Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Slovenci z evrom zagodli Francozom
Strani: 1
sporočil: 5.146
Izpitno vprašanje:
Kaj bi geografsko vse morala zajemati Evropska unija, da bi bila geografsko središče evra idilična slovenska vasica Ambrus, ki je ravno tako kot francoski Montreuillon polna raznih čarov.
Morda pa bi se potem, ko bi Ambrus tak status pridobil, še cigani izogibali. Kajti tudi Ambrus ima kaj pokazati, recimo, ima še povsem neokrnjeno in naravno pamet, le njene eksternalije v obliki rivcev so se ji že posušile.
Enfrice.
Kaj bi geografsko vse morala zajemati Evropska unija, da bi bila geografsko središče evra idilična slovenska vasica Ambrus, ki je ravno tako kot francoski Montreuillon polna raznih čarov.
Morda pa bi se potem, ko bi Ambrus tak status pridobil, še cigani izogibali. Kajti tudi Ambrus ima kaj pokazati, recimo, ima še povsem neokrnjeno in naravno pamet, le njene eksternalije v obliki rivcev so se ji že posušile.
Enfrice.
sporočil: 6.657
ENFRICE JE PRIŠEL NA ZEMLJO DA RAZNAŠA RAZDOR MED LJUDI
O HVALA TI ...
DEBIL, ZAČNI ŽIVETI
O HVALA TI ...
DEBIL, ZAČNI ŽIVETI
sporočil: 55
Tukaj manjka en bistven podatek. Če je središče EVRA sedaj zahodno
od vasice, bo mogoče po našem vstopu središče prav v županovi
pisarni. V nobenem primeru pa ne bo ušlo iz Francije
sporočil: 1.074
Enostavna ocena: površina Slovenije je 7780 kvadratnih milj,
površina vseh EUR držav (vključno s Slovenijo) pa je 947924
kvadratnih milj. Če je razdalja med Slovenijo in Montreuillonom
okoli 1000 km (moral bi računati razdaljo med središčem Slovenije
in Montreuillonom), potem se središče Evro območja premakne
za
x=7780*1000/947924 km = 8.2 km (približno).
Toliko napihnjencev na forumu, pa nihče ni znal tega izračunati ali oceniti. Kakšna beda, ko pa je treba gobezdati o "socilani pravičnosti", pa pametnjakovičen ne manjka; spet sem moral biti prvi.
Če se hoče kdo zajebavati s sferično geometrijo in biti zelo natančen, ima tukajle koordinate dosedanjega centra EUR območja, za središče Slovenije pa naj pobrska sam:
Širina: 47.1667, dolžina 3.7833 vzhodno
Mimorede: zanemaril sem prekomorske teritorije ki uporabljajo EUR, na primer Martinique.
MM
x=7780*1000/947924 km = 8.2 km (približno).
Toliko napihnjencev na forumu, pa nihče ni znal tega izračunati ali oceniti. Kakšna beda, ko pa je treba gobezdati o "socilani pravičnosti", pa pametnjakovičen ne manjka; spet sem moral biti prvi.
Če se hoče kdo zajebavati s sferično geometrijo in biti zelo natančen, ima tukajle koordinate dosedanjega centra EUR območja, za središče Slovenije pa naj pobrska sam:
Širina: 47.1667, dolžina 3.7833 vzhodno
Mimorede: zanemaril sem prekomorske teritorije ki uporabljajo EUR, na primer Martinique.
MM
sporočil: 18.121
Khm.
Kaj so zdaj? Milje ali kilometri ;-)) ?
(In kje je potem središče, če upoštevamo še Martinique?)
Zadnja sprememba: anon-9303 23.07.2007 20:00
0902ISXdX je napisal(a):
Khm.
Jej, jej, a ne vidiš, da se kvadratne milje pokrajšajo? Martinique pa daj ti v izračun, meni se ne da.
Ampak res me zanima, koliko vas je sploh pomislilo na to, da bi premik izračunali. Ali je pravicno, da ima človek, ki tega premika ne zna izračunati, na volitvah glas, ki je enakovreden mojemu? :))
MM
sporočil: 18.121
Zadnja sprememba: anon-76887 30.12.2006 20:04
Ti tole mene malo .... ;-)?Tvoj izračun x= mi je, žal, nerazumljiv.
