Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vlada spet znižuje strošek elektrike za gospodinjstva do konca 2024
Strani: 1
sporočil: 807
"Vlada bo v 2024 sicer tudi še regulirala ceno elektrike za
gospodinjstva, in sicer bo cena za 90 odstotkov dejanske porabe
enaka, kot je po trenutni regulaciji, za 10 odstotkov porabe pa bo
cena tržna." ..... Aloloo. Kaksen nateg. Mi ne potrebujemo
"regulirane" cene el energije. Mi davkoplacevalci imamo v lasti
elektrarne. Te nase elektrarne delajo el energijo za ceno 52 EUR za
MWh. Zakaj je trenutna "regulirana" cena okoli 10 centov za kWh,
ali 100 EUR za MWH??? Aloo. To je kraja. In mi davkoplacevalci
imamo lastne el energije vec kot prevec. Gospodinstva porabimo le
1/3 celotne porabe v Sloveniji. Za gospodinstva bi morali zahevati,
da je cena el energije taksna, kot je "lastna" cena nasih
elektrarn. Normalno pa je potrebno na to ceno dodati se prikljucno
moc, DDV in omreznino.
sporočil: 11.312
Elektrika je res poceni. Poraba 105 kwh 11,47 EU. Omreznina in
dodatki 11.62, dajatve in prispevki 14.40. Skupaj 37.50.
sporočil: 166
Kje ti ta podatek pa ravno danes ko se morejo tudi gospodinstva
filati iz tujine:
NEK ne obratuje, 6 blok ne obratuje.
Mislim no vsaj se pozanimaj od kje ti elektrika.
NEK ne obratuje, 6 blok ne obratuje.
Mislim no vsaj se pozanimaj od kje ti elektrika.
sporočil: 1.117
Zadnja sprememba: 1011Arist 16.11.2023 18:44
[0313EKINX]Lastna cena vaših elektrarn, si me pa res nasmejal. Zakaj bi jo pa prodajal, če je tako poceni, enostavno se odklopi od sistema pa boš samozadosten.
"Vlada bo v 2024 sicer tudi še regulirala ceno elektrike za gospodinjstva, in sicer bo cena za 90 odstotkov dejanske porabe enaka, kot je po trenutni regulaciji, za 10 odstotkov porabe pa bo cena tržna." ..... Aloloo. Kaksen nateg. Mi ne potrebujemo "regulirane" cene el energije. Mi davkoplacevalci imamo v lasti elektrarne. Te nase elektrarne delajo el energijo za ceno 52 EUR za MWh. Zakaj je trenutna "regulirana" cena okoli 10 centov za kWh, ali 100 EUR za MWH??? Aloo. To je kraja. In mi davkoplacevalci imamo lastne el energije vec kot prevec. Gospodinstva porabimo le 1/3 celotne porabe v Sloveniji. Za gospodinstva bi morali zahevati, da je cena el energije taksna, kot je "lastna" cena nasih elektrarn. Normalno pa je potrebno na to ceno dodati se prikljucno moc, DDV in omreznino.
www.eles.si/trzni-podatki
V tem trenutku nam dajejo štrom hidro, termo in uvoz 415 MW. Prispevek tvoje poceni sončnice je točno 0!
Bodi srečen, da ti ostali uporabniki omrežja plačujejo netmetering in ti na ta način zamenjujejo tvojo elektriko, ki je poceni (ker je je takrat, ko proizvajaš zadosti) za to elektriko, ki jo porabljamo sedaj ob šesti uri zvečer pozimi.
Da bi bil pa samozadosten celo leto, pa moraš dokupiti za okoli 250 ur hranilnika. Če imaš 12 kW elektrarno torej hranilnik za 3 MWh. To je cca 200 hranilnikov Tesla po 9.000€ ali 1,8 milijona €
Ko boš to dokupil pa bo tvoja cena zrasla za 150 krat!
sporočil: 166
Dobro NIč ni in nevemo koliko je, si pozabil na prečrpovalno kjer
hranimo energijao za ponoči in N-gen Baterije ki tudi niso
zanemarljive. Pri pisanju bodimo točni ne pa kar na pamet kot
prejšni pisec katerega si komentiral.
Zadnja sprememba: 1011Arist 17.11.2023 00:10
[privatsandra]Nič ne govorima na pamet kot prejšnji pisec. Imam profil proizvodnje 12 KW sončnice, ki je naredila cca 13 MWh. Potem sem se poigral in v izračun vzel, da porabim povprečno 36 kWh na dan. Pogledal sem, koliko moram v zimskih mesecih proizvodnjo dopolniti do teh 36 kWh. Izkaže se, da je vsota teh dopolnitev, ki jih je treba shraniti iz pozne pomladi do srednje jeseni, da jih porabljaš pozimi v času nizke proizvodnje 3 MWh.
