Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 6.249
[#3081011] 15:09
Odgovori   +    0
Končno je enkrat inšpekcija naredila dobro delo.

Še bolj bi morali lopova kaznovati.

Sedaj ga lahko še tožijo zaposleni.

Sicer pri takem delodajalcu nimaš več kaj početi, ki vdira v zasebnost zaposlenih in nima kančka zaupanja.

Vsi oškodovani bi morali dati odpoved.

Bi baraba cvilila.

In ime javno objaviti, da cel svet ve, s kom ima opravka.
odvisnik sporočil: 4.252
[#3081012] 15:16 · odgovor na: FIN-544124 (#3081011)
Odgovori   +    2
[]

Sicer pri takem delodajalcu nimaš več kaj početi, ki vdira v zasebnost zaposlenih in nima kančka zaupanja.

Bi baraba cvilila.

Kaj imas na sluzbenem racunalniku za bit na zasebni posti ali fb.
Tudi s sluzbenim kombijem ne prevazas usput svoje robe, ali pa stemas popoldan z orodjem podjetja.

Clanek je precej pomanjkliv.
Ali so bili sluzbeni racunalniki v podjetju ali doma pri zaposlenih.
Endimion sporočil: 11.225
[#3081029] 16:46 · odgovor na: odvisnik (#3081012)
Odgovori   +    2
[odvisnik]
> []
> Končno je enkrat inšpekcija naredila dobro delo.
>
> Še bolj bi morali lopova kaznovati.
>
> Sedaj ga lahko še tožijo zaposleni.
>
> Sicer pri takem delodajalcu nimaš več kaj početi, ki vdira v zasebnost zaposlenih in nima kančka zaupanja.
>
> Vsi oškodovani bi morali dati odpoved.
>
> Bi baraba cvilila.
>
> In ime javno objaviti, da cel svet ve, s kom ima opravka.

Kaj imas na sluzbenem racunalniku za bit na zasebni posti ali fb.
Tudi s sluzbenim kombijem ne prevazas usput svoje robe, ali pa stemas popoldan z orodjem podjetja.

Clanek je precej pomanjkliv.
Ali so bili sluzbeni racunalniki v podjetju ali doma pri zaposlenih.
Kaj imaš v službi na skretu iz riti potiskat drek, ki je od domače južne ratal pasmater! Ali pa scat tistih včerajšnjih 5 pirov?!

Ta firma nima osnov korporativne kulture no. Če te boli dostop do zasebne pošte ali do cosmopolitana ali kaj vem česa, to na požarnem zidu preprosto blokiraš, pa je. Tako to delamo tudi pri nas. Kjer pač celega fuka spletnih strani ni na voljo na službenih računalnikih. Dat screen recorder na comp je čisto zajebavanje in teroriziranje zaposlenih.
odvisnik sporočil: 4.252
[#3081030] 17:36 · odgovor na: Endimion (#3081029)
Odgovori   +    0
Kaj imaš v službi na skretu iz riti potiskat drek, ki je od domače južne ratal pasmater! Ali pa scat tistih včerajšnjih 5 pirov

Ker so to osnovne bioloske potrebe.
Splet pa to ni.

Vsak sluzbeni avto ima ze lahko gps, podobno delovni stroj..komot spremljas koliko ga delavec npr obremenjuje.
Kaka je razlika, ce imas nek data tracker na pcju.
Ti lahko gledas, a mi bomo vedel.
In zakaj bi moral dati nek firewall, ce je jasno kaj se sme in kaj ne.
In pregledovanje osebnih mailov ziher ni del sihta.

Po moje je sicer bolj ko ne vse skup neumnost nekoga.

Kar se tice sledenja s kontrolo dostopa komot nadzorujes tudi sekret..ko sem bil v revozu je bilo kristalno jasno koliko imas casa za to..na dve uri mislim, da je bilo 5 minut pavze..
Lahko gre podjetje tudi na roke zaposlenim in jim dopusti dolocen cas na spletu za zasebne namene...
Sedaj pa jim ne bo vec.
slovenecnb1 sporočil: 6.599
[#3081037] 19:19 · odgovor na: FIN-544124 (#3081011)
Odgovori   +    1
[]

Bi baraba cvilila.

