Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Slovencev je vse manj. Pa kaj?

Strani: 1 2 3 4 5 6 ... 20

anon-104641 sporočil: 16
[#37155] 14.01.07 22:42
Odgovori   +    0
Označiti narod, ki mu ni vseeno za obstanek, na zgornji način, mu pripisati posledično Blut und Boden miselni okvir in končati z "razmnoževanjem primerkov" je nič drugega kot velika slaboumnost.

Sram naj te bo, zaradi načina kam in kako si v nameri povzdigniti se v času populizma, usmeril svoje puščice.
anon-9303 sporočil: 1.074
[#37157] 14.01.07 22:46 · odgovor na: anon-104641 (#37155)
Odgovori   +    0

ZoranJ je napisal(a):
Označiti narod, ki mu ni vseeno za obstanek, na zgornji način, mu pripisati posledično Blut und Boden miselni okvir in končati z "razmnoževanjem primerkov" je nič drugega kot velika slaboumnost. 

Daj, odjebi s svojo bedno sentimentalnostjo. Rado je bil se preblag do tukajsnje bedne mentalitete.

MM
anon-28836 sporočil: 3.657
[#37165] 14.01.07 22:56
Odgovori   +    0
Brez "Völkische Wirtschaft" ne bi islo? Dober clanek z grenko resnico.

LP MMM
anon-16741 sporočil: 3.984
[#37166] 14.01.07 22:58 · odgovor na: anon-104641 (#37155)
Odgovori   +    0

ZoranJ je napisal(a):
Označiti narod, ki mu ni vseeno za obstanek, na zgornji način, mu pripisati posledično Blut und Boden miselni okvir in končati z "razmnoževanjem primerkov" je nič drugega kot velika slaboumnost. Sram naj te bo, zaradi načina kam in kako si v nameri povzdigniti se v času populizma, usmeril svoje puščice.

Zanimivo, da razen tega, da narodu ni vseeno za obstanek, ne najdeš nobenega argumenta, s katerim bi oporekal avtorju. Poleg tega je "ne-vseenost za obstanek naroda" zelo čuden, če ne kar ničen razlog za utemeljevanje povečevanja rodnosti.
anon-19411 sporočil: 144
[#37172] 14.01.07 23:14
Odgovori   +    0
Nisem še slišal koga trditi, da povečevanje populacije vzpodbuja gospodarski napredek. Predvsem je pomembno, da večanje ali zmanjševanje ni prehitro. Problem, ki ga bomo imeli v naslednjih letih pa je ravno prehitro upadanje aktivnega prebivalstva. Zato vseeno menim, da bi država morala vzpodbujati večjo rodnost.

Uvoz delovne sile od drugod sicer je možen, vendar Slovenija verjetno še dolgo ne bo sposobna pridobivati najsposobnejših. Ti bodo odšli raje v države z boljšim zaslužkom in z manj eksotičnim jezikom. Da vendarle obdržimo večino svojih najboljših strokovnjakov, se lahko zahvalimo predvsem temu, da se Slovenci na splošno težko odločamo za selitev v tujino.
dani14 sporočil: 6.657
[#37173] 14.01.07 23:14 · odgovor na: anon-9303 (#37157)
Odgovori   +    0

micom je napisal(a):

Daj, odjebi s svojo bedno sentimentalnostjo. Rado je bil se preblag do tukajsnje bedne mentalitete.

MM

V to najbrž nisi štel sebe? Ali pač.
anon-79735 sporočil: 16.531
[#37178] 14.01.07 23:23 · odgovor na: anon-9303 (#37157)
Odgovori   +    0

micom je napisal(a):

MM

http://www.salesalut...a_0137.wmv< /a>  ;)
[#37180] 14.01.07 23:26
Odgovori   +    0
Pozabil si omeniti univerzitetno šolane ženske, katere dokončajo študij tam pri 25 letih, potem pa hitro iskati zaposlitev. Tu se po mojem skriva največja nevarnost. Odločitev med kariero ali otroci je večplastna in osebne narave. Delodajalci prav tako niso naklonjeni zaposlovanju žensk od 25-30 let prav zaradi morebitne nosečnosti. Na tem mestu bi lahko država naredila največ - popolno plačevanje za delavko v času nosečnosti (to že je) in stimulacije za zaposlovanje žensk, katere so nato mamice.
Prav tako bi bilo pošteno, da se ukinejo oziroma zmanjšajo otroški dodatki in da se na drugi strani omogočijo cenejši vrtci in nadaljnje izobraževanje (po principu - delaj in ti bomo pomagali).
shamo sporočil: 90
[#37183] 14.01.07 23:27
Odgovori   +    0
Zelo dober članek, z večino napisanega se strinjam. Naslov mi je še posebej všeč.

