Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Epilog afere frank: Ste oškodovanci že v vrsti za svoj denar iz »švicarske« bančne luknje?
Strani: 1 2
sporočil: 32.642
Zadnja sprememba: najobj 05.03.2024 23:10
> > Če se ti zapiše da "banke že dolgo več ne ponujajo kreditov v tuji valuti, ker se glede na izkušnje z gibanjem tečajev valut na valutnih trgih(!) zavedajo valutnih tveganj", je podobno, kot če bi v zgornjem navideznem dialogu trdil, da sta bili Beatles in Stones dve razmeroma uspešni gledališki skupini specializirani za Shakespeareja.
> >
> > Tako da ostani raje pri rocku in ..........športu.
> ... ja, in medtem ko se tebi nikjer ne zapiše, kje točno banke ponujajo kredite v tuji valuti, ker še vedno premetavajo in bodo še naprej premetavale milijarde valut dnevno iz nešteto razlogov in pri tem odpirajo in zapirajo svoje izpostavljenosti do valutnih tveganj in - še enkrat, kje točno jih še ponujajo ? - se zato ne sekirajo za kreditna tveganja zaradi dolgoročnih kreditov v tuji valuti, ker je pri tem kreditno poslovanje takih bank le kapljica v oceanu ... khmm, če zdaj pozabim na vse druge razlike - v mojih postih zgoraj boldaj in pojasni, katere razlike točno - med tvojim in mojim mnenjem o epilogu afere frank, so Stonesi in Beatlesi res podobni dvema razmeroma uspešnima gledališkima skupinama, ki sta specializirani za Shakespeareja ...
>
> P.S.: če za nič drugega je tota tvoja "debata" z mano mogoče dobra šola - če slučajno to še vedno bere - za onega Štajerca v Ljubljani, da se izogiba kakršnikoli
> debati, kjer se ne bo absolutno strinjal s tabo in tako pritrdil tvoji neizmerni pameti ...
Še enkrat. Vzročni odvisnik: "Banke že dolgo več ne ponujajo kreditov v tuji valuti, ker se glede na izkušnje z gibanjem tečajev valut na valutnih trgih(!) zavedajo valutnih tveganj", nima veliko smisla. Ostaniva pri tem. Če si ga pisal brez pameti, ki jo -namesto znanja- podeljuješ meni, ti tudi to oprostim.... alzo, če jaz zdaj tebe prav razumem, nobena banka - če jih katera ponuja, jo napiši - ne ponuja več kreditov v tuji valuti, ker ti dobro veš, da razmišljati o valutnem tveganju pri dvajset in več let trajajočih dolgoročnih kreditih nima veliko smisla ... eh, jebiga ...
P.S.: če tudi sam ostanem v spravljivem tonu, ti oprostim dokaj spretni poskus sprenevedanja, debato o stabilnih in za poslovanje bank - dolgoročni krediti v nepredvidljivi tuji valuti običajno trajajo dolgo - za dolga leta naprej (ne)predvidljivih razmerah današnjega sveta pa raje ne bom začenjal, ker ob bojevitemu - seveda bi zakompleksani palček s tujim kurcem mlatil po koprivah - wannabe Napoleonu in podobnih vojnih hujskačih www.rtvslo.si/svet/v...tci/700479 bo z napadom "demokratičnega" zahoda na Rusijo verjetno prej konec sveta, preden bi midva s tvojim strinjanjem z mano na totem forumu debato končala ...
sporočil: 2.336
Mr.m and Mr.n at its best.
Says Mr.o
P.s
Angleščina mi malo škripa.
Pozdrav od Mr.h :).
Says Mr.o
P.s
Ti ki si bolj v teh vodah.
Zakaj je trenutno fix na 20 let npr 3,8 in variabilno 5,5 npr.
Kako se banke varujejo pred
višjo om v prihodnje oz zakaj taka razlika?
Depo pri ecb je pač manj tvegan kot vsak kredit?
Kdo prevzame tveganje, če bo npr v naslednjih 20 letih povprečna om nad 5 oz kdo je trenutno na nasprotni strani tega zavarovanja.
Zakaj je trenutno fix na 20 let npr 3,8 in variabilno 5,5 npr.
Kako se banke varujejo pred
višjo om v prihodnje oz zakaj taka razlika?
Depo pri ecb je pač manj tvegan kot vsak kredit?
Kdo prevzame tveganje, če bo npr v naslednjih 20 letih povprečna om nad 5 oz kdo je trenutno na nasprotni strani tega zavarovanja.
sporočil: 10.871
Že že. Mora obstajati povpraševanje. In takrat je obstajalo. Noro
obstajalo.
Jaz bančnih pravil ne poznam, in najbrž so pri malih kreditih (napram ogromnim posojilom podjetjem), bolj togi.
In nekje dosežeš plafon kreditov, ki jih pri nekih OM komitenti še "zmorejo". V EUR.
Seveda jim ponudiš alternativo. Kredit v tuji valuti, ki pa je drugače obrestovan.
Tako so v bazen pridobili tri tipe kreditojemalcev.
1. Tistih ki za želeno reč EUR kredita ne bi dobili.
2. Tistih, ki so s CHF kreditom uspavali.
3. Tistih, ki so zaradi nižje OM vzeli več kredita, kot bi ga sicer, in kupili ustrezno večje, ali boljše nepremičnine.
In ker je bila večina teh kreditov kreditov z valutno klavzulo, in pomeni da je dejansko Evrski, obnaša pa se kot Frankovski (kar mi je bilo na Unikreditu eksplicitno pojasnjeno takrat, zato mi stvar ni dišala), banka niti ni rabila imet frankov na lagerju. Dovolj so bili finančni instrumenti valutne zamenjave, ali pa terminske pogodbe na CHF, s čimer ščiti izpostavljenost spremembi valutnega tečaja. Ki pokrijejo tvegan del eur kreditnega portfelja v CHF obliki. Komot bi to naredili tudi kreditojemalci jebemu mast. V tem združenju Frank so notri advokati, sodniki, zdravniki,... skratka težko bi rekel da neuki ljudje.
