Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 8.528
[#3057671] 02.03.25 10:32
Odgovori   +    13
Severni tok se da predelati z vmesnimi postajami plina, kar bi lahko kontrolirali Američani. Se pravi "ameriški" plin 50% in 50% ruski.
To je za Američane fair deal.
Preostanek EU, ki je bolj pod vplivom Britancev, sedaj odhaja v London na posvete.
V bistvu gre za preurejanje novih biznis tokov za naslednjih 30 let. Definitivno se britanski imperij oža in se bo še bolj.
Naš POP TV, Fajonka, Golob, Musarjeva in še kdo pa v jok...
Odvija se šah na najvišjem nivoju.
Sicer na tem portalu to govorimo že 5 let (od cajta Covida).. a kaj, ko niti načitani ne štekajo. Načitanost ne pomaga, potrebno je imeti praktičen um. Tega pa je med načitanimi izredno izredno malo, še največ ga je pomanjkanja med slovenskimi politiki. Kak podjetnik prej vse skupaj razume.
FIN-544124 sporočil: 4.079
[#3057674] 02.03.25 12:38
Odgovori   +    6
Itak, da se bo plinovod porihtal in spet služil svojemu namenu.

Ampak EU ne bo nihče nič vprašal.

Glavni bodo Rusija in ZDA.

Nemci bodo lahko srečni, ker bodo imeli plin.

V Nemčiji pa tudi sami Nemci že 80 let ne odločajo.

Ko so se švabi nekaj repenčili pred volitvami, ko je Musk podprl AfD, jim je JD Vance lepo razložil, da ima ZDA v Nemčiji 37.000 vojakov in nekaj milijard opreme, kar vse plačajo ameriški davkoplačevalci.

Zato o določenih zadevah tudi Nemci sami ne odločajo.
odvisnik sporočil: 2.085
[#3057684] 02.03.25 16:03 · odgovor na: FIN-379669 (#3057671)
Odgovori   +    0
[]
Severni tok se da predelati z vmesnimi postajami plina, kar bi lahko kontrolirali Američani. Se pravi "ameriški" plin 50% in 50% ruski.
To je za Američane fair deal.
Preostanek EU, ki je bolj pod vplivom Britancev, sedaj odhaja v London na posvete.
V bistvu gre za preurejanje novih biznis tokov za naslednjih 30 let. Definitivno se britanski imperij oža in se bo še bolj.
Naš POP TV, Fajonka, Golob, Musarjeva in še kdo pa v jok...
Odvija se šah na najvišjem nivoju.
Sicer na tem portalu to govorimo že 5 let (od cajta Covida).. a kaj, ko niti načitani ne štekajo. Načitanost ne pomaga, potrebno je imeti praktičen um. Tega pa je med načitanimi izredno izredno malo, še največ ga je pomanjkanja med slovenskimi politiki. Kak podjetnik prej vse skupaj razume.

Praktičen um ponavadi pride do izraza tam kjer ima na voljo relevantne podatke in to potlej obrne v svojo korist.
Sedaj kaj se veliki dogovarjajo med sabo,kaj je res in kaj ne, so za praktični um lahko le miselne igre ne pa nekaj na čemer bi osnoval svoje odločitve.

Plin ne vem če je nek pomebni usa izvozni faktor, da bi na njem snovalci zunanjo politiko.
Pri plinu so ponavadi tudi večletne pogodbe zadaj in okoli leta 2020 so bile cene okoli 1 dolar
Sedaj se gibljejo nekje med 2 in 4.
Za večletne pogodbe je ziher dobrodošla vojna kriza in to za vse prodajalce.
Saj kot vidimo plina ni zmanjkalo, le cena je višja .

Po moje je škoda spekulirat kaj je bilo res in koliko namenoma in s kakim namenom.

Kar je bolj zanimivo je, da Trump ne upošteva več nekih nenapisanih pravil o zakulisnih igrah in je zelenskega napizdil direkt pred kamerami.
Če temu lahko rečemo napizdevanje, kar sem sam ujel ga je le soočil z realnostjo.

Počasi vse mineva potrpljenje, ker zaenkrat vsi igrajo z zelo zavezanimi rokami. Tako rusi,Kitajci, Američani ali Izraelci.
In kot pravi Trump zelenskemu igraš se s tretjo svetovno vojno.
Ker 40 milijonov ukrajincev je vseeno nekaj drugega kot 2 miljona Palestincev ali islamska država.

Odzadaj je verjetno polno interesov in prisepetovalcev, tudi interes za plin, ni pa to nek pomenben faktor o končanju vojne ali ne.
[#3057693] 02.03.25 19:15 · odgovor na: odvisnik (#3057684)
Odgovori   +    1
Za Američane, sploh ta krog biznismenov, ki podpira Trumpa, je možnost dogoročnega služenja s plinom pomembna. Poleg tega gre za obvladovanje največje industrije v EU (z energenti). In Severni tok 1 in 2 sta pomembni zgodbi, ki sta se kot pok zgodili zaradi te vojne.
Ne podcenjuj namer Američanov. Za njih je vse le biznis. Tudi to je želel Trump povedati Zelenkotu... pa ta ni najbolje razumel... kot tudi evropski politični fuflači ne.
0531Zavar sporočil: 1.923
[#3057696] 02.03.25 20:04 · odgovor na: FIN-379669 (#3057693)
Odgovori   +    2
[]
Za Američane, sploh ta krog biznismenov, ki podpira Trumpa, je možnost dogoročnega služenja s plinom pomembna. Poleg tega gre za obvladovanje največje industrije v EU (z energenti). In Severni tok 1 in 2 sta pomembni zgodbi, ki sta se kot pok zgodili zaradi te vojne.
Ne podcenjuj namer Američanov. Za njih je vse le biznis. Tudi to je želel Trump povedati Zelenkotu... pa ta ni najbolje razumel... kot tudi evropski politični fuflači ne.
Pravilno ugotavljaš, navsezadnje je vse biznis in Trump to dobro razume.
Bojim se pa, da Putin tega ne razume na takšen način.

Podobno tudi Hitler tega ni razumel leta 1933, ko je prevzel oblast v Nemčiji.
Čeprav je povzemal ideje ameriške industrijske proizvodnje (npr. Henry Ford, ki je bil mimogrede zelo naklonjen nemški ideji v tistem času..). .. pač ni se izšlo na takšen naçin.