Zmotili pa sta me dve zadevi:
- "Skorajda vsi, ne glede na svoj odnos do splava, so se namreč zaskrbljeno strinjali, da je pomembno ustaviti padanje števila prebivalstva, saj naj bi bilo ravno povečevanje števila prebivalstva ključ do uspešnega gospodarskega razvoja." Lahko navedeš vir, kdo so to vsi?

Druga je nadaljevanje le te:
-"toda pospeševanje gospodarskega razvoja s povečevanjem števila prebivalstva je še vedno navadna neumnost." Je res, je pa jasno, da je razvoj brez vsaj vzdrževanja števila prebivalstva ravno z rodnostjo (ali priseljevanjem) nemogoč. Če ugibam na osnovi prvega podanega citata, da gre beseda v članku verjetno o *nacionalnem* gospodarskem razvoju je jasno zakaj priseljevanje odpade in je zaželjena povečana rodnost lokalnega prebivalstva ergo slovenskega naroda. Temeljni problem je torej obstoj in blaginja slovenskega naroda, ne pa kar poljubnega prebivalstva.

Preden me popljuvate - to ni nujno moje stališče. Zgolj dodajam, kar je po mojem v članku izpuščeno in dopolnjuje Radov vpogled, ki je zaradi tega po moje deloma izkrivljen.
anon-13854 sporočil: 38
[#37186] 14.01.07 23:40 · odgovor na: anon-19411 (#37172)
Odgovori   +    0

Hm, Primer česa jdamic je napisal(a):
Nisem še slišal koga trditi, da povečevanje populacije vzpodbuja gospodarski napredek. Predvsem je pomembno, da večanje ali zmanjševanje ni prehitro. Problem, ki ga bomo imeli v naslednjih letih pa je ravno prehitro upadanje aktivnega prebivalstva. Zato vseeno menim, da bi država morala vzpodbujati večjo rodnost. Uvoz delovne sile od drugod sicer je možen, vendar Slovenija verjetno še dolgo ne bo sposobna pridobivati najsposobnejših. Ti bodo odšli raje v države z boljšim zaslužkom in z manj eksotičnim jezikom. Da vendarle obdržimo večino svojih najboljših strokovnjakov, se lahko zahvalimo predvsem temu, da se Slovenci na splošno težko odločamo za selitev v tujino.

Primer česa je Irska? Recimo o BOOMUU:
2006 4.3 M
2002 3.9 M
1996 3.6 M
.
1971 2.97 M
GLEJ:  http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_Population_Anal ysis

A je treba citirat naše cifre?
[#37188] 14.01.07 23:44 · odgovor na: shamo (#37183)
Odgovori   +    0

shamo je napisal(a):

-"toda pospeševanje gospodarskega razvoja s povečevanjem števila prebivalstva je še vedno navadna neumnost." Je res, je pa jasno, da je razvoj brez vsaj vzdrževanja števila prebivalstva ravno z rodnostjo (ali priseljevanjem) nemogoč.  
Saj je Rado dal lep primer s Kosovom. Mislim, da smo imeli med YU republikami najnižjo rodnost, pa smo v okviru YU najbolj prosperirali, zdaj imamo v EU najnižjo rodnost, pa v okviru EU najmanj prosperiramo - kje torej vidiš korelacijo?
[#37189] 14.01.07 23:47 · odgovor na: anon-19411 (#37172)
Odgovori   +    0

damic je napisal(a):
Nisem še slišal koga trditi, da povečevanje populacije vzpodbuja gospodarski napredek. Predvsem je pomembno, da večanje ali zmanjševanje ni prehitro. Problem, ki ga bomo imeli v naslednjih letih pa je ravno prehitro upadanje aktivnega prebivalstva. Zato vseeno menim, da bi država morala vzpodbujati večjo rodnost. Uvoz delovne sile od drugod sicer je možen, vendar Slovenija verjetno še dolgo ne bo sposobna pridobivati najsposobnejših. Ti bodo odšli raje v države z boljšim zaslužkom in z manj eksotičnim jezikom. Da vendarle obdržimo večino svojih najboljših strokovnjakov, se lahko zahvalimo predvsem temu, da se Slovenci na splošno težko odločamo za selitev v tujino.

