Strani: 1

alpha7B5sn sporočil: 1.562
[#3081158] 11.04.26 10:08
Odgovori   +    2
Actornauts.
denac sporočil: 72
[#3081178] 11.04.26 17:18
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: denac 11.04.2026 17:23
Moja priljubljena tema, ker verjamem, da bo človek nekoč osvojil kakšen planet izven našega osončja.

PS
Pravkar v računalniku vpisal naročnino za 3 mesece in vidim, da je že "prijelo". Hvala!
FIN-544124 sporočil: 6.283
[#3081186] 12.04.26 05:08
Odgovori   +    2
Na današnji dan pred 65 leti, 12.aprila 1961, je v vesolje poletel prvi človek Jurij, Aleksejevič Gagarin.

Slava mu !
0531Zavar sporočil: 2.672
[#3081188] 12.04.26 09:00
Odgovori   +    1
Artemis II predstavlja pomemben korak v ambicioznem načrtu ZDA, da se do konca desetletja vrnejo na Luno – in to pred Kitajsko. Program, ki vključuje tudi zasebna podjetja, kot sta SpaceX in Blue Origin, naj bi dolgoročno tlakoval pot proti Marsu.
Gledali bomo podobno vesoljsko tekmo kot v 60tih letih prejšnjega stoletja, tokrat med ZDA in Kitajsko.
Zanimivo bo videti kdo bo zmagovalec.

Fun fact.
Ko je ameriška misija Apolo leta 1969 prvič s človeško posadko pristajala na luni so jim Rusi pošteno dihali za vrat.
Tudi ko jim je dokončno spodletel projekt pristanka s človeško posadko, so se odločili v zadnjem trenutku prehiteti američane in na luno poslati robotsko plovilo, ki bi na zemljo poneslo vzorce lunarnih zemljin in to še preden bi se vrnila domov ameriška posadka.
Sovjetska kapsula je dejansko dosegla luno v času, ko je tam kampirala ameriška posadka, ta pristanek je bil celo posnet... Vendar se je na žalost kapsula ob pristanku na luni razletela.
najobj sporočil: 33.246
[#3081200] 12.04.26 14:09
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: najobj 12.04.2026 14:13
... Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko odpravo k Luni ...

... OK, ne bi zdaj o teorijah zarote www.rtvslo.si/svet/p...uni/208031 in plapolanju ameriške zastave v brezvetrju(!) na Luni brez atmosfere, vsekakor pa me zanima, zakaj ob resnično nepredstavljivem napredku na vseh področjih znanosti po skoraj 57 (sedeminpetdeset) letih zdaj Američani vzhičeno razglašajo, da je Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko(!) odpravo k (= ne na) Luni ... khmm, potem ko so pred več kot pol stoletja Američani pred TV kamerami na Luno prvič že stopili davnega 20.julija 1969 in da planirajo zaprmejduš stopiti na Luno šele čez dve leti, če bo s pripravami na zahteven projekt pristanka in ponovnega vzleta na Luni - ker sem bil še majhen, se ne spomnim, kako so to izvedli leta 1969, ko je bila glede na uspešni povratek na Zemljo vesoljska znanost očitno bolj napredna kot danes - šlo vse po planu ...

P.S.: just couldn't resist ...
mimoidoci sporočil: 6.476
[#3081238] 13.04.26 08:43 · odgovor na: najobj (#3081200)
Odgovori   +    1
[najobj]
... Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko odpravo k Luni ...

... OK, ne bi zdaj o teorijah zarote www.rtvslo.si/svet/p...uni/208031 in plapolanju ameriške zastave v brezvetrju(!) na Luni brez atmosfere, vsekakor pa me zanima, zakaj ob resnično nepredstavljivem napredku na vseh področjih znanosti po skoraj 57 (sedeminpetdeset) letih zdaj Američani vzhičeno razglašajo, da je Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko(!) odpravo k (= ne na) Luni ... khmm, potem ko so pred več kot pol stoletja Američani pred TV kamerami na Luno prvič že stopili davnega 20.julija 1969 in da planirajo zaprmejduš stopiti na Luno šele čez dve leti, če bo s pripravami na zahteven projekt pristanka in ponovnega vzleta na Luni - ker sem bil še majhen, se ne spomnim, kako so to izvedli leta 1969, ko je bila glede na uspešni povratek na Zemljo vesoljska znanost očitno bolj napredna kot danes - šlo vse po planu ...

P.S.: just couldn't resist ...

