Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Evropski avtomobili bodo kmalu cenejši
Strani: 1
sporočil: 907
Kaj šele bodo potem naredili Evropski proivajalci, ki že sedaj pri
teh cenah tolčejo izgube. Usrali se bodo, mi pa naj bi to sranje
plačali. Za lastnike se ne bojim, so že do sedaj pobrali smetano,
jo nekaj tudi že pojedli, za vse ostale pa.
sporočil: 234
Tukaj je več zadev. Večina kitajskih znamk sploh nima urejene
servisne mreže in poprodajnih storitev kar pomeni vrsto težav, pa
verjetno sčasoma tudi tožb. Avto kupiš za 5-15 let in ves ta čas
moraš imeti servis in nadomestne dele. Po moje se bo 2/3 teh
kitajskih znamk umaknilo iz Evrope ali se bodo združile in jih bo
na koncu veliko manj.
Pa še nekaj - nizozemska zavarovalnica Unive omejuje ali pa sploh ne zavaruje znamk : Hongqi, Changan, Voyah, Leapmotor, Jaecoo, MHero,Omoda, KGM, VinFast, DongFeng, Nio, Zeekr, Firefly,..
Me zanima kako se bo to končalo.... če nimaš nadomestnega dela ni kaj dosti od avta...
Pa še nekaj - nizozemska zavarovalnica Unive omejuje ali pa sploh ne zavaruje znamk : Hongqi, Changan, Voyah, Leapmotor, Jaecoo, MHero,Omoda, KGM, VinFast, DongFeng, Nio, Zeekr, Firefly,..
Me zanima kako se bo to končalo.... če nimaš nadomestnega dela ni kaj dosti od avta...
sporočil: 716
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 24.08.2026 15:43
[AlojzFerluga]Da pride do velike konsolidacije kitajskih avtomobilskih znamk je jasno - samo stvar časa.
Tukaj je več zadev. Večina kitajskih znamk sploh nima urejene servisne mreže in poprodajnih storitev kar pomeni vrsto težav, pa verjetno sčasoma tudi tožb. Avto kupiš za 5-15 let in ves ta čas moraš imeti servis in nadomestne dele. Po moje se bo 2/3 teh kitajskih znamk umaknilo iz Evrope ali se bodo združile in jih bo na koncu veliko manj.
Minimalne garancijske dobe in časi zagotavljanja rezervnih delov isto - so namenoma nizko ali nično izlobirani že od EU industrije.
20 let ne zagotavlja nihče več. Za redke modele se boš obrisal za rezervne dele pod nosom že po nekaj letih tudi pri EU znamkah.
Problem je že to, da na ravni EU ni predpisane minimalne dobe zagotavljanja poprodajne podpore s servisi in garancijskimi dobami. V Sloveniji je recimo zakonsko dovolj le 3 leta. V nekaterih drugih državah je do 10 let. Nekateri proizvajalci se "prostovoljno" držijo daljših obvez. Večina ne, se šlepajo na minimum po zakonodaji. Če gre firma v stečaj ali likvidacijo, pa tudi če je zakonsko ne vem kaj predpisano, ne dobiš nič.
Zavarovalnice pa lahko delajo neko čistko glede popravil in delov le do neke mere, dokler nekdo ne ugotovi, da so v neskladju z zakonodajo ali dokler konkurenca vozilo preprosto ne zavaruje in jim pokrade stranke.
Pa še to velja samo za kasko in podobne varijante. Pri AO bo zavrnitev zavarovanja za legalen homologiran avto verjetno romala na kako agencijo za zavarovalni nadzor. Je pa tudi tukaj seveda problem. Ker bo oškodovanec dejansko imel totalko pri avtu, ki ga ni mogoče popraviti, ker ni več delov ali servisov, zavarovanec mu je pa pač to škodo povzročil in to bremeni njegovo zavarovalnico. Bodo pač rešili z pavšalnimi dvigi cen AO zavarovanj.
Strani: 1