Iz te čežane nekako veje zaključek, da je taktika za zadrževanje najboljših strokovnjakov povečevanje rodnosti? :-) Ti to resno?
[#37191] 14.01.07 23:50 · odgovor na: (#37185)
Odgovori   +    0
Kdo pa smo posamezniki? Transportni roboti za gene. en.wikipedia.org/wik...lfish_Gene :) Genskemu skladu je še bolj vseeno zate.. ne se razpizdit, samo dražim :)

Tvoje mneneje glede obstoja naroda je podobno večinskemu na tem forumu, na osnovi drugih informacij (vključno z izhodiščem tega članka), pa sklepam, da ni splošno večinsko v Sloveniji. Četudi se ne strinjaš, je mogoče vredno dejstvo upoštevati, ker je vladavina večine osnova demokracije (saj vem, da boš rekel, da se s trenutno obliko političnega sistema v Sloveniji tudi ne strinjaš, hehe.. vsaj upam).

dost filozofiranja, lahko noč.
[#37192] 14.01.07 23:50 · odgovor na: shamo (#37183)
Odgovori   +    0

shamo je napisal(a):
Zelo dober članek, z večino napisanega se strinjam. Naslov mi je še posebej všeč.

Zmotili pa sta me dve zadevi:
- "Skorajda vsi, ne glede na svoj odnos do splava, so se namreč zaskrbljeno strinjali, da je pomembno ustaviti padanje števila prebivalstva, saj naj bi bilo ravno povečevanje števila prebivalstva ključ do uspešnega gospodarskega razvoja." Lahko navedeš vir, kdo so to vsi?

-"toda pospeševanje gospodarskega razvoja s povečevanjem števila prebivalstva je še vedno navadna neumnost." Je res, je pa jasno, da je razvoj brez vsaj vzdrževanja števila prebivalstva ravno z rodnostjo (ali priseljevanjem) nemogoč. Če ugibam na osnovi prvega podanega citata, da gre beseda v članku verjetno o *nacionalnem* gospodarskem razvoju je jasno zakaj priseljevanje odpade in je zaželjena povečana rodnost lokalnega prebivalstva ergo slovenskega naroda. Temeljni problem je torej obstoj in blaginja slovenskega naroda, ne pa kar poljubnega prebivalstva.

Preden me popljuvate - to ni nujno moje stališče. Zgolj dodajam, kar je po mojem v članku izpuščeno in dopolnjuje Radov vpogled, ki je zaradi tega po moje deloma izkrivljen.

Popljuvali te bodo samo tisti, ki niso zavedni Slovenci in se jim zdi že omemba: ˝Jaz sem Slovenec˝ nacionalna. Vsi narodi po svetu grade nacionalna gospodarstva in nacionalno politiko. Zakaj? Ker živimo v na Zemlji v množici skupin imenovanih države, kjer slehernik išče svojo srečo. Ko bo ves svet združen v celoto, z enotno usmerjenim gospodastvom in politiko, potem ne bo več potrebe po nacionalnem gospodarskem razvoju, ampak bomo govorili o svetovnem nacionalnem razvoju. Dokler pa je tako kot je, je potreba po nacionalni politiki potrebna (saj vendar živimo skupaj kot narod). Gotovo bo sedaj kdo trdil, da njega pač ne bi motilo, če bi vsako leto naselili 25.000 Kitajcev, saj so to svetovni trendi itd., in da je spodbujanje k večjemu rojstvu Slovencev nacionalno. To je bolj spodbujanje Slovencev, naj za hudiča imajo otroke, saj kdo si želi ostati suha veja na drevesu življenja. Krivo je predvsem premajna osebna odgovornost in prevelik materializem.
[#37193] 14.01.07 23:53 · odgovor na: anon-16741 (#37188)
Odgovori   +    0

tekavec je napisal(a):

Saj je Rado dal lep primer s Kosovom. Mislim, da smo imeli med YU republikami najnižjo rodnost, pa smo v okviru YU najbolj prosperirali, zdaj imamo v EU najnižjo rodnost, pa v okviru EU najmanj prosperiramo - kje torej vidiš korelacijo?
Zamenjaj sever z jugom in nicc se ne spremeni! 