Tudi Putin se ni zadovoljil s tem, da bi postal zgolj plinski komesar Evrope.
To so mu Nemci zagarantirali, pa ni sprejel.
A zdaj bo pa sprejel 50% slabši ameriški deal ?
Hell no :) , vsaj ne na dolgi rok.
[#3057697] 02.03.25 20:21 · odgovor na: 0531Zavar (#3057696)
Odgovori   +    2
Ejej, slabo razmišljaš. Se vidi, da si družboslovec, ne pa podjetnik. :)

Prej je imel deal tako: 60% oni-Rusi, 40% Britanci... v zadnjih 3 letih so mu treščili vse skupaj, se je povezal na Kitajsko (s katero bo nekoč naredil 2x ali 3x več kot z EU), sedaj pa se mu spet ponuja Nemčija v špilu z Američani, pri čemer sta ST1 in ST2 že narejena in čakata na zagon.

Torej Putko bo samo plus delal, ti pa v jok...

Btw, ko ga primerjaš s Hilerjem... ne vem, že kolikokrat je dejal, da mu je prvi cilj denacifikacija Kijeva. Mu bo uspelo ali bodo Britanci zaščitili ukrajinsko malikovanje nacističnih simbolov (ki jih je res mnogo)?

(Če pa pri Putinu vidiš znake nacizma, pa mi jih navedi. Sama vojna na vzhodu Ukrajine, kjer je pred vojno 90% prebivalcev govorilo rusko in se jih 30% imelo za Ruse... ni ravno dokaz še za to. Kako bi potem opredelili invazije Nata v arabske države v zadnjih 30 letih?)
[#3057700] 02.03.25 20:42 · odgovor na: FIN-379669 (#3057697)
Odgovori   +    2
[]
Ejej, slabo razmišljaš. Se vidi, da si družboslovec, ne pa podjetnik. :)

Prej je imel deal tako: 60% oni-Rusi, 40% Britanci... v zadnjih 3 letih so mu treščili vse skupaj, se je povezal na Kitajsko (s katero bo nekoč naredil 2x ali 3x več kot z EU), sedaj pa se mu spet ponuja Nemčija v špilu z Američani, pri čemer sta ST1 in ST2 že narejena in čakata na zagon.

Torej Putko bo samo plus delal, ti pa v jok...

Btw, ko ga primerjaš s Hilerjem... ne vem, že kolikokrat je dejal, da mu je prvi cilj denacifikacija Kijeva. Mu bo uspelo ali bodo Britanci zaščitili ukrajinsko malikovanje nacističnih simbolov (ki jih je res mnogo)?

(Če pa pri Putinu vidiš znake nacizma, pa mi jih navedi. Sama vojna na vzhodu Ukrajine, kjer je pred vojno 90% prebivalcev govorilo rusko in se jih 30% imelo za Ruse... ni ravno dokaz še za to. Kako bi potem opredelili invazije Nata v arabske države v zadnjih 30 letih?)
Oprosti za motnjo, vidim da si Putinofil.
p.s.
sem tehnične izobrazbe :)
[#3057703] 02.03.25 21:47 · odgovor na: 0531Zavar (#3057700)
Odgovori   +    3
Tehnik sem tudi jaz, če znam uporabljati orodje. In ga znam solidno. Čeprav sem osnovno družboslovec.
Sedaj pa, poznam precej tehnikov, ki so skozi čas ratali bolj družboslovni fuflači. Svaštaroši, s politično inklinacijo, ker menijo zase, da so jako pametni...

Ne, nisem Putinov fan, brez skrbi, le realno ocenjujem dogajanje. Lahko bi rekli Don Vladimir kot asociacijo na siciljskega Dona, vendar je Putinov špil mnogo obsešnejši in zahtevnejši, kot velja za mafisjkega Dona. Ampak ja, če želiš, ga lahko daš tam v tisti predal, vendar se motiš. Putin je figura, ki je še najbolj podobna Šiju na Kitajskem ali Leeja v Singapurju. Seveda ima vse plati, tudi težke, kot jih poznamo, a špila šah na visoki in zahtevni ravni. Malokdo to na svetu zna, sploh pa je eden redkih, ki to zna v Rusiji. Seveda, po rusko - kruto, z ruskimi ruletami. Tam je tak špil že stoletja prisoten. Smo imeli mi tudi tak lik v Titu v času 1945 do 1965 (a onda je malo ostario i se smekšao)...
[#3057845] 04.03.25 18:09 · odgovor na: FIN-379669 (#3057703)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: 0531Zavar 04.03.2025 18:10
[]
Tehnik sem tudi jaz, če znam uporabljati orodje. In ga znam solidno. Čeprav sem osnovno družboslovec.
Sedaj pa, poznam precej tehnikov, ki so skozi čas ratali bolj družboslovni fuflači. Svaštaroši, s politično inklinacijo, ker menijo zase, da so jako pametni...
Sem elektrotehnik po izobrazbi (torej fachidiot, kot so nam pravili včasih), ampak v zrelejših letih človek poskuša razumeti še drugo (beri družboslovno) plat človeške medalje.
Se pa strinjam, sploh ni vsak tehnik, če obvlada Exscel ali objavlja na Instagramu, da se zastopiva :)
Ne, nisem Putinov fan, brez skrbi, le realno ocenjujem dogajanje. Lahko bi rekli Don Vladimir kot asociacijo na siciljskega Dona, vendar je Putinov špil mnogo obsešnejši in zahtevnejši, kot velja za mafisjkega Dona. Ampak ja, če želiš, ga lahko daš tam v tisti predal, vendar se motiš. Putin je figura, ki je še najbolj podobna Šiju na Kitajskem ali Leeja v Singapurju. Seveda ima vse plati, tudi težke, kot jih poznamo, a špila šah na visoki in zahtevni ravni. Malokdo to na svetu zna, sploh pa je eden redkih, ki to zna v Rusiji. Seveda, po rusko - kruto, z ruskimi ruletami. Tam je tak špil že stoletja prisoten. Smo imeli mi tudi tak lik v Titu v času 1945 do 1965 (a onda je malo ostario i se smekšao)...
Tole je en malo segedin golaž, ampak ti bom skušal odgovorit na najboljši način.

To da ponavljaš putinov narativ, (da so Ukrajinci nacisti, in da mama Rusija, ki se je v zgodovini borila proti naczmu, po definiciji ne more biti nacistična), mi daje slutiti da si pač sprejel njegovo propagando.
(oprosti, če temu ni tako :)

Putin je ex KGB špijon (ne slab v bivši DDR), sicer pač človek, ki je v določenem momentu splezal v (pre)velike škornje, sicer wannabe player, tole ti bom dal kot iztočnico:
www.youtube.com/watc...fc4a96f6d3

Naš Titej (če ga že omenjaš) je bil pa res player, mislim na malo višjem nivoju,
(sicer sploh nisem pristaš komunizma, in celo samoupravnega socializma ne ), ampak politično gledano je bil ta tip genialec ( celo Trump mu ne pride blizu :)
www.youtube.com/watc...V2MLErk4L0
[#3057848] 04.03.25 18:36 · odgovor na: 0531Zavar (#3057845)
Odgovori   +    0
Ko takole razmišljam, Tito je bil diktator, vseeno je bil goli otok ipd. politične prevzgojne metode, a so se z njegovim daljšim stažem te zmanjševale.

