Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Ali naj dam denar v delnice ali nepremičine?
Strani: 1
sporočil: 11.131
Nase, vase, zase. Tako pravijo tisti, ki nikoli nic nimajo.
Pravijo, da jim nihce nicesar ne more vzet. Iz rok v usta. Zafrckat
in se dobro imet.
sporočil: 1.344
[FIN-454644]Jep, pošteno.
Nase, vase, zase. Tako pravijo tisti, ki nikoli nic nimajo. Pravijo, da jim nihce nicesar ne more vzet. Iz rok v usta. Zafrckat in se dobro imet.
Sploh ob današnjem dnevu, ki nas opominja na minljivost...
sporočil: 667
Drži. Če nam levičarji obdavčijo še nepremičnine, pa sploh. Pa tudi
dividende in kapitalski dobički so pri nas primerjalno zelo močno
obdavčeni.
V Sloveniji se najbolj splača biti (pod)povprečnež.
V Sloveniji se najbolj splača biti (pod)povprečnež.
sporočil: 3.557
Delnice in nepremičnine je težko primerjati.
Nepremičnine so dolgoročna stabilna naložba.
Če imaš seveda viške denarja sezidaš ali kupiš hiše ali stanovanja.
Ene štiri nepremičnine ti prinašajo mesečno kar dobro rento ali penzijo.
Še vedno jo lahko prodaš.
Če je še kaj višek denarja, kakšna hiška na podeželju z nekaj zemlje ne bo odveč.
Nikoli ne veš, kdaj pride kaka kriza in si nekaj hrane sam pridelaš.
Pa studenec s pitno vodo in gretje na drva bodo zlata vredni.
Nepremičnine so dolgoročna stabilna naložba.
Če imaš seveda viške denarja sezidaš ali kupiš hiše ali stanovanja.
Ene štiri nepremičnine ti prinašajo mesečno kar dobro rento ali penzijo.
Še vedno jo lahko prodaš.
Če je še kaj višek denarja, kakšna hiška na podeželju z nekaj zemlje ne bo odveč.
Nikoli ne veš, kdaj pride kaka kriza in si nekaj hrane sam pridelaš.
Pa studenec s pitno vodo in gretje na drva bodo zlata vredni.
sporočil: 667
Delnice naj bi imele višji ROI, hkrati pa se je dajati z najemniki
zelo mukotrpno, ne samo nizko donosno.
Razmišljam, da bi nekaj stanovanj prodal in kupnino potem razpršil različne delnice. Načeloma tudi v zlato, ampak je zdaj zelo drago in se mi po tem kriteriju stanovanj ne splača prodajati, ker za vsak kvadrat dobim rekordno malo zlata, oziroma so stanovanja v zlatu rekordno poceni.
Pri delnicah me je strah gospodarskega zatona Evrope in s tem Slovenije, pa tudi na splošno celega zahodnega sveta. Že v prejšnji recesiji dobrih deset let nazaj smo videli, kako se lahko vrednost delnic hitro sesuje. In da sesutju industrije (zdaj npr. avto industrija in jeklarji) potem posledično sledi sesutje delnic bank in zavarovalnic.
V slabih časih lahko stanovanje še vedno oddajaš, pa čeprav za nižjo najemnino. Je pa dodatni problem to, da bo politika preko davkov očitno plenila povsod, kjer bo lahko, da bo plačevala za socialo in prekomerno razvajala socialkarje . Ko se ne bo dalo nikjer več, pa po slovenskih nepremičninah.
Bolj kot razmišljam, manj vem, kako ravnati...
Razmišljam, da bi nekaj stanovanj prodal in kupnino potem razpršil različne delnice. Načeloma tudi v zlato, ampak je zdaj zelo drago in se mi po tem kriteriju stanovanj ne splača prodajati, ker za vsak kvadrat dobim rekordno malo zlata, oziroma so stanovanja v zlatu rekordno poceni.