Dobro NIč ni in nevemo koliko je, si pozabil na prečrpovalno kjer hranimo energijao za ponoči in N-gen Baterije ki tudi niso zanemarljive. Pri pisanju bodimo točni ne pa kar na pamet kot prejšni pisec katerega si komentiral.
Kaj je torej tu na pamet?
O črpalnih pa smo že razpravljali pred letom in pol:
To pomeni okoli 100 GWh, ker lahko v bazen ČHE Avče shranimo okoli 2,8 GWh, pomeni da bi rabili zato da bi "shranili del poletnega socna za zimo" 36 (šestitredeset elektrarn AVČE)
Glede moč pa (AVČE 180 MW) pa malo manj kot 3.
Problem je po moje predvsem akumulacijsko jezero, ki bi moralo biti velikosti 80 milijonov m3 (Avče 2,2), kar pomeni, da bi moralo biti več kot 4 krat daljše, 4 krat bolj globoko in 4 krat bolj široko) ali drugače primerjalno veliko bi moralo biti za 3 blejska jezera!
Eno je, da takega shranjevalnika ni mogoče prostorsko umestiti, drugo je da bi bila cena takega shranjevalnika zagotovo več kot 3 ČHE Avče, po moje pa prej med 5 in 10. torej med 2 in 4 milijarde €.
Skratka vsi paneli + ta shranjevalnik = 500 + 2000= 2,5 milijarde €
Za moč okoli 300MW in proizvodnjo okoli 270 GWH
TEŠ 6 moč 600MW proizvodnja na pragu 2021 3166 GWH cena 1,4 milijarde € (vsi tulijo kako je preplačana)
To pove fizika o zelenem prehodu.
sporočil: 8.460
Blejsko jezero spet ni tolikšno in če že jezero, je mogoče bolje
akumulacija izpod neba, padavin imamo precej.
Ker se veliko elektrike porabi za ogrevanje, predvidevam, je mogoče rešitev v boljši izolaciji.
Najboljše je sicer imet čim cenejši strom, ampak tega zgleda, da ne bo.
Oz bo ko crkne eu industrija :).
Vceraj berem, da so zaprli gorenje keramiko, sicer so imeli verjetno več problemov, acena plina jim ziher ni pomagala.
Ker se veliko elektrike porabi za ogrevanje, predvidevam, je mogoče rešitev v boljši izolaciji.
Najboljše je sicer imet čim cenejši strom, ampak tega zgleda, da ne bo.
Oz bo ko crkne eu industrija :).
Vceraj berem, da so zaprli gorenje keramiko, sicer so imeli verjetno več problemov, acena plina jim ziher ni pomagala.
sporočil: 6.275
Zadnja sprememba: mimoidoci 17.11.2023 11:02
[1011Arist]
> [0313EKINX]
> "Vlada bo v 2024 sicer tudi še regulirala ceno elektrike za gospodinjstva, in sicer bo cena za 90 odstotkov dejanske porabe enaka, kot je po trenutni regulaciji, za 10 odstotkov porabe pa bo cena tržna." ..... Aloloo. Kaksen nateg. Mi ne potrebujemo "regulirane" cene el energije. Mi davkoplacevalci imamo v lasti elektrarne. Te nase elektrarne delajo el energijo za ceno 52 EUR za MWh. Zakaj je trenutna "regulirana" cena okoli 10 centov za kWh, ali 100 EUR za MWH??? Aloo. To je kraja. In mi davkoplacevalci imamo lastne el energije vec kot prevec. Gospodinstva porabimo le 1/3 celotne porabe v Sloveniji. Za gospodinstva bi morali zahevati, da je cena el energije taksna, kot je "lastna" cena nasih elektrarn. Normalno pa je potrebno na to ceno dodati se prikljucno moc, DDV in omreznino.
Lastna cena vaših elektrarn, si me pa res nasmejal. Zakaj bi jo pa prodajal, če je tako poceni, enostavno se odklopi od sistema pa boš samozadosten.
www.eles.si/trzni-podatki
V tem trenutku nam dajejo štrom hidro, termo in uvoz 415 MW. Prispevek tvoje poceni sončnice je točno 0!
Bodi srečen, da ti ostali uporabniki omrežja plačujejo netmetering in ti na ta način zamenjujejo tvojo elektriko, ki je poceni (ker je je takrat, ko proizvajaš zadosti) za to elektriko, ki jo porabljamo sedaj ob šesti uri zvečer pozimi.