Sedaj ali zaradi Tita ali le zaradi časa in ljudi.
Po moje je imel tite vseeno malo lažje delo z relativno pametnim ljudstvom.
Medtem ko je Rusija iz časa carske in kasneje komunistične države prišla precej prikrajsana, kar se tiče kadra.
Pri velikih državah individuum ne šteje veliko, razen v ameriki kjer so to uspešno zapakirali v nek celofan močnih posameznih držav.
Pomebne so le dinastije,veze ipd Velika država je kot veliko podjetje, kjer zaposleni veljajo zelo malo v resnici.
Zlahkoto odpustijo cel oddelek, če uprava odloči da premalo doprinese k dobičku.
[#3058076] 08.03.25 18:08 · odgovor na: odvisnik (#3057848)
Odgovori   +    0
[odvisnik]
Ko takole razmišljam, Tito je bil diktator, vseeno je bil goli otok ipd. politične prevzgojne metode, a so se z njegovim daljšim stažem te zmanjševale.
Tito je bil zločinec (po vseh današnjih standardih), ampak je bil tudi veliki vodja in Führer za Jugoslacvijo. In tega ni za osporavat.
Sedaj ali zaradi Tita ali le zaradi časa in ljudi.
Po moje je imel tite vseeno malo lažje delo z relativno pametnim ljudstvom.
Medtem ko je Rusija iz časa carske in kasneje komunistične države prišla precej prikrajsana, kar se tiče kadra.
Pri velikih državah individuum ne šteje veliko, razen v ameriki kjer so to uspešno zapakirali v nek celofan močnih posameznih držav.
Pomebne so le dinastije,veze ipd Velika država je kot veliko podjetje, kjer zaposleni veljajo zelo malo v resnici.
Zlahkoto odpustijo cel oddelek, če uprava odloči da premalo doprinese k dobičku.
ja, oastalo je stvar debate, ampak za mene je bivša Jugoslavija bil minljiv čas.
Kar pomerni: ni bilo vse dobro, in tudi ni bilo vse slabo.
Jugoslavija je bila za SLO dobra alternativa pred ITL fašizmom in nemšškim vplivom.
[#3058077] 08.03.25 18:34 · odgovor na: 0531Zavar (#3058076)
Odgovori   +    0
[0531Zavar]
> [odvisnik]
ja, oastalo je stvar debate, ampak za mene je bivša Jugoslavija bil minljiv čas.
Kar pomerni: ni bilo vse dobro, in tudi ni bilo vse slabo.
Jugoslavija je bila za SLO dobra alternativa pred ITL fašizmom in nemšškim vplivom.
Jugoslavija je bila ravno toliko minljiva kot današnja EU.
Koncept avtonomij posameznih narodnosti ni bil slabo zastavljen.
Sam zgleda,da jih je skupaj držal strah ne pa resen skupen interes.
Enostavno jih je prehitela zgodovina, z današnjo tehnologija interneta, bi bilo mogoče lažje.

Ampak kot praviš, temelji so bili zločinski in to ni nikdar dobro.
[#3058078] 08.03.25 18:52 · odgovor na: odvisnik (#3058077)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: 0531Zavar 08.03.2025 18:53
[odvisnik]
> [0531Zavar]
> > [odvisnik]
> ja, oastalo je stvar debate, ampak za mene je bivša Jugoslavija bil minljiv čas.
> Kar pomerni: ni bilo vse dobro, in tudi ni bilo vse slabo.
> Jugoslavija je bila za SLO dobra alternativa pred ITL fašizmom in nemšškim vplivom.

Jugoslavija je bila ravno toliko minljiva kot današnja EU.
Koncept avtonomij posameznih narodnosti ni bil slabo zastavljen.
Sam zgleda,da jih je skupaj držal strah ne pa resen skupen interes.
Enostavno jih je prehitela zgodovina, z današnjo tehnologija interneta, bi bilo mogoče lažje.

Ampak kot praviš, temelji so bili zločinski in to ni nikdar dobro.
Jugoslavija ni bila nikoli zločinska država.
Za Slovenijo je bila Kraljevina Jugoslavija temelj državotvornosti :
www.youtube.com/watc...vyYKRo0JU8

RIP Kralj naše nekoč skupne države, na Bledu :)
[#3058083] 09.03.25 08:59 · odgovor na: 0531Zavar (#3058078)
Odgovori   +    0
[0531Zavar]
> [odvisnik]
> > [0531Zavar]
> > > [odvisnik]
> > ja, oastalo je stvar debate, ampak za mene je bivša Jugoslavija bil minljiv čas.
> > Kar pomerni: ni bilo vse dobro, in tudi ni bilo vse slabo.
> > Jugoslavija je bila za SLO dobra alternativa pred ITL fašizmom in nemšškim vplivom.
>
> Jugoslavija je bila ravno toliko minljiva kot današnja EU.
> Koncept avtonomij posameznih narodnosti ni bil slabo zastavljen.
> Sam zgleda,da jih je skupaj držal strah ne pa resen skupen interes.
> Enostavno jih je prehitela zgodovina, z današnjo tehnologija interneta, bi bilo mogoče lažje.
>
> Ampak kot praviš, temelji so bili zločinski in to ni nikdar dobro.

Jugoslavija ni bila nikoli zločinska država.
Za Slovenijo je bila Kraljevina Jugoslavija temelj državotvornosti :
www.youtube.com/watc...vyYKRo0JU8

RIP Kralj naše nekoč skupne države, na Bledu :)

Ja kraljeva Jugoslavija že.
Mislil sem komunistično jugo.
To je kot nacistična Nemčija, ki je šla po nacizmu za 50 let napol.

So imeli pa tudi v SHS velike nacionalistične probleme, kar je rezultiralo v diktaturi in atentatu na kralja.
Tita kljub diktaturi niso ubili npr...
Endimion sporočil: 10.827
[#3058087] 09.03.25 11:48 · odgovor na: odvisnik (#3058083)
Odgovori   +    2
In ti SHS problemi srbske kraljeve hegemonije so potem zrezultirali v vsem sranju, ki se je dogajalo v Jasenovcu, Stari Gradiški, pomori muslimanov in Hrvatov v Bosni s strani četnikov in nedičevcev... medetnično klanje znotraj širšega konteksta druge svetovne vojne. Klanje je bilo tako brutalno, da se je nad njim celo Himmler zgražal.

