45 min
Zanimive naprave in aplikacije za poletna doživetja
2 uri
Zaradi škandala s subvencijami se trese grška vlada
4 ure
Koliko je že zadolžen slovenski proračun in ali bo zaradi obrambe dolg še večji 1
5 ur
Smo na dobri poti, da se črpanje evropskega denarja še bolj zakomplicira?
6 ur
Jeseni kampanja »Pravočasno odpovej termin«, posel dobila agencija poslanca Svobode 2
6 ur
Še en davčni fiasko: sodišče mora prisoditi povračila sodnih stroškov skupaj z DDV
6 ur
Gorenjska banka objavila podražitve, kaj pa druge banke in hranilnice? 5
6 ur
Takšen je zadnji predlog davka na IFI in kriptoobdavčitev. Kakšne so kritike? 20
6 ur
Ljubljanska borza ob 13.30: SBI TOP +0,27 odstotka
7 ur
Nekdanji lastnik NKBM Apollo kupuje Atletico Madrid Jana Oblaka
7 ur
[E-knjige] Poletno branje z dodano vrednostjo
7 ur
Pametno pristanišče: Luka Koper prva na Jadranu uvaja daljinsko vodenje mostnih dvigal 2
8 ur
Vojna med Šolakom in BC Partners še traja: iz sklada sporočajo, da mu je nizozemsko sodišče dalo košarico
8 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
8 ur
Država podprla dva sklada tveganega kapitala: kakšni so načrti upravljavcev
8 ur
Dobiček TSMC v drugem četrtletju medletno zrasel za 60 odstotkov
8 ur
Prodaja avtomobilov v zahodni Evropi: negativen trend do konca leta 2
9 ur
Potrjeno: evrska inflacija je bila junija dvoodstotna
9 ur
Škufca Zaveršek iz državnega Telekoma k avstrijskemu trgovskemu velikanu
9 ur
Kdo so bili zmagovalci zadnjih pet let in kako gre nekaterim danes

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Gandža za dvojno rabo

Strani: 1

GV-1113 sporočil: 1.564
[#3064752] 16.07.25 16:23
Odgovori   +    5
Sem liberalec in tudi za liberlno tržno gospodarstvo. A pri določenih zadevah je pač treba poslušati medicinsko stroko in izračunati negativne družbene in nenazadnje ekonomske eksternalije kajenja marihuane.

Nihanje razpoloženja, več depresije ali dolgoročno celo psihoz. Za podjetja pa to pomeni kadre, ki se jim iz dneva v dan vse skupaj vedno bolj žvižga in ki vedno manj naredijo ter so vedno manj zanesljivi. Pa kaj, če podjetje zamudi kakšen rok, oni pač skadijo džoint ali dva in so "srečni".

Mario Špinel x 2mio !
trocki sporočil: 1.759
[#3064754] 16.07.25 16:29
Odgovori   +    1
Le Surs ima grobo oceno, da smo Slovenci leta 2023 (to je zadnji podatek) za vsa mamila skupaj porabili 118,3 milijona evrov ali 0,35 odstotka celotne porabe gospodinjstev ali približno 0,2 odstotka BDP.
Na podlagi česa je Surs izdelal to oceno? Na podlagi izdanih računov?
Sam sem v časih, ko sem to počel, večino konoplje, ki sem jo zvil, pridelal sam. Kupoval sem LSD, pa kakšenkrat koko (ko je ta še vsebovala kokain), a prav nikoli nisem dobil računa.

