Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.440
[trocki]
Bomo videli, če boš odprt za dialog takrat, ko si bo Italija prisvojila svoja "zgodovinska" ozemlja do rapalske meje. In si jih bo prej ali slej, če bo postalo sprejemljivo, da lahko z vojno širiš svoje ozemlje, kar že dolgo časa ni. Npr. po 2. svetovni vojni sta se v Evropi ozemeljsko razširili le sovjetska zveza in Jugoslavija. Prva si je sicer le povrnila izgubljena ozemlja iz 1. vojne.
Daj se malo izobrazi, kako so italijani prišli do Rapalske meje:

en.wikipedia.org/wik...don_(1915)

Leta 1914 je bila Kraljevina italija del "trojnega zavezništva" med Nemškim cesarstvom, Avstrogorsko in Italijo:

en.wikipedia.org/wik...nce_(1882)

Le-ta je bil periodično podaljšan vsake toliko, dokler ni leta 1915 pa zapadel. Vmes so Angleži in francozi, italijanom obljubili praktično vso dalmacijo, ves zahodni del Slovenije, ter dalmatinske otoke, ter južno tirolsko, v kolikor vstopi v vojno na strani Antante.

Skratka, rapalska meja ni nič zgodovinsko italijanskega, ampak je bilo pridobljeno na osnovi dogovora, s kom, in proti komu se bi italijani streljali! Ergo, pridobljeno skozi vojno, ki so jo italijani po "čudežu pri kobaridu" leta 1917 ( en.wikipedia.org/wik..._Caporetto ) tudi izgubili. A vendarle so bili na "pravi strani" zgodovine, in dobli to, kar so jim bili s tajnim sporazumom obljubili.

Po WW2 je imela takratna partizanska vojska na tem koncu toliko moštva (v Trst so prvi vkorakali partizani), obenem pa je bila takratna jugoslavija edina "država" v današnji celinski Evropi, ki se je praktično izpod okupatorja osvobodila sama, z lastno ekipo. Angleži so imeli do tedaj pred seboj bežoče se lačne in pretepene Nemce, in nekaj italijanov, ki so še verjeli Mussoliniju. Kar naenkrat pa so imeli na oni strani 250.000 dobro izurjenih in nakurjenih partizanov. Ko so brozu nekaj težili, naj da nazaj Slovensko primorsko, je ta star premaknil kompletno 4 armado v Slovenijo. S tanki vred. In potem je tako nekako obstalo.

Vsekakor pa daleč od tega, da bi bila rapalska meja za italijo neko blazno zgodovinsko dejstvo veš.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3007838

Strani: 1

trocki sporočil: 1.312
[Endimion]
Skratka, rapalska meja ni nič zgodovinsko italijanskega, ampak je bilo pridobljeno na osnovi dogovora, s kom, in proti komu se bi italijani streljali!
Saj zato sem zgodovinska napisal v navednicah. ampak ta meja je nekoč že bila, in to mednarodno priznana, zato se Italija vedno lahko sklicuje nanjo. Tako kot zdaj Putin se sklicuje na marsikatero neumnost. A ker mu vsaj za enkrat nihče nič ne more, ga prav malo briga, ali govori neumnosti ali ne. Podobno bo v prihodnosti ob razpadu EU (in seveda tudi NATO-a).

Ampak za branjenje zahodne (in vzhodne) meje bo morda obstajala možna rešitev. Namreč italija se bo želela polastiti tudi Dalmacije, Madžarska vsaj Međimurja, če ne kar celotne Hrvaške (razen tistega, kar bi vzela Italija), Madžarska bo gotovo želela tudi vojvodino, Romunija Banat, Bolgarija se seveda ne bo odrekla Makedoniji, ob tej "pojedini" albanija ne bo želela gledati od strani in si bo privoščila vsaj Ulcinj. Če pogledamo, kateri narodi bodo ogroženi, je rešitev na dlani: združitev v Jugoslavijo, pa bodo apetiti takoj pojenjali ... :))

Strani: 1