Broz je počistil (vem, grozno slišati, in ja, po vseh pravnih normah zločin!) Točno tisto, za kar je vedel, da mu na narodni in verski osnovi razjebalo državo še pred informbirojem.

Zakaj zločin? Ker ni upošteval due processa. Pravnega postopka za likvidacijo oziroma eksekucijo. Zdaj a bi bila situacija ob hitrih sodiščih kaj drugačna? Najbrž za NeK procent. Bi bilo namesto 200.000 streljanih pa 140.000. Zakaj? Ker pomožne policijske enote niso spadale pod marelo Ženevske konvencije do leta 1949. Partizani tudi ne. Maquije so v Franciji Nemci streljali kot vohune. Če pa je nad Francijo padel dol ameriški bombnik pa so morebitne preživele tretirali kot vojne ujetnike. S karto za Colditz. Tito in njegova ekipa pa so bili prepoznani kot zavezniško gibanje, s sporazumom Tito - Šubašič pa kar kot de-facto oblast. S strani zaveznikov.

Težko z današnjimi očali sodiš dogodke od takrat. Po eni strani morilec. Po drugi strani pa je po italijanskih težnjah meja izpred vojne, v slovensko Primorsko poslal kompletno 4-o armado JA, in usmeril tankovske cevi proti Angležem. Pa je 1956, ko so sovjeti tacali po Madžarskem jim priredil dobrodošlico s tanki na Dravi. Podobno je reagiral 1968 ob češki pomladi.

Na spletu sem pod "miris prošlosti" našel en malo komičen zapis. Direkten copy-paste:

Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.

I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.

E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.

Jesam, priznajem, bio sam diktator, nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dijete mora ići u osnovnu školu, a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.

Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.

Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.

Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?

Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?

Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?

Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite, a domaće ćete pojesti samo govno.
A to ste i zaslužili.

To ni noben titofilizem. Ampak opažanje, da pa navkljub enopartijski diktaturi v ranjki Jugi pa ni bilo niti blizu temu, kar se je dogajalo vzhodno od nas.

Juga je že pod Titom imela kar nekaj vzporednic z današnjo EU. Po njegovi smrti z uvedbo kolektivnega predsedstva (E U komisija), pa sploh. Je pa ena razlika.

V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so...

In druga? Imela je enotno vojsko. Broz je imel v 35 letih svoje vladavine le 2 različna ministra za obrambo. Vojsko je imel konstantno pod svojo komando.

Mojih 5 centov.
najobj sporočil: 32.564
[#3058089] 09.03.25 13:40 · odgovor na: Endimion (#3058087)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 09.03.2025 13:51
[Endimion]
In ti SHS problemi srbske kraljeve hegemonije so potem zrezultirali v vsem sranju, ki se je dogajalo v Jasenovcu, Stari Gradiški, pomori muslimanov in Hrvatov v Bosni s strani četnikov in nedičevcev... medetnično klanje znotraj širšega konteksta druge svetovne vojne. Klanje je bilo tako brutalno, da se je nad njim celo Himmler zgražal.

Broz je počistil (vem, grozno slišati, in ja, po vseh pravnih normah zločin!) Točno tisto, za kar je vedel, da mu na narodni in verski osnovi razjebalo državo še pred informbirojem.

Zakaj zločin? Ker ni upošteval due processa. Pravnega postopka za likvidacijo oziroma eksekucijo. Zdaj a bi bila situacija ob hitrih sodiščih kaj drugačna? Najbrž za NeK procent. Bi bilo namesto 200.000 streljanih pa 140.000. Zakaj? Ker pomožne policijske enote niso spadale pod marelo Ženevske konvencije do leta 1949. Partizani tudi ne. Maquije so v Franciji Nemci streljali kot vohune. Če pa je nad Francijo padel dol ameriški bombnik pa so morebitne preživele tretirali kot vojne ujetnike. S karto za Colditz. Tito in njegova ekipa pa so bili prepoznani kot zavezniško gibanje, s sporazumom Tito - Šubašič pa kar kot de-facto oblast. S strani zaveznikov.

Težko z današnjimi očali sodiš dogodke od takrat. Po eni strani morilec. Po drugi strani pa je po italijanskih težnjah meja izpred vojne, v slovensko Primorsko poslal kompletno 4-o armado JA, in usmeril tankovske cevi proti Angležem. Pa je 1956, ko so sovjeti tacali po Madžarskem jim priredil dobrodošlico s tanki na Dravi. Podobno je reagiral 1968 ob češki pomladi.

Na spletu sem pod "miris prošlosti" našel en malo komičen zapis. Direkten copy-paste:

Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.

I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.

E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.

Jesam, priznajem, bio sam diktator, nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dijete mora ići u osnovnu školu, a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.

Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.

Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.

Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?

Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?

Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?

Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite, a domaće ćete pojesti samo govno.
A to ste i zaslužili.

To ni noben titofilizem. Ampak opažanje, da pa navkljub enopartijski diktaturi v ranjki Jugi pa ni bilo niti blizu temu, kar se je dogajalo vzhodno od nas.

Juga je že pod Titom imela kar nekaj vzporednic z današnjo EU. Po njegovi smrti z uvedbo kolektivnega predsedstva (E U komisija), pa sploh. Je pa ena razlika.

V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so...

In druga? Imela je enotno vojsko. Broz je imel v 35 letih svoje vladavine le 2 različna ministra za obrambo. Vojsko je imel konstantno pod svojo komando.

Mojih 5 centov.
... čuj, sicer rahlo dvomim, da bo zaradi naše nikoli pretekle polpretekle preteklosti dolga desetletja trpečemu mimoidočemu kaj pomagalo pri blaženju duševnih bolečin, pa vendar sem si tukaj zgoraj dovolil nalimat tvoj post z odgovorom, ki ga mogoče tudi po moji krivdi zadnjič ni dobil ...
[#3058091] 09.03.25 15:04 · odgovor na: Endimion (#3058087)
Odgovori   +    0
V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so.

Ne vem kaj šteješ pod ekonomsko uspešnost. A v eu je po bdp najuspešnejša najmanjša država oz druga najmanjša država Luksemburg.
Potlej imaš pa še Švico in norveško, sicer neclanice, ampak dokaj blizu v EU.

