Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Manj dima gostincem lahko koristi
sporočil: 8.543
x0 je napisal(a):prvič sem se srečal s preganjanjem (bolj, kot bi bil garjev pes) kadilcev pred cca 15 leti v Singapurju. kaj sedaj, mojster? boš trdil, da tamkaj zatirajo gospodarsko pobudo? in še huje je: prepovedani so celo zvečilni gumiji :))
Nehaj se zajebavat, ker imam obcutek da bodo prigode kot tvoja z solo in kosilom vse bolj pogoste. Evropa pussyev, kjer bo vecina zatirala manjsino, zato, da se bo sama pocutila boljse . Ob inflaciji raznih drnovskastih veganov, vegijev, zaprisezencev "naravnega" in ostalih skrajnezev bo se zanimivo, ko bodo od ostalih hoteli da se privajamo njim, namesto da bi vsak sel svojo pot.
sporočil: 10.178
kakorkoli že, zdaj grem malo k čadu preveriti ali je že zavel nov
veter. pa lep dan še naprej, še posebno kadilkam.:)
sporočil: 589
Pozicija - nekadilec, zadnjih 20 let poskusill eno 5 cigar (ne
celih, ker je too much), nekoč dobro letop kadil v rosnih letih,
dokler se nisem zdel sam sebi neumen da to počnem.
Ko grem v lokal ne trošim tako malo, vsekakor pa se ne nalivam s konjaki ipd.
Rad gre na biljard , bowling ali pa s kolegi na pijačo in pogovor, rad občasno popijem kakšno dobro kavo (kar je v Sloveniji precej redko, zato to bolj prakticiram v Italiji), rad pijem narvne sokove ki so svonjsko dragi,... in pri vsem tem bi zelo rad, da ostanem nezakajen! Kakšen je točno zakon ne vem, pravim pa, kakšen je moj vidik vsega skupaj. Kot rečeno podpiram prepoved kajenja na vseh javnih mestih, se mi pa zdi smiselno, da se dovoli posebne kadilske lokale.
Ko grem v lokal ne trošim tako malo, vsekakor pa se ne nalivam s konjaki ipd.
Rad gre na biljard , bowling ali pa s kolegi na pijačo in pogovor, rad občasno popijem kakšno dobro kavo (kar je v Sloveniji precej redko, zato to bolj prakticiram v Italiji), rad pijem narvne sokove ki so svonjsko dragi,... in pri vsem tem bi zelo rad, da ostanem nezakajen! Kakšen je točno zakon ne vem, pravim pa, kakšen je moj vidik vsega skupaj. Kot rečeno podpiram prepoved kajenja na vseh javnih mestih, se mi pa zdi smiselno, da se dovoli posebne kadilske lokale.
Nikogar.
Tak zakon so zlobirale zavarovalnice, ker imajo potme manj odškodnin (je malo manj poškodb) in predvsem zato, ker jim ni potrebnio plačevati, če nedko ni bil pripet.
Tak zakon so zlobirale zavarovalnice, ker imajo potme manj odškodnin (je malo manj poškodb) in predvsem zato, ker jim ni potrebnio plačevati, če nedko ni bil pripet.
sporočil: 2.820
pavel1 je napisal(a):Tudi kakanje je povsem normalna človeška zadeva. Po tvoji logiki zato ni nič takega, če dojenčka, sredi oštarije, na jedilni mizi tudi previješ. To so ugodnosti, da se lahko z majhnimi otroki (pri otrocih - z otroki) normalno, aktivno deluje.
Dojenje pa je normalna človeška zadeva. Kaj te moti pri temu? A je neestetsko ali kaj drugega, ali pa si mislil moralizirati? Meni se zdi zadeva povsem normalna in mislim da je tudi trend v svetu, da se omogoča staršem z otroci čim več ugodnosti (previjalne mize ipd), da lahko z majhnimi otroci vseeno normalno aktivno delujejo.