Pri delnicah me je strah gospodarskega zatona Evrope in s tem Slovenije, pa tudi na splošno celega zahodnega sveta. Že v prejšnji recesiji dobrih deset let nazaj smo videli, kako se lahko vrednost delnic hitro sesuje. In da sesutju industrije (zdaj npr. avto industrija in jeklarji) potem posledično sledi sesutje delnic bank in zavarovalnic.
V slabih časih lahko stanovanje še vedno oddajaš, pa čeprav za nižjo najemnino. Je pa dodatni problem to, da bo politika preko davkov očitno plenila povsod, kjer bo lahko, da bo plačevala za socialo in prekomerno razvajala socialkarje . Ko se ne bo dalo nikjer več, pa po slovenskih nepremičninah.
Bolj kot razmišljam, manj vem, kako ravnati...
sporočil: 90
Jaz tu ne vidim kako naj bi delnice konkurirale, vkolikor si
podjetnik in upoštevaš še davčni vidik - v vseh teh primerjavah ta
del lepo izpustijo, poleg tega pa vzamejo še eno delnico (tisto z
najboljšim donosom) in primerjajo kolektivno s trgom
nepremičnin.
Dejstvo je da se ob teh davkih ne splača v delnice vlagat, ne glede na to koliko se trudijo to spromovirat. Edino če vzameš 20+ letno obdobje, kjer obrestno obrestni račun naredi svoje, ampak do takrat smo pa lahko že vsi mrtvi.
Moje mišljenje.
Dejstvo je da se ob teh davkih ne splača v delnice vlagat, ne glede na to koliko se trudijo to spromovirat. Edino če vzameš 20+ letno obdobje, kjer obrestno obrestni račun naredi svoje, ampak do takrat smo pa lahko že vsi mrtvi.
Moje mišljenje.
sporočil: 27.825
Zadnja sprememba: crt 03.11.2024 17:08
[ccc784]v cem pa vidis zlasti razliko v davcni obravnavi nakupa-prodaje delnic vs. nakupa-prodaje nepremicnin?
Jaz tu ne vidim kako naj bi delnice konkurirale, vkolikor si podjetnik in upoštevaš še davčni vidik
(poleg tega, da pri delnicah nimas sproti placevanja nusz in potencialno davka od premozenja)
meni osebno je sicer zlasti neprivlacna ena nedavcna razlika - da se nepremicnine ne premikajo (tezko spizdijo v primeru napada politike ali vojske).
Nakup na podjetje in je nižja osnova za ddpo. In pa takojšnja
korist, oddaja ali za lastne potrebe.
Pri delnicah plačaš polni ddpo, in pa potem še na razliko pri prodaji. Poleg tega je priporočljivo vsaj 10 letno obdobje, torej v tem času od tega nimaš nič.
Izplačilo dobička s firme te pa stane še dodatno 25%.
Pri delnicah plačaš polni ddpo, in pa potem še na razliko pri prodaji. Poleg tega je priporočljivo vsaj 10 letno obdobje, torej v tem času od tega nimaš nič.
sporočil: 2.342
Denar sproti zapraviš,pa še z inlfacijo nimaš nobenih problemov.Od
Danes do Jutri.Več ne Rabiš.
sporočil: 236
To že dŕži pod pogojem, da se spustimo na živalski nivo. Za razliko
od živali, naj bi bil človek ustvarjalno bitje, da pa se
ustvarjalnost izplača, morajo biti odločevalci v družbi
ustvarjalni. To pa je pri nas resna težava.
sporočil: 11.131
Svetlana Makarovic: Veverica nabira lesnike za zimo. Pa jo
premamijo. Poje enega. Eden ni nobeden. Pa se enega. Eden ni
nobeden. To ponavlja in pred zimo zaloga poide. Ali bo pozimi
lacna? Berem, da se mladi zadolzujejo za potovanja. Da denar prej
zapravijo, kot ga zasluzijo. In se razglasajo za zelene. Res so
zeleni. Nezreli, kljub deklarirani zeleni agendi investirajo v
najbolj umazano industrijo-turizem. No, ne investirajo, zapravijo.