Res si butl
uslužbenci so na računalnikih,ki so jih dobili od delodajalca,vodili zasebne pogovore in si izmenjevali zasebna sporočila v času,ki jim ga je ta isti delodajalec izplačeval za delo,ki bi ga morali opravljati zanj. In zdaj mora ta kriminalec izplačati odškodnino,ker je ugotovil,da si zaposleni samovoljno med službenim časom jemljejo zasebne trenutke,ki jih koristijo iz njegovega računalnika,za povrhu pa jim za to še plačuje...?
Endimion sporočil: 11.225
[#3081039] 19:32 · odgovor na: odvisnik (#3081030)
Odgovori   +    1
Firewall boš hotel imeti najprej za to, da te ne pojebejo od zunaj. Najboljši so izraelski ;)

Omenil si Revoz. Revoz je proizvodno podjetje, kjer imaš tekoči trak. Sem tudi jaz delal tam nekih 20 let nazaj kot študent eno poletje. Super izkušnja. Ja tam ne moreš kar it kakor se ti zahoče, ker se trak ustavi.

GPS trackerji so na službenih vozilih. Ampak jaz imam službeno vozilo, plačujem polno boniteto, in tisti skret promptno vklapljam in izklapljam. To sem začel početi, ko me je kadrovska ki ni vedela, da imam dopust, klicala in me spraševala, kaj počnem v Splitu v Petek dopoldne.

Kar pa se računalnikov tiče pa. Problem screen readerjev je v tem, da snema vse. Tudi tisto, kar absolutno ne sme. Službeni maili so denimo TVOJI! Ko greš iz firme, jih smeš zahtevati na USB ključku, firma pa ti jih mora dat! Evo banalen primer. Računovodstvo ti pošlje plačilko na mail. File je zaščiten z geslom. Odpreš priponko, vtipkaš geslo, in si pogledaš. In screen reader prebere še to. In kar naenkrat nekdo, ki ga pol kurca mrzle vode nima kaj brigat koliko ti zaslužiš, ta podatek vidi. Pa ga ne bi smel!

Si predstavljaš, da nekdo tako pridobi tvoja gesla? Tako službena kot osebna?

Bistveno bolje je uravnavati dostope na ravni pravil. Tole lahko, tega pa pač ne. Naj si bo to dostop v službenih aplikacijah, datotečni sistem, ali pa dostop do interneta. Nobene prepovedi ni, da firma ne sme blokirati dostopov do spletnih strani. Pri nas blokiramo vse živo. Ni dosegljivo in basta.

Najboljše je pa ustvarit v firmi kulturo, kjer so cilji vidni, kjer output ljudi lahko merljivo meriš. Verjemi, da se to da. Tudi v pisarni. Če nekdo svoje delo zadovoljivo opravlja, in doprinese k uspehu, me prav boli kurac a pol dneva gleda youtube. Ker mi je važen efekt njegovega al njenega dela. Onega, ki se šlepa, najdeš skozi to, da delo ni opravljeno. Freilauferje se da polovit drugače.

Snemat digitalno ljudi pri njihovem delu, in to vsak sleherni moment.. je nečloveško. Saj niso roboti. In iz izkušenj ti povem, da taka kontrola naredi več slabega, kot pa je potencialnega povišanja produktivnosti.

Jaz sem si dal na pisalno mizo uokviriti napis. Ki ga vsak vidi, ko pride k meni.

"Če nekaj naredim v pol ure, je to zato, ker sem 20 let se učil, kako to naredit v pol ure. Dolžan si mi za leta, ne za minute!"

Ko je moj direktor to videl, je samo rekel:
"Pametno razmišljaš"

Ampak jaz imam pametnega direktorja. Ki ceni rezultat, in se mikro ne vtikuje v to kako bom do njega prišel. Če ob tem poslušam youtube muziko? Okej. A odgovorim na mail hčeri? Okej. A hčeri od partnerke sprintam note za glasbeno šolo? Okej. A vmes pogledam še finance pa forum, pa kaj napišem? Okej. Grem na cigaret 10x? Ja se štempljamo, ampak Okej. Dokler je delo opravljeno! Če pa ni, pa je prav da mam njegov čevelj v riti... sem ga že pokasiral kdaj. Ni bilo ravno prijetno :)

Strani: 1

vm-kiva