Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Stres: Kriza je prizadela tudi Cerkev

Strani: 1 2 3

depersin sporočil: 10.224
[#372859] 24.11.08 22:54 · odgovor na: anon-156613 (#372644)
Odgovori   +    0

doppia je napisal(a):
Prti takem članku potrebujem   več kot  samo spodbudo , da  še vedno izkazujem  toleranco in spoštovanje do RKC.
 In kaj je s tem člankom narobe drugega, razen, da je to izjavil bav bav z imenom Katoliška Cerkev?
anon-94581 sporočil: 1.391
[#372916] 25.11.08 00:32 · odgovor na: (#372908)
Odgovori   +    0
Cerkev bo v času krize samo pridobivala in v tem konteksu je potrebno to razumeti. Temelj cerkve je tolažba ubogih. Ubogih bo vse več in ti bodo šli po tolažbo v cerkev, pa še kaj bodo v zahvalo s seboj odnesli. Največji problem za cerkev je čas razcveta, ko se narodu jebe za tolažbo in takrat jo začuda financira oblast.
Tudi cerkev so ljudje, ki so bolj ali manj požrešni. Cerkev ima v vsej zgodovini vlogo ohranjanja miru v času krize. Zato  nobeni oblasti ne pride na misel odreči se temu vzvodu krotenja množic.
anon-4748 sporočil: 558
[#372945] 25.11.08 07:29 · odgovor na: anon-151541 (#372810)
Odgovori   +    0
slovenc1 ali nas lahko prosim razsvetliš z Božjo besedo in ne samo z lažmi njegovih zemeljskih zastopnikov? Vidim, da si prekleto zaslepljen in nikar tega ne očitaj drugim, kriv si sam!
anon-129959 sporočil: 13.643
[#372951] 25.11.08 07:41 · odgovor na: depersin (#372856)
Odgovori   +    0

depersin je napisal(a):

Odpustkov že stoletja ne prodajajo več...
 danes v RS nekateri "ta farški" nedotakljivo prodajajo svoje krivosodne mesarske izdelke !_ _ _ _ _ _ +
anon-93150 sporočil: 24
[#373025] 25.11.08 09:14
Odgovori   +    0
Naš župnik si je ravno pred nekaj meseci kupil novi avto. Ampak ne najnižjega cenovnega razreda ampak srednjega do višjega cenovnega razreda. In to v času, ko si nekateri državljani sploh ne morejo privoščiti novega avta, pa hodijo vsak dan v službo.
anon-87805 sporočil: 1.008
[#373048] 25.11.08 09:27 · odgovor na: (#372908)
Odgovori   +    1

velikidrobizek je napisal(a):
»... kajti škofije in župnije "živijo v glavnem od darov svojih vernikov in taka finančna kriza bo prav gotovo imela tudi negativne posledice". Če bo še več ljudi brezposelnih in če bodo plače še nižje, bodo ljudje kljub "vsej svoji velikodušnosti še manj dali za cerkvene potrebe"

Zakaj se jim sploh gre.. za vero ali denar. (ma, saj vem, no). Mar ta izjava dokazuje, da so vero izvotlili do te mere, da je vernik ali tisti, ki redkokdaj zaide v cerkev, vreden samo zaradi denarja. Da ni niti važno, če imajo verniki dar verjeti v to kar je Kristus oznanjal oz. kar je zapisano; bodimo pošteni, Cerkev oznanja drugače. Za vernika intimno: Če Kristus ni obujen, je tudi vaše oznanilo prazno in prazna je tudi vernikova vera
Mar bodo dovolili, da bo denar opešal vero; »sporočili«, da vera ne temelji na Božji moči.

Je pač tako, da trkati na človečnost, solidarnost... ni zaman, je pa v teh časih že kar utrdljivo skakat' s položnicami in klici za darove. Ne nenehno, prosim.
Naj se človek tudi sam ozre po sočloveku in sam od sebe nudi kakršnokoli pomoči brez sugestije kogarkoli; potem smo skupaj dosegli veliko. Zelo težko pa je ločiti zrnje od pleva; na žalost se še vedno najdejo ljudje, ki vsesplošno pomoč izkoristijo in sami zase večkrat prosijo na različnih koncih dobrodelnih ustanov.

Draga Cerkev, če ste tako razumevajoči, boste razumeli tudi oznanjevanje vere zastonj; če je Bog priča, bo šlo tudi brez prilizovanja. In bo padel tudi še kakšen denar od kakšnega vernika. Sicer pa ... Cerkev ima nekaj nepremičnin v lasti, gospodarskih podjetij...

PS: Nisem vernica.

