Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Boj za Addiko banko: NLB gre proti Raiffeisen banki. Ponudbo za delnice je dvignila
Strani: 1
sporočil: 679
Sem istega mnenja.. samo škoda,ker nlb ni kupila tistih cc 30%
procentov,ki bi jih lahko.
sporočil: 69
[g.hriberni]Jaz razumem, da to pomeni 29 EUR na delnico, Addiko pa v casu postopka dividend ne izplača. Če jih, recimo 1 EUR ns delnico, to pomeni, da je ponudba 28 EUR na delnico.
Kaj to pomeni za dividende ki bojo-bi bile izplačane v 2026 za leto 2025?
Hvala
Pač klasična varovalka, da delničarji ne izplačajo vsega in potem vzamejo še 29 EUR.
sporočil: 115
Dobro, RBI ima prag pri 75%. Srbi nimajo toliko glasovalnih pravic,
da bi odločali o zadevi, sploh če niso uspeli z opcijskimi
pogodbami. Torej so ostali na 10% oziroma 20% s Kostičem.
What am I missing?
What am I missing?
sporočil: 1.624
Vidim današnjo norijo NLBR na LJSE. Meni je nerazumljiva, razen, če
je šlo gor, ker se pričakuje da NLB ne bo uspešna:
1) Ne verjamem, da bo NLB uspešna, ker je RBA posel boljše strukturiran iz vidika Srbov.
2) Cena je precej višja kot v predhodnem poizkusu. Kar pomeni, da je cena dobra za lastnike Addiko, ni pa (več) dobra za NLB, sploh v kontekstu predhodne ponudbe. Ergo, zakaj delnica navzgor...
3) Zgleda da so bili Srbi v vmesnem času aktivni in so posel dogovorili z RBA, kar za NLB ne bi mogli reči. In po mojem Srbe bolj zanimajo banke po exYU kot kupnina.
1) Ne verjamem, da bo NLB uspešna, ker je RBA posel boljše strukturiran iz vidika Srbov.
2) Cena je precej višja kot v predhodnem poizkusu. Kar pomeni, da je cena dobra za lastnike Addiko, ni pa (več) dobra za NLB, sploh v kontekstu predhodne ponudbe. Ergo, zakaj delnica navzgor...
3) Zgleda da so bili Srbi v vmesnem času aktivni in so posel dogovorili z RBA, kar za NLB ne bi mogli reči. In po mojem Srbe bolj zanimajo banke po exYU kot kupnina.
sporočil: 101
Zadnja sprememba: RRA01 10.04.2026 14:56
Win - Win. Če bo prevzem po višji ceni, bo kratkoročno delnica
morda malce zanihala proti 195 - 210 EUR. Dolgoročno pa ima
potencial NLB iz naslova sinergije poslovalnic in široko odprtega
trga na JV s prevzemom. Cena bi znala prilesti v obdobju 6 - 12
mesecev v uspehu prevzema med 250 in 300 EUR. Dividenda bi trpela,
ampak banka s tem dolgoročno na trgu raste! Največja ali ena
največjih bank na regionalnem območju Adriatic regije bi tako
postala NLB.To je potem komplet banka tudi kot prevzemna tarča v naslednjih letih, kar se sicer sliši ... zaenkrat še dolgoročne sanje. Morda pa niti ne!
Drugo, vrednotenje banke je v tem pogledu tudi v očeh vlagateljev "privlačno". Če bodo cene energentov okoli 90 do 80 USD (če se vojna res umiri) bo to še vedno pritisk na inflacijska pričakovanja, kar bo po eni strani zavrlo kreditiranje podjetij, po drugi strani pa bi lahko ECB banka držala višje obrestne mere še kar lep čas, kar pa NLB-ju za prihodke iz obresti ne bo nič škodovalo, prej obratno.
Če pa prevzema ne bo, še vedno ostane visoka dividenda in pričakovana cena nekje v območju 210 do 240 EUR brez večjih pretresov in makroekonomskih sprememb.
Popravek navzdol je pravzaprav možen v primeru hudih pretresov v makroekonomiji ali zaradi vojnih razmer. V tem primeru se pa itak ne govori o kontekstu NLB, ampak generalno celotnem trgu - delnice, obveznice, surovine, valute, kripto ... takrat bo bolj pomemben dostop do hrane, čiste vode, goriva (beri drva ali podobno). Ampak do tam smo še zelo daleč, STRAH ima VELIKE OČI, vsaj tako upajo veliki svetovni igralci, ki vplivajo tako ali drugače na dinamiko tečajev.
sporočil: 1.624
Vse res. Ampak moja glavna poanta je bila, da sam ne pričakujem
uspeha prevzemne ponudbe NLB.
O ustreznosti vrednotenja nisem razpredal, se pa v večini strinjam in tudi zagovarjam tvoje teze.
Omenil sem le, da ni razlogov za današnji pospešek tečaja...
O ustreznosti vrednotenja nisem razpredal, se pa v večini strinjam in tudi zagovarjam tvoje teze.
Omenil sem le, da ni razlogov za današnji pospešek tečaja...
Strani: 1