LP MMM
anon-89 sporočil: 10.178
[#37195] 14.01.07 23:56 · odgovor na: anon-91864 (#37184)
Odgovori   +    0

shaman je napisal(a):

Teza: Čez 10 tisoč let bo na teritoriji danes znani pod imenom Slovenija živela populacija, katere genetski halpotipi z današnjimi "čistokrvnimi Slovenci" ne bodo imeli več kot 2% podobnosti.

LP shaman
imaš podatke, da prihajajo pravi marsovci?:)
[#37196] 15.01.07 00:00 · odgovor na: anon-16741 (#37188)
Odgovori   +    0
Preprosto.

Če rodnost  ne dosega obnovitvene ravni naroda, število prebivalstva naroda pada.

in sklepam samo, da brez prebivalstva (govorim teotretično o narodu, torej brez priseljencev), ni gospodarskih aktivnosti, kamoli razvoja.

Vprašanje je torej ali se pogovarjamo o Slovencih kot narodu ali o državljanih Slovenije.
Gre za skrajnost, ki ni nemogoča, ko se tiče naroda (in o tem se verjetno razpravlja) , manj verjetna glede državljanov (kdo bi verjetno raje gledal več Škotinj, kot pa škotskih državljank po rodu uz Trinidada, kako je s Slovenkami boš pa sam povedal :).
[#37197] 15.01.07 00:00 · odgovor na: (#37185)
Odgovori   +    0

ver je napisal(a):

Zanimiva je sploh uporaba pojma narod. Kdo pa smo narod? Posamezniki. Jaz sem čistokrvni Slovenec, pa mi je tako vseeno, da ne bi moglo biti bolj, če slovenski narod izgine v nekaj desetletjih in bi tu v bodoče živeli Kitajci ali pa Eskimi. :)

Strinjam 100%. Tudi sam ne vidim nobene uporabne vrednosti v nacionalni pripadnosti - ta se sicer nekaterim zdi nezanemarljiva v primeru vojaških spopadov, a če upoštevamo, da imajo ti takorekoč vedno izvor v notranjih težavah "naroda" oz. njihovih voditeljev, ki pod krinko nacionalne zavesti rešujejo lastno rit v zameno za kasnejše postavljanje bronasto-betonskih kipcev junakom, je celo koristno, da tudi za ta namen zanemarimo ta pojem.
anon-102577 sporočil: 1.544
[#37199] 15.01.07 00:03
Odgovori   +    0

V članku so navedena zanimiva stališča, ki pa so hkrati povsem drugačna od tistih, ki so večinoma objavljena v razni časopisih v pismih bralcev. Mnogi pravijo, da bo Slovencev čedalje manj, ali da bodo celo povsem izginili. Če malo bolj natančno pomislimo, se narodi v Evropi pravzaprav ne razlikujejo med seboj prav veliko. Različen je jezik, običaji, kulturna dediščina.

Pri običajih ne bo nič narobe, če nekatere od njih opustimo, posebno tiste, ki so nam škodljivi.

Slovenski jezik pa zagotovo ne bo izginil. Neki jezikoslovec iz druge države je povedal nekoč, da se je zato naučil slovenščine, ker ima poseben zvočni učinek. Opazil je, da ko govori naš jezik, zelo intenzivno vpliva na čustva sobesednika in to zato, ker ima slovenščina prav posebno razmerje med samoglasniki in soglasniki. Redki drugi tuji jeziki so taki in zato se mu zdi naš jezik še posebej zelo zanimiv.