Tudi jaz nisem vernica, čeprav imam (razen maziljenja) vse zakramente. Zakaj? Ker se je tako delalo in iz spoštovanja do svojih staršev in njih miselnosti  "Ja kaj bodo pa ljudje rekli!!!???"  Takih kristjanov je 70% v Sloveniji, čeprav se cerkev  nenehno izgovarja na podatke iz štetja prebivalstva (leta 1990-ali 91). Ja, vsi, ki smo bili krščeni smo izjavili da smo krščanske veroizpovedi. To pa še ne da cerkvi pravico, da terja tudi od mene, seveda preko državnih aparatov, desetino. Ti časi so mimo.
Izgovarjanje na to, da Cerkev daruje pomoči potrebnim, je velika laž. Tako denarno ali pa materialno pomoč darujejo LJUDJE -in ni nujno, da so verniki. Cerkvena Karitas samo zbira in potem razdeljuje pomoči potrebnim. VELIKO zbranega (predvsem denarja) pa se prilepi lepljivim cerkvenim rokcam, saj država nima nikakršnega pregleda nad dotokom darovanega denarja in sploh prihodki cerkve. Ni potrebno biti zelo pameten, da znaš izračunati, da si iz "izgube" božji pastirčki ne morejo kupovati dragih avtomobilov in si privoščiti še kak drug luksus.
Sem že nekaj časa na tem svetu in v življenju sem srečala le dva duhovnika, ki si tak naziv zaslužita in to sta bila: oba že pokojna dr. Matija Tomc domžalski župnik in dr. Alojzij Šuštar ljubljanski nadškof. Taki bi morali biti vsi duhovniki: miroljubni, spravljivi, pomirljivi, razumevajoči in ljudski. Ne pa naduti in grabežljivi kot so: Stres, Kramberger, kardinalos Rode in nenazadnje blejski župnik. Slednjega bi morala Cerkev izobčiti zaradi obnašanja, kakršnega ima. Iluzorno je razmišljati, da ti bo tak človek, kot je blejski župnik, kdajkoli pripravljen nuditi duhovno in materialno pomoč.

Čeprav jih imam 60+ resno razmišljam, da bi tudi uradno postala nevernica katoliške cerkve. Vse bolj in bolj mi je blizu Evangeličanska Cerkev in njeno podajanje vere in odnosa do ljudi. Ni grabežljiva in ni posesivna.
anon-172193 sporočil: 11
[#373224] 25.11.08 11:06 · odgovor na: anon-4748 (#372554)
Odgovori   +    1
g. Stres. Nikar se ne hvalite z dejavnostjo Karitas, v katero donirajo sredstva samo tisti, ki imajo komaj za preživetje in razumejo stisko ubogih.

-- čista neresnica po mojem. Vsekakor sem prve stavke posta razumel, da veljajo za veliko večino. A se motim?

Ko boste javno, in iz svojega žepa, dali za uboge tudi kaj materialnega, ne samo duhovnega, vas bodo ljudje še bolj spoštovali!!!!

-- O komu konkretno govorimo?

Pa še nekaj; živite tudi od prispevka države, in to ne majhnega ( tja pa spet prispevamo vsi, razen vas, ki ne plačujete nobenih dajatev ).

-- kdo živi od prispevka države (a župniki?). No, rad bi vedel, da bi spletni bralci lažje razumeli. Kako velik je ta prispevek? O kakem prispevku gre?
[#373295] 25.11.08 11:23 · odgovor na: (#373197)
Odgovori   +    0
Zanimiv je stil pisanja postov. V stilu "saj se ve", "saj vemo", "tako itak je". A to vam bralci zadostuje? Še v nobenem forumu nisem zasledil konkretnih podatkov. Vedno neko flancanje. Moti me tudi to, da se razmišlja, da če je en slab duhovnik, so potem vsi. Skratka, a cerkev bi bila idealna samo, če bi bila perfektna?

Maksimiljana piše, da je srečala samo dva duhovnika, ki sta ji bila pri srcu (če se tako prevedeno izrazim). Hm, a misli na "srečanja" preko medijev?

Dandanes ni problem pljuvati po cerkvi. Itak boš zlahka našel kaj proti, pa tako in tako pluješ po toku...

Da smo si na jasnem, da ne bi kdo mislil, da v Cerkvi sedaj vidim samo idealno. Rodetove  izjave pred leti bi lahko bile bolj premišljene, zakaj se morajo neki posamezniki (g. Krašovec) vpletat v take finančne posle tudi sam ne vem in ne podpiram in še kaj bi našel.

ps. A lahko nekdo napiše, koliko in kako prispevamo državljani za delovanje Cerkve?
anon-36971 sporočil: 8.543
[#373309] 25.11.08 11:28 · odgovor na: anon-172193 (#373295)
Odgovori   +    0

bibip je napisal(a):
Zanimiv je stil pisanja postov. V stilu "saj se ve", "saj vemo", "tako itak je". A to vam bralci zadostuje? Še v nobenem forumu nisem zasledil konkretnih podatkov. Vedno neko flancanje. Moti me tudi to, da se razmišlja, da če je en slab duhovnik, so potem vsi. Skratka, a cerkev bi bila idealna samo, če bi bila perfektna?

