Strani: 1

GV-1113 sporočil: 2.070
[#3072617] 09:02
Odgovori   +    1
Če bi jaz imel večinski delež, bi to upravo Krke nagnal in nastavil bistveno bolj ambiciozno!

Slovenci Krki ploskajo ža kar tako iz navade, a v resnici se njihovi prihodki povečujejo minimalno, približno toliko kot znaža realna inflacija. Če pa pogledamo inflacijo cen zdravil v slovenskih lekarnah, pa se prihodki Krke višajo celo podpovprečno.

Manjkajo zlasti lansiranja novih generičnih zdravil na področjih, kjer smo pred potekom patentne zaščite kot npr. Ozempic. In Krka za razliko od konkurence, tudi npr. Sandoza, kar nekako nima novih poslovnih načrtov in stopica na mestu.

Vrednotenje je že v balonu, dividendna donosnost je pol nižja kot prek nekaj leti, hkrati pa je podjetje zelo izpostavljeno Putinovi dobri volji. In zdaj-zdaj jim lahko za povračilni ukrep (če se Bruselj res odloči za uporabo ruskega premoženja za pomoč Ukrajini) Putin zapleni tovarno v Rusiji.

Sem tudi osebno delničar Krke. Če bi le vedel kam s kupnino, bi delnice tudi jaz prodal. Tako pa imam zaenkrat pozicijo HOLD.
MF-484504 sporočil: 204
[#3072635] 12:48 · odgovor na: GV-1113 (#3072617)
Odgovori   +    2
Če... Morate paziti, da vas kdo ne nažene.
velikipok sporočil: 1.519
[#3072636] 13:06 · odgovor na: MF-484504 (#3072635)
Odgovori   +    1
Ja, v teh čudnih woke časih je že misliti nevarno...
XDONA1 sporočil: 1.748
[#3072637] 13:51 · odgovor na: velikipok (#3072636)
Odgovori   +    2
[velikipok]
Ja, v teh čudnih woke časih je že misliti nevarno...
Raje dam ženo, kot mojo Krko :)
[#3072638] 14:19 · odgovor na: XDONA1 (#3072637)
Odgovori   +    1
Pa še otroke zraven...
[#3072639] 14:21 · odgovor na: XDONA1 (#3072637)
Odgovori   +    1
In da ne omenim, da si šovinist, spravljaš se na uboge ženske
[#3072640] 14:24 · odgovor na: velikipok (#3072639)
Odgovori   +    1
[velikipok]
In da ne omenim, da si šovinist, spravljaš se na uboge ženske
Saj je Krka tudi ženskega spola.... ali pa smo zjutraj vstali z levo nogo :)
FIN-542731 sporočil: 684
[#3072643] 15:07 · odgovor na: XDONA1 (#3072637)
Odgovori   +    1
[XDONA1]
> [velikipok]
> Ja, v teh čudnih woke časih je že misliti nevarno...

Raje dam ženo, kot mojo Krko :)
Dam Krko. Pogoj: v paketu je tudi žena :)).
ekonomist1 sporočil: 49
[#3072644] 15:32 · odgovor na: GV-1113 (#3072617)
Odgovori   +    2
Žalostno, da tako govoriš o upravi Krke...Krka je eno najbolje upravljanih podjetij na tem planetu. Dejstvo, da nisi sposoben najti boljše naložbe za svoj denar govori samo v prid Krki in njeni upravi...
[#3072646] 15:41 · odgovor na: FIN-542731 (#3072643)
Odgovori   +    0
Ok, da ne bomo samo nakladali.... še moje skromno mnenje.

Vodstvo Krke je precej konzervativno in ima očitno raje počasno, a gvišno pot, kot tveganja pri hitri ekspanziji. To je lahko dvorezen meč. Se mi pa zdi, da so zadnja leta izgubili malo fokusa, ni jim uspelo tudi pripeljati do konca širitve sinteze v Krškem. Šepajo tudi pri bio zdravilih, praktično nimajo v podjetju čisto nič poudarka na tem delu.
Ustroj je precej doteran, hierarhije je znotraj podjetja precejšnja, vse poskušajo delati sami (prevoz, servis, preverjanja, itd...), to je sicer lahko tudi plus v izjemnih situacijah, načeloma pa stroškovno obremenjujoče.
Ne zdi se mi pa, da imajo tukaj kakšno rezervo, marže bodo šle gotovo še dol, pritiski na cene zdravil bodo visoki, konkurenca iz vzhoda je precejšnja, v bistvu jih je treba še pohvaliti, da v teh razmerah delajo tako.
Odnos do dobaviteljev je pa tako, tako. SLišal sem okrog vse mogoče, tudi zelo neprijetne izkušnje z njimi. Iz prve roke.
Jaz nekega večjega potenciala pri njih ne vidim, zato tudi nimam neposredno njihovih delnic. Tudi ni za pričakovati, da se bo pojavil kakšen prevzemnik, ki bi bil voljan ponuditi neko premijo nad sedanjimi cenami. Enostavno ta uprava tega ne bo sprejela.
[#3072648] 15:52 · odgovor na: ekonomist1 (#3072644)
Odgovori   +    0
Neverjetno, kakšne besede izbiraš... "eno najboljše upravljenih podjetij na svetu"!

Pa tudi če bi bilo to res v slovenskem merilu, bi še vedno veljalo tisto: "prvi na selu a poslednji u gradu"!!! Ker o slovenskem korporativnem upravljanju res ne moremo imeti posebej dobrega mnenja, sploh če ga primerjamo s tovrstno najbolj urejenimi državami.

Ampak kar jaz kritiziram, je premalo ambiciozna poslovna politika uprave Krke. Premalo truda in premalo novih generičnih zdravil! Pa debelo denarno blazino imajo, a jo (v resnici nam, delničarjem!) brezkoristno zažira inflacija. Žalostno je, da s tem denarjem ne znajo nič narediti v poslovnem smislu. In normalno bi bilo, da bi celo jemali kredite, s katerimi bi financirali nove posle in izkoriščali finančni vzvod. Ne pa da se jim denar tako brezkoristno valja!

Krka je v osnovi seveda dobro podjetje, o tem ni dvoma. Ampak dobiček je suboptimalen zaradi suboptimalne poslovne politike uprave. Zlasti pa je zaradi hudega pomanjkanja ambicioznosti ogrožen razvoj v primerjavi z bolj ambicioznimi tekmeci!
[#3072652] 16:21 · odgovor na: XDONA1 (#3072646)
Odgovori   +    0
Si povedal kar po resnici! Colaričeva uprava je ultra-konzervativna in za vsako ceno stopica na mestu.

Je pa Krka zdaj verjetno v točki zenita, sledi počasna stagnacija, potenciali pa so izčrpani.

Nimajo poguma vstopiti v področja, kamor na veliko vstopa konkurenca drugih generikov in ki pomenijo prihodnost.

Colarič bi kar za 4ever štancal starokopitne tablete, pa naj bo kar bo. In Slovenceljni mu ploskajo zato, ker drugače enostavno ne znajo. V Sloveniji je že aksiom in avtomatizem, da se Krki vedno ploska.

Strani: 1