Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: Bavčar imperator a.k.a. Igor Kerviel
Strani: 1 2
sporočil: 6.274
TadejK je napisal(a):
Imperatorski Kervielometer je za trenutek pokazal –250 mio EUR, nato pa je njegov zaslon implodiral. Očitno bo treba razviti novo, močnejšo merilno napravo. Če bo seveda sploh še čas za to, preden Istrabenz razglasi stečaj ...
Računovodje zaznavajo "prava stanja" šele na datum 31.12. (prejšnjega leta). To jim uspe zajeti, analizirati in objaviti ponavadi šele tja do konca marca naslednjega leta. Do tedaj bo varen tudi guverner Marko, ki je včeraj prijavil, da tajkunski kolaterali še niso v nevarnosti za akcije poslovnih bank.
Stavim da so guverner in managerji poslovnih bank, ko so pred dnevi razpravljali o tajkunskih kreditih, analizirali stanje glede na podatke za 31.12.2007.
P.S.: Pri nas bo bančna kriza res z zamikom press.
sporočil: 8.014
mimoidoci je napisal(a):Sem tudi sam včeraj na široko zazeval, ko je to izjavil. Za Kordeža si še nekako lahko predstavljam, za Bavčarja pa nikakor ...
Računovodje zaznavajo "prava stanja" šele na datum 31.12. (prejšnjega leta). To jim uspe zajeti, analizirati in objaviti ponavadi šele tja do konca marca naslednjega leta. Do tedaj bo varen tudi guverner Marko, ki je včeraj prijavil, da tajkunski kolaterali še niso v nevarnosti za akcije poslovnih bank.
sporočil: 2.478
Evo Slak bo spet lahko imel oddajo trenja z naslovom Ali
naši kvazi managerji lahko spijo?Dobro bi jih bilo malo povabiti na
tv,da nam povejo kako bomo reševali njihove lahkoumnosti.
Bavčar lahko po mojem mnenju upa samo še na to, da bodo
gostje gospoda Bička po več kot šestih mesecih letenja
le prispeli na Brnik...
sporočil: 6.274
mimoidoci je napisal(a):
Stavim da so guverner in managerji poslovnih bank, ko so pred dnevi razpravljali o tajkunskih kreditih, analizirali stanje glede na podatke za 31.12.2007.
P.S.: Pri nas bo bančna kriza res z zamikom press.
Še to BTW:
1. Protitajkunski zakon je že vsebovan v trgu samem. To je vlada v odhajanju povsem spregledala, ko je sprejemala neuporabne in zakasnele protitajkunske ukrepe. Trg neumnost kaznuje sam po sebi, torej mu je ostala vsaj še ena nevidna roka, ki bo klofnila še našo centralno banko.
2. Pregovorna konzervativnost slovenskih bank je ob tajkunskih kreditih že davno mrtva, znanja in strokovnosti pa tako ali tako nikoli ni bilo.
3. Jebeš lombardne kredite, pri katerih banka ne spremlja tekoče vrednosti kolaterala in ne ukrepa pravočasno.
Važno, da se ime kredita v naši bančni ponudbi sliši tako fancy.
sporočil: 9.214
Zadnja sprememba: anon-119197 07.10.2008 14:29
Eh, kurc, to je bolj pateticno bilo :)
sporočil: 818
opeka je napisal(a):
Šrot je kralj, kupi kdo Cetis CETG, mislim, da se obeta prevzemna ponudba.
Kaj ga tvojemu borznemu posredniku ne uspe prodati? Ponudi Šrotu, da bo imel poleg Dela še tiskarno :)
sporočil: 14.712
TadejK je napisal(a):Tadej Intereuropa je praktično na desetletnem dnu, posluje pa dokaj dobro.
Fascinantno, v Intereuropi NS teži za nekaj deset mio prekoračitev naložb, v Istrabenzu pa za sto mio izgube (and counting) nihče ne teži nikomur...
Misliš, da se jim bo poslovanje v prihodnosti res tako zelo poslabšalo, da je tako poceni?
Jaz mislim, da bo kljub krizi še vedno potrebnih ogromno prevozov, tako, da se poslovanje, po moje še zdaleč ne bo tako zelo poslabšalo kot kaže borzna cena.
Maj je napisal(a):Problem tako ITBG kot IEKG so luknje brez dna. Če jih bodo kako uspeli zakrpati (na vsak način jim bodo pri tem morale banke močno gledati skozi prste in še kako drugače pomagati, zelo verjetno bo moral priskočiti tudi denar davkoplačevalcev a.k.a. nova vlaga), se bodo mogoče rešili, drugače pa težko. Za ITBG sicer še bolj kot za IEKG, ampak osebno ne bi imel ne enega ne drugega.
Tadej Intereuropa je praktično na desetletnem dnu, posluje pa dokaj dobro.
Misliš, da se jim bo poslovanje v prihodnosti res tako zelo poslabšalo, da je tako poceni?
