Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Pismo bratranca: kaj z zlatom po divji rasti

Strani: 1

bostjan01 sporočil: 13
[#3070270] 11:25
Odgovori   +    1
Morda ena drobna malenkost okoli zlata, ki je vlagatelj Maks ni povedal: ni predmet ddv-ja in ni obdavčeno ter je sila likvidno. Torej, toliko kot zraste vrednost zlata, toliko dobite tudi na račun, ko ga prodate... In v zadnjih 20 letih je bil donos v povprečju višji kot 10 % na leto, kar po moje ni tako zanemarljivo, kot meni vlagatelj.
alpha7B5sn sporočil: 1.385
[#3070274] 11:54
Odgovori   +    1
Čist preveč filozofiranja okoli zlata ... (Razen, če je zgornja objava mišljena kot neke vrste trženjski oglas.)

Kar zadeva mene - trenutno čakam na kakšno (začasno, seveda) korekcijo za vsaj par stotakov ...
crt sporočil: 28.399
[#3070280] 12:40 · odgovor na: alpha7B5sn (#3070274)
Odgovori   +    2
[alpha7B5sn]
Čist preveč filozofiranja okoli zlata ... (Razen, če je zgornja objava mišljena kot neke vrste trženjski oglas.)
eee... kaj bi pa naj zgornja objava trzila? prosti kes v portfelju? narocnik zdruzenje bank al kako :)
[#3070283] 12:52 · odgovor na: crt (#3070280)
Odgovori   +    0
Veš kaj sem se zdaj spomnil - zakaj ne bi tale bratranec napisal še kaj o tem, kje in v kakšni obliki kupuje zlato (in morda tudi srebro?) in pa kje ga/ju prodaja? :-) Kadar že in če že oziroma sploh ga prodaja, seveda. Kot sem na hitro prebral, je vsaj nekaj zlata, določen delež, prodal iz špekulativnih 'potreb', ne morda zaradi želje po višji začasni/trenutni likvidnosti.
[#3070289] 13:33 · odgovor na: alpha7B5sn (#3070283)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: crt 09.10.2025 13:36
[alpha7B5sn]
Veš kaj sem se zdaj spomnil - zakaj ne bi tale bratranec napisal še kaj o tem, kje in v kakšni obliki kupuje zlato (in morda tudi srebro?) in pa kje ga/ju prodaja? :-) Kadar že in če že oziroma sploh ga prodaja, seveda.
bratranec tipicno kupuje zlato kot fizicno in to pri moro v lj (evo, zdaj pa vendarle imas trzenjski podatek :) ali (v manjsi meri) kot delnice rudarjev.

srebro je fizicno problem, zato v poljubni borzni obliki (etf, cef ..) in artikulaciji (srebro kot tako ali streamer ali rudar).
Kot sem na hitro prebral, je vsaj nekaj zlata, določen delež, prodal iz špekulativnih 'potreb', ne morda zaradi želje po višji začasni/trenutni likvidnosti.
to dvoje je lahko ista stvar - zelis visji % prostega denarja v portfelju, ker racunas, da ga bos uporabil drugace (moti te koncentracija in/ali izrecno zelis nekaj drugega) ali v drugem trenutku. v tem konkretnem primeru tudi res je ista stvar.
[#3070293] 14:24 · odgovor na: crt (#3070289)
Odgovori   +    0
[]
> [alpha7B5sn]
> Veš kaj sem se zdaj spomnil - zakaj ne bi tale bratranec napisal še kaj o tem, kje in v kakšni obliki kupuje zlato (in morda tudi srebro?) in pa kje ga/ju prodaja? :-) Kadar že in če že oziroma sploh ga prodaja, seveda.

bratranec tipicno kupuje zlato kot fizicno in to pri moro v lj (evo, zdaj pa vendarle imas trzenjski podatek :) ali (v manjsi meri) kot delnice rudarjev.

srebro je fizicno problem, zato v poljubni borzni obliki (etf, cef ..) in artikulaciji (srebro kot tako ali streamer ali rudar).

>Kot sem na hitro prebral, je vsaj nekaj zlata, določen delež, prodal iz špekulativnih 'potreb', ne morda zaradi želje po višji začasni/trenutni likvidnosti.

to dvoje je lahko ista stvar - zelis visji % prostega denarja v portfelju, ker racunas, da ga bos uporabil drugace (moti te koncentracija in/ali izrecno zelis nekaj drugega) ali v drugem trenutku. v tem konkretnem primeru tudi res je ista stvar.
Fizično srebro misliš problem zaradi DDV? Odvisno, kdaj in pri kom si ga kupil (višina premije, morebitni strošek pošiljanja).

Pri vlaganjih v plemenite kovine je sicer tako, da bi lahko nekega dne prišli v situacijo, ko bosta fizično zlato in srebro edini plačilni sredstvi (pa morda oziorma verjetno še kakšen kripto, vsaj v določenih krogih). Zgodovina se ponavlja in trendi gredo vedno očitnejše v 'tej' smeri ... Osebno zaenkrat vlagam izključno v oprijemljivo fiziko. Imel sem ogledanih tudi par rudarjev, ampak to je ostalo odprto.

Slovenski prodajalci so predragi (višje premije). Tudi pri slovenskih kupcih (večinoma če ne vsi so v obeh vlogah) je treba biti ustrezno izbirčen.
[#3070295] 14:36 · odgovor na: alpha7B5sn (#3070293)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: crt 09.10.2025 14:49
[alpha7B5sn]
Fizično srebro misliš problem zaradi DDV? Odvisno, kdaj in pri kom si ga kupil (višina premije, morebitni strošek pošiljanja).
lahko gres z baltika ali svice dobavljat ja, ce zelis odpreti dodatno komponento rizika.
Slovenski prodajalci so predragi (višje premije).
moja praksa je v slo samo z moro in tega je dobesedno par desetletij. pri tem nisem dobil vtisa, da bi spreadi kaj grozno odstopali od tega, kaj vidim online izven drzave.
Pri vlaganjih v plemenite kovine je sicer tako, da bi lahko nekega dne prišli v situacijo, ko bosta fizično zlato in srebro edini plačilni sredstvi
verjetno bi se prej prisli v situacijo, da se ponovi prepoved zasebne posesti tega (usa 1933).

pri tem se ljudje radi vparsajo, ces sej kako bodo pa vedli, kako bi se to sploh izvedlo...

zelo enostavno, takole naredis (ce si drzava):

- z naslednjim letom je davek pri prodaji 10%
- leto kasneje 20%
- potem 40%
- potem 80%
- glede na to si sami izracunajte, kaj se vam splaca
- od tam dalje je tudi drasticna kazen za posest
- pa se sami odlocite, ali je vredno rizika

Strani: 1