Maksimiljana piše, da je srečala samo dva duhovnika, ki sta ji bila pri srcu (če se tako prevedeno izrazim). Hm, a misli na "srečanja" preko medijev?

Dandanes ni problem pljuvati po cerkvi . Itak boš zlahka našel kaj proti, pa tako in tako pluješ po toku...

samo eno si želimo (tisti, ki nismo v vaši združbi): na gmah nas pustite!!!
[#373327] 25.11.08 11:34 · odgovor na: anon-87805 (#373048)
Odgovori   +    0

maksimiljana je napisal(a):

Tudi jaz nisem vernica, čeprav imam (razen maziljenja) vse zakramente. Zakaj? Ker se je tako delalo in iz spoštovanja do svojih staršev in njih miselnosti  "Ja kaj bodo pa ljudje rekli!!!???"  Takih kristjanov je 70% v Sloveniji, čeprav se cerkev  nenehno izgovarja na podatke iz štetja prebivalstva (leta 1990-ali 91). Ja, vsi, ki smo bili krščeni smo izjavili da smo krščanske veroizpovedi. To pa še ne da cerkvi pravico, da terja tudi od mene, seveda preko državnih aparatov, desetino. Ti časi so mimo.
Izgovarjanje na to, da Cerkev daruje pomoči potrebnim, je velika laž. Tako denarno ali pa materialno pomoč darujejo LJUDJE -in ni nujno, da so verniki. Cerkvena Karitas samo zbira in potem razdeljuje pomoči potrebnim. VELIKO zbranega (predvsem denarja) pa se prilepi lepljivim cerkvenim rokcam, saj država nima nikakršnega pregleda nad dotokom darovanega denarja in sploh prihodki cerkve. Ni potrebno biti zelo pameten, da znaš izračunati, da si iz "izgube" božji pastirčki ne morejo kupovati dragih avtomobilov in si privoščiti še kak drug luksus.

Joj, joj, kako nekateri mimo streljali. Ja kje pa Maksimiljana slišala, da bi cerkev zahtevala desetino, sploh pa preko državnih aparatov? Drži pa, da se nekatere skupnosti, gibanja ipd. v Katoliški cerkvi sama financirajo preko desetine njihovih članov. Vsekakor je po mojem to prostovoljno oz. če se drugače izrazim, še nisem slišal primer o obvezni desetini (npr. da bi bil zaradi tega izključen, izobčen ipd).

Koliko duhovnikov pa kupuje drage avtomobile? No, a morda kdo ve, od kje njim denar?

Za tiste, ki jih zanima, si lahko finančno poročilo o delovanju SLU škofij (sicer za 2006, vendar bi se moralo najdet tudi za 2007) preberjo na beta.finance-on.net/...0-%201.pdf
anon-171939 sporočil: 1
[#373388] 25.11.08 12:03 · odgovor na: anon-169504 (#372531)
Odgovori   +    1
Cirkev naj se obdavči, naj plačuje vse dajatve ki jih vsi drživljani moremo in naj se živi od svojega premoženja, če ne drugač lahko še zmeraj drva prodajajo, saj imajo dovolj gozda. Če pa se jim druga kot farbanje ljidi ne ljubi pa naj bodo lačni.
[#373406] 25.11.08 12:09 · odgovor na: (#373197)
Odgovori   +    1

Glede na zadnji odstavek: vsaka vera te prisesa; hoče, da verjameš vanjo; da ji brezpogojno zaupaš; da se ji predaš. To ni oddaja Milijonar in ti ne izbiraš polovičke; lahko le klic v sili, vendar ne dolgoročno. :) Pomembno je, kaj želiš s tem doseči; za izgradnjo svoje rasti, duha in splošnega počutja.
Je pa seveda razlika, s kakšnim občutkom vstopaš v Cerkev, kot si opisala za Evangeličansko.

Veš, jaz gledam takole:
Cerkev, kakršno naj bi si Jezus zamišljal, da bi, v enem kosu povedano, ljudje našli tolažbo in hrano duhovnosti, je popolnoma daleč od tega, kar Cerkev kot institucija danes trži.

Neizpodbitno dejstvo je, da za delovanje Cerkve in njene potrebe prispevamo vsi državljani, tako verujoči kot neverujoči, pa če to hočemo ali ne ! To je Državni zbor ratificiral, mislim da l. 2004. To na splošno. V ožjem smislu pa najbolj ( vsaj morali bi) prispevajo verniki (najbolj neposredno po maši). Še najbolj pravična bi bila uvedba cerkvenega davka.

Bomo videli, kaj bo pokazal naslednji popis prebivalstva; koliko je kristjanov.