Investira naj pa zanje nekdo drug.
[ccc784]aha torej pogovarjava se o podjetju striktno v smislu pravne osebe, ne recimo sp, ok.
Nakup na podjetje in je nižja osnova za ddpo. In pa takojšnja korist, oddaja ali za lastne potrebe.
Pri delnicah plačaš polni ddpo, in pa potem še na razliko pri prodaji.
Poleg tega je priporočljivo vsaj 10 letno obdobje, torej v tem času od tega nimaš nič.
- od delnic bos ravno tako lahko imel takojsnjo korist v smislu dividend, ki so komot primerljive z donosom iz dajanja v najem
- temu primerno ne drzi, da v primeru drzanja 10 let od tega nimas nic
- res je, da nakup delnic ne predstavlja olajsave ddpo
- obdrzanje te olajsave za nepremicnine sicer narekuje drzanje 3 leta
- v primeru nakupa nepremicnine na podjetje in kasnejse prodaje bos ravno tako placal davek na razliko kot pri delnicah
- in prav tako te izplacilo dobicka iz firme stane dodatno 25%
torej - glavna razlika je ugodni vpliv na ddpo zaradi nakupa, ce bo zadeva ostala dovolj casa v bilanci.
glede tega se strinjava (zdaj, ko je jasno, da gre za firmo). ostalo je bolj tko :)
Sem imel v mislih akumulacijski etf.
Pri dividendah se pojavi težava/rizik katere delnice izbrati. Pri nepremičninah težje zgrešiš, sploh če je cilj, da se samo zavaruješ pred padanjem vrednosti valut.
Kot fizična oseba se strinjam, da so smiselne delnice, samo kot sem napisal, če mi država v štartu vzame 47% in glede na pretekle donose potrebujem vsaj 7 let da pridem nazaj na isto vrednost. V tem primeru potem res raje na prvi točki vse potrošim in se rešim teh problemov :)
Pri dividendah se pojavi težava/rizik katere delnice izbrati. Pri nepremičninah težje zgrešiš, sploh če je cilj, da se samo zavaruješ pred padanjem vrednosti valut.
Kot fizična oseba se strinjam, da so smiselne delnice, samo kot sem napisal, če mi država v štartu vzame 47% in glede na pretekle donose potrebujem vsaj 7 let da pridem nazaj na isto vrednost. V tem primeru potem res raje na prvi točki vse potrošim in se rešim teh problemov :)
Pa še tole.
Če gledamo slovenske delnice, SBI Top je 40% pod svojim vrhom iz 2007. Izbor posameznih delnic je še toliko bolj rizičen, in tudi tu ima lahko država velik vpliv.
S&P 500 po drugi strani je od takrat že skoraj +300%. Za naslednjih 10 let pa so zelo slabe projekcije (Goldman predvideva 3% letni donos - tukaj si pa že blizu donosnosti nepremičnin)
Glede obdavčitve nepremičnin oz. premoženja pa tudi ni izključeno da ne bodo še delnic prej ali slej dodali. Saj v ameriki je to že tema: www.cnbc.com/2024/09...gains.html
Če gledamo slovenske delnice, SBI Top je 40% pod svojim vrhom iz 2007. Izbor posameznih delnic je še toliko bolj rizičen, in tudi tu ima lahko država velik vpliv.
S&P 500 po drugi strani je od takrat že skoraj +300%. Za naslednjih 10 let pa so zelo slabe projekcije (Goldman predvideva 3% letni donos - tukaj si pa že blizu donosnosti nepremičnin)
Glede obdavčitve nepremičnin oz. premoženja pa tudi ni izključeno da ne bodo še delnic prej ali slej dodali. Saj v ameriki je to že tema: www.cnbc.com/2024/09...gains.html
[ccc784]slovenskih delnic ne gledam, ker imam slovenskega rizika dovolj ze s tem, da zivim tu.
napovedi 10 let ne jemljem resno oziroma sem preprican, da je mogoce enako prepricljivo napisati in argumentirati vse sorte stevilk in predznakov.
po moje se lahko predvsem zaneseva, da razni nacini obdavcitve v slo in eu, plus specificni riziki, v prihodnje ne bodo manjsi kot zdaj.