Morda na podlagi sledov kokaina v odpadnih vodah? Glede na to bi morda lahko ocenili količino porabe, nikakor pa ne znesek, porabljen za nakupe. Pa še to bi lahko izračunali le za kokain.
PetraS sporočil: 2.399
[#3064767] 16.07.25 20:25 · odgovor na: trocki (#3064754)
Odgovori   +    3
na podlagi podatkov policije in NIJZ. zdaj, kake podatke dobijo, pa ne vem. je pa jasno, da je ocena

lp, p
[#3064769] 16.07.25 20:31 · odgovor na: GV-1113 (#3064752)
Odgovori   +    12
trava se kadi, če je trg urejen ali pa ni. če je urejen, se ga lahko nadzra. če ga ni, se ga ne more. mimogrede, povsem jasno je tudi, da bo veliko črnega trga ostalo tudi, če se trg uredi.

v Kaliforniji, recimo, je po ocenah 60% trga še vedno črnega, večji delež razlogov, zakaj je tako, se pripisuje davkom in prevelika regulacija.

ampak. hkrati pa ostaja tudi črni trg fentanila, ki je precej bolj nevarna droga. pred dispenzoriji ni zadetkov. na ulicah pa polno revežev na fentanilu.

skratka, tudi, če tiščimo glavo v pesek, in se delamo, da ga ni, trg marihuane obstaja. poraba, kažejo podatki, je stabilna. zdravstvene težave prekomernih uživalcev pa tudi milejše od večine drog. zakaj se, torej, država ne bi sklonila in pobrala keš? in del tega, magari, namenila za zdravljenja odvisnosti?
FIN-542731 sporočil: 636
[#3064784] 09:27 · odgovor na: trocki (#3064754)
Odgovori   +    4
[trocki]
> Le Surs ima grobo oceno, da smo Slovenci leta 2023 (to je zadnji podatek) za vsa mamila skupaj porabili 118,3 milijona evrov ali 0,35 odstotka celotne porabe gospodinjstev ali približno 0,2 odstotka BDP.

Na podlagi česa je Surs izdelal to oceno? Na podlagi izdanih računov?
Sam sem v časih, ko sem to počel, večino konoplje, ki sem jo zvil, pridelal sam. Kupoval sem LSD, pa kakšenkrat koko (ko je ta še vsebovala kokain), a prav nikoli nisem dobil računa.

Morda na podlagi sledov kokaina v odpadnih vodah? Glede na to bi morda lahko ocenili količino porabe, nikakor pa ne znesek, porabljen za nakupe. Pa še to bi lahko izračunali le za kokain.
Hvala za razkritje. Zdaj "razumem" nekatere "tvoje - vaše" komentarje :))
[#3064787] 09:34 · odgovor na: PetraS (#3064769)
Odgovori   +    2
[PetraS]
trava se kadi, če je trg urejen ali pa ni. če je urejen, se ga lahko nadzra. če ga ni, se ga ne more. mimogrede, povsem jasno je tudi, da bo veliko črnega trga ostalo tudi, če se trg uredi.

v Kaliforniji, recimo, je po ocenah 60% trga še vedno črnega, večji delež razlogov, zakaj je tako, se pripisuje davkom in prevelika regulacija.

ampak. hkrati pa ostaja tudi črni trg fentanila, ki je precej bolj nevarna droga. pred dispenzoriji ni zadetkov. na ulicah pa polno revežev na fentanilu.

skratka, tudi, če tiščimo glavo v pesek, in se delamo, da ga ni, trg marihuane obstaja. poraba, kažejo podatki, je stabilna. zdravstvene težave prekomernih uživalcev pa tudi milejše od večine drog. zakaj se, torej, država ne bi sklonila in pobrala keš? in del tega, magari, namenila za zdravljenja odvisnosti?
Joj, joj, joj ...

Sicer nisem neki "zadrtež", vendar sem mojima otrokoma povedal ob odraščanju, da če jih dobim ob uživanju katerihkoli substanc, da jim bom ... khm, nekaj takšnega, kot se pač počne v "svobodi" :)). In vendar sta imela zelo svobodno otroštvo.

Da ne pozabim - seveda sem jima predhodno razložil, da to počno le "LUZERJI", ki se nimajo s čim drugim za pohvalit ... Oba otroka vedno tudi nekadilca, sedaj v zrelih letih (verjetno) hvaležna za moj prispevek v tej smeri.

