Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek »Plačujemo mercedesa, vozimo se pa s kolesom«
Strani: 1
sporočil: 4.245
Hmmmm, vitka država ?
Ne me smejat.
Pred 25 leti se je naša velika občina razdelila na 4 manjše.
V največji je bilo takrat zaposlenih 16 ljudi za celotno območje.
Sedaj jih je nekaj čez 30.
Za ostale tri ne vem kolilo je zaposlenih.
In seveda je bil en župan, sedaj so pa štirje.
Ne me smejat.
Pred 25 leti se je naša velika občina razdelila na 4 manjše.
V največji je bilo takrat zaposlenih 16 ljudi za celotno območje.
Sedaj jih je nekaj čez 30.
Za ostale tri ne vem kolilo je zaposlenih.
In seveda je bil en župan, sedaj so pa štirje.
sporočil: 6.192
To je žal nemogoče ker vse kar je kavno je postalo kako bi da ne
bi. To jim ustreza ob 15ih doma vikendi frej delat skoraj nič mi v
gospodarstvu pa plog rednega dela fašemo še ves balast birokracije
vseupizdumaternu nimama druzga izraza
sporočil: 2.054
Po mojem to ni tako zelo redek izbruh razuma (v bistvu niti ne
rabiš biti direktor česarkoli tukaj), ampak mene zanima predvsem
kako ven iz te kloake ?
[hostamox]Primerjam oni vozijo Mercedeza, mi Dacijo (oba vozila poganja v osnovi franconski motor), s to razliko da mi plačujermo šticungo za korupcijo in ne-efektivno državo.
Ne bi najprej le naredili primerjavo z de in at?
Lakho tudi dansko in svedsko.
sporočil: 8.460
Ne vem, če mi dejansko toliko placujemo, kot si tale stric
misli.
To je bolj reklakazala argument.
Rajsi imam številke, potlej pa lahko debatiramo naprej.
Kot je bila npr primerjava s st m2 pisarniških površin.
sporočil: 6.192
Še več plačujemo kot je povedal do številk pa ne prideš ker je
namenoma vse zgodlano
[hostamox]Lej, vsi živimo, kjer pač živimo in obćutimo efekte tega, kot nam naša (ne)demokratična oblast ponuja.
Ne vem, če mi dejansko toliko placujemo, kot si tale stric misli.
Slovenija je od odcepitve iz Jugoslaviej napredovala in se navezala na EU , do tu vse lepo in prav,
in smo to našo logiko začeli izvažati v ex yugo države ( katerim roko na srce dejanko kulturno, versko in tudi ideološko pripadamo)
Mi nismo tam izvozili Evropo in demokracijo , ampak obratno, k nam smo uvozili Balakan, ker Slovenec jv zvezi z Balkanom, e kot alkoholik v zvezi s šnopsom*.
*(to swem povzekl po nekem drugem avtorju, ugani kdoje bil :)
Zadnja sprememba: hostamox 26.11.2023 19:17
Glede na zadnjih 500 let zgodovine, smo se precej oddaljili od
balkanske mentalitete bi rekel.Vseeno smo bili pod nemci, pa ce jih še tako ne maramo. Medtem ko so bili npr srbi pod islamom, hrvatje pa nekje vmes.
Seveda je vprašanje koliko let je potrebno.
Po moje relativno malo enih 150 oz pet generacij, da pride do pomebnih premikov v glavah in družbi, če to seveda dopušča okolje.
Tako, da bo nemški vpliv iz ničen sele po 2050 npr. Oz sploh ne dokler smo v EU :).
sporočil: 10.866
Pred kak8mi 14 dnevi sem tule lepo napisal, kam gre 20+ milijard
vse javne porabe. Polovica v pokojnine in socialo.
Veš upravniški aparat, na državni in lokalni, pobere okoli milijardo in pol v plačah.
Storitveni del pobere pa še 3 in pol milijarde. Se pravi javni zavodi.
Veš upravniški aparat, na državni in lokalni, pobere okoli milijardo in pol v plačah.
Storitveni del pobere pa še 3 in pol milijarde. Se pravi javni zavodi.
sporočil: 10.866
Podobno blo pri nas. Iz prejšnjih 5 je ratala ena, od katere se je
pa "odcepilo" 15 manjših okoliških. Ta ena ima sedaj 295.000
prebivalcev, onih 15 pa skupaj ne 50.000.
Vrlemu šefu Primorske poslovne komore pa je tudi treba povedat, da imata obe primorski statistični regiji skupaj 240.000 prebivalcev pri čemer zasedata 1/5 površine Slovenije, obe skupaj pa sta razdeljeni na 21 občin. Podravska je še huje. 270.000 prebivalcev v 41 občinah.
Regionalizacije Slovenije se ne smemo iti brez da ne racionaliziramo lokalne samouprave. Če bomo med centralno državo in občine samo uštulili en layer, ki bo za svoje delovanje spet rabil nek denar, nismo naredili nič. Samo koštalo bo nekaj več.
Tudi decentralizacija ministrstev je kilav ukrep. Na ministrstvih dela denimo da 5.000 ljudi v Ljubljani. Te ljudi bi pač polovično razmetali po državi, pa bi se spet nekdo iz denimo Kranja namesto v Ljubljano, vozil v Novo mesto. Nonsense. Jih je za eno poslovno stolpnico.