Čeprav Makarovičke ne maram, se je spomnim, kdaj se začne posel:
Cerkveni nauk odreka nedolžnost celo novorojenčku in ga označuje za nosilca izvirnega greha, ki ga menda lahko očisti le zakrament svetega krsta. Pa smo spet pri kšeftu.
pesnica, pravljičarka ter kolumnistka Svetlana Makarovič v Mladini o kšeftu

In prav Svetlana je tudi na svoji koži občutila "postopek izstopa" iz katoliške cerkve. Te ne izpustijo prav hitro iz krempljev.
Cerkev, kakršno si je zamišljal Jezus, nikoli v 2000 letih ni bila. Tisti trenutek, ko so zavohali in občutili MOČ so se božji pastirji pokvarili in povampirili. In tako je danes in bo na veke vekov ostalo. Žal.

Ne zagovarjam in nisem tudi nikoli bila član komunistične partije. Lahko pa potegneš enačaj med cerkvijo (ki jo pišem namerno z malo začetnico) in komunistično partijo. Oboji so izkoristili položaje in v imenu Boga in v imenu KP delali z ljudstvom kot z brezpravno čredo. Je pa razlika v tem, da je v 2000 letni zgodovini cerkev naredila dosti več hudega, kot komunizem v cca 100 letih. Komunizem je za nas bolj grozen, ker smo iz tega časa in smo ga občutili na lastni koži. Ampak cerkev je bila ravno tako kruta  če ne še bolj.

Da pa bi uvedli cerkveni davek, ki bi bil res najbolj pravičen, pa tole: potem pa Rupelček ne bo hodil k maši, pa Janša, Pogorevc in ostali modni verniki.
anon-39471 sporočil: 3.127
[#373410] 25.11.08 12:10
Odgovori   +    0
Lahko njim, jim bo že bog pomagal :)
anon-125191 sporočil: 3.718
[#373426] 25.11.08 12:21
Odgovori   +    0
Ima boga ! :))

Sicer pa, dokler bodo ovce dajale denar, jim ne bo hudga..
anon-17372 sporočil: 6.680
[#373468] 25.11.08 12:47 · odgovor na: anon-87805 (#373406)
Odgovori   +    0

In prav Svetlana je tudi na svoji koži občutila "postopek izstopa" iz katoliške cerkve.
ravnokar sem vaju s svetlano vclanil v naso versko skupnost. zdaj si razbijajta glavo z izstopom, jaz grem pa na pivo.
[#373471] 25.11.08 12:48 · odgovor na: anon-172193 (#373327)
Odgovori   +    0

bibip je napisal(a):

Joj, joj, kako nekateri mimo streljali. Ja kje pa Maksimiljana slišala, da bi cerkev zahtevala desetino, sploh pa preko državnih aparatov? Drži pa, da se nekatere skupnosti, gibanja ipd. v Katoliški cerkvi sama financirajo preko desetine njihovih članov. Vsekakor je po mojem to prostovoljno oz. če se drugače izrazim, še nisem slišal primer o obvezni desetini (npr. da bi bil zaradi tega izključen, izobčen ipd).

Koliko duhovnikov pa kupuje drage avtomobile? No, a morda kdo ve, od kje njim denar?

Za tiste, ki jih zanima, si lahko finančno poročilo o delovanju SLU škofij (sicer za 2006, vendar bi se moralo najdet tudi za 2007) preberjo na http://beta.finance-on.net/upload/simonfur/simonfu r4852582a4f4ec/080612%20-%20Letna%20porocila%20sko fij%20za%20leto%202007%20-%201.pdf.

Bibip, bibip,

Krščena sem bila v kapeli v porodnišnici leta 1946 (v svinčenih partijskih časih), pri obhajilu in birmi in pri cerkveni poroki mi je podelil zakramente dr. Matija Tomc, znani slovenski skladatelj, katerega pesmi in skladbe so ponarodele. On je bil Župnik z veliko začetnico. Za njim jih je bilo v Domžalah še veliko. za primer: pred 25 leti mi je umrla mama in ko sem  najprej opravila  z birokracijo na občini, sem naletela na cerkveno. Ob 11 dopoldne sem se pripeljala pred cerkev v Domžalah in župniku, ki je stal na dvorišču povedala da sem se prišla dogovoriti za pogreb umrle mame, je pogledal na uro in dejal, da niso uradne ure in naj pridem ob 18 uri. Niti sožalja mi ni izrekel. Je to dušni pastir, se tako deli duhovna podpora vernikom in nevernikom?? No, za nadškofa Alojzija Šuštarja pa lahko, ne da bi se osebno srečala, upravičeno rečem, da je bil dušica. Imaš kaj proti?
Pred kakšnim mesecem je umrl župnik(naj v miru počiva), ki je na koncu menda tudi izstopil iz stanu (nepreverjeno), poznala sem ga iz časa, ko je še bil župnik. Vsi farani so se ga bali, otroci so trepetali pred njim, določal jim je koliko morajo prispevati za cerkev, izumil je prozorno vrečko za pobiranje denarja, da so vsi videli, koliko je kdo daroval. Res je obnovil cerkev, ne smem zanikati, ampak če si hotel videti najnovejši model BMW-ja, potem si moral pred farovš v Dob pri Domžalah. Kupil je lokal v Domžalah. V rodni vasi pa je imel krasno hišo. Od kod mu denar? Kaj praviš? Od kod denar žuniku, ki je trdil, da so mu ukradli 7 miljonov in ko so ujeli tatico, je bilo denarja za deset miljonov več. Okradeni žunik ni vedel od kod mu denar. Pa ne me basat. Da ne boš mislil, da sta samo dva. Uhuhuuuu jih je.
Zapel si za "desetino". Trgaš jo iz konteksta. Desetina je bila v preteklosti in marsikatero posestvo je šlo v roke farjem, ker reveži niso mogli plačevat desetine, družine pa so bile velike.
In če rečem, da ne dam farjem, ne bom dala niti tisočine, niti stotine, niti desetine. Amen.
[#373478] 25.11.08 12:56 · odgovor na: anon-17372 (#373468)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