A imaš ti slučajno težave tudi z Neilom Armstrongom in glavno točko njegovega življenjepisa?
najobj sporočil: 33.246
[#3081278] 13.04.26 15:59 · odgovor na: mimoidoci (#3081238)
Odgovori   +    1
[mimoidoci]
> [najobj]
> ... Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko odpravo k Luni ...
>
> ... OK, ne bi zdaj o teorijah zarote www.rtvslo.si/svet/p...uni/208031 in plapolanju ameriške zastave v brezvetrju(!) na Luni brez atmosfere, vsekakor pa me zanima, zakaj ob resnično nepredstavljivem napredku na vseh področjih znanosti po skoraj 57 (sedeminpetdeset) letih zdaj Američani vzhičeno razglašajo, da je Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko(!) odpravo k (= ne na) Luni ... khmm, potem ko so pred več kot pol stoletja Američani pred TV kamerami na Luno prvič že stopili davnega 20.julija 1969 in da planirajo zaprmejduš stopiti na Luno šele čez dve leti, če bo s pripravami na zahteven projekt pristanka in ponovnega vzleta na Luni - ker sem bil še majhen, se ne spomnim, kako so to izvedli leta 1969, ko je bila glede na uspešni povratek na Zemljo vesoljska znanost očitno bolj napredna kot danes - šlo vse po planu ...
>
> P.S.: just couldn't resist ...
A imaš ti slučajno težave tudi z Neilom Armstrongom in glavno točko njegovega življenjepisa?
... eh, kaj je Neil Armstrong napisal v svoj življenjepis - kaj pa naj napiše - nimam pojma in me sploh ne zanima, me pa zanima, ZAKAJ ob resnično nepredstavljivem napredku na vseh področjih znanosti po skoraj 57 (sedeminpetdeset) letih zdaj Američani vzhičeno razglašajo, da je Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko(!) odpravo k (= ne na) Luni ... khmm, in ob takšni vzhičenosti zaradi zgodovinskosti - BTW, pred več kot pol stoletja so Američani pred TV kamerami na Luno prvič stopili davnega 20.julija 1969 - me res zanima, ZAKAJ preprosto ne uporabijo takrat v praksi uspešnega načina pristanka in ponovnega vzleta na Luni, ampak planirajo stopiti na Luno šele čez dve leti, če bo - kot sami pravijo - s pripravami na zahteven projekt pristanka in ponovnega vzleta na Luni šlo vse po planu ... evo, mogoče pa bi ti meni novemu(!) dvomljivcu - do tokratne ameriške vzhičenosti zaradi zgodovinske(!) odprave k (= ne na) Luni enako kot velika večina ljudi z "dogodki" davnega 20.julija 1969 nisem imel problemov, ker me pravzaprav "osvajanje" Lune niti ne zanima preveč - lahko s preprostimi besedami razložil, ZAKAJ so si Američani premislili - menda se niso spremenili pogoji na Luni ali pa da so v zaprašenih arhivih izgubili stare načrte od Apolla 11 - in po Armstrongu več kot pol stoletja kasneje vse začenjajo znova ... aja, pa plapolanje ameriške zastave v brezvetrju(!) na Luni - praktično v vakuumu brez atmosfere bolj težko piha veter, da bi ameriška zastava lahko ponosno plapolala - mi ne pozabi razložit, ker me to tudi zanima ...
mimoidoci sporočil: 6.476
[#3081315] 13:15 · odgovor na: najobj (#3081278)
Odgovori   +    1
[najobj]
> [mimoidoci]
> > [najobj]
> > ... Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko odpravo k Luni ...
> >
> > ... OK, ne bi zdaj o teorijah zarote www.rtvslo.si/svet/p...uni/208031 in plapolanju ameriške zastave v brezvetrju(!) na Luni brez atmosfere, vsekakor pa me zanima, zakaj ob resnično nepredstavljivem napredku na vseh področjih znanosti po skoraj 57 (sedeminpetdeset) letih zdaj Američani vzhičeno razglašajo, da je Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko(!) odpravo k (= ne na) Luni ... khmm, potem ko so pred več kot pol stoletja Američani pred TV kamerami na Luno prvič že stopili davnega 20.julija 1969 in da planirajo zaprmejduš stopiti na Luno šele čez dve leti, če bo s pripravami na zahteven projekt pristanka in ponovnega vzleta na Luni - ker sem bil še majhen, se ne spomnim, kako so to izvedli leta 1969, ko je bila glede na uspešni povratek na Zemljo vesoljska znanost očitno bolj napredna kot danes - šlo vse po planu ...
> >
> > P.S.: just couldn't resist ...

> A imaš ti slučajno težave tudi z Neilom Armstrongom in glavno točko njegovega življenjepisa?