Aha, od kje pa potem dividende, od izbranih delnic na ibkr?
A niso bolj smiselni akumulacijski etfji?
sporočil: 1.493
Ali naj dam denar v delnice ali nepremičine?
Če si taprau Sloven'c, potem jasno v nepremičnine, ker od delnic poznaš samo NKBM.
Če si taprau Sloven'c, potem jasno v nepremičnine, ker od delnic poznaš samo NKBM.
Zadnja sprememba: crt 04.11.2024 14:37
[ccc784]sem na ibkr, ja.
Aha, od kje pa potem dividende, od izbranih delnic na ibkr?
ce resno racunas, da bos drzal tolko casa, da ti kot fizicni osebi zacnejo delat nizji davcni pragovi, potem so seveda cisto smiselni akumulacijski etfji, ja.
zdaj kaj pa je bolj smiselno na splosno... jaz sem velik zagovornik tega, da je treba steti negativni prispevek amortizacije zelodca v skupni performance, tako da mi je zelo vsec low volatility, zato zaenkrat se vedno sam sofiram in izbiram posamezne delnice in mestoma opcije (hello sircelj, fuck you very much) in pridem s tem do tega, da kadar gre indeksom bolj svoh, outperformam, kadar jim gre ful dobro, underperformam in v sestevku sem zadovoljen.
(tu sicer zelo pomaga, da me res zanima gledat xyz podjetij in situacij, v katerih se znajdejo in kako jih odigrajo)
vendar nisem preprican, da bom ostal tako aktiven, ker mislim, da se mi zacenja poznati emso pri koncentraciji. tako da sem razdelil port v tisti del, ki naj bi bil bolj skladiscni in bo verjetno skzi cas naravno tranzicioniral v splosno usmerjene etfje (ker me pred vecino ostalih uspesno sciti ucits, hello eu regulacija, fuck you very much) - ter tisti del, manjsi, ki ostaja dokaj zivahno upravljan. locil sem pa cisto kot psiholosko upravljanje samega sebe, ker je lazje dat mir :)
potem je tu se zlato, ki ima mestoma super obdobja (recimo ravnokar enega ima) in tam pa res ni dileme, a kot fizicna ali pravna oseba. ceprav ce se ti "zgodi", da se ti zaredi v bilanci pravne, je se zmer boljse kot kamen v hrbet.
Zadnja sprememba: crt 04.11.2024 14:44
to sem ti odgovoril posebej, zdaj bi te pa se jaz nekaj vprasal,
ker zaenkrat nimam primerne prakse, bi pa rad:ce kot pravna oseba kupis nepremicnino, ** vendar v drugi eu drzavi ** (kaj pa izven eu), a to kakorkoli vpliva na priznanje ddpo olajsave? po mojem branju naj ne bi, dokler lahko zagovarjas, da gre tu pac za normalni okvir tvoje dejavnosti, med katerimi je na primer trgovanje z lastnimi nepremicninami?
"ce resno racunas, da bos drzal tolko casa, da ti kot fizicni osebi
zacnejo delat nizji davcni pragovi, potem so seveda cisto smiselni
akumulacijski etfji, ja."
Ne računam, saj zato pa ne vidim toliko smisla v delnicah.
"zdaj kaj pa je bolj smiselno na splosno... jaz sem velik zagovornik tega, da je treba steti negativni prispevek amortizacije zelodca v skupni performance, tako da mi je zelo vsec low volatility, zato zaenkrat se vedno sam sofiram in izbiram posamezne delnice in mestoma opcije (hello sircelj, fuck you very much) in pridem s tem do tega, da kadar gre indeksom bolj svoh, outperformam, kadar jim gre ful dobro, underperformam in v sestevku sem zadovoljen."
To se pa meni sliši kot aktivno trgovanje s precej rizika. V tem primeru dam rajši v Bitcoin pa počakam 5 let :)
Ne računam, saj zato pa ne vidim toliko smisla v delnicah.
