Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Dokupil sem delnico upadlega farmacevta
Strani: 1
sporočil: 28.029
V takem primeru je vredno razmisliti o zamenjavi pozicije ali večjem nakupu, da se povprečna cena zniža, če je vlagatelj prepričan, da je podjetje še vedno na pravi poti in da premik navzdol ni upravičen.tu pridejo zelo do izraza tudi davcna pravila ... recimo zanimiva je situacija:
- sranje, stanje se se naprej slabsa
- vendar ce zdaj prodam, moja ze zelo velika izguba ne bo davcno upostevana, ker sem dokupil in je ta posel mlajsi od 30 dni
- moram cakati do tega roka in prenasati nadaljno slabsanje ali pa se sprijazniti, da bo z izgubo res sama izguba
sporočil: 2.263
[]
> V takem primeru je vredno razmisliti o zamenjavi pozicije ali večjem nakupu, da se povprečna cena zniža, če je vlagatelj prepričan, da je podjetje še vedno na pravi poti in da premik navzdol ni upravičen.
tu pridejo zelo do izraza tudi davcna pravila ... recimo zanimiva je situacija:
- sranje, stanje se se naprej slabsa
- vendar ce zdaj prodam, moja ze zelo velika izguba ne bo davcno upostevana, ker sem dokupil in je ta posel mlajsi od 30 dni
- moram cakati do tega roka in prenasati nadaljno slabsanje ali pa se sprijazniti, da bo z izgubo res sama izguba
Tole mi je mal čudno, da se noben ne pritoži, ker dobički verjetno se upoštevajo,tudi če so mlajši od 30 dno?
sporočil: 2.263
[XDONA1]V navadi je najprej upravno sodišče, ko se gre za odločbe, potlej ustavno in na koncu še evropsko.
Komu se boš pritožil? :)
Če se poračuna dobički, izguba pa se ne prizna, morajo imeti neke argumente, zakaj tako.
Čeprav Če dokupujes v downtrendu, gre verjetno po fifo metodi.
In še ti prizna izguba od najprej kupljenih delnic.
Tudi crtu ni vedno vse za verjet ;).
sporočil: 1.546
Zakon je nabolji argument:
(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:
1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala ali
2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.
pisrs.si/pregledPred...d=ZAKO4697
Tako, da se v praksi lahko pritožiš le kolegu za šankom:)
(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:
1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala ali
2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.
pisrs.si/pregledPred...d=ZAKO4697
Tako, da se v praksi lahko pritožiš le kolegu za šankom:)
Strani: 1