Če ima prav, je možno, da se bo še marsikateri tujec naučil slovenščine. V Sloveniji bomo zato imeli v prihodnosti več ljudi, ki bodo govorili slovensko in s tem več Slovencev in Slovenk in nikakor ne manj.
[#37200] 15.01.07 00:06 · odgovor na: dani14 (#37192)
Odgovori   +    0

dani14 je napisal(a):

Vsi narodi po svetu grade nacionalna gospodarstva in nacionalno politiko. Zakaj? Ker živimo v na Zemlji v množici skupin imenovanih države, kjer slehernik išče svojo srečo. Ko bo ves svet združen v celoto, z enotno usmerjenim gospodastvom in politiko, potem ne bo več potrebe po nacionalnem gospodarskem razvoju, ampak bomo govorili o svetovnem nacionalnem razvoju. Dokler pa je tako kot je, je potreba po nacionalni politiki potrebna (saj vendar živimo skupaj kot narod).
Ravno obratno je: dokler boste v večini takšni, ki obravnavate "nacionalni interes" kot realnost ali celo nujo, namesto kot brezvezen fiktivni pojem, ne bo možnosti za gospodarstvo brez nacionalnih protekcij, podjebavanj itd.
[#37202] 15.01.07 00:09 · odgovor na: anon-102577 (#37199)
Odgovori   +    0
Ko sem poslusal Toporisica pred Odmevi, sem spet izgubil vso veselje do slovenscine! 

Obzalujem cistokrvne domorodce a'la VER, ki pridno navajajo angleske reference :-)

LP MMM
anon-19411 sporočil: 144
[#37203] 15.01.07 00:13 · odgovor na: anon-16741 (#37189)
Odgovori   +    0
Boljše vprašanje je, če ti to resno. Ali pri vseh postih prebereš samo prvi in zadnji stavek? No, ja, pri tvojih kaj več itak ni.
[#37204] 15.01.07 00:13 · odgovor na: shamo (#37191)
Odgovori   +    0

shamo je napisal(a):

Tvoje mneneje glede obstoja naroda je podobno večinskemu na tem forumu, na osnovi drugih informacij (vključno z izhodiščem tega članka), pa sklepam, da ni splošno večinsko v Sloveniji. Četudi se ne strinjaš, je mogoče vredno dejstvo upoštevati, ker je vladavina večine osnova demokracije.

Po moje te bo v duhu demokracije še bolj razveselil podatek, da lahko z veliko gotovostjo trdimo, da bi bilo večinsko mnenje na tem forumu ravno obratno, če bi iz preštevanja izvzeli Slovence, ki ne živijo več v Sloveniji (glej tudi http://friends.s5.ne.../dom38.htm< /a> ). :-)
[#37205] 15.01.07 00:13
Odgovori   +    0
odličen komentar.
anon-105466 sporočil: 7.339
[#37206] 15.01.07 00:14 · odgovor na: anon-9303 (#37157)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-105466 15.01.2007 00:15

micom je napisal(a):

MM

Kolektivna krivda? Rasna teorija? Zakaj so že Kitajci postali tako pomembni? Pa ne da zaradi števila prebivalcev?
[#37209] 15.01.07 00:24 · odgovor na: anon-91864 (#37208)
Odgovori   +    0
velike prednosti čistokrvnosti se zelo lepo vidi na lepem otoku susak, ne prav daleč od nas.
anon-105466 sporočil: 7.339
[#37212] 15.01.07 00:32 · odgovor na: anon-89 (#37209)
Odgovori   +    0
Še dobro, da smo Slovenci edini, ki imamo rajši lastno reprodukcijo od uvoza priseljencev. Kot so radi razlagali razni levakarski pisuni in LDSarji, smo menda Slovenci največji šovinisti v Evropi. Verjetno celo v celotnem vesolju (Italijani so pa skurili romsko naselje pred kratkim).

Velike prednosti levakarskih pristopov se je lepo videlo v Parizu.
[#37213] 15.01.07 00:34 · odgovor na: (#37211)
Odgovori   +    0
torej, pravi zavedni slovenci, osvežite slovensko gensko zasnovo. jaz sem svoj del naloge že naredil.:)
anon-69121 sporočil: 108
[#37221] 15.01.07 01:25
Odgovori   +    0
ti si butl, evo moj komenta
anon-1281 sporočil: 49
[#37224] 15.01.07 01:34
Odgovori   +    0
Raziskovalec na FOV ?!?
A tam pol vsi končate?!?!?
Jaz bi vam pa rekel, da raziskujte za svoj denar, na FOV-u se plodite za svoj denar, dokler pa kurite davkoplačevalskega pa takele članke še utemeljite - številke, grafi, resne raziskave.... tole je pa v precej veliki predvsem populistično nakladanje.
In Rado po tvoje: kakšna je pravzaprav korist nadaljnega množenja primerkov zastopanih na FOV?!?

Strani: 1 2 3 4 5 6 ... 20