"zdaj kaj pa je bolj smiselno na splosno... jaz sem velik zagovornik tega, da je treba steti negativni prispevek amortizacije zelodca v skupni performance, tako da mi je zelo vsec low volatility, zato zaenkrat se vedno sam sofiram in izbiram posamezne delnice in mestoma opcije (hello sircelj, fuck you very much) in pridem s tem do tega, da kadar gre indeksom bolj svoh, outperformam, kadar jim gre ful dobro, underperformam in v sestevku sem zadovoljen."
To se pa meni sliši kot aktivno trgovanje s precej rizika. V tem primeru dam rajši v Bitcoin pa počakam 5 let :)
"to sem ti odgovoril posebej, zdaj bi te pa se jaz nekaj vprasal,
ker zaenkrat nimam primerne prakse, bi pa rad:
ce kot pravna oseba kupis nepremicnino, ** vendar v drugi eu drzavi ** (kaj pa izven eu), a to kakorkoli vpliva na priznanje ddpo olajsave? po mojem branju naj ne bi, dokler lahko zagovarjas, da gre tu pac za normalni okvir tvoje dejavnosti, med katerimi je na primer trgovanje z lastnimi nepremicninami?"
Nimam prakse, se še odločam med vsemi navedenimi možnosti. Trenutni občutek je, da je vse precenjeno ampak po drugi strani pa denar zgublja svojo vrednost z rekordno hitrostjo, sploh ko se vrne QE nazaj bo še huje.
Kar se nepremičnin tiče, jaz ne vidim da bi bila izjema za tujino, pač 5% letne amortizacije. Ampak, če v tujini kupuješ se potem splača razmislit da tam odpreš firmo saj davki so že na hrvaškem precej nižji.
www.racunovodja.com/...lanek=1206
ce kot pravna oseba kupis nepremicnino, ** vendar v drugi eu drzavi ** (kaj pa izven eu), a to kakorkoli vpliva na priznanje ddpo olajsave? po mojem branju naj ne bi, dokler lahko zagovarjas, da gre tu pac za normalni okvir tvoje dejavnosti, med katerimi je na primer trgovanje z lastnimi nepremicninami?"
Nimam prakse, se še odločam med vsemi navedenimi možnosti. Trenutni občutek je, da je vse precenjeno ampak po drugi strani pa denar zgublja svojo vrednost z rekordno hitrostjo, sploh ko se vrne QE nazaj bo še huje.
Kar se nepremičnin tiče, jaz ne vidim da bi bila izjema za tujino, pač 5% letne amortizacije. Ampak, če v tujini kupuješ se potem splača razmislit da tam odpreš firmo saj davki so že na hrvaškem precej nižji.
www.racunovodja.com/...lanek=1206
Zadnja sprememba: crt 04.11.2024 18:01
je tudi kaj takega aktualno, torej firma v tujini, samo me strasi
tisto "furs se je odlocil, da je sedez upravljanja druzbe v
sloveniji in bo to zaracunal".link, ki si ga dal na amortizacijo, je od prejsnje inkarnacije zakona o ddpo, sedanji pravi 3% : zakonodaja.com/zakon...ortizacija
[ccc784]pa, v bistvu sem precej anti riziko. saj pravim, da je cilj doseci ravno manjso nihajnost, manjse doline. ker pa je jasno, da se kljub dolgi praksi lahko kdaj kaj tudi precej razlikuje od planiranega - no zato pa prej omenjena delitev portfelja v skladisce in igrisce.
jaz sem razmisljal v smeri, da ce bi ze kupoval nalozbeno ali "za
nekoc" nepremicnino, ne bi v sloveniji. ker je razstelanost
denarnega, gospodarskega, politicnega sistema taksna, da ne bi bilo
super nenavadno, ce scasoma v celoti ponovimo vaje od sto let
nazaj. in v takih situacijah je srednja, juzna, vzhodna evropa
prevec prepisna lega.
Strani: 1