... eh, kaj je Neil Armstrong napisal v svoj življenjepis - kaj pa naj napiše - nimam pojma in me sploh ne zanima, me pa zanima, ZAKAJ ob resnično nepredstavljivem napredku na vseh področjih znanosti po skoraj 57 (sedeminpetdeset) letih zdaj Američani vzhičeno razglašajo, da je Artemis II uspešno sklenil zgodovinsko(!) odpravo k (= ne na) Luni ... khmm, in ob takšni vzhičenosti zaradi zgodovinskosti - BTW, pred več kot pol stoletja so Američani pred TV kamerami na Luno prvič stopili davnega 20.julija 1969 - me res zanima, ZAKAJ preprosto ne uporabijo takrat v praksi uspešnega načina pristanka in ponovnega vzleta na Luni, ampak planirajo stopiti na Luno šele čez dve leti, če bo - kot sami pravijo - s pripravami na zahteven projekt pristanka in ponovnega vzleta na Luni šlo vse po planu ... evo, mogoče pa bi ti meni novemu(!) dvomljivcu - do tokratne ameriške vzhičenosti zaradi zgodovinske(!) odprave k (= ne na) Luni enako kot velika večina ljudi z "dogodki" davnega 20.julija 1969 nisem imel problemov, ker me pravzaprav "osvajanje" Lune niti ne zanima preveč - lahko s preprostimi besedami razložil, ZAKAJ so si Američani premislili - menda se niso spremenili pogoji na Luni ali pa da so v zaprašenih arhivih izgubili stare načrte od Apolla 11 - in po Armstrongu več kot pol stoletja kasneje vse začenjajo znova ... aja, pa plapolanje ameriške zastave v brezvetrju(!) na Luni - praktično v vakuumu brez atmosfere bolj težko piha veter, da bi ameriška zastava lahko ponosno plapolala - mi ne pozabi razložit, ker me to tudi zanima ...

Ker sem dober človek, ki včasih podpre lenobo drugih:

1. Ameriška zastava na Luni v resnici ni plapolala zaradi vetra, saj Luna nima ozračja. Njen videz "plapolanja" je posledica dveh glavnih razlogov:

Posebno ogrodje: Ker na Luni ni vetra, ki bi zastavo razpel, so inženirji Nase v zgornji rob zastave vstavili vodoravno aluminijasto palico. Ta je držala blago raztegnjeno, da je bila zastava vidna.

Mehanski sunki in vztrajnost: Ko sta astronavta Neil Armstrong in Buzz Aldrin zastavo postavljala in jo vrtela, da bi drog prodrl v lunina tla, se je blago začelo tresti. Zaradi brezzračnega prostora in majhne težnosti ni bilo zračnega upora, ki bi to gibanje hitro ustavil, zato se je zastava zibala še nekaj časa po tem, ko sta jo izpustila.

Mnogi ljudje so gube na zastavi, ki so nastale, ker palice niso izvlekli do konca, zamenjali za valovanje v vetru, kar je spodbudilo številne teorije zarote o tem, da je bil pristanek posnet na Zemlji. Analize fotografij pa so pokazale, da zastava ostane v popolnoma istem položaju, ko se je astronavti ne dotikajo.

2. Američani za nove pristanke na Luni (program Artemis) ne uporabijo stare tehnologije Apollo predvsem zato, ker bi bila njena vnovična vzpostavitev danes dražja in manj varna kot razvoj nove.

Glavni razlogi so:

Izguba infrastrukture in znanja: Tovarniške linije za rakete Saturn V in pristajalne module so bile pred desetletji uničene ali preurejene. Številni deli so bili izdelani ročno, načrti pa ne vključujejo tisočev drobnih popravkov, ki so jih inženirji izvedli na kraju samem. Danes ni več ne orodij, ne materialov in ne ljudi z neposrednimi izkušnjami iz tistega časa.

Zastarela tehnologija: Elektronski sistemi in materiali iz 60. let so danes muzejski primerki. Vgradnja sodobnih računalnikov v staro zasnovo bi spremenila težo, napeljavo in obnašanje plovila, kar pomeni, da bi morali celoten sistem ponovno testirati in certificirati, kot da gre za nov projekt.

Višji varnostni standardi: NASA danes ne sprejema več enake stopnje tveganja kot v času hladne vojne. Program Apollo je bil nevaren in zasnovan za testne pilote, medtem ko so novi sistemi (kot sta raketa SLS in kapsula Orion) zasnovani tako, da so neprimerljivo varnejši za posadko.

Različni cilji: Odprave Apollo so bile kratki obiski ("zapiči zastavo in odidi"). Program Artemis pa želi na Luni vzpostaviti stalno bazo. Za to potrebujejo plovila, ki lahko na površje dostavijo veliko več tovora in tam ostanejo dlje časa, česar stara tehnologija ni omogočala.

Povedano preprosto: poskus izgradnje nove rakete po 60 let starih načrtih bi bil podoben poskusu izdelave novega Forda Modela T z današnjimi varnostnimi pasovi in motorjem – na koncu bi porabili več denarja za prilagoditve, kot če bi zgradili sodoben avtomobil.

Strani: 1

vm-qetesh