Da bi bil pa samozadosten celo leto, pa moraš dokupiti za okoli 250 ur hranilnika. Če imaš 12 kW elektrarno torej hranilnik za 3 MWh. To je cca 200 hranilnikov Tesla po 9.000€ ali 1,8 milijona €
Ko boš to dokupil pa bo tvoja cena zrasla za 150 krat!
Po moje pa oni, ki mu odgovarjaš, pod "naše" elektrarne ni mislil privat sončnic, ampak "naš" elektro energetski sistem in njegovo (ne vem sicer od kje vzeto) proizvodno ceno.
[mimoidoci]Mogoče je tudi to, cena pa je tudi blizu tega, kar znaša iz sončnice.
> [1011Arist]
> > [0313EKINX]
> > "Vlada bo v 2024 sicer tudi še regulirala ceno elektrike za gospodinjstva, in sicer bo cena za 90 odstotkov dejanske porabe enaka, kot je po trenutni regulaciji, za 10 odstotkov porabe pa bo cena tržna." ..... Aloloo. Kaksen nateg. Mi ne potrebujemo "regulirane" cene el energije. Mi davkoplacevalci imamo v lasti elektrarne. Te nase elektrarne delajo el energijo za ceno 52 EUR za MWh. Zakaj je trenutna "regulirana" cena okoli 10 centov za kWh, ali 100 EUR za MWH??? Aloo. To je kraja. In mi davkoplacevalci imamo lastne el energije vec kot prevec. Gospodinstva porabimo le 1/3 celotne porabe v Sloveniji. Za gospodinstva bi morali zahevati, da je cena el energije taksna, kot je "lastna" cena nasih elektrarn. Normalno pa je potrebno na to ceno dodati se prikljucno moc, DDV in omreznino.
>
> Lastna cena vaših elektrarn, si me pa res nasmejal. Zakaj bi jo pa prodajal, če je tako poceni, enostavno se odklopi od sistema pa boš samozadosten.
> www.eles.si/trzni-podatki
> V tem trenutku nam dajejo štrom hidro, termo in uvoz 415 MW. Prispevek tvoje poceni sončnice je točno 0!
>
> Bodi srečen, da ti ostali uporabniki omrežja plačujejo netmetering in ti na ta način zamenjujejo tvojo elektriko, ki je poceni (ker je je takrat, ko proizvajaš zadosti) za to elektriko, ki jo porabljamo sedaj ob šesti uri zvečer pozimi.
>
> Da bi bil pa samozadosten celo leto, pa moraš dokupiti za okoli 250 ur hranilnika. Če imaš 12 kW elektrarno torej hranilnik za 3 MWh. To je cca 200 hranilnikov Tesla po 9.000€ ali 1,8 milijona €
> Ko boš to dokupil pa bo tvoja cena zrasla za 150 krat!
Po moje pa oni, ki mu odgovarjaš, pod "naše" elektrarne ni mislil privat sončnic, ampak "naš" elektro energetski sistem in njegovo (ne vem sicer od kje vzeto) proizvodno ceno.
V dvajsetih leti kar se nekako prespostavlja, da bo delovala 12,5KW sončnica proizvede v naših krajih okoli 250MWH.
Cena take sončnice je okoli 12.000 €, Če deliš začetni vložek s planirano proizvodno dobiš okoli 50 €/MWh.
To je seveda precej poševen izračun.
sporočil: 10.628
[FIN-454644]Elektrika je res draga. Poraba 770 kWh, skupaj 150 EUR.
Elektrika je res poceni. Poraba 105 kwh 11,47 EU. Omreznina in dodatki 11.62, dajatve in prispevki 14.40. Skupaj 37.50.
Štiričlansko gospodinjstvo, pralni stroj, sušilec, električni štedilnik in pečica, pomivalni stroj, klima delno za gretje...
Niti ni tako draga, ampak nerelevantno se mi zdi navajati porabo 105kwH in ne povedati, koliko žarnic je to porabilo :)
Tale tvoja poraba je velika. Kolega je imel podobno, dokler ni "od
ključil soseda" :), račun mu je padel iz 130 na 70 :).
sporočil: 10.628
[hostamox]Mislim, da nimam nobenega soseda priklopljenega.
Tale tvoja poraba je velika. Kolega je imel podobno, dokler ni "od ključil soseda" :), račun mu je padel iz 130 na 70 :).
sporočil: 2.054
Golob je sicer po izobrazbi univ. elektroinženir, ampak moram
prznat da je (tudi) strokovno razočaranje.
[0531Zavar]Kaj ni celo nekaj predaval?
