58 min
Kaj mora mlad človek vedeti o denarju, preden ga začne služiti? (PRO)
1 ura
Slovenci naučili UI loviti škodljivce in prihranili kmetom za 69 milijonov evrov stroškov 1
1 ura
Kako bo videti 200 stanovanj, ki jih bo v Ljubljani zgradil Jože Anderlič 1
2 uri
Električni polo s ceno pod 25 tisočakov
2 uri
Meta je predstavila UI-agenta, ki lahko sam pošilja e-pošto, proda avto in rezervira potovanje
2 uri
Pripombe sprejemajo samo še do 18. septembra
2 uri
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
2 uri
Koliko trgovcem ostane od 100 evrov, ki jih pustimo na blagajni
3 ure
Dogodek Financ: Kaj danes dobre zaposlene zadrži pri delodajalcu
3 ure
Američani razvijajo gnojilo iz kamnin: en dolar v tla, dva dolarja v pridelku
3 ure
Koliko vas stane, če se zaposleni utapljajo v rutinskih opravilih (Oglas)
4 ure
Nafta: Cena za sod brenta prvič po juliju prek meje 100 dolarjev
5 ur
Kako nadzorovati posojila, zmanjšati pokojninsko vrzel in poskrbeti za zaščito najbližjih
5 ur
Bo Muskov SpaceX dobil evropsko konkurenco? Nastaja satelitski velikan
5 ur
Zakaj ni pametno imeti vseh prihrankov na banki?
6 ur
Azijske borze: Korejski indeks gor, brent pa se bliža meji 100 dolarjev
6 ur
Trije modeli znamke Dacia z novimi pogoni in več tehnologije za vsak dan (Oglas)
7 ur
ZDA po napadu na vojaško ladjo uničile pet iranskih tankerjev
7 ur
Informacijska varnost se začne tam, kjer je mnogi ne iščejo – v upravi (Oglas)
7 ur
ZDA zaostrujejo trgovinski spor s Kanado z novimi carinami in prepovedmi

Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 6.973
[#3087284] 08.09.26 09:19
Odgovori   +    3
Itak.

Mladi danes živijo svoje življenje.

In niti pod razno nočejo dati življenja za podjetje, kariero, ...

In stres še naredi svoje na zdravju.

Poznam kar nekaj študentov, ki poleti, ko gredo kam delat, postavijo pogoje.

Najprej čas dela in potem še plačilo.
Biopak sporočil: 8
[#3087285] 08.09.26 09:29
Odgovori   +    15
Naj bo popolnoma jasno! Generacija Z nima stika z močno osebo v razvojni dobi. Evropa je šla predaleč s svojo agendo o večspolnosti in ni več vzornikov močnih voditeljev. Hvala bogu , da se obračamo k tradicionalni družbi(primer volitve v Nemčiji AFD) in potem ne bo več problema z vodenjem katere koli organizacije.
Lp
Muki sporočil: 1.261
[#3087291] 08.09.26 10:11 · odgovor na: FIN-544124 (#3087284)
Odgovori   +    8
Ja, nočejo dati življenja za podjetništvo, ker jim lahko nekdo zrihta službo v JAVNI SEKTI, kjer potem zelo preplačani in z izredno malo znanja, ne vedo kaj delati cca. 5 do 6 ur na dan.......
odvisnik sporočil: 4.897
[#3087292] 08.09.26 10:17 · odgovor na: Muki (#3087291)
Odgovori   +    5
[Muki]
Ja, nočejo dati življenja za podjetništvo, ker jim lahko nekdo zrihta službo v JAVNI SEKTI, kjer potem zelo preplačani in z izredno malo znanja, ne vedo kaj delati cca. 5 do 6 ur na dan.......
Ni cisto tako.
Danes si lahko hitro zracunas da bos za miljon delal vsaj 20 let in delal bos na polno
Za miljon pa kupis kaj.
Dva stanovanja v Lj.
S tem da je to tvoj best case scenarij.