Legalizacija za "rekreatvine namene" bi definitivno povečala število uživalcev. Poglejte le volilno telo, vsaj 50% jih je že sedaj "zadetih" brez prepovedanih substanc :)).

Absolutno proti.
[#3064789] 09:43 · odgovor na: FIN-542731 (#3064787)
Odgovori   +    3
pa saj to je naloga staršev, da otroke usmerjajo stran od škodljivih stvari. mimgrede je pa tud precej možno, da jih samo dobili ne boste :)
[#3064794] 10:38 · odgovor na: FIN-542731 (#3064784)
Odgovori   +    0
[]
Hvala za razkritje. Zdaj "razumem" nekatere "tvoje - vaše" komentarje :))
Kaj sem pa takega razkril'
[#3064795] 10:48 · odgovor na: PetraS (#3064767)
Odgovori   +    0
Že, ampak temu ne bi smeli reči "ocena", morda "ugibanje". Vsekakor pa taka ugibanja ne bi smela biti osnova za zakon, kar je glavni očitek v tem članku
[#3064797] 11:12 · odgovor na: trocki (#3064794)
Odgovori   +    0
[trocki]
> []
> Hvala za razkritje. Zdaj "razumem" nekatere "tvoje - vaše" komentarje :))

Kaj sem pa takega razkril'
Copy paste: ... Sam sem v časih, ko sem to počel, večino konoplje, ki sem jo zvil, pridelal sam. Kupoval sem LSD, pa kakšenkrat koko (ko je ta še vsebovala kokain), a prav nikoli nisem dobil računa ...

Če ni razkritje, je pač samoispoved :))
[#3064804] 12:37 · odgovor na: FIN-542731 (#3064797)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: trocki 17.07.2025 12:38
Ampak to ni nič takega. Nekateri pač kadijo konopljo in uporabljajo ostale droge, drugi smo jih nekoč, tretji jih sploh ne... Ne razumem, kaj bi to lahko razkrilo o človeku. Pa saj to ni več tabu vsaj 50 let. No, morda v kakšni zakotni slovenski vasi je še...
Zhe sporočil: 71
[#3064810] 14:29
Odgovori   +    1
Sem takoj za legalizacijo, za pobrane davke, za regulirano proizvodnjo in za to, da bi si lahko kupil kakšne THC-infused gumi bombon za sprostitev po mentalno intenzivnem dnevu (kot je to možno npr. v Kaliforniji).

Razumem skrbi, ki so mnogokrat utemeljene, mnogokrat so pa le družbeno pogojeni predsodki ... ampak iskreno verjamem pa tudi v pozitivne učinke. Medicinsko, ekonomsko in tudi rekreativno.

Se mi zdi pa BISTVENO večji problem kot kanabis sam po sebi -- kajenje (česarkoli).

Kanabis oz. kanabinoli (THC in ostali) so tako kot kofein ali alkohol ... so situacije, ko je to bolj primerno in so situacije, ko je to manj primerno. Tudi to, da mladi zlorabljajo energijske pijače je problem ... pa ne bi zato prepovedal kofeina. Ni vse za vsak namen in marsikatero pozitivno stvar je možno zlorabiti. Če mladostnik duši svoje težave na način, da se cele dneve zakaja to vsekakor je problem ... ampak ni vzrok kanabis ... v tej vlogi 'dušilca' je lahko tudi alkohol, sladkor, socialna omrežja, video igre, kot tudi razne substance. Vzrok pa je ponavadi kje drugje - to so vse simptomi nekega globljega problema.

Prepoved kanabisa pomoje ustvajra več problemov kot jih reši -- začenši z vsemi stroški, ki jih imamo kot družba z delovanjem policije in sodstva, ki preganja oz. kriminalizira hašišarje. Hkrati pa so to tudi dobri pogoji, da se na tak način financirajo kriminalne organizacije.

Strani: 1