Podoben zapis bi mogoče lahko naredili še za kakega diktatorja.
mimoidoci sporočil: 6.253
[#3058107] 10.03.25 10:20 · odgovor na: najobj (#3058089)
Odgovori   +    3
[najobj]
> [Endimion]
> In ti SHS problemi srbske kraljeve hegemonije so potem zrezultirali v vsem sranju, ki se je dogajalo v Jasenovcu, Stari Gradiški, pomori muslimanov in Hrvatov v Bosni s strani četnikov in nedičevcev... medetnično klanje znotraj širšega konteksta druge svetovne vojne. Klanje je bilo tako brutalno, da se je nad njim celo Himmler zgražal.
>
> Broz je počistil (vem, grozno slišati, in ja, po vseh pravnih normah zločin!) Točno tisto, za kar je vedel, da mu na narodni in verski osnovi razjebalo državo še pred informbirojem.
>
> Zakaj zločin? Ker ni upošteval due processa. Pravnega postopka za likvidacijo oziroma eksekucijo. Zdaj a bi bila situacija ob hitrih sodiščih kaj drugačna? Najbrž za NeK procent. Bi bilo namesto 200.000 streljanih pa 140.000. Zakaj? Ker pomožne policijske enote niso spadale pod marelo Ženevske konvencije do leta 1949. Partizani tudi ne. Maquije so v Franciji Nemci streljali kot vohune. Če pa je nad Francijo padel dol ameriški bombnik pa so morebitne preživele tretirali kot vojne ujetnike. S karto za Colditz. Tito in njegova ekipa pa so bili prepoznani kot zavezniško gibanje, s sporazumom Tito - Šubašič pa kar kot de-facto oblast. S strani zaveznikov.
>
> Težko z današnjimi očali sodiš dogodke od takrat. Po eni strani morilec. Po drugi strani pa je po italijanskih težnjah meja izpred vojne, v slovensko Primorsko poslal kompletno 4-o armado JA, in usmeril tankovske cevi proti Angležem. Pa je 1956, ko so sovjeti tacali po Madžarskem jim priredil dobrodošlico s tanki na Dravi. Podobno je reagiral 1968 ob češki pomladi.
>
> Na spletu sem pod "miris prošlosti" našel en malo komičen zapis. Direkten copy-paste:
>
> Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.
>
> I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.
>
> E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.
>
> Jesam, priznajem, bio sam diktator, nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dijete mora ići u osnovnu školu, a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.
>
> Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.
>
> Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.
>
> Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?
>
> Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?
>
> Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?
>
> Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite, a domaće ćete pojesti samo govno.
> A to ste i zaslužili.

>
> To ni noben titofilizem. Ampak opažanje, da pa navkljub enopartijski diktaturi v ranjki Jugi pa ni bilo niti blizu temu, kar se je dogajalo vzhodno od nas.
>
> Juga je že pod Titom imela kar nekaj vzporednic z današnjo EU. Po njegovi smrti z uvedbo kolektivnega predsedstva (E U komisija), pa sploh. Je pa ena razlika.
>
> V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so...
>
> In druga? Imela je enotno vojsko. Broz je imel v 35 letih svoje vladavine le 2 različna ministra za obrambo. Vojsko je imel konstantno pod svojo komando.
>
> Mojih 5 centov.

... čuj, sicer rahlo dvomim, da bo zaradi naše nikoli pretekle polpretekle preteklosti dolga desetletja trpečemu mimoidočemu kaj pomagalo pri blaženju duševnih bolečin, pa vendar sem si tukaj zgoraj dovolil nalimat tvoj post z odgovorom, ki ga mogoče tudi po moji krivdi zadnjič ni dobil ...

Kaj se toliko trudiš, saj poznam ta tekst z dopisnice iz pekla. Hec je, da je original napisan v nemščini in ne v srbohrvaščini in da so za domače potrebe geografski pojmi malček prirejeni. Mislim, da je naslov originala Mein Kampf 2.
[#3058125] 10.03.25 13:28 · odgovor na: mimoidoci (#3058107)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 10.03.2025 13:31
[mimoidoci]
> [najobj]
> > [Endimion]
> > In ti SHS problemi srbske kraljeve hegemonije so potem zrezultirali v vsem sranju, ki se je dogajalo v Jasenovcu, Stari Gradiški, pomori muslimanov in Hrvatov v Bosni s strani četnikov in nedičevcev... medetnično klanje znotraj širšega konteksta druge svetovne vojne. Klanje je bilo tako brutalno, da se je nad njim celo Himmler zgražal.
> >
> > Broz je počistil (vem, grozno slišati, in ja, po vseh pravnih normah zločin!) Točno tisto, za kar je vedel, da mu na narodni in verski osnovi razjebalo državo še pred informbirojem.
> >
> > Zakaj zločin? Ker ni upošteval due processa. Pravnega postopka za likvidacijo oziroma eksekucijo. Zdaj a bi bila situacija ob hitrih sodiščih kaj drugačna? Najbrž za NeK procent. Bi bilo namesto 200.000 streljanih pa 140.000. Zakaj? Ker pomožne policijske enote niso spadale pod marelo Ženevske konvencije do leta 1949. Partizani tudi ne. Maquije so v Franciji Nemci streljali kot vohune. Če pa je nad Francijo padel dol ameriški bombnik pa so morebitne preživele tretirali kot vojne ujetnike. S karto za Colditz. Tito in njegova ekipa pa so bili prepoznani kot zavezniško gibanje, s sporazumom Tito - Šubašič pa kar kot de-facto oblast. S strani zaveznikov.
> >
> > Težko z današnjimi očali sodiš dogodke od takrat. Po eni strani morilec. Po drugi strani pa je po italijanskih težnjah meja izpred vojne, v slovensko Primorsko poslal kompletno 4-o armado JA, in usmeril tankovske cevi proti Angležem. Pa je 1956, ko so sovjeti tacali po Madžarskem jim priredil dobrodošlico s tanki na Dravi. Podobno je reagiral 1968 ob češki pomladi.
> >
> > Na spletu sem pod "miris prošlosti" našel en malo komičen zapis. Direkten copy-paste:
> >
> > Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.
> >
> > I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.
> >
> > E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.
> >
> > Jesam, priznajem, bio sam diktator, nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dijete mora ići u osnovnu školu, a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.
> >
> > Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.
> >
> > Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.
> >
> > Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?
> >
> > Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?
> >
> > Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?
> >
> > Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite, a domaće ćete pojesti samo govno.
> > A to ste i zaslužili.