Golob je sicer po izobrazbi univ. elektroinženir, ampak moram prznat da je (tudi) strokovno razočaranje.
sporočil: 28.033
golob je kot profesor po mojem razumevanju bil cenjen in
priljubljen.
kar seveda ne pove nic o tem, a bi bil v redu predsednk vlade. ce si dober za nekaj, to ne pomeni, da si dober za karkoli. morda so profesorji glede tega se zlasti problematicni, ker je (ne-diktatorsko) vodenje oblasti tako razlicno od situacije, ki so jo vajeni.
golob in alenka bratusek sta z naravoslovnih fakultet. morda bi lahko v tem mandatu dosegli vsaj to, da preneha lajna "rabimo vec naravoslovcev v politiki".
kar seveda ne pove nic o tem, a bi bil v redu predsednk vlade. ce si dober za nekaj, to ne pomeni, da si dober za karkoli. morda so profesorji glede tega se zlasti problematicni, ker je (ne-diktatorsko) vodenje oblasti tako razlicno od situacije, ki so jo vajeni.
golob in alenka bratusek sta z naravoslovnih fakultet. morda bi lahko v tem mandatu dosegli vsaj to, da preneha lajna "rabimo vec naravoslovcev v politiki".
[]Sem se spomnil tiste stare :)
golob je kot profesor po mojem razumevanju bil cenjen in priljubljen.
"Drei professoren, vaterland verloren"
Otto von Bismarck
Gor je bil komentar na strokovnost, predvidevam na profesijo?
Pa me je zanimalo kaj o tem, kje je njegov profesialni manjko?
Pa me je zanimalo kaj o tem, kje je njegov profesialni manjko?
sporočil: 28.033
Zadnja sprememba: crt 19.11.2023 16:23
po moje je treba predvsem razumeti, da vladanje nima kaj dosti
zveze s strokovnostjo, pa ce ta obstaja ali ne. zelja po oblasti in
nje izvajanje se dogajata v kontekstu ekonomije, ne elektrotehnike
ali fizike.torej na primer (da bo lazje pogledat od dalec), ce je oseba doktorica fizikalne kemije in se torej pa mogoce en mickeno spozna na take zadeve, pa se vendarle odloci zapreti nuklearke, o katerih je ne tako dolgo nazaj sama izjavila, da bi bilo zapiranje tezka neumnost, so mogoce za to kaksni razlogi z mnogo nulami.
Tamle pri izraelcih praviš, da bi lahko naredili več za mir s
Palestinci.
A glede na tale citat, ravnajo v skladu z njim.
Bismarck je bil tudi vojaško ekspanzionisticen, če prav vem.
[hostamox]Moraš znat brati tudi med vrsticami, citat od Bismarka je samo v smislu da teoretičarji* (ajd recimo kot so profesorji ala Golob) popeljejo državo v decline.
Tamle pri izraelcih praviš, da bi lahko naredili več za mir s Palestinci.
S tem disclaimerjem, da je Golob res sicer tudi praktično vodil državno podjetje in prav tukaj leži hudič, če razumeš :)
Ko sem bral bismarcov cv, je bil bolj ko ne vse življenje v
drzavnih službah, diplomaciji.
Tudi to, da morajo državo upravljat praktiki govori v prid kariernim politikom ali si narobe razlagam?
Če prav vem ima Francijo dolgo tradicijo, posebno šolo kjer vzgajajo ta top uradniški kader?
Ne bi pa mogoče nic kiksnil če rečem , da je bil posredni tvorec za prvo in drugo svetovno vojno?
Bi lahko nekaj podobnega trdili za Drnovška?
Tudi to, da morajo državo upravljat praktiki govori v prid kariernim politikom ali si narobe razlagam?
Če prav vem ima Francijo dolgo tradicijo, posebno šolo kjer vzgajajo ta top uradniški kader?
Ne bi pa mogoče nic kiksnil če rečem , da je bil posredni tvorec za prvo in drugo svetovno vojno?
[hostamox]Švabi so vedno zelo dobro znali povezati privatno in javno, prav zato pa je švabski sistem osvojil Evropo,
Ko sem bral bismarcov cv, je bil bolj ko ne vse življenje v drzavnih službah, diplomaciji.
Tudi to, da morajo državo upravljat praktiki govori v prid kariernim politikom ali si narobe razlagam?Se strinajm s tem mnenje, v prihodnosti bo politik postal državni uradnik, ki bo svoj vpliv lahko uverljavljav z javnim mnernjem, nismo še tram, ampak bomo :)
Če prav vem ima Francijo dolgo tradicijo, posebno šolo kjer vzgajajo ta top uradniški kader?Francoze zelo cenim, ampak se še vedno ne ućim francoščine (že leta se namreč matram z nemščino (angleščine ne omenjam), moram samo prešaltati na res šik jezik :)
Ne bi pa mogoče nic kiksnil če rečem , da je bil posredni tvorec za prvo in drugo svetovno vojno?:)
Strani: 1