Tudi "spuščanje golobčkov", "podiranje kupčkov" ipd. so normalne človeške zadeve. Zakaj ne bi vsega tega neobremenjeno počel za mizo v polni gostilni? Zadeva je namreč povsem "normalna"....
Ali če se, za več udobja, pod mizo malo sezujem, če mi je toplo, jem zgoraj brez.
Praktično lahko počnem karkoli, kar je "normalna človeška zadeva", ne glede na to kaj si drugi mislijo in če jih to moti ali ne. Če jim kaj ne paše, naj gredo domov....
Logika je močna!
Otac
sporočil: 1.610
1 € je napisal(a):
koga ogrožam če se vozim nepripet z varnostnim pasom?
A nisi videl zadnjič onega tipa, ki stoji na križišču in si zapisuje tablice, da bo potem lahko tožil vse voznike, ki vozijo nepripeti, saj ga že "od daleč" ogrožajo :-)
Ok, imaš prav in sem se slabo izrazil.
Vse to ima smisel v nekih sprejemljivih normah.
Ko se gre čez ni ok in imaš do neke mere prav, pri čemer se malce razlikujemo v meri.
Če te ljudje motijo se moraš po moje obrniti na lstnika lokala ali natakarju in ga prositi da zadeve uredi. Če tega ne naredi pa jim povej, da te tam ne bodo več videli, ker se ne zmenijo za tvoje potrebe.
Vse to ima smisel v nekih sprejemljivih normah.
Ko se gre čez ni ok in imaš do neke mere prav, pri čemer se malce razlikujemo v meri.
Če te ljudje motijo se moraš po moje obrniti na lstnika lokala ali natakarju in ga prositi da zadeve uredi. Če tega ne naredi pa jim povej, da te tam ne bodo več videli, ker se ne zmenijo za tvoje potrebe.
sporočil: 994
1 € je napisal(a):
ej, a imaš ti mal vročine?!?
Sem mislil, da si malo bolj brihten (mogoče maš samo slab trenutek) hotel sem ti povedati, da če je kajenje tako škodljivo (oh in sploh, kar pa sloh ni res) zakaj ga potem ne prepovejo na splošno (tako kot mora butlom država povedati, da se je nevarno voziti nepripet - čeprav stojiš v koloni ali se po polžje premikaš)
otac je napisal(a):Ja, .. in če jim ne paše zakajen prostor si naj gredo pa domov skuhat kosilo, popiti kavico, naj prižgejo TV .. in še prihranili si bodo kar nekaj 10 € ..
Tudi kakanje je povsem normalna človeška zadeva. Po tvoji logiki zato ni nič takega, če dojenčka, sredi oštarije, na jedilni mizi tudi previješ. To so ugodnosti, da se lahko z majhnimi otroki (pri otrocih - z otroki) normalno, aktivno deluje.
Tudi "spuščanje golobčkov", "podiranje kupčkov" ipd. so normalne človeške zadeve. Zakaj ne bi vsega tega neobremenjeno počel za mizo v polni gostilni? Zadeva je namreč povsem "normalna"....
Ali če se, za več udobja, pod mizo malo sezujem, če mi je toplo, jem zgoraj brez.
Praktično lahko počnem karkoli, kar je "normalna človeška zadeva", ne glede na to kaj si drugi mislijo in če jih to moti ali ne. Če jim kaj ne paše, naj gredo domov....
Logika je močna!
Otac
sporočil: 99
1 € je napisal(a):in kaj ima to veze z kajenjem? Očitno nimaš argumentov da poskušaš zamenjati temo..
koga ogrožam če se vozim nepripet z varnostnim pasom?
sporočil: 3.657
1 € je napisal(a):Bil bi vesel prepovedi kajenja ker se po vrnitvi iz ZDA vsakic zavedam v kaksni nerazviti, smrdljivi dezeli zivim!
prvič sem se srečal s preganjanjem (bolj, kot bi bil garjev pes) kadilcev pred cca 15 leti v Singapurju. kaj sedaj, mojster? boš trdil, da tamkaj zatirajo gospodarsko pobudo? in še huje je: prepovedani so celo zvečilni gumiji :))
Preseneca me prepoved zvacilne gume ker naj bi imela pozitivne ucinke na zobe? V mojih mladih letih je bila nezazeljena v YU kot simbol kapitalizma. Skupaj z jazz muziko in ostalimi Holywood izdelki...