> >
> > To ni noben titofilizem. Ampak opažanje, da pa navkljub enopartijski diktaturi v ranjki Jugi pa ni bilo niti blizu temu, kar se je dogajalo vzhodno od nas.
> >
> > Juga je že pod Titom imela kar nekaj vzporednic z današnjo EU. Po njegovi smrti z uvedbo kolektivnega predsedstva (E U komisija), pa sploh. Je pa ena razlika.
> >
> > V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so...
> >
> > In druga? Imela je enotno vojsko. Broz je imel v 35 letih svoje vladavine le 2 različna ministra za obrambo. Vojsko je imel konstantno pod svojo komando.
> >
> > Mojih 5 centov.
> ... čuj, sicer rahlo dvomim, da bo zaradi naše nikoli pretekle polpretekle preteklosti dolga desetletja trpečemu mimoidočemu kaj pomagalo pri blaženju duševnih bolečin, pa vendar sem si tukaj zgoraj dovolil nalimat tvoj post z odgovorom, ki ga mogoče tudi po moji krivdi zadnjič ni dobil ...
Kaj se toliko trudiš, saj poznam ta tekst z dopisnice iz pekla. Hec je, da je original napisan v nemščini in ne v srbohrvaščini in da so za domače potrebe geografski pojmi malček prirejeni. Mislim, da je naslov originala Mein Kampf 2.
... eh, očitno nisem glih najbolj razgledan, zato moram priznati, da sem srbohrvaško verzijo teksta - BTW, zelo bi ti bil hvaležen za avtorja originala in link na nemški tekst - prebral prvič, me pa zanima, kaj v jugoverziji teksta ni res in s čem se ne strinjaš, ker jaz se strinjam - OK, z blagostanjem malo pretirava, ampak tudi na zahodu takrat ni bilo vsega na pretek - z veliko večino napisanega, če ne praktično z vsem ... khmm, in če se od naju malo mlajši forumski kolega Endimion ne bi strinjal, copy-paste teksta na toti forum verjetno ne bi napisal ...

P.S.: ker je Endimion omenil Francoze med WW2, ga moram malo dopolniti, in sicer da za razliko od manjvrednih Slovanov v Jugoslaviji v Franciji iz maščevanja za svoje žrtve Nemci niso množično streljali talcev in kot v Frankolovem tik pred koncem vojne obešali domačinov v razmerju sto za enega ...
mimoidoci sporočil: 6.253
[#3058135] 10.03.25 15:30 · odgovor na: najobj (#3058125)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: mimoidoci 10.03.2025 15:36
[najobj]
> [mimoidoci]
> > [najobj]
> > > [Endimion]
> > > In ti SHS problemi srbske kraljeve hegemonije so potem zrezultirali v vsem sranju, ki se je dogajalo v Jasenovcu, Stari Gradiški, pomori muslimanov in Hrvatov v Bosni s strani četnikov in nedičevcev... medetnično klanje znotraj širšega konteksta druge svetovne vojne. Klanje je bilo tako brutalno, da se je nad njim celo Himmler zgražal.
> > >
> > > Broz je počistil (vem, grozno slišati, in ja, po vseh pravnih normah zločin!) Točno tisto, za kar je vedel, da mu na narodni in verski osnovi razjebalo državo še pred informbirojem.
> > >
> > > Zakaj zločin? Ker ni upošteval due processa. Pravnega postopka za likvidacijo oziroma eksekucijo. Zdaj a bi bila situacija ob hitrih sodiščih kaj drugačna? Najbrž za NeK procent. Bi bilo namesto 200.000 streljanih pa 140.000. Zakaj? Ker pomožne policijske enote niso spadale pod marelo Ženevske konvencije do leta 1949. Partizani tudi ne. Maquije so v Franciji Nemci streljali kot vohune. Če pa je nad Francijo padel dol ameriški bombnik pa so morebitne preživele tretirali kot vojne ujetnike. S karto za Colditz. Tito in njegova ekipa pa so bili prepoznani kot zavezniško gibanje, s sporazumom Tito - Šubašič pa kar kot de-facto oblast. S strani zaveznikov.
> > >
> > > Težko z današnjimi očali sodiš dogodke od takrat. Po eni strani morilec. Po drugi strani pa je po italijanskih težnjah meja izpred vojne, v slovensko Primorsko poslal kompletno 4-o armado JA, in usmeril tankovske cevi proti Angležem. Pa je 1956, ko so sovjeti tacali po Madžarskem jim priredil dobrodošlico s tanki na Dravi. Podobno je reagiral 1968 ob češki pomladi.
> > >
> > > Na spletu sem pod "miris prošlosti" našel en malo komičen zapis. Direkten copy-paste:
> > >
> > > Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.
> > >
> > > I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.
> > >
> > > E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.
> > >
> > > Jesam, priznajem, bio sam diktator, nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dijete mora ići u osnovnu školu, a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.
> > >
> > > Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.
> > >
> > > Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.
> > >
> > > Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?
> > >
> > > Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?
> > >
> > > Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?
> > >
> > > Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite, a domaće ćete pojesti samo govno.
> > > A to ste i zaslužili.

> > >
> > > To ni noben titofilizem. Ampak opažanje, da pa navkljub enopartijski diktaturi v ranjki Jugi pa ni bilo niti blizu temu, kar se je dogajalo vzhodno od nas.
> > >
> > > Juga je že pod Titom imela kar nekaj vzporednic z današnjo EU. Po njegovi smrti z uvedbo kolektivnega predsedstva (E U komisija), pa sploh. Je pa ena razlika.
> > >
> > > V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so...
> > >
> > > In druga? Imela je enotno vojsko. Broz je imel v 35 letih svoje vladavine le 2 različna ministra za obrambo. Vojsko je imel konstantno pod svojo komando.
> > >
> > > Mojih 5 centov.

> > ... čuj, sicer rahlo dvomim, da bo zaradi naše nikoli pretekle polpretekle preteklosti dolga desetletja trpečemu mimoidočemu kaj pomagalo pri blaženju duševnih bolečin, pa vendar sem si tukaj zgoraj dovolil nalimat tvoj post z odgovorom, ki ga mogoče tudi po moji krivdi zadnjič ni dobil ...

> Kaj se toliko trudiš, saj poznam ta tekst z dopisnice iz pekla. Hec je, da je original napisan v nemščini in ne v srbohrvaščini in da so za domače potrebe geografski pojmi malček prirejeni. Mislim, da je naslov originala Mein Kampf 2.

... eh, očitno nisem glih najbolj razgledan, zato moram priznati, da sem srbohrvaško verzijo teksta - BTW, zelo bi ti bil hvaležen za avtorja originala in link na nemški tekst - prebral prvič, me pa zanima, kaj v jugoverziji teksta ni res in s čem se ne strinjaš, ker jaz se strinjam - OK, z blagostanjem malo pretirava, ampak tudi na zahodu takrat ni bilo vsega na pretek - z veliko večino napisanega, če ne praktično z vsem ... khmm, in če se od naju malo mlajši forumski kolega Endimion ne bi strinjal, copy-paste teksta na toti forum verjetno ne bi napisal ...

P.S.: ker je Endimion omenil Francoze med WW2, ga moram malo dopolniti, in sicer da za razliko od manjvrednih Slovanov v Jugoslaviji v Franciji iz maščevanja za svoje žrtve Nemci niso množično streljali talcev in kot v Frankolovem tik pred koncem vojne obešali domačinov v razmerju sto za enega ...

Evo samo zate - tekst originalne razglednice iz pekla.