ravnokar sem vaju s svetlano vclanil v naso versko skupnost. zdaj si razbijajta glavo z izstopom, jaz grem pa na pivo.

No tako, taki so farji! Sedaj naj bi bila vaša članica, ti far na pivo, jaz pa žejna... Ma čisto vsi ste glih!  Moram zaradi enega forumaša napisati ha, ha , kadar se hecam.
anon-127385 sporočil: 972
[#373492] 25.11.08 13:08
Odgovori   +    1
Nisem prepričan, da lahko RKC in tudi g. Stres govorijo o poštenosti in etiki v gospodarstvu.Recesija udari vedno po najbogatejših in ti poberejo še vse preostalo najrevnejšim. Ste kdaj slišali, da bi RKC kdaj kupila kak inkubator ali dala kak groš revnim? Ne niste, ker ga tudi ni. Povezano s Caritasom je "naprosjačila" od revnih za revne in nič kaj več.Od tega pa si je še zadržala velik del za "stroške prosjačenja". Zgodovina marsikaj govori, ali pa govori in uči neresnice.
[#373522] 25.11.08 13:29 · odgovor na: anon-127385 (#373492)
Odgovori   +    0

lado1940 je napisal(a):
Nisem prepričan, da lahko RKC in tudi g. Stres govorijo o poštenosti in etiki v gospodarstvu.Recesija udari vedno po najbogatejših in ti poberejo še vse preostalo najrevnejšim. Ste kdaj slišali, da bi RKC kdaj kupila kak inkubator ali dala kak groš revnim? Ne niste, ker ga tudi ni. Povezano s Caritasom je "naprosjačila" od revnih za revne in nič kaj več.Od tega pa si je še zadržala velik del za "stroške prosjačenja". Zgodovina marsikaj govori, ali pa govori in uči neresnice.
Dejte mi povedat potem, kam gre ves denar od tako "bogate" Cerkve? A župniki imajo vsi po vrsti nove avtomobile? Od kje tebi to, da si je zadržala velik del za stroške prosjačenja? Ali imaš kak primer, za kake zneske gre ipd.? Imaš kak KONKRETEN primer ali govoriš kar malo tako na pamet?
[#373548] 25.11.08 13:45 · odgovor na: anon-87805 (#373471)
Odgovori   +    0

Bibip, bibip,

Krščena sem bila v kapeli v porodnišnici leta 1946 (v svinčenih partijskih časih), pri obhajilu in birmi in pri cerkveni poroki mi je podelil zakramente dr. Matija Tomc, znani slovenski skladatelj, katerega pesmi in skladbe so ponarodele. On je bil Župnik z veliko začetnico. Za njim jih je bilo v Domžalah še veliko. za primer: pred 25 leti mi je umrla mama in ko sem  najprej opravila  z birokracijo na občini, sem naletela na cerkveno. Ob 11 dopoldne sem se pripeljala pred cerkev v Domžalah in župniku, ki je stal na dvorišču povedala da sem se prišla dogovoriti za pogreb umrle mame, je pogledal na uro in dejal, da niso uradne ure in naj pridem ob 18 uri. Niti sožalja mi ni izrekel. Je to dušni pastir, se tako deli duhovna podpora vernikom in nevernikom?? No, za nadškofa Alojzija Šuštarja pa lahko, ne da bi se osebno srečala, upravičeno rečem, da je bil dušica. Imaš kaj proti?
Pred kakšnim mesecem je umrl župnik(naj v miru počiva), ki je na koncu menda tudi izstopil iz stanu (nepreverjeno), poznala sem ga iz časa, ko je še bil župnik. Vsi farani so se ga bali, otroci so trepetali pred njim, določal jim je koliko morajo prispevati za cerkev, izumil je prozorno vrečko za pobiranje denarja, da so vsi videli, koliko je kdo daroval. Res je obnovil cerkev, ne smem zanikati, ampak če si hotel videti najnovejši model BMW-ja, potem si moral pred farovš v Dob pri Domžalah. Kupil je lokal v Domžalah. V rodni vasi pa je imel krasno hišo. Od kod mu denar? Kaj praviš? Od kod denar žuniku, ki je trdil, da so mu ukradli 7 miljonov in ko so ujeli tatico, je bilo denarja za deset miljonov več. Okradeni žunik ni vedel od kod mu denar. Pa ne me basat. Da ne boš mislil, da sta samo dva. Uhuhuuuu jih je.
Zapel si za "desetino". Trgaš jo iz konteksta. Desetina je bila v preteklosti in marsikatero posestvo je šlo v roke farjem, ker reveži niso mogli plačevat desetine, družine pa so bile velike.
In če rečem, da ne dam farjem, ne bom dala niti tisočine, niti stotine, niti desetine. Amen.