LP MMM
sporočil: 2.011
0531KDXIn3 je napisal(a):Potem je vse ok.
se mi pa zdi smiselno, da se dovoli posebne kadilske lokale.
Tacka je napisal(a):
A nisi videl zadnjič onega tipa, ki stoji na križišču in si zapisuje tablice, da bo potem lahko tožil vse voznike, ki vozijo nepripeti, saj ga že "od daleč" ogrožajo :-)
to žal ne :))
sem pa zasledil v kroniki, da sta dva pripeta mulca umrla na mestu nesreče, tretjega nepripetega je vrglo iz avta in je preživel praktično brez poškodb :(
sporočil: 99
otac je napisal(a):Pa kaj vam ni jasno - delaj vse to in še kaj če hočeš, če s tem ne ogrožaš nikogar drugega. S kajenjem pa ga in zato tega nimaš pravice delati v bližini drugih, kot nimam jaz tebi pravice škodovati. Če se ne strinjaš s tem, da drugim ne smeš škoditi, pa plačaj ustrezno kazen in odškodnino.
Tudi kakanje je povsem normalna človeška zadeva. Po tvoji logiki zato ni nič takega, če dojenčka, sredi oštarije, na jedilni mizi tudi previješ. To so ugodnosti, da se lahko z majhnimi otroki (pri otrocih - z otroki) normalno, aktivno deluje.
Logika je močna!
Otac
sporočil: 2.820
kzupanc je napisal(a):
Če imaš slabe izkušnje, je tvoj gnev upravičen. To povej lastniku gostilne ali pa zamenjaj gostilno. Zakoni pri tem nimajo nič (pa ne da bi ti res prepovedal vstop v gostilne otrokom do 7 let?).
Res sem večkrat na tisti strani, ki tebe moti. Tudi kdaj je naša familija že koga motila, ampak smo se maksimalno potrudili, da ne bi bilo prehudo. Vedno se z ženo opravičiva natakarju in tistemu, ki ga motimo. Eden od naju gre z otrokom ven, če je nujno. Smo pa že prevrnili vazo z rožami, da je vse smrdelo po usmrajeni vodi, polili po svežem prtu sojino omako, kričali, razbijali s priborom po krožniku...Vedno pa so bili gostinci razumevajoči. Ponavadi smo najbolj motili njih in ne drugih gostov (po mojem občutku).
Se pa sicer strinjam, da so nekateri starši preveč ignorantski in izgleda, kot da jim je vseeno, če otrok tuli in razbija, sami jejo naprej, drugi gostje jih pa ne brigajo. Ampka to reševati s prepovedmi v zakonu???
Glede dojenja v javnosti sem pa zelo liberalen in toleranten in sploh ne sprejemam, da to koga moti. Naj se pač presede drugam, če ne gre drugače (če mu vonj po mleku kvari tek :).
Seveda se ne strinjam, da je treba ta vprašanja zakonsko regulirati. Najboljša rešitev bi bil seveda ekskluzivistični pristop gostincev, ki bi se osredotočali na specifične ciljne populacije. Tako bi vsak lahko našel lokale in gostilne, ki mu ustrezajo.
Se pa bojim, da gostinci nimajo jajc v praksi preskusiti, če bi na račun ene ciljne skupine, ki bi jo izločili, pridobili večji krog drugih ciljnih skupin.
Primer kajenja je ilustrativen: če zakon ne bi prepovedal, se noben gostinec ne bi odločil za prepoved kajenja in tako izgubljal strank.