Liebes deutsches Volk

Sie sagen, dass ich ein Diktator war, dass ich die Freiheit unterdrückt habe, dass ich die Unschuldigen ins Gefängnis geschickt habe, dass ich die Ermordung vieler angeordnet habe. Ja, als ich an der Spitze Deutschlands stand, habe ich auch Ihren Kindern, Ihren Enkeln und Urenkeln die Verantwortung übertragen. Dass ich gegen die Religionsfreiheit war. Dass ich eine Gesellschaft der Privilegierten geschaffen habe und dass die Menschen nach allem strebten.

Nun, wenn du mich hasst, hoffe ich, dass du mich von Tag zu Tag mehr hassen wirst. Sie werden vergessen, dass ich Präsident eines Landes wurde, das sich noch im Feudalzeitalter befand, dass es fast keine Fabriken gab, dass der Anteil der Analphabeten extrem hoch war und dass Krankheiten, die in Europa längst ausgerottet waren, immer noch in ganz Deutschland wüteten. Sie werden vergessen oder bereits vergessen, wie viele Kilometer Eisenbahnen, Straßen und Wege gebaut wurden, während ich ein „Diktator“ war. Wie viele Krankenhäuser, Schulen und Universitäten wurden gebaut? Wie viele Fabriken haben wir gebaut, welche Art von Militärindustrie haben wir gebaut? Wie viele Arbeiterresorts gab es, hauptsächlich auf See, aber auch an Land? Ihre Kinder hatten gute Schulen, Ihr Reisepass wurde geschätzt.

Ich habe es getan, ich gebe es zu, ich war ein Diktator, ich habe mich nicht von den Russen und Amerikanern über den Kopf ziehen lassen. Stimmt, ich war ein Diktator, ich wollte nicht hören, dass jemand hungrig sein könnte. Ich habe angeordnet und würde es auch wieder tun, dass jeder Mitarbeiter eine Wohnung von seiner Firma bekommt. Ich habe angeordnet, und ich würde es auch wieder tun, dass jede berufstätige Familie das Recht auf einen jährlichen Urlaub auf See hat. Ich gebe zu, ich hasste Rückständigkeit und habe meine diktatorische Autorität genutzt, um zu sagen, dass jedes Kind zur Grundschule gehen muss und wer will, kann auf die weiterführende Schule und auf die kostenlose Hochschule gehen. Die Behandlung in den Lazaretten in Berlin, Hamburg und München stand jedem offen und war kostenlos.

Sie hassen mich dafür, dass ich verhaftet und nach Dachau geschickt werde. Sie werden mich noch mehr hassen, wenn ich Ihnen sage, dass ich es wieder tun würde, nur um jedem Kind in meiner Diktatur einen ruhigen Schlaf zu ermöglichen. Und das ist mir gelungen. Wer seinen Job machte, ging nicht nach Dachau. Wer Dummheiten machte, Razzien gegen den neu gegründeten Staat machte, Pläne zur Gründung einer Sowjetrepublik oder einer amerikanischen Quasi-Demokratie hegte, hatte eine Freikarte nach Dachau.

und so weiter

Dein Geliebter

AH
[#3058137] 10.03.25 16:11 · odgovor na: mimoidoci (#3058135)
Odgovori   +    0
Ko imaš ravno pekel v besedilu, kaj ni tudi judovski bog podoben.

Pobija vse živo, ljudi pošilja v pekel za večnost, vedno je vseprisoten.
Pa mu kljub 2000 in nekaj letni zgodovini ni uspelo vzpostaviti miru in reda.
[#3058143] 10.03.25 19:39 · odgovor na: mimoidoci (#3058135)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 10.03.2025 19:42
[mimoidoci]
> [najobj]
> > [mimoidoci]
> > > [najobj]
> > > > [Endimion]
> > > > In ti SHS problemi srbske kraljeve hegemonije so potem zrezultirali v vsem sranju, ki se je dogajalo v Jasenovcu, Stari Gradiški, pomori muslimanov in Hrvatov v Bosni s strani četnikov in nedičevcev... medetnično klanje znotraj širšega konteksta druge svetovne vojne. Klanje je bilo tako brutalno, da se je nad njim celo Himmler zgražal.
> > > >
> > > > Broz je počistil (vem, grozno slišati, in ja, po vseh pravnih normah zločin!) Točno tisto, za kar je vedel, da mu na narodni in verski osnovi razjebalo državo še pred informbirojem.
> > > >
> > > > Zakaj zločin? Ker ni upošteval due processa. Pravnega postopka za likvidacijo oziroma eksekucijo. Zdaj a bi bila situacija ob hitrih sodiščih kaj drugačna? Najbrž za NeK procent. Bi bilo namesto 200.000 streljanih pa 140.000. Zakaj? Ker pomožne policijske enote niso spadale pod marelo Ženevske konvencije do leta 1949. Partizani tudi ne. Maquije so v Franciji Nemci streljali kot vohune. Če pa je nad Francijo padel dol ameriški bombnik pa so morebitne preživele tretirali kot vojne ujetnike. S karto za Colditz. Tito in njegova ekipa pa so bili prepoznani kot zavezniško gibanje, s sporazumom Tito - Šubašič pa kar kot de-facto oblast. S strani zaveznikov.
> > > >
> > > > Težko z današnjimi očali sodiš dogodke od takrat. Po eni strani morilec. Po drugi strani pa je po italijanskih težnjah meja izpred vojne, v slovensko Primorsko poslal kompletno 4-o armado JA, in usmeril tankovske cevi proti Angležem. Pa je 1956, ko so sovjeti tacali po Madžarskem jim priredil dobrodošlico s tanki na Dravi. Podobno je reagiral 1968 ob češki pomladi.
> > > >
> > > > Na spletu sem pod "miris prošlosti" našel en malo komičen zapis. Direkten copy-paste:
> > > >
> > > > Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.
> > > >
> > > > I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.
> > > >
> > > > E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.
> > > >
> > > > Jesam, priznajem, bio sam diktator, nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dijete mora ići u osnovnu školu, a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.
> > > >
> > > > Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.
> > > >
> > > > Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.
> > > >
> > > > Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?
> > > >
> > > > Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?
> > > >
> > > > Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?
> > > >
> > > > Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite, a domaće ćete pojesti samo govno.
> > > > A to ste i zaslužili.