Zakaj ne delat le cetrtino tega imet povprecno placo in druzino npr. ?
ECNANIF sporočil: 215
[#3087295] 08.09.26 10:37 · odgovor na: Muki (#3087291)
Odgovori   +    3
Vsak lahko dela v tvoji t.i. javni sekti in ni on kriv, da je tako kot je, se je pač znašel...
Dynisco sporočil: 949
[#3087298] 08.09.26 10:47
Odgovori   +    7
Nehalo se bo prav kmalu tudi tole obdobje polnoritnosti, ko je večina preprična, da že samo s svojim obstojem delajo družbi neverjetno uslugo...
FIN-379669 sporočil: 9.639
[#3087301] 08.09.26 12:05 · odgovor na: Dynisco (#3087298)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: FIN-379669 08.09.2026 12:05
Svet se vedno vrti in obstaja konkurenca. Če ne bo naš sonček garal, bo pa uvoženi mulc garal.

Problem sončkov je, da jih mame dresirajo, da morajo malo delati, predvsem pa uživati. Če že ona ni (dovolj), ko je bila mlada, naj potem vsaj oni. Potuj, malo delaj, malo študiraj, igraj igrice... ja, zakaj pa bi garal, če mu bodo starši pustili surplus?
FIskalnaFinta2 sporočil: 725
[#3087303] 08.09.26 12:27
Odgovori   +    3
Kje primanjkuje šefov? Lahko kaka konkretna podjetja.
[#3087304] 08.09.26 12:59 · odgovor na: FIN-379669 (#3087301)
Odgovori   +    3
[]
Svet se vedno vrti in obstaja konkurenca. Če ne bo naš sonček garal, bo pa uvoženi mulc garal.

Problem sončkov je, da jih mame dresirajo, da morajo malo delati, predvsem pa uživati. Če že ona ni (dovolj), ko je bila mlada, naj potem vsaj oni. Potuj, malo delaj, malo študiraj, igraj igrice... ja, zakaj pa bi garal, če mu bodo starši pustili surplus?
Zakaj je npr princu harryu dovolj, da se je rodil kjer se je in mu noben ne tezi, da mora delat za trak in se nebroj podobnih pamvez v razno raznih aristokracijah.
Ko delo ni vec vrednota in cripto priznana vlagateljska moznost.
Je zahtevati od otrok garanje ena navadna hinavscina.
trocki sporočil: 2.348
[#3087306] 08.09.26 13:04 · odgovor na: Biopak (#3087285)
Odgovori   +    7
AfD ne pomeni vračanje k tradicionalni družbi, ampak vračanje k totalitarni družbi. Upam, da se zavedaš, da to ni isto.
AlojzFerluga sporočil: 242
[#3087314] 08.09.26 15:39 · odgovor na: odvisnik (#3087292)
Odgovori   +    0
[odvisnik]
> [Muki]
> Ja, nočejo dati življenja za podjetništvo, ker jim lahko nekdo zrihta službo v JAVNI SEKTI, kjer potem zelo preplačani in z izredno malo znanja, ne vedo kaj delati cca. 5 do 6 ur na dan.......

Ni cisto tako.
Danes si lahko hitro zracunas da bos za miljon delal vsaj 20 let in delal bos na polno
Za miljon pa kupis kaj.
Dva stanovanja v Lj.
S tem da je to tvoj best case scenarij.
Zakaj ne delat le cetrtino tega imet povprecno placo in druzino npr. ?
In katero delo ja tako da boš z delom 2 uri na dan imel povprečno plačo in družino - javna uprava?
Ni da vsi ciljajo tja...
[#3087316] 08.09.26 15:46 · odgovor na: AlojzFerluga (#3087314)
Odgovori   +    1
[AlojzFerluga]
> [odvisnik]
> > [Muki]
> > Ja, nočejo dati življenja za podjetništvo, ker jim lahko nekdo zrihta službo v JAVNI SEKTI, kjer potem zelo preplačani in z izredno malo znanja, ne vedo kaj delati cca. 5 do 6 ur na dan.......
>
> Ni cisto tako.
> Danes si lahko hitro zracunas da bos za miljon delal vsaj 20 let in delal bos na polno
> Za miljon pa kupis kaj.
> Dva stanovanja v Lj.
> S tem da je to tvoj best case scenarij.
> Zakaj ne delat le cetrtino tega imet povprecno placo in druzino npr. ?

