Strani: 1

JankoSteharnik sporočil: 9
[#3051841] 20.11.24 13:50
Odgovori   +    4
Strošek dela v zdravstvu - predpostavka, da je zaposlenih enako, se nikoli ne zmanjšuje, temveč vedno le raste. In nižja realizacija na strošek nima vpliva. Ima pa na prihodke. In višja realizacija lahko ob izplačilu nadur celo povzroči dodatno izgubo - vrednost dela v stroški storitve! In če ocenjujemo še bolniške... Lahko enostavno zagovarjamo razloge za dogodke na področju stroškov dela. Da pa so se zdravila in zdravstveni material ob nižji realizaciji podražili, je pa resna zadeva, ki terja odgovornost!
Na čakalne dobe pa zavodi nimajo velikega vpliva, če predpostavimo, da so imeli 100% realizacijo - ob predpostavki, da je povečanje realizacije posledica nadurnega dela - ki pa ni v interesu nikogar! Preseneča me, da ob vseh znanostih s področja merjenja rezultatov dela v gospodarstvu, v zdravstvu nihče ni pripravljen pripraviti enovitega kontrolinga, ki bi nazorno prikazal razmerja znotraj zavoda in primerjal zavode med zavodi...
FIN-379669 sporočil: 8.321
[#3051843] 20.11.24 13:52
Odgovori   +    4
Imajo za 5% manj dela kot lani in za 9% višje stroške zaposlenih (kot lani). Se pravi, da gremo počasi nazaj v socializem.

Bravo Flis and Co, bravo MZ, bravo ministrica, bravo država. Kdo je kriv? Baje nihče, ker si že 30 let prelagajo vroč kostanj.

Seveda, bog ne daj, da imamo privatnike-koncesionarje v državi, ker le javno zdravstvo oz. javne ustanove bodo rešile slovensko zdravstvo...

Prvi ukrep? Predlagam, da Brecelj prevzame vodenje UKC MB in ga naredi spet great again.
XDONA1 sporočil: 1.350
[#3051847] 20.11.24 14:46 · odgovor na: FIN-379669 (#3051843)
Odgovori   +    5
[]
Imajo za 5% manj dela kot lani in za 9% višje stroške zaposlenih (kot lani). Se pravi, da gremo počasi nazaj v socializem.

Bravo Flis and Co, bravo MZ, bravo ministrica, bravo država. Kdo je kriv? Baje nihče, ker si že 30 let prelagajo vroč kostanj.

Seveda, bog ne daj, da imamo privatnike-koncesionarje v državi, ker le javno zdravstvo oz. javne ustanove bodo rešile slovensko zdravstvo...

Prvi ukrep? Predlagam, da Brecelj prevzame vodenje UKC MB in ga naredi spet great again.
Ne se sekirati, sedaj bodo imeli vsi spet še malo višje plače, delali pa enako ali celo manj kot prej. Ker naši mudreci pač ne znajo vezati višino plače na realizacijo.
Pa čakamo še Beovičko, da se oglasi, kako je vse zdravnikom hudo in da se jim dogaja krivica. Do te mere, da nekateri menjajo profesijo :) Ugibam, verjetno gredo raje kelnarit...
mimoidoci sporočil: 6.165
[#3051849] 20.11.24 15:31 · odgovor na: XDONA1 (#3051847)
Odgovori   +    5
[XDONA1]

Ne se sekirati, sedaj bodo imeli vsi spet še malo višje plače, delali pa enako ali celo manj kot prej. Ker naši mudreci pač ne znajo vezati višino plače na realizacijo.

Če so plače zdravnikov v JS oblikovane na podlagi plačnih razredov znotraj JS, plačuje pa jih ZZZS, ki pa denar itak dobi na podlagi plačilnih list vseh zaposlenih v državi in njihovih delodajalcev, potem je kakršnakoli analiza stroškov dela v povezavi z realizacijo javnih zdravstvenih zavodov brez veze.

Evo, bistvo zdravstvene reforme se mi je zapisalo kar samo od sebe, morda le še komentarček, da so potem tudi taki članki kot je pričujoči - brez veze.