> > > >
> > > > To ni noben titofilizem. Ampak opažanje, da pa navkljub enopartijski diktaturi v ranjki Jugi pa ni bilo niti blizu temu, kar se je dogajalo vzhodno od nas.
> > > >
> > > > Juga je že pod Titom imela kar nekaj vzporednic z današnjo EU. Po njegovi smrti z uvedbo kolektivnega predsedstva (E U komisija), pa sploh. Je pa ena razlika.
> > > >
> > > > V Jugi je bila najbolj ekonomsko uspešna republika druga najmanjša. V EU pa se ve, katere so...
> > > >
> > > > In druga? Imela je enotno vojsko. Broz je imel v 35 letih svoje vladavine le 2 različna ministra za obrambo. Vojsko je imel konstantno pod svojo komando.
> > > >
> > > > Mojih 5 centov.
> > > ... čuj, sicer rahlo dvomim, da bo zaradi naše nikoli pretekle polpretekle preteklosti dolga desetletja trpečemu mimoidočemu kaj pomagalo pri blaženju duševnih bolečin, pa vendar sem si tukaj zgoraj dovolil nalimat tvoj post z odgovorom, ki ga mogoče tudi po moji krivdi zadnjič ni dobil ...
> > Kaj se toliko trudiš, saj poznam ta tekst z dopisnice iz pekla. Hec je, da je original napisan v nemščini in ne v srbohrvaščini in da so za domače potrebe geografski pojmi malček prirejeni. Mislim, da je naslov originala Mein Kampf 2.
> ... eh, očitno nisem glih najbolj razgledan, zato moram priznati, da sem srbohrvaško verzijo teksta - BTW, zelo bi ti bil hvaležen za avtorja originala in link na nemški tekst - prebral prvič, me pa zanima, kaj v jugoverziji teksta ni res in s čem se ne strinjaš, ker jaz se strinjam - OK, z blagostanjem malo pretirava, ampak tudi na zahodu takrat ni bilo vsega na pretek - z veliko večino napisanega, če ne praktično z vsem ... khmm, in če se od naju malo mlajši forumski kolega Endimion ne bi strinjal, copy-paste teksta na toti forum verjetno ne bi napisal ...
>
> P.S.: ker je Endimion omenil Francoze med WW2, ga moram malo dopolniti, in sicer da za razliko od manjvrednih Slovanov v Jugoslaviji v Franciji iz maščevanja za svoje žrtve Nemci niso množično streljali talcev in kot v Frankolovem tik pred koncem vojne obešali domačinov v razmerju sto za enega ...
Evo samo zate - tekst originalne razglednice iz pekla.

Liebes deutsches Volk

Sie sagen, dass ich ein Diktator war, dass ich die Freiheit unterdrückt habe, dass ich die Unschuldigen ins Gefängnis geschickt habe, dass ich die Ermordung vieler angeordnet habe. Ja, als ich an der Spitze Deutschlands stand, habe ich auch Ihren Kindern, Ihren Enkeln und Urenkeln die Verantwortung übertragen. Dass ich gegen die Religionsfreiheit war. Dass ich eine Gesellschaft der Privilegierten geschaffen habe und dass die Menschen nach allem strebten.

Nun, wenn du mich hasst, hoffe ich, dass du mich von Tag zu Tag mehr hassen wirst. Sie werden vergessen, dass ich Präsident eines Landes wurde, das sich noch im Feudalzeitalter befand, dass es fast keine Fabriken gab, dass der Anteil der Analphabeten extrem hoch war und dass Krankheiten, die in Europa längst ausgerottet waren, immer noch in ganz Deutschland wüteten. Sie werden vergessen oder bereits vergessen, wie viele Kilometer Eisenbahnen, Straßen und Wege gebaut wurden, während ich ein „Diktator“ war. Wie viele Krankenhäuser, Schulen und Universitäten wurden gebaut? Wie viele Fabriken haben wir gebaut, welche Art von Militärindustrie haben wir gebaut? Wie viele Arbeiterresorts gab es, hauptsächlich auf See, aber auch an Land? Ihre Kinder hatten gute Schulen, Ihr Reisepass wurde geschätzt.

Ich habe es getan, ich gebe es zu, ich war ein Diktator, ich habe mich nicht von den Russen und Amerikanern über den Kopf ziehen lassen. Stimmt, ich war ein Diktator, ich wollte nicht hören, dass jemand hungrig sein könnte. Ich habe angeordnet und würde es auch wieder tun, dass jeder Mitarbeiter eine Wohnung von seiner Firma bekommt. Ich habe angeordnet, und ich würde es auch wieder tun, dass jede berufstätige Familie das Recht auf einen jährlichen Urlaub auf See hat. Ich gebe zu, ich hasste Rückständigkeit und habe meine diktatorische Autorität genutzt, um zu sagen, dass jedes Kind zur Grundschule gehen muss und wer will, kann auf die weiterführende Schule und auf die kostenlose Hochschule gehen. Die Behandlung in den Lazaretten in Berlin, Hamburg und München stand jedem offen und war kostenlos.

Sie hassen mich dafür, dass ich verhaftet und nach Dachau geschickt werde. Sie werden mich noch mehr hassen, wenn ich Ihnen sage, dass ich es wieder tun würde, nur um jedem Kind in meiner Diktatur einen ruhigen Schlaf zu ermöglichen. Und das ist mir gelungen. Wer seinen Job machte, ging nicht nach Dachau. Wer Dummheiten machte, Razzien gegen den neu gegründeten Staat machte, Pläne zur Gründung einer Sowjetrepublik oder einer amerikanischen Quasi-Demokratie hegte, hatte eine Freikarte nach Dachau.

und so weiter

Dein Geliebter

AH
... OK, sicer nisem glih ziher - če pozabim v nemščino korektno prevedeni del zgornjega srbohrvaškega teksta o splošnem napredku SFRJ in na standardno nemško frazo "und so weiter" namesto prevoda srbohrvaškega teksta "Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji" , ker se malo hecno sliši, da Švabi prepričujejo Nemce o Evropski uniji in skupni evropski vojski - da bi se Nemci in evropski zgodovinarji nasploh strinjali - da se boljše vidi, sem boldal oba teksta v srbohrvaščini in nemščini - z zgoraj napisanim "Sie werden vergessen, dass ich Präsident eines Landes wurde, das sich noch im Feudalzeitalter befand, dass es fast keine Fabriken gab, dass der Anteil der Analphabeten extrem hoch war und dass Krankheiten, die in Europa längst ausgerottet waren, immer noch in ganz Deutschland wüteten", ampak če tvoj Google Translate tako pravi, potem bo že držalo ... alzo, če skrajšam, nice try ...
Endimion sporočil: 10.827
[#3058147] 10.03.25 20:10 · odgovor na: odvisnik (#3058091)
Odgovori   +    0
Katerokoli metriko gledaš, boš videl.

Slovenija je z 8% prebivalstva pomenila 24% BDP skupne države in 33% NETTO izvoza.

Povprečni BDP na prebivalca je bil v Sloveniji 2,6× povprečja Jugoslavije.

Povprečna plača v Sloveniji je bila 2x od povprečne plače juge.

Strani: 1