Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

rx170 sporočil: 6.398
[hostamox]
Če prav vem imajo Švicarji samooskrbo po kalorijah, ne po vrstah hrane. To tudi nam ni panike doseči, če gremo racunat in optimizirat.
Pri nas je kmetijska politika dela v smeri preprecevanja zarascsnja, kar jim je kar dobro uspelo.
Kar se tiče Švice, pa je na mestu vprašanje ali se splača spravilo sena s helikopterji :). www.google.com/url?s...Q8kWFcUiYt
Kratkoročno finančno se jim košnja teh travnikov seveda ne splača vendar oni na to gledajo v smislu "kaj bi bilo, če tega ne bi počeli" in jim je pomembno, da tisti Hans in Gretschen z nekaj glavami živine in nekaj gozda ostaneta v tistih hribih. Njihova politika skrbi za samooskrbo temelji na izkušnji 2. svetovne vojne, ko so se redne oskrbovalne poti prekinile in je hrane primanjkovalo, zlate palice pa niso užitne. Z aktiviranjem vseh razpoložljivih površin primernih za pridelavo hrane (tudi v parkih so imele grede) in Programom proizvodnje hrane, ki ga je že leta 1939 sprejel švicarski parlament uspela dvigniti stopnjo samooskrbe nad 80%. Kljub temu pa je bilo racioniranje hrane potrebno vse do leta 1948 (history-switzerland....ning.html) Imeli so omejitev 200 g kruha na osebo / dan, ki je moral biti en dan star, da se gaje manj pojedlo.

Mi takšne izkušnje nimamo, zato se pač zajebavamo z okoljskimi programi in s preprečevanjem zaraščanja (mulčenjem).

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3030349

Strani: 1

crt sporočil: 27.164
podobno uk www.primrose.co.uk/b...r-victory/

o tem casu sicer zanimiva tv serija en.wikipedia.org/wik...rtime_Farm (poleg te obstaja vec sezon skozi razlicna zgodovinska obdobja)
hostamox sporočil: 8.460
Švicarji gledajo oz delajo tako ker lahko podobno Japonci in verjetno jkorejci. Izraelci tudi npr. pa Norvežani.
Pri vseh je skupno, da so po bdp precej nad nami in jim je kmetijstvo za hobi oz so v res precej slabih medsosedskih odnosih.
Tako da v kmetijski politiki nismo tako slabi, bi bili pa lahko seveda boljši. Kar se tiče okoljevarstva mislim, da so celo strožji kot mi. Pa mulcenje je tudi pri nas po novem nedovoljena praksa za vzdrževanje zemljišč npr r. :)

Strani: 1