hvala za napisano. Morda glede desetine: prvič sicer slišim o tem, da je cerkev rubila posestvo, če niso mogli desetine plačevat. Če to drži, je žalostno in obsojanja vredno. Če je že res, je moralo biti to v omejenem obsegu, ker bi sicer to večkrat slišali in brali po medijih (če se mal ironično izrazim).

Žal mi je maksimiljana, glede dogodkov pri pokopu tvoje matere. Morda je imel župnik slab dan in kaj drugega. Morda pa je sicer tak, ne vem. Dejstvo pa je, da so duhovniki ljudje kot mi. Po svoje lahko upravičeno kaj več pričakujemo od njih, ampak delajo tudi napake. Žal potem res marsikateri vernik obrne hrbet cerkvi, vendar tule zame ni vprašanje, ali obrne cerkvi hrbet, ampak ali obrne Bogu. Oz. če se drugače izrazim je tule vprašanje, ali si del Cerkve kot nekega združenja (in večina debat to nehote predpostavlja) ali na Cerkvo gledaš kot Kristusovo stvaritev, ki nam pomaga k poti k Bogu. Če prvo, potem ne vem, kaj počneš v Cerkvi, če drugo potem lahko sprejmeš, morda razumeš (ali pa tudi ne), zakaj je Cerkva taka (nepopolna) kot je. To pa ne pomeni, da NAPAČNA DEJANJA ODOBRAVAM, da smo si na jasnem!

Mi je težko to reči maksimiljana, ampak občutek imam, da je vere pri tebi bolj malo in da cerkev enačiš s politično stranko.

p.s. Bog se ga usmili, tistega župnikka iz Doba. Žalostno to, če drži (ljudske čenče nimajo meja) napisano in vredno obsodbe
anon-70034 sporočil: 708
[#373628] 25.11.08 14:48
Odgovori   +    1
lado1940 zakaj seješ sovraštvo po forumu s svojimi neresničnimi izjavami? Ali res niste sposobni enkrat priznat, da smo tudi ljudje, ki drugače razmišljamo.
V tvojem poznavanju zgodovine je nek primanjkljaj, ker nam je bilo vcepljeno samo enostransko prikazovanje resnice, a smo mnogi zmogli razpoznati, da ni vsa resnica v učbenikih tistega časa, še manj pa v učiteljih!
Veliko sreče.
[#373657] 25.11.08 15:03 · odgovor na: anon-172193 (#373548)
Odgovori   +    0

bibip je napisal(a):

hvala za napisano. Morda glede desetine: prvič sicer slišim o tem, da je cerkev rubila posestvo, če niso mogli desetine plačevat. Če to drži, je žalostno in obsojanja vredno. Če je že res, je moralo biti to v omejenem obsegu, ker bi sicer to večkrat slišali in brali po medijih (če se mal ironično izrazim).

Žal mi je maksimiljana, glede dogodkov pri pokopu tvoje matere. Morda je imel župnik slab dan in kaj drugega. Morda pa je sicer tak, ne vem. Dejstvo pa je, da so duhovniki ljudje kot mi. Po svoje lahko upravičeno kaj več pričakujemo od njih, ampak delajo tudi napake. Žal potem res marsikateri vernik obrne hrbet cerkvi, vendar tule zame ni vprašanje, ali obrne cerkvi hrbet, ampak ali obrne Bogu. Oz. če se drugače izrazim je tule vprašanje, ali si del Cerkve kot nekega združenja (in večina debat to nehote predpostavlja) ali na Cerkvo gledaš kot Kristusovo stvaritev, ki nam pomaga k poti k Bogu. Če prvo, potem ne vem, kaj počneš v Cerkvi, če drugo potem lahko sprejmeš, morda razumeš (ali pa tudi ne), zakaj je Cerkva taka (nepopolna) kot je. To pa ne pomeni, da NAPAČNA DEJANJA ODOBRAVAM, da smo si na jasnem!