In katero delo ja tako da boš z delom 2 uri na dan imel povprečno plačo in družino - javna uprava?
Ni da vsi ciljajo tja...
Cetrtino tega je misljeno da si v rangu 1,6k neto namesto 6k neto.
Tudi delo za 1,6 k je cisto drugacno kot za 6 k neto, ne casovno ampak mentalno..
FjodorKirilovic sporočil: 92
[#3087320] 08.09.26 18:27
Odgovori   +    6
Kot pripadnik generacije X sem najprej sem verjel starejšim, ki so rekli "naredi faks, da ti ne bo treba delat". Ker sem po naravi len, je bila to odlična motivacija za študij. Študij mi je šel gladko ravno zaradi lenobe, saj sem vedel, da je najmanj napora potrebno, če izpite delaš sproti.

Po faksu sem se zaposlil in šef mi je dal ogromno nalog. Torej me študij ni rešil dela. Poleg tega pa službe s faksom prinašajo dodaten stres, ker ni enostavno odklopiti, kot npr. pri mizarju, ki pač dela pohištvo, kot reče šef.

Potem sem dobil idejo, da bi bil jaz šef in bi drugim delil naloge, da ne bi bilo treba delati meni. Ha ha ha. Delovnik se je podaljšal, stres povečal.

Generacija Z je očitno bolj pametna in razume ta del bolje, kot sem ga jaz. Lepo.
Če bi bili še za odtenek bolj pametni in bi se namesto karieri posvetili ustvarjanju družine, bi bilo pa že kičasto.
FIN-544124 sporočil: 6.973
[#3087323] 08.09.26 18:56
Odgovori   +    0
Današnje generacije mladih kar kličejo po UTD.

In potem še 4, 6 ali 8 urni delovnik za tiste, ki si želijo še kaj več zaslužiti.

Kapitalistom seveda to ne diši.

Hočejo sužnje in hlapce 10, 12, 14 ur na dan.
lukajakopic sporočil: 1
[#3087334] 08:05
Odgovori   +    0
Sam sem se več let kariere gnal, da bi napredoval ker je bila to edina pot do boljšega dohodka. Iz razvoja in inženiringa sem "napredoval" v projektno vodenje. Delo ob vikendih, zgodnjih jutranjih urah (Teams sestanki z vzhodno azijskimi dobavitelji on 6:00), večerih (Teams sestanki s partnerji ali strankami v Kaliforniji ob 22:00), stalna dosegljivost, konstane delovnih poti, ko domov hodiš samo po sveža oblačila, vmes pa po letališčih in ob večerih v hotelih vodiš projekte. Kolegi ob tebi izgorevajo in gredo na več mesečne bolniške ali dajo odpoved. Delo se sam preloži na projektne vodje, ki ostanejo. Vsakič ko misliš, da imaš dovolj, ti malo dvignejo plačo in rineš naprej. Rat race kot pravijo.
Po nekaj letih projektnega vodenja so se razmere na trgu dela spremenile in sem lahko šel za podobno plačilo nazaj v inženiring. Nekaj minut s kolesom do pisarne, manj delovnih ur, urejen delovni čas, nič večernega dela, po odhodu iz pisarne imam čas za sebe in bližnje. Je bila prava odločitev v tistem trenutku.
Ne pravim, da ne bi šel nazaj v vodenje projektov ali razvoj produktov in se dejansko del delovnega časa spet ukvarjam s projektnim vodenjem. Nikakor pa v to ne bi šel spet pod podgoji , ki sem jih zgoraj opisal.
Menim, da se mariskdo v moji generaciji znajde v podobni situaciji in pride do podobnih zaključkov.
mimoidoci sporočil: 6.507
[#3087343] 09:49 · odgovor na: trocki (#3087306)
Odgovori   +    0
[trocki]
AfD ne pomeni vračanje k tradicionalni družbi, ampak vračanje k totalitarni družbi. Upam, da se zavedaš, da to ni isto.
Daj tole zgoraj malo pojasni.... Sedaj se namreč razume, da si ti trocki in da si proti totalitarizmu. Ne gre, pa kakorkoli obračamo, vrtimo in zrcalimo.

Strani: 1

vm-kiva