Jaz mislim, da bo kljub krizi še vedno potrebnih ogromno prevozov, tako, da se poslovanje, po moje še zdaleč ne bo tako zelo poslabšalo kot kaže borzna cena.
In čeprav se pogosto čudim, kako naj bi imel naš trg vedno prav, ko pa recimo za ETF, za katerega pri DZU dobiš 90% VEP, na bikovski dan ni pripravljen dati več kot 73% VEP, pa ima konkretno pri IEKG in ITBG po mojem le prav. Da ne bo očitkov, da sem general po bitki, je moj odnos do ITBG široko dokumentiran, med drugim tudi v tej témi, glede IEKG pa lahko vsak prebere zadnji odstavek tukaj:
http://forum.finance...668#353668< /a>
In če pogledamo, kaj se je zgodilo v dveh tednih, odkar sem tisto napisal, imamo:
29.10.2008 | 12.11.2008 | sprememba | |
SBI20 | 4983.10 | 4923.16 | –1.2% |
GRVG | 17.21 | 16.24 | –5.6% |
IEKG | 13.75 | 12.48 | –9.2% |
ITBG | 47.40 | 44.09 | –7.0% |
KBMR | 13.57 | 13.59 | +0.1% |
KRKG | 63.93 | 65.50 | +2.5% |
MELR | 186.47 | 190.52 | +2.2% |
PETG | 364.55 | 328.44 | –9.9% |
SAVA | 246.03 | 266.51 | +8.3% |
TLSG | 179.95 | 173.93 | –3.3% |
Tako da je med blue chipi bolj od Istrabenza in Intereurope padla samo še Istrabenzova največja portfeljska naložba ...
sporočil: 21.898
Zadnja sprememba: shevchenko 13.11.2008 09:45
Glede na to, kakšne denarje obrača recimo Istrabenz, se mi zdi
docela nepojemljivo, da niso pripravljeni plačati nekoga, ki bi jih
opozarjal na nevarnosti, na katere lahko naletijo pri svojem
poslovanju.Vzroki za to so lahko:
a) Jim sploh ni pršlo na pamet, da bi se lahko kaj zalomilo.
b) Takih strokovnjakov preprosto ni na trgu.
c) Tudi če obstajajo, pesimistov in njihove negativnosti itak nihče ne želi poslušati
č) Točno vedo, do česa lahko pride, a jih to kaj prav veliko ne zanima
d) Računajo na to, da jih bo tako ali drugače bailoutnila država
e) Vodja itak sprejema vse odločitve, tako da je vseeno, kdo mu kaj prišepne
f) Pohlep je tako velika sila, da zamegli takorekoč vse druge.
In to se ne dogaja samo v ITBG. Podobne pomisleke sem imel tudi recimo pri graditeljih stanovanj.
TadejK je napisal(a):Jaz pa IEKG in ITBG ne bi primerjal.
Intereuropa mislim, da brez težav odplačuje vse kredite, Istrabenz bo pa prav kmalu prisiljen prodajat vse možno, da bo še nekaj časa lahko vračal pufe.
Je pa zanimivo biti general po bitki.
Takrat ko je prodal Mercator po 369 je bilo videti, da je naredil odličen posel.
Ampak, ker je kupnino zagonil za nakup Petrola po 1000 sedaj vidimo, da bi bilo mnogo bolje zanj obdržati Mercator;)
Maj je napisal(a):Tudi jaz ju nisem primerjal, razen vtoliko, da ne ene ne druge ne bi imel. Niti pri trenutnem tečaju.
Jaz pa IEKG in ITBG ne bi primerjal.
Če pa že, pa določene podobnosti vseeno so. Poleg megalomanskih kamikaze direktorjev, ki brez pomislekov žonglirajo s stotinami mio EUR in ki se požvižgajo na realnost, nasvete in mnenja strokovnjakov, občasno pa tudi na zakonodajo, še recimo popolnoma marionetni nadzorni svet.
sporočil: 10.178
Maj je napisal(a):glede na situacijo v rusiji smo tam nekje blizu bankrota pri obeh.:)
Jaz pa IEKG in ITBG ne bi primerjal.
Intereuropa mislim, da brez težav odplačuje vse kredite, Istrabenz bo pa prav kmalu prisiljen prodajat vse možno, da bo še nekaj časa lahko vračal pufe.
Bob je napisal(a):Dokler Rusiji ne zmanjka plina in nafte jim ne bo hudega.
glede na situacijo v rusiji smo tam nekje blizu bankrota pri obeh.:)
Poslovanje z Rusijo se bo kljub krizi samo še krepilo in Intereuropi ne bo zmanjkalo dela.
Itak pa menda Riko takoj kupi Intereuropine nepremičnine, če se jih ta odloči prodati.
Bavčar bo pa bolj tenko piskal ampak tudi on se krepko preveč dobro znajde, da bi mu uspel bankrot.
Strani: 1 2