Kajenje na javnih mestih mora biti omogočeno, v posebnih prostorih. Sam sem 16 let kadil cigarete, zdaj pa občasno palim cigare in cigarilose, če pljuckam v družbi. Torej sem na nek način kadilec. Kljub temu pa ne prenesem, če mi nekdo puha pod nos ko jem. Nekako je torej treba ločiti zadeve...
Glede otrok pa tako: v gostilno kjer sem nekaj let redno kosil, so radi zahajali kvazi poslovni gospodje-kmetavzarji v ponošenih oblekah in razkislenih srajcah, katerim so ves čas, na najglasneje, zvonili mobiteli in potem so se pogovarjali tako, da se jih je slišalo še dve ulici okoli.
Lastniku oštarije sem predlagal naj v jedilne sobe nalepi nalepke s prečrtanim mobitelom in spodaj doda napis "prosimo, uporabljajte diskretno zvonenje". To je tudi storil in psihološki učinek je bil dosežen. Gospodje so imeli poslej bip in hodili govorit v predvirje.
Enako bi storil z otročki: nalepke s prečrtano povito štruco, ki ima za usta O, spodaj napis "še pes ima rad pri jedi mir", ali vsaj "prosimo upoštevajte ostale goste".
Sem prepričan, da bi delovalo.
Za dojenje in previjanje pa bi morali imeti vsekakor namenski kotiček z zavesico (če že ne vrati), da se lahko v miru previje, podoji, pomiri, uspava in vse kar še paše zraven.
Deal?
Otac
1 € je napisal(a):
prvič sem se srečal s preganjanjem (bolj, kot bi bil garjev pes) kadilcev pred cca 15 leti v Singapurju. kaj sedaj, mojster? boš trdil, da tamkaj zatirajo gospodarsko pobudo? in še huje je: prepovedani so celo zvečilni gumiji :))
Za singapur sem nekje prebral oznako "Disneyland s smrtno kaznijo" in je se kako ustrezna. Singapur je, tako kot veliko sosedov tam dol ena cudna zmes avtokracije, zatiranja, z drzavno povezanih lobijev in tudi svobodne gospodarske pobude.
Skratka, ni drzava v kateri bi recimo hotela ziveti vecina slovencev, kadilcev ali ne, ker tam tolcejo se po marsicem drugem, ne samo po kajenju.
Adamovc je napisal(a):
Pa kaj vam ni jasno - delaj vse to in še kaj če hočeš, če s tem ne ogrožaš nikogar drugega. S kajenjem pa ga in zato tega nimaš pravice delati v bližini drugih, kot nimam jaz tebi pravice škodovati. Če se ne strinjaš s tem, da drugim ne smeš škoditi, pa plačaj ustrezno kazen in odškodnino.
Se zdaj mi ni jasno, zakaj si ti pridrzujes pravico, da kot nekadilec vstopis v moj lokal, na katerem prise "samo za kadilce", se vsedes dol in potem z odskodninami tezis mojim gostom, kadilcem? In po kaksni sprevrzeni logiki tak lokal oznacujes za javni prostor?
Adamovc je napisal(a):
in kaj ima to veze z kajenjem? Očitno nimaš argumentov da poskušaš zamenjati temo..
dej poglej mal postov nazaj, ko se janezp huduje, da ne sme odpreti kadilskega lokala. jest pa sem se razpizdil, ker se ne smemo (brez grožnje kazni) voziti nepripeti. sem mislil, da se pogovarjamo o elementarnih človekovih pravicah odločanja o samem sebi...
P: nekadilec kakih 15 let, prej strasten kadilec; se popolnoma strinjam z janezomp, da ni sprejemljivo tako prepovedovanje...
s56a je napisal(a):vrata metroja se lahko zalima z njimi, pa za podplate se prilepijo tisti odvrženi...