V Excelu nimam te funkcije... ne vem pa, če bi šel zdajle peš računat ;-)
Ipak je 30.12.
In od oka je tudi 8.2 kilometra čisto zadovoljiv rezultat :-)
Raje povej, kdaj izzide tvoja knjiga, ki jo omenjaš?
(Kar se pa glasu tiče pa ne skrbi: ne hodim na volitve odkar sem skontal, da so vsi manje-više... isti.)
0902ISXdX je napisal(a):
Ti tole mene malo .... ;-)?
Tvoj izračun x= mi je, žal, nerazumljiv.
V Excelu nimam te funkcije... ne vem pa, če bi šel zdajle peš računat ;-)
V Excelu je tudi ni, dovolj je kalkulator s 4 funkcijami in fizika iz srednje sole :))
MM
sporočil: 3.248
Račun je cool, površine tudi, edino razdalja med središči je precej
grobo ocenjena. Je pa zato rezultat na 200 m natančen :)
V tolažbo pa: tisti, ki razumejo kar so napisali ne morejo biti izvoljeni v slovenski parlament.
V tolažbo pa: tisti, ki razumejo kar so napisali ne morejo biti izvoljeni v slovenski parlament.
sporočil: 480
micom je napisal(a):
V Excelu je tudi ni, dovolj je kalkulator s 4 funkcijami in fizika iz srednje sole :))
MM
Ali pa vecja kolicina McDonalds vreck in veliko domislije, kajneda fatty?
prerok je napisal(a)::)) sem mislil napisati okoli 10 km, ampak pomisli, kako debelo bi folk gledal sele potem! Ali pa ce bi napisal 1e1 :))
Račun je cool, površine tudi, edino razdalja med središči je precej grobo ocenjena. Je pa zato rezultat na 200 m natančen :)
MM
betamax je napisal(a):
Ali pa vecja kolicina McDonalds vreck in veliko domislije, kajneda fatty?
Ha ha, ja, saj ne bi bilo treba tako očitno kazati, da si sodrga. To vemo že brez tvojih bebastih prizadevanj :))
MM
sporočil: 2.903
Zadnja sprememba: jeanmark 31.12.2006 07:37
0902ISXdX je napisal(a):
Khm.
Mnja. Če je bil že dosedaj upoštevan pri izračunu središča, potem je napaka minimalna, če samo ni bil upoštevan pri celotni površini EUR območja. Če pa do sedaj ni bil upoštevan, potem je brez veze da ga pri dodajanju Slovenije upoštevamo.
Sicer pa glede na to da je Mico fizik, valjda mora kaj tudi zaokrožiti ali zanemariti. En matiniq je skorajda premalo. V bistvu bi vsak pravi fizik zanemaril kar celo slovenijo. Končni in edini pravilen izračun pravega fizika je, da se je središče zaradi Slovenije premaknilo v naslednjo gostilno. Pa ne v tisto v smeri Slovenije (ker le to smo itak zanemarili) ampak kjer ima kelnarca večje joške.
sporočil: 263
MM, a si ti mogoče pomislil, da ni nihče izračunal novega težišča,
ker:
- se nam to ne zdi pomembno, in raje počnemo kaj drugega (žurke, družinske zadeve, rekreacija, itd.)
- nismo prebrali vestičke (ker finance čez vikend ponujajo bolj malo zabavnih vsebin)
In, kako to, da tudi od tvojih privržencev nihče ni izračunal prvi ;);)
BTW, MM je
- se nam to ne zdi pomembno, in raje počnemo kaj drugega (žurke, družinske zadeve, rekreacija, itd.)
- nismo prebrali vestičke (ker finance čez vikend ponujajo bolj malo zabavnih vsebin)
In, kako to, da tudi od tvojih privržencev nihče ni izračunal prvi ;);)
BTW, MM je
enfrice je napisal(a):Dokaj enostavno. Katero koli oblike, da bo veljala vektorska enačba: r(ambrus)=S(EUR+SI)r(EUR+SI)+S(obmocje)*r(obmocje) , pri cemer so kolicine r vektorji težišča posameznih območij, S pa velikosti površin teh območji (skalarji).