Mi je težko to reči maksimiljana, ampak občutek imam, da je vere pri tebi bolj malo in da cerkev enačiš s politično stranko.

p.s. Bog se ga usmili, tistega župnikka iz Doba. Žalostno to, če drži (ljudske čenče nimajo meja) napisano in vredno obsodbe

bibip,
samo vprašaj se, od kod naj bi sicer cerkev imela toliko posestev, gozdov in umetnin??? So farji hodili v službo, so kdaj kmetovali, orali in sejali? Ne, dragi moj, sadove s kmečkih posestev so terjali zase. če so bile družine (kar pa so bile, saj so imeli otrok, kolkor jih je Bog dal, knede) številčne, saj 10 otrok pri hiši ni bilo nič posebnega, potem je pač zmanjkovalo za obvezne dajatve za posvetno in cerkveno gospodo. Gospoda je že takrat poznala obresti in tudi računati je znala. In kaj hitro so si s tožbami in visokimi stroški pridobili premoženje. Daj preberi si kakšno zgodovinsko knjigo.
Lepo od tebe, da si veren. Moja vera ni taka, da bi se morala deklarirati. Jaz živim vero (ne imenujem je ne krščanska ne evangeličanska ne muslimanska in ne budistična), živim vero s tem, da verujem v dobra dela, v dobrega ČLOVEKA, da delam dobro, da mi ni vseeno, kaj bo z našo Zemljico, da nikomur ne storim nič hudega, da pomagam človeku v stiski, ne da bi to oznanjala na veliki zvon in zahtevala  za to hvaležnost. Verujem, da se dobro vedno poplača z dobrim. In kar je zame najpomembneje: takrat, ko naredim nekaj dobrega, mi je lepo, ne znam opisati občutka, skratka lepo mi je.
In vidiš, prav zato ker drugače doživljam "vero", ne maram cerkve kot institucije. S tem, ko ljudje ob nedeljah šibajo v nobel gvantih k maši, še niso boljši. V zadnjih letih ljudje (z izjemo redkih res vernih starejših ljudi) hodijo v cerkev zaradi strankarske pripadnosti in prestiža.
[#373711] 25.11.08 15:32 · odgovor na: (#373620)
Odgovori   +    0

Prozorna vrečka bi še danes prišla v poštev. :))))

Žalostno, da si imela takšne peripetije ob smrti tvoje mame. Eni jih imajo že pri krstu. Barva razpoloženja ljudi se skupaj z nejevero kar spreminja.

Vsakič rada preberem tvoje iskrive prispevke. Ja žalostno, sploh žalostno, ker sem imela takrat očeta na Golniku na intenzivni, tako da niti za pogrebom ni mogel iti. Jaz nisem hotela ob 18 uri k farju, je šla sestra. žal se mi je podobno zgodilo čez šest let, ko sem imela očeta na parah in sem šla ravno tako se dogovoriti za cerkven pogreb, kar je bila očetova želja. In veš kaj mi je rekel domžalski far, ko je ugotovil, da ne delam prevelikega drena v cerkvi in posledično manj darujem? Rekel mi je naj si v moji oporoki zapišem, da ne želim cerkvenega pogreba. Žalostna in šokirana sem pa pozabila na lepo obnašanje. Povedala sem mu, da sem prejela vse zakramente, samo v sveto olje me še niso dali in da bom sama odločala, kako bom pokopana in naj ga bo krepko sram, da mi ob izgubi očeta niti sožalje ne izreče in s kakšno pravico mi bere levite.
"No, no saj nisem tako mislil", se je vlekel nazaj. Se kaj čudiš, da v institucijo kot je cerkev, ki jo vodijo navadni smrtniki, na kar ljudje velikokrat pozabijo, ne verjamem? Ta isti far je sinovega sošolca tako prešibal čez hrbet, da je bil ves marogast. Se ne lažem, maroge sem videla na lastne oči. fasal jih je zato ker ni bil pri verouku pri miru. Halo??!!
Oh primerov - žal slabih več kot dobrih - kolikor češ. Vsaj v Domžalah nisem še slišala, da bi cerkev kot institucija kaj dala pomoči potrebnim. Prosi pa kar naprej.
Še naprej veliko lepih misli in iskrivosti!
[#373745] 25.11.08 16:02 · odgovor na: anon-87805 (#373657)
Odgovori   +    0
Maksimiljana, glede zgodovinskih knjig bi se vprašal, kdo jih je napisal. Verjetno si brala kako z letnico pred 1990. Malce provociram, ampak veš kam ciljam, a ne. Desetletja komunističnih neresnic vsekakor pusti posledice na piscih in bralcih. Ampak verjamem, da je morda bilo kaj v tem stilu, da je duhovščina hotela v nekem smislu imet oblast nad preprostimi kmečkimi ljudmi. Morda je za tiste čase celo dobro hotela, ne vem. A to ne moti. Vem, da so vsi tisti, ki so narobe delali, dobili temu ustrezno plačilo. A da bi zaradi tega po Cerkvi pljuval in govoril, kako je zanič in bla bla (postov je zadost po vseh možnih forumov), pa ne morem. A zakaj? Ker poznam izvor te Cerkve, Kristusa. Iz sv. pisma lahko beremo o prvih kristjanih in če takoj skočim v sedanjost, poznam duhovnike, posvečene in navadne ljudi, katerih se je Kristus dotaknil. In sledijo oz. se trudijo slediti temu, kar je želel in želi Kristus od nas. In  Cerkev se trudi posredovati njegov nauk tudi današnjemu človeku. A še enkrat povdarjam, da brez Kristusa ne moreš dojeti Cerkve, morda je celo ne moreš sprejeti. Ostaja samo kot neka  ustanova. In če je samo ustanova, potem razumem tvoje razmišljanje, Maksimiljana. A verjamem, da so tudi zelo verni katoličani, ki težko sprejmejo Cerkev kot ustanovo.