P.S.: Namerno pišem v pogojniku, ker še sam ne verjamem, da je vse to res tako crazy. Lepo prosim, če me lahko kdo demantira. Bom hvaležen.
[#3051851] 20.11.24 15:55 · odgovor na: mimoidoci (#3051849)
Odgovori   +    0
Te bom kar jaz :)

Ne verjamem, da imaš prav. To je tako, kot da bi rekel, da mene, ki delam v gospodarstvu, plačujejo naše stranke. Pa me plačuje delodajalec, seveda z denarjem, ki ga dobi od strank.
Če temu ni tako, potem nam ni pomoči :)
odvisnik sporočil: 1.443
[#3051852] 20.11.24 16:37 · odgovor na: mimoidoci (#3051849)
Odgovori   +    0
In zakaj so problem plače, če te mogoče tvorijo polovico stroškov?
S tem, da je zdravstveni kader iskan sirom EU.
Mislim, da je pozicija zdravnikov ali bomo imeli plače ali pa nas ne bo.
[#3051864] 20.11.24 19:54 · odgovor na: XDONA1 (#3051851)
Odgovori   +    2
[XDONA1]
Te bom kar jaz :)

Ne verjamem, da imaš prav. To je tako, kot da bi rekel, da mene, ki delam v gospodarstvu, plačujejo naše stranke. Pa me plačuje delodajalec, seveda z denarjem, ki ga dobi od strank.
Če temu ni tako, potem nam ni pomoči :)
Hehe. Nisi upošteval robnih pogojev diferencialne enačbe. Namreč, če bi bili mi vsi malenkost bolj zdravi ali pa zdravniška konkurenca malo hujša, bi zdravnikom v javnem zdravstvu primanjkovalo strank, a bi vseeno prejemali isto plačo. Če pa tvoj delodajalec ne bi imel dovolj strank ali malo hujšo konkurenco, bi pa ti ostal doma brez plače.
[#3051865] 20.11.24 20:05 · odgovor na: odvisnik (#3051852)
Odgovori   +    2
[odvisnik]
In zakaj so problem plače, če te mogoče tvorijo polovico stroškov?
S tem, da je zdravstveni kader iskan sirom EU.
Mislim, da je pozicija zdravnikov ali bomo imeli plače ali pa nas ne bo.

Spet nisi nič razumel. Govorimo o sistemu in o tem, da so plače nepovezane z realizacijo. In tistemu, ki denar za plače daje, se jebe za učinkovitost, ker denar samo zbira in ga nekaj od tega posreduje naprej.

V našem javnem zdravstvu lahko ukineš paciente, pa bo še vedno krožilo ogromno denarja za plačilo storitev, ki jih ni bilo. Bile pa bi ure prebite v službi. Ker smo pa skregani z vsakršno logiko, bi pa stroški materiala in opreme verjetno še bolj skokovito naraščali ravno zato, ker tega materiala in opreme nihče ne bi več potreboval. Ampak, ker inflacija.......

Svetujem, da to pot prebereš vsaj dvakrat.
[#3051866] 20.11.24 20:14 · odgovor na: mimoidoci (#3051864)
Odgovori   +    0
[mimoidoci]
> [XDONA1]
> Te bom kar jaz :)
>
> Ne verjamem, da imaš prav. To je tako, kot da bi rekel, da mene, ki delam v gospodarstvu, plačujejo naše stranke. Pa me plačuje delodajalec, seveda z denarjem, ki ga dobi od strank.
> Če temu ni tako, potem nam ni pomoči :)

Hehe. Nisi upošteval robnih pogojev diferencialne enačbe. Namreč, če bi bili mi vsi malenkost bolj zdravi ali pa zdravniška konkurenca malo hujša, bi zdravnikom v javnem zdravstvu primanjkovalo strank, a bi vseeno prejemali isto plačo. Če pa tvoj delodajalec ne bi imel dovolj strank ali malo hujšo konkurenco, bi pa ti ostal doma brez plače.
Moj super duper model za izračunavanje učinkovitosti v javnem sektorju mi v tem primeru pokaže, da bi kakšnega zdravnika, ki se je preveč štempljal, lahko tudi doletela krivdna odpoved :)
FIN-379669 sporočil: 8.321
[#3051867] 20.11.24 20:38 · odgovor na: XDONA1 (#3051866)
Odgovori   +    0
Zakaj pa odpoved? Zakaj pa ne penali : -20% pri mesečni plači ? In če nadaljuje, potem - 30%.... hitro bo popravil učinkovitost ali pa bo sam odšel.
Ups, če pa to želimo doseči, mora zdravnik najprej podpisati individualno pogodbo. No, jaz bi mu jo dal: Če je učinkovit, ima krasno plačo, če ne realizira niti min. norme, penali (do -60%).