Vrlemu šefu Primorske poslovne komore pa je tudi treba povedat, da imata obe primorski statistični regiji skupaj 240.000 prebivalcev pri čemer zasedata 1/5 površine Slovenije, obe skupaj pa sta razdeljeni na 21 občin. Podravska je še huje. 270.000 prebivalcev v 41 občinah.
Regionalizacije Slovenije se ne smemo iti brez da ne racionaliziramo lokalne samouprave. Če bomo med centralno državo in občine samo uštulili en layer, ki bo za svoje delovanje spet rabil nek denar, nismo naredili nič. Samo koštalo bo nekaj več.
Tudi decentralizacija ministrstev je kilav ukrep. Na ministrstvih dela denimo da 5.000 ljudi v Ljubljani. Te ljudi bi pač polovično razmetali po državi, pa bi se spet nekdo iz denimo Kranja namesto v Ljubljano, vozil v Novo mesto. Nonsense. Jih je za eno poslovno stolpnico.
[hostamox]Lahko se tudi tako tolažiš, ampak mi nismo tako daleč od Balkana kot si mislimo , namreč prav tako kot mi (ali še bolj od nas) si mislijo Hrvati da spadajo v Evropo (in delno imajo celo prav), Srbi pa si itak mislijo da so rešili Evropo pred Islamom...skratka vse to so naše balkanske mitomanije, vsi skupaj pa nimamo za burek in trkamo na vrata južne EU :)
Glede na zadnjih 500 let zgodovine, smo se precej oddaljili od balkanske mentalitete bi rekel.
Vseeno smo bili pod nemci, pa ce jih še tako ne maramo. Medtem ko so bili npr srbi pod islamom, hrvatje pa nekje vmes.
Seveda je vprašanje koliko let je potrebno.Švabi so malo zaspali, če mene vprašaš..tako kot večji del zahodne EU,
Po moje relativno malo enih 150 oz pet generacij, da pride do pomebnih premikov v glavah in družbi, če to seveda dopušča okolje.
Tako, da bo nemški vpliv iz ničen sele po 2050 npr. Oz sploh ne dokler smo v EU :).
Vzhodna EU (katere del smo tudi mi) ima šanso da dosežemo zahod ( ne zezam se , zdaj kor Rusi pritiskajo iz vzhoda, je vzhodna EU postala tamponcona , tkorekoč kot nekoč vojna krajina in takrat so oni lepo prosperirali :)
sporočil: 28.033
[0531Zavar]to je po moje zelo dober point (tudi za ukr, ce bodo imeli sreco, bodo demonstracijski poligon zahodna vs vzhodna nemcija). krni ga samo to, da bi bilo zelo v skladu s slovensko tradicijo, ce bi v tem casu visoko dvignili nos, ces mi smo vendar centralna, ne pa tamo neka vzhodna evropa, kaksna buffer cona lepo vas prosim - in dobili seveda odgovor, ja prav pol pa nc, bo vec za druge ostalo :)
Vzhodna EU (katere del smo tudi mi) ima šanso da dosežemo zahod ( ne zezam se , zdaj kor Rusi pritiskajo iz vzhoda, je vzhodna EU postala tamponcona , tkorekoč kot nekoč vojna krajina in takrat so oni lepo prosperirali :)
[]Ja, tko nekako kot tista We dont nid mani, we đast need tajm :)
> [0531Zavar]
> Vzhodna EU (katere del smo tudi mi) ima šanso da dosežemo zahod ( ne zezam se , zdaj kor Rusi pritiskajo iz vzhoda, je vzhodna EU postala tamponcona , tkorekoč kot nekoč vojna krajina in takrat so oni lepo prosperirali :)
to je po moje zelo dober point (tudi za ukr, ce bodo imeli sreco, bodo demonstracijski poligon zahodna vs vzhodna nemcija). krni ga samo to, da bi bilo zelo v skladu s slovensko tradicijo, ce bi v tem casu visoko dvignili nos, ces mi smo vendar centralna, ne pa tamo neka vzhodna evropa, kaksna buffer cona lepo vas prosim - in dobili seveda odgovor, ja prav pol pa nc, bo vec za druge ostalo :)
Balkanska mentaliteta ni mišljeno kot slabšalo.
Njena največja slabost je njihova zamozavest, ki jo nam npr manjka in druga lako cemo, ki je bolje da je nimamo, in ok zajebali smo probali bomodrugic/drugi so krivi, ki pa je spet na pol uredu pol ne.
Je pa precej drugacna od nemske ordnungunddisciplin (pod to ne mislim, da velja za vse sloje enako).
Njena največja slabost je njihova zamozavest, ki jo nam npr manjka in druga lako cemo, ki je bolje da je nimamo, in ok zajebali smo probali bomodrugic/drugi so krivi, ki pa je spet na pol uredu pol ne.
Je pa precej drugacna od nemske ordnungunddisciplin (pod to ne mislim, da velja za vse sloje enako).
Maš še čisto realne pokazatelje, zakaj nismo toliko podvrzeni
balkanu od tega, da so mesta milano, dunaj, munchen, beograd
podobno oddaljena, do tega, da smo bili od razpada rimskega
cesarstva njegov "zahodni del", do tega da so nas kolonizirali
nemci.
Ja vsekakor smo del balkana, a precej daleč od balkanske mentalitete, melosa če hočeš.
Oz smo balkanci toliko kot so koroški slovenci, slovenci.
Ja vsekakor smo del balkana, a precej daleč od balkanske mentalitete, melosa če hočeš.
Oz smo balkanci toliko kot so koroški slovenci, slovenci.
Strani: 1