Sem vesel Maksimiljana, da tako živiš v smislu dobrote do sočloveka. Vedno manj je tega danes in vedno več sebičnosti in egoizma. Jaz morda tega ne bi imenoval vera, ampak to da živiš po nekih vrednotah. Ki so zanimivo, vsaj po teh ki si zapisala, enake tem, ki jih imamo katoličani.
A zakaj rabim vero? Spraševal sem se o smislu, o cilju življenja, od kje sem, kam grem. Odgovore mi je ponujala katoliška vera, ki mi je bila položena v zibelko, če se tako izrazim. A se mi je v srednji šoli uprla, zaradi Cerkve, pa tudi zaradi življenja vse prej kot po njenih naukih. A po spletu okoliščin sem prišel do bistva, Kristusa, ki je obrnil mojo pot v pravo smer.
[#373930] 25.11.08 19:17 · odgovor na: anon-93150 (#373025)
Odgovori   +    0

an9 je napisal(a):
Naš župnik si je ravno pred nekaj meseci kupil novi avto. Ampak ne najnižjega cenovnega razreda ampak srednjega do višjega cenovnega razreda. In to v času, ko si nekateri državljani sploh ne morejo privoščiti novega avta, pa hodijo vsak dan v službo.
In kaj potem?
[#373933] 25.11.08 19:18 · odgovor na: anon-87805 (#373048)
Odgovori   +    0

Ja, vsi, ki smo bili krščeni smo izjavili da smo krščanske veroizpovedi.
To je pa tvoj problem in ne cerkveni. Nihče te ni silil.
[#373936] 25.11.08 19:21 · odgovor na: anon-36971 (#373309)
Odgovori   +    0

Moneta je napisal(a):

samo eno si želimo (tisti, ki nismo v vaši združbi): na gmah nas pustite!!!
A ti slučajno kdo poskuša kaj hudega narediti?
anon-179943 sporočil: 51
[#373937] 25.11.08 19:22 · odgovor na: anon-127385 (#373492)
Odgovori   +    0
verjetno misliš unicef, ki ima 35% zbranih sredstev za lastno vzdrževanje. Je pa tudi res, da dela velike posle in tam je normalno tudi  nujnih stroškov več, saj drugagče bi verjetno vse zvodenelo.
[#373940] 25.11.08 19:26 · odgovor na: anon-87805 (#373406)
Odgovori   +    0

In prav Svetlana je tudi na svoji koži občutila "postopek izstopa" iz katoliške cerkve. Te ne izpustijo prav hitro iz krempljev.
Cerkev, kakršno si je zamišljal Jezus, nikoli v 2000 letih ni bila.
Boga Svetlana Makarovič, tako močno so jo držali v krempljih, tudi, ko je izstopila, da ji še danes nekaj nohtov iz teh krempljev štrli iz telesa.

Še nihče mi pa ni pojasnil, kako lahko veste, kakšno Cerkev si je Jezus zamišljal.
[#373941] 25.11.08 19:29 · odgovor na: anon-87805 (#373406)
Odgovori   +    0

Je pa razlika v tem, da je v 2000 letni zgodovini cerkev naredila dosti več hudega, kot komunizem v cca 100 letih. Komunizem je za nas bolj grozen, ker smo iz tega časa in smo ga občutili na lastni koži. Ampak cerkev je bila ravno tako kruta  če ne še bolj.
To se pa hudo motiš. Komunizem je v manj kot 100 letih pobil po zadnjih podatkih okrog 170 miljonov ljudi. Žrtve, kii jih je pa zagrešila Cerkev se pa štejejo zgolj v tisočih.

Strani: 1 2 3