Izpitno vprašanje: Kaj bi geografsko vse morala zajemati Evropska unija, da bi bila geografsko središče evra idilična slovenska vasica Ambrus, ki je ravno tako kot francoski Montreuillon polna raznih čarov. Morda pa bi se potem, ko bi Ambrus tak status pridobil, še cigani izogibali. Kajti tudi Ambrus ima kaj pokazati, recimo, ima še povsem neokrnjeno in naravno pamet, le njene eksternalije v obliki rivcev so se ji že posušile. Enfrice.
Zadnja sprememba: anon-22428 31.12.2006 10:49
@betamax: Ah, dej, račun je pravilen... Pa še kalkulatorja ne
rabiš, če se ti da na pamet računat, sam to je pa pol mal mukotrpno
opravilo.Je pa seveda to račun, ki bi ga načeloma moral znati vsak z zaključeno gimnazijo. Ampak bojim se, da ljudje s takim veseljem pozabijo na matematiko, ki se jim je v šolah zaradi podobno arogantnega pristopa, kot ga tukaj kaže MM, priskutila do konca živih dni.
In zakonec, še ena zanimivost:
Niti finance niti vladna spletna stran nista bili sposobni izvesti pravilne sklanjatve v svojih odštevalnikih dni (kar zbode po moje kvečjemu kakega okorelega programerja, kot sem sam)...
Jeanmark, popolnoma natančen račun je tak, kot je napisal MM:
dr=S(EUR)*r(EUR)+S(SI)*r(SI)/S(EUR+SI)-r(EUR) =
(S(EUR)*r(EUR)+S(SI)*r(SI)-r(EUR)*S(EUR)-S(SI)*r(E UR))/(S(EUR)+S(SI)) =
S(SI)*(r(SI)-r(EUR))/(S(EUR)+S(SI)) =
S(SI)/S(SI+EUR)*razdalja(SI, EUR)
Vprašljivi so le vhodni podatki (razdalja)... Za to bi se dalo konec koncev uporabiti GoogleEarth, vendar se mi trenutno ne da več brkljati...
Vprašljivi so le vhodni podatki (razdalja)... Za to bi se dalo konec koncev uporabiti GoogleEarth, vendar se mi trenutno ne da več brkljati...
sporočil: 2.903
patricem je napisal(a):
Fizik se zadovolji z primerjavo površin, in vidi da je to pod 5% in gre na pir.
sporočil: 3.126
patricem je napisal(a):
(S(EUR)*r(EUR)+S(SI)*r(SI)-r(EUR)*S(EUR)-S(SI)*r (EUR))/(S(EUR)+S(SI)) =
Zdaj pa za domačo nalogo oceni na kakšni nadmorski višini je težišče. Da vidmo, če si res kej fizika. :))
sporočil: 3.657
Lep primer KISS pristopa v sfericni geometriji. Ponavadi so
reci bolj zapletene v 3D prostoru :-)
V nadaljevanju je upokojeni racunalnicar poiskal koordinate geometricnega sredisca dezele in izracunal tocno razdaljo od 855,82 km. Pri tem je dodatno razgibal mozgane s pretvorbo minut in sekund v decimalke. Seveda s pomocjo PC Calculator. Excel sse nimam instaliran na tem posteljnem wireless notesniku. Vmes vsaj instaliral Google Earth. Radijska postaja je bila zabava ponoci :-)
SNL & LP MMM
V nadaljevanju je upokojeni racunalnicar poiskal koordinate geometricnega sredisca dezele in izracunal tocno razdaljo od 855,82 km. Pri tem je dodatno razgibal mozgane s pretvorbo minut in sekund v decimalke. Seveda s pomocjo PC Calculator. Excel sse nimam instaliran na tem posteljnem wireless notesniku. Vmes vsaj instaliral Google Earth. Radijska postaja je bila zabava ponoci :-)
SNL & LP MMM
Strani: 1