Lepo se sliši, vendar na Zahodu je to normal, pri nas v javnem kolhozu se pa to ne upajo aka delati : zaradi lažne kolegialnosti (enkrat pokrije zdravnik kolego, drugič bo oni drugi njega... pri rabotah seveda. To je ta klasična slovenska folklora.)
[#3051870] 20.11.24 21:57 · odgovor na: mimoidoci (#3051865)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: odvisnik 20.11.2024 22:15
Žena dela v zdravstvu kot fizioterapevtka, glede na zzzs opravi realizacijo 1,2 ali celo več. Placo pač dobi kolikor je plačni razred.
Kolega dela kot zdravnik obremenitev do 300ur,dežurstva, pripravljenosti, pri 45je nervous wreck.
Mogoče bi za začetek primerjali s svicarskim sistemom in njihovimi prihodki in odhodki.
Realizacija v zdravstvu, se ti vidi da si strojnik:).
Kako bos ovrednotil travmo po prometni nesreči, ali okrevanje po operaciji kolena pri zdravem in cloveku s pridruzenimi boleznimi, komplikacije, prag bolečine, psihične težave, dementnost.
Da ne nabrajem dalje s čim se žena dnevno srečuje.
Ni to sprehod po parku.
[#3051874] 20.11.24 22:09 · odgovor na: FIN-379669 (#3051867)
Odgovori   +    0
Sami doktorji.
Bi vas rad videl s skalpelom v roki ali stetoskopom in malo dvomiš in si rečeš. Nič mor it naprej, če želim stimulacijo po pacientu, storitvi.
Tule smo imeli enga takšnega zdravnika, ki ga je zzzs mislim celo nagradil. Pravijo, da ima svoj britof in ljudje so se ga če le lahko, izogibali.
Ampak realizacijo je imel pa dobro, malo receptov predpisal ali posiljal naprej, in vsakega sprejel.
[#3051879] 20.11.24 22:28 · odgovor na: FIN-379669 (#3051867)
Odgovori   +    0
emka.si/products/tol...-zepnica-1

Pa še tole za prebrat. Če še nisi.
Primerno za vsako družinsko knjižnico.
[#3051880] 20.11.24 23:01 · odgovor na: mimoidoci (#3051865)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: odvisnik 20.11.2024 23:15
www.bag.admin.ch/bag...erung.html

Evo, če se ti da brskat In narediš kako primerjavo, da ne bova preveč na pamet.

Oz tole je mogoče bolje.