Bil bi vesel prepovedi kajenja ker se po vrnitvi iz ZDA vsakic zavedam v kaksni nerazviti, smrdljivi dezeli zivim!
Preseneca me prepoved zvacilne gume ker naj bi imela pozitivne ucinke na zobe? V mojih mladih letih je bila nezazeljena v YU kot simbol kapitalizma. Skupaj z jazz muziko in ostalimi Holywood izdelki...
LP MMM
0902ISXdX je napisal(a):
Ni ok, saj zakon kadilskih lokalov ne dovoljuje.
Vsaj kot je meni znano.
Ja, saj sklepam da bo potem nasprotoval temu zakonu, a ne?
x0 je napisal(a):
Za singapur sem nekje prebral oznako "Disneyland s smrtno kaznijo" in je se kako ustrezna. Singapur je, tako kot veliko sosedov tam dol ena cudna zmes avtokracije, zatiranja, z drzavno povezanih lobijev in tudi svobodne gospodarske pobude.
Skratka, ni drzava v kateri bi recimo hotela ziveti vecina slovencev, kadilcev ali ne, ker tam tolcejo se po marsicem drugem, ne samo po kajenju.
se strinjam; zato pa ne tako zelo lahkotno:
Kolektivna evropa bedakov in pussyev, vkljucno s tabo...
sporočil: 3.984
x0 je napisal(a):Tole glede ponovne uvedbe DDT me malce čudi in prvič slišim, bi pa z veseljem prebral kaj na to temo, če imaš kakšen link. Ampak namesto DDT lahko najdeva cel kup drugih snovi, ki sicer povečajo produkcijo pridelave hrane, a so zdravju zelo škodljive.
DDT so ukinili zaradi panike in sedaj celo razmisljajo o ponovni uvedbi.
Efektov DDTja ne mores omejiti, efekte cigaretnega dima lahko. Kako tocno tebi skodi ce obstajajo lokali za kadilce, dokler ne stopis v njega?
Kaj konkretno mene moti - sam si napisal, da je lokal, v katerem je kajenje dovoljeno, bolj rentabilen. Kako lahko torej pričakujemo, da se bo našel norec, ki bo odprl manj rentabilen lokal, če lahko na isti lokaciji z isto ponudbo doseže večjo rentabilnost, če dovoli kajenje? Kje je potem moja možnost izbire, če hočem pojesti kosilo, da se ne vozim iz službe 20 km proč kuhat govejo juho, šnicle in pražen krompir v lastno kuhinjo, kjer o pravici do kajenja odločam sam? Ali pa naj se zato, ker imajo lastniki lokalov večji profit, če v njih dovoljujejo konzumacijo strupov, celo življenje prehranjujem s sendviči?
sporočil: 18.121
Že vrsto let je v različnih državah ZDA prepovedano kajenje na
javnih mestih, tudi v lokalih.
Prva država s takšno prepovedjo je bila, če se prav spomnim pred kakšnimi desetimi leti, Kalifornija.
V New Yorku so prepovedali ene 3 ali 4 leta nazaj.
Točnega seznama zveznih držav pa nimam.
V praksi je pa tako, da bolj kot greš na jug, pogosteje boš videl kadilce v lokalih.
Pač univerzalni zakon, da jug je jug :-))
Prva država s takšno prepovedjo je bila, če se prav spomnim pred kakšnimi desetimi leti, Kalifornija.
V praksi je pa tako, da bolj kot greš na jug, pogosteje boš videl kadilce v lokalih.
tekavec je napisal(a):Tako da bos v nekadilskem lokalu placal vec, ali pa ga bo lastnik zaprl. Put your money where your mouth is. S tem se srecujemo vsak dan in se moramo odpovedovati stvarem, ki niso ekonomsko zanimive za sirso mnozico.
