo samo za popravljanje napak izplačevalcev, ampak za odkrivanje "razlogov za neujemanje podatkov izplačevalcev z napovedanimi" in za odpravljanje napak. Zdaj, napak je zagotovo bilo precej tudi na strani zavezancev, zato se me ne prime tale o "opravljanju dela izplačevalcev". Tudi sami ste zgoraj zapisali, da se veliko kontrolnih podatkov ni ujemalo z napovedanimi, ampak ne verjamem, da so razlogi samo na strani izplačevalcev in, da gre samo, ali večinoma za problem podatkov brez davčnih številk, ali z napačnimi.
Jasno je, da so kritike na račun DURSa za leto 2005 pretirane; zakonodaja se je menjala, kar je zagotovo provzročilo precejšnje povečanje števila napak in neskladij. To ve vsak, ki vsaj malo pozna to področje.
Predvidevam, da bo z elektronskim vnosom kontrolnih podatkov in izdajo odločb le na podlagi podatkov izplačevalcev odpadlo dvojno knjiženje in primerjava istih podtakov iz dveh virov. S tem bo odpadlo tudi veliko napak, oziroma, odpadle bodo VSE napake....razen tistih, logičnih in podatkovnih ( davčna številka, naziv ), ki jih bo zaznal informacijski sistem. Upam, da boste vsaj kontrolirali izplačevalce na nivoju REKov in kontrolnih podatkov, čeprav gre za skupno, bolj formalno primerjavo..
Nič narobe, če bo DURS pohvaljen, seveda...če predstavite točne kordinate dela postopka, na katerih lahko merimo (ne)uspeh DURSa, bom zelo vesel. Za izplačevalce se mislim, ve, da bodo krivi za vse napake v dohodninskih odločbah, razen morebitne predrobne pisave, razmazanega tiska, ali prosojnih tiskovin .:) Malo zaščite bi pa tudi mi rabili, posebno zdaj, ko je pravilnost dohodninskih odločb v "naših rokah". Ne zamerite, če ob tem informacijsko tehnologijo, ki bo iz naših podatkov naredila odločbe, ob vseh resursih, ki jih premorete ne jemljem, kot nek bistven dejavnik.
lp
sporočil: 897
XMINI31 je napisal(a):Po novem oddajamo napovedi en mesec kasneje. Ali je to ta pospešitev?
Do sedaj smo prejemali odločbe večinoma junija, julija in avgusta.
Za tiste, ki so kreditirali državo (takšnih je večina), bi pospešitev pomenila vračilo preveč plačane dohodnine prej kot prejšnja leta.
Ker zdaj DURS s podatki razpolaga, in ker nas bo večina poslala nazaj že prvega aprila, ali ta pospešitev pomeni, da bomo dobili vračila v roku 2 tednov , enega meseca, zanesljivo pred poletjem?
sporočil: 3.657
: 2. Glede posredovanja kontrolnih podatkov bi pohvalil davčne
zavezance, saj so nam posredovali, po naših ocenah, že 83 %
odstotkov kontrolnih podatkov in od tega 97,44 % elektronsko.
Presenetljivo stevilo prispevkov brez papirja! Ali bi lahko naredili notranjo kontrolo v DURS o procentualnem stevilu podatkov, ki jih ze v celoti imate v hissi? Sumim, da je tudi ta stevilka nad 90% ker je veliko malih podjetji v dezeli.
LP MMM
P.S. Na kavico se bom ze oglasil :-)
Presenetljivo stevilo prispevkov brez papirja! Ali bi lahko naredili notranjo kontrolo v DURS o procentualnem stevilu podatkov, ki jih ze v celoti imate v hissi? Sumim, da je tudi ta stevilka nad 90% ker je veliko malih podjetji v dezeli.
LP MMM
P.S. Na kavico se bom ze oglasil :-)
Strani: 1