Ti krediti so dejansko imeli v pogodbah vgrajeno znano tveganje tečaja. Le folk tega ni zanimal.
Jaz bančnih pravil ne poznam, in najbrž so pri malih kreditih (napram ogromnim posojilom podjetjem), bolj togi.
In nekje dosežeš plafon kreditov, ki jih pri nekih OM komitenti še "zmorejo". V EUR.
Seveda jim ponudiš alternativo. Kredit v tuji valuti, ki pa je drugače obrestovan.
3. Tistih, ki so zaradi nižje OM vzeli več kredita, kot bi ga sicer, in kupili ustrezno večje, ali boljše nepremičnine.
In ker je bila večina teh kreditov kreditov z valutno klavzulo, in pomeni da je dejansko Evrski, obnaša pa se kot Frankovski (kar mi je bilo na Unikreditu eksplicitno pojasnjeno takrat, zato mi stvar ni dišala), banka niti ni rabila imet frankov na lagerju. Dovolj so bili finančni instrumenti valutne zamenjave, ali pa terminske pogodbe na CHF, s čimer ščiti izpostavljenost spremembi valutnega tečaja. Ki pokrijejo tvegan del eur kreditnega portfelja v CHF obliki. Komot bi to naredili tudi kreditojemalci jebemu mast. V tem združenju Frank so notri advokati, sodniki, zdravniki,... skratka težko bi rekel da neuki ljudje.
Ti krediti so dejansko imeli v pogodbah vgrajeno znano tveganje tečaja. Le folk tega ni zanimal.
Upam, da finance objavijo kateri doktorji, pravniki, ekonomisti
uspejo s svojo tožbo, da so jih banke nategnile :)
Zadnja sprememba: najobj 06.03.2024 19:42
[odvisnik]... čuj, odvisnik ... evo, če si ti s svojimi 8 sporočili odvisnik, kaj sem potem jaz, ki sem jih - iz firbca sem v svoj profil šel pogledat na začetek - od svojega prvega sporočila davnega 17.06.2008 ob 12:53 vključno s totim do zdaj naklepal že celih 31.786 komadov ... no, je pa res, da si tudi ti za prvi dan kar dobro začel ...
Mr.m and Mr.n at its best.
Says Mr.o
P.s
P.S.: odvisnost je lahko huda reč, ampak malo pokomentirat "složenu društveno-političku situaciju kod nas, u svijetu pa i šire" nobenemu ne škodi preveč ... aja, če ga mogoče poznaš, vprašaj onega hostamoxa, zakaj se je odpovedal komentiranju ...
sporočil: 1.226
[odvisnik]Dobra ideja. Pa tudi bančni uslužbenci so med ubogimi opravilno nesposobnimi žrtvami, ki se zbirajo v društvu Frank.
Upam, da finance objavijo kateri doktorji, pravniki, ekonomisti uspejo s svojo tožbo, da so jih banke nategnile :)
Ajde vsaj zase priznam, da sem jim le fovs.
Lepa slovenska lastnost :)
Je pa slovenski pameti vsaj za priznat, da je za odtenek manj populisticna kot hrvaška ipd., ko so delali to z zakoni.
Upam, da so tudi"nategnjeni doktorji"bolj pametni in npr pol vračila dajo v dobrodelne namene.
P. S
Slišal tudi za primer iz prve roke, kjer je bil podpis na pogodbi za chf ponarejen.
Lepa slovenska lastnost :)
Je pa slovenski pameti vsaj za priznat, da je za odtenek manj populisticna kot hrvaška ipd., ko so delali to z zakoni.
Upam, da so tudi"nategnjeni doktorji"bolj pametni in npr pol vračila dajo v dobrodelne namene.
P. S
Slišal tudi za primer iz prve roke, kjer je bil podpis na pogodbi za chf ponarejen.
sporočil: 10.871
[odvisnik]Pa pojdi na stran združenja Frank pa si poglej kdo je zadaj.
Upam, da finance objavijo kateri doktorji, pravniki, ekonomisti uspejo s svojo tožbo, da so jih banke nategnile :)
Zadnja sprememba: najobj 07.03.2024 19:56
[Endimion]... ja, in kar je malo hecno in hkrati žalostno, da smo pri nas nekaj let prej sicer na depozitni strani isto že imeli - če je bančnik, mimoidoči to mora vedet - ko smo imeli varčevalne račune z valutno klavzulo, ki so bili to v bistvu depoziti v nemških markah - obresti so se računale v markah - le da so se pologi in dvigi na šalterjih po dnevnem tečaju preprosto pretvarjali v tolarje ... khmm, tako da so ne glede na takšne in drugačne "svetovalce" na bankah - dolgoročni kredit ni kar nekaj - vsaj malo zvedavi kreditojemalci valutno tveganje morali poznati, ampak ker se je za razliko od kreditov za varčevalce pri depozitih tečaj gibal v "pravo" smer, je mogoče celo isti folk na valutno tveganje - pri kreditih je glih obratno od depozitov - pač malo "pozabil" ...
Že že. Mora obstajati povpraševanje. In takrat je obstajalo. Noro obstajalo.
Strani: 1 2