www.bag.admin.ch/bag...aeler.html
[#3051883] 20.11.24 23:24 · odgovor na: odvisnik (#3051870)
Odgovori   +    1
[odvisnik]
Žena dela v zdravstvu kot fizioterapevtka, glede na zzzs opravi realizacijo 1,2 ali celo več. Placo pač dobi kolikor je plačni razred.
Kolega dela kot zdravnik obremenitev do 300ur,dežurstva, pripravljenosti, pri 45je nervous wreck.
Mogoče bi za začetek primerjali s svicarskim sistemom in njihovimi prihodki in odhodki.
Realizacija v zdravstvu, se ti vidi da si strojnik:).
Kako bos ovrednotil travmo po prometni nesreči, ali okrevanje po operaciji kolena pri zdravem in cloveku s pridruzenimi boleznimi, komplikacije, prag bolečine, psihične težave, dementnost.
Da ne nabrajem dalje s čim se žena dnevno srečuje.
Ni to sprehod po parku.
Brez veze. Ni čudno, da pri nas nikamor ne pridemo.
[#3051884] 20.11.24 23:35
Odgovori   +    0
Če so stavkali je nekje logično, da je nižja realizacija. Za plače je pa šlo več verjetno zaradi kakih usklajevanj, napredovanj, povišal se je minimalc.
Tako da zelo površna primerjava.
In spet 135miljonov za plače je problem, a ljudje tam rešujejo zivljenja.
www.ukc-mb.si/obvest...-kirurgije
[#3051886] 20.11.24 23:49 · odgovor na: mimoidoci (#3051883)
Odgovori   +    0
Jep, zato ker je vsakemu brezveze, raje že vnaprej odneha in potlej se tolče z nekimi pavsalizmi.
[#3051888] 05:19 · odgovor na: odvisnik (#3051884)
Odgovori   +    2
[odvisnik]
Če so stavkali je nekje logično, da je nižja realizacija. Za plače je pa šlo več verjetno zaradi kakih usklajevanj, napredovanj, povišal se je minimalc.
Tako da zelo površna primerjava.
In spet 135miljonov za plače je problem, a ljudje tam rešujejo zivljenja.
www.ukc-mb.si/obvest...-kirurgije
A ti res verjameš, v to kar napišeš? :)
Med zdravniki so res taki, ki jih je vredno nagraditi, ki dosegajo izredne uspehe in inovacije. Še več je pa takih, ki si praskajo rit, ki ne dosegajo minimalnih kvot, ki se štempljajo in obenem delajo drugje in ki ti pod nos potisnejo privat vizitko, rekoč, da tukaj boste pa prej na vrsti. Veliko t.i. eminenc, boki batin, popolnoma nedotakljivih.
Poleg tega so zadnja leta zelo lepo pokazali, da jim ne gre za reševanje življenj in sprejetje nekih normativov, ampak zgolj za denar. Tudi zelo moralno izprijeni posamezniki se najdejo vmes.....
To o dežurstvih je pa za lase privlečeno, večninoma tega časa zdravniki predremajo. Pa še nekaj ti prišepnem, nekdo, ki dela dopoldan v javnem (in dobi fiksno plačo) in popoldan v privat (kjer je plačan po učinku), kam misliš bo fokusiral svojo energijo? Vsak je le človek in jaz ne verjamem nobenemu, ki pravi da dela 12 do 16h na dan. Lahko je fizično pristoen, ja, zbrano dela pa gotovo ne.
FIN-325662 sporočil: 97
[#3051889] 05:53 · odgovor na: XDONA1 (#3051866)
Odgovori   +    0
Če velja analogija z RTV, potem se preveč štemplanja tudi tolerira... pa nikomu niš.
Firma sporočil: 153
[#3051897] 08:12
Odgovori   +    2
>Izpad delovnega programa zaradi stavke zdravnikov, ki traja že vse od začetka leta 2024, je kljub vsem prizadevanjem glavni razlog, da nam ni uspelo realizirati načrtovanega programa
A mi lahko kdo konkretno pove, KATERIH storitev se ne izvaja zaradi stavke?
Po letošnji spremembi zakona o zdravniški službi so vse storitve opredeljene kot nujne in življenjsko pomembne. Tudi npr. pregled za izdajo orožnega lista.
Ker v nadaljevanju članka piše, da je največji izpad pri onkologih. Ki pa je že od nekdaj bila smer, ki se je izvajala VEDNO, ne glede na stavke, stroške, situacijo,...

Če je manj opravljenih nadur, pa prosim tega ne pripisovat "stavki", ampak pač pošteno povejte, da so ljudje preklicali soglasja za nadurno delo in da nočejo več delati po 200 nadur mesečno. Ni pa to stvar "stavke", ampak zakona o delovnih razmerjih, torej osnovne pravice delavca.
[#3051904] 08:39 · odgovor na: XDONA1 (#3051888)
Odgovori   +    0
Ja vsekakor obstajajo taki kot praviš.
Ampak na 6000 slo zdravnikov jih je koliko 100,200,300 takšnih.
S tem da oglašujejo privat storitve, kažejo da trg deluje.
Ali je njihova gesta ok, ni, a je krajem primerna.
Malo juznije bi rekel, če zelite prej na vrsto prinesite 200eur v kuverti.
Drugače pa zgoraj imaš svicarske analize in lahko primerjamo cifre.
StajercvLJ sporočil: 304
[#3051906] 08:44
Odgovori   +    0
Vodstvo seveda nič krivo. Pred kratkim je bil članek te avtorice na podobno temo UKC MB in sem predlagal, da se malo razišče vodstvo in njegova preteklost oz. vodenje te ustanove.
Pa spet nič o tem. Ne vem, a se o tem ne sme pisati in so to PR članki za UKC ali kaj?!
[#3051907] 08:50 · odgovor na: StajercvLJ (#3051906)
Odgovori   +    0
[StajercvLJ]
Vodstvo seveda nič krivo. Pred kratkim je bil članek te avtorice na podobno temo UKC MB in sem predlagal, da se malo razišče vodstvo in njegova preteklost oz. vodenje te ustanove.
Pa spet nič o tem. Ne vem, a se o tem ne sme pisati in so to PR članki za UKC ali kaj?!
Seveda ima tudi vodstvo del krivde. Zato pa govorim, da direktorji ne morejo biti zdravniki, ampak manager z izkušnjami. Distanciran od zdravniškega lobija in s podporo ministrstva.

Glede vodenja naših UKC, bolje, da vemo čim manj o tem, si prihranimo kak glavobol :)

Strani: 1