Kaj konkretno mene moti - sam si napisal, da je lokal, v katerem je kajenje dovoljeno, bolj rentabilen. Kako lahko torej pričakujemo, da se bo našel norec, ki bo odprl manj rentabilen lokal, če lahko na isti lokaciji z isto ponudbo doseže večjo rentabilnost, če dovoli kajenje?
V bistvu si me hudo razocaral, imel sem te za liberalca.
Glede DDT:
http://news.google.com/news?hl=en&q=DDT&btnG=Goo gle+Search&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wn
http://en.wikipedia.org/wiki/DDT
0902ISXdX je napisal(a):če je zares univerzalen, a za Korejo to tudi velja :))
Že vrsto let je v različnih državah ZDA prepovedano kajenje na javnih mestih, tudi v lokalih.
0902ISXdX je napisal(a):Ja, krasno v tem NY kajne ? Vse kadi na cesti.. dame v svili in gospodje s poslovnimi kovčki.., pa revčki v "čajna-taun",... Res lepo.. Samo, da tam po "Wall-street" kar naprej tekajo čistilci in pikajo čike na žebljičke , tam po revnih delih.. čista svinjarija !!! A ne bi bilo bolje odpret javne kadilnice in ... zmagali smo.. :-)
Že vrsto let je v različnih državah ZDA prepovedano kajenje na javnih mestih, tudi v lokalih.
Da najdeš lokal ,kjer lahko prižgeš cigaretko - uf, čista terna :-) .. Zjutraj pri kavici ..
sporočil: 1.064
Zato, ker se po lokalih kadi in ni druge izbire. Ni! So samo
lokali, kjer se kadi manj oz. imajo boljše zračenje.
Tacka je napisal(a):
Ja, vi ste pa samomorilci ! Zakaj pa hodite v lokale, kjer se lahko kadi ?? Mi res ni jasno. Pol pa pizdite kako smrdite... pejte v lokale kjer se ne kadi ! In ne govorite, da takih lokalov ni.
sporočil: 5.397
demokracija je diktatura večine in mi je kot volivcu všeč dokler
zmagujem...če me v nečem preglasujejo, mi zgolj zaradi dejstva, da
je tako pač demokratično, odločitev večine ne rabi biti nujno
všeč...sicer pa nimam nič proti demokraciji. pisal sem samo o
možnosti, da tudi kadilcem ostane kakšen smrdljiv kotiček, kjer
bodo lahko pili, smradili in pri tem neogrožali nekadilcev. zaradi
mene so to lahko neki napol privatni prostori, ki jih je
nekadilcem težko najti in je dostop vanje tako ali
drugače otežen, v stilu swinger klubov..
novica
novica
sporočil: 994
tekavec je napisal(a):Pa sej že nekaj časa tukaj trobimo, da ni problem v prepovedi kajenja v lokalih s hrano ampak predvsem v absolutni prepovedi kajenja v kafičih ipd. oz. v prepovedi možnosti odprti kavarnico za kadilce.
Tole glede ponovne uvedbe DDT me malce čudi in prvič slišim, bi pa z veseljem prebral kaj na to temo, če imaš kakšen link. Ampak namesto DDT lahko najdeva cel kup drugih snovi, ki sicer povečajo produkcijo pridelave hrane, a so zdravju zelo škodljive.
Kaj konkretno mene moti - sam si napisal, da je lokal, v katerem je kajenje dovoljeno, bolj rentabilen. Kako lahko torej pričakujemo, da se bo našel norec, ki bo odprl manj rentabilen lokal, če lahko na isti lokaciji z isto ponudbo doseže večjo rentabilnost, če dovoli kajenje? Kje je potem moja možnost izbire, če hočem pojesti kosilo, da se ne vozim iz službe 20 km proč kuhat govejo juho, šnicle in pražen krompir v lastno kuhinjo, kjer o pravici do kajenja odločam sam? Ali pa naj se zato, ker imajo lastniki lokalov večji profit, če v njih dovoljujejo konzumacijo strupov, celo življenje prehranjujem s sendviči?