Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek V dolar zaupamo!
Strani: 1
sporočil: 4.162
Združeno kraljestvo in Evropska unija se, na primer, ubadata z energetsko krizo zaradi vojne v Ukrajini in posledične izgube ruskega zemeljskega plina.In potem se naj še kdo vpraša, komu ta vojna najbolj koristi ?
Kavboji so udarili več muh na en mah.
sporočil: 32.594
Zadnja sprememba: najobj 27.09.2022 20:08
[XDONA1]... ja, če na svojih drevesih nabereš sveže še zelene dolarje in jih drago prodajaš po celem svetu, da potem za iste sveže še zelene dolarje celi svet mora kupovati nafto in plin ...
Aja? A misliš, da je tako močan dolar res v njihovem interesu?
P.S.: verjetno se norveška vlada zaveda, ampak si ne more pomagat, da v Washingtonu in Bruslju zaukazanem boju "demokratičnih" držav proti energetski odvisnosti od barbarskih Rusov morajo Norvežani zaradi solidarnosti prodajat svojo nafto, plin in po novem še elektriko, istočasno pa jim s sveže naštancanimi dolarji in evri na manipuliranih valutnih "trgih" glede na valuto (= datum) plačila po potrebi "prilagajajo" tečaj NOK www.ecb.europa.eu/st...ok.sl.html in morajo potem Norvežani zaradi zaukazane solidarnosti - če kdo na totem forumu pozna boljši razlog za takšno volatilnost NOK sicer zaradi svoje nafte in plina stabilnega norveškega gospodarstva, naj ga pojasni - še več svoje nafte, plina in po novem še elektrike "prostovoljno" prodajati merjeno v domači valuti takorekoč "u pola cijene", ker za isto količino nafte, plina in po novem še elektrike dobijo pol manj dolarjev in evrov, s katerimi Norvežani za svoje življenje iz EU in Amerike uvažajo dobesedno vse živo ... khmm, in so se sicer danes še vedno relativno bogati Norvežani očitno začeli zavedat, da se s svojo "prostovoljno" solidarnostjo in podporo ameriške proxy vojne v Ukrajini sami vedno bolj približujejo tistim časom pred odkritjem svojih nahajališč nafte in plina - s tem denarjem so si naredili hidroelektrarne - ko so bili Norvežani še revni ribiči, ker razen nafte in plina in zdaj premalo vode nič drugega kot rib v tistem mrazu daleč na severu pač nimajo ...
sporočil: 1.527
[najobj]Če bi kdaj postavil kakšno piko, bi mi morda uspelo do konca prebrati kakšen tvoj prispevek ;)
> [XDONA1]
> Aja? A misliš, da je tako močan dolar res v njihovem interesu?
... ja, če na svojih drevesih nabereš sveže še zelene dolarje in jih drago prodajaš po celem svetu, da potem za iste sveže še zelene dolarje celi svet mora kupovati nafto in plin ...
P.S.: verjetno se norveška vlada zaveda, ampak si ne more pomagat, da v Washingtonu in Bruslju zaukazanem boju "demokratičnih" držav proti energetski odvisnosti od barbarskih Rusov morajo Norvežani zaradi solidarnosti prodajat svojo nafto, plin in po novem še elektriko, istočasno pa jim s sveže naštancanimi dolarji in evri na manipuliranih valutnih "trgih" glede na valuto (= datum) plačila po potrebi "prilagajajo" tečaj NOK www.ecb.europa.eu/st...ok.sl.html in morajo potem Norvežani zaradi zaukazane solidarnosti - če kdo na totem forumu pozna boljši razlog za takšno volatilnost NOK sicer zaradi svoje nafte in plina stabilnega norveškega gospodarstva, naj ga pojasni - še več svoje nafte, plina in po novem še elektrike "prostovoljno" prodajati merjeno v domači valuti takorekoč "u pola cijene", ker za isto količino nafte, plina in po novem še elektrike dobijo pol manj dolarjev in evrov, s katerimi Norvežani za svoje življenje iz EU in Amerike uvažajo dobesedno vse živo ... khmm, in so se sicer danes še vedno relativno bogati Norvežani očitno začeli zavedat, da se s svojo "prostovoljno" solidarnostjo in podporo ameriške proxy vojne v Ukrajini sami vedno bolj približujejo tistim časom pred odkritjem svojih nahajališč nafte in plina - s tem denarjem so si naredili hidroelektrarne - ko so bili Norvežani še revni ribiči, ker razen nafte in plina in zdaj premalo vode nič drugega kot rib v tistem mrazu daleč na severu pač nimajo ...
Zadnja sprememba: najobj 27.09.2022 20:51
[XDONA1]
> [najobj]
> > [XDONA1]
> > Aja? A misliš, da je tako močan dolar res v njihovem interesu?
> ... ja, če na svojih drevesih nabereš sveže še zelene dolarje in jih drago prodajaš po celem svetu, da potem za iste sveže še zelene dolarje celi svet mora kupovati nafto in plin ...
>
> P.S.: verjetno se norveška vlada zaveda, ampak si ne more pomagat, da v Washingtonu in Bruslju zaukazanem boju "demokratičnih" držav proti energetski odvisnosti od barbarskih Rusov morajo Norvežani zaradi solidarnosti prodajat svojo nafto, plin in po novem še elektriko, istočasno pa jim s sveže naštancanimi dolarji in evri na manipuliranih valutnih "trgih" glede na valuto (= datum) plačila po potrebi "prilagajajo" tečaj NOK www.ecb.europa.eu/st...ok.sl.html in morajo potem Norvežani zaradi zaukazane solidarnosti - če kdo na totem forumu pozna boljši razlog za takšno volatilnost NOK sicer zaradi svoje nafte in plina stabilnega norveškega gospodarstva, naj ga pojasni - še več svoje nafte, plina in po novem še elektrike "prostovoljno" prodajati merjeno v domači valuti takorekoč "u pola cijene", ker za isto količino nafte, plina in po novem še elektrike dobijo pol manj dolarjev in evrov, s katerimi Norvežani za svoje življenje iz EU in Amerike uvažajo dobesedno vse živo ... khmm, in so se sicer danes še vedno relativno bogati Norvežani očitno začeli zavedat, da se s svojo "prostovoljno" solidarnostjo in podporo ameriške proxy vojne v Ukrajini sami vedno bolj približujejo tistim časom pred odkritjem svojih nahajališč nafte in plina - s tem denarjem so si naredili hidroelektrarne - ko so bili Norvežani še revni ribiči, ker razen nafte in plina in zdaj premalo vode nič drugega kot rib v tistem mrazu daleč na severu pač nimajo ...
Če bi kdaj postavil kakšno piko, bi mi morda uspelo do konca prebrati kakšen tvoj prispevek ;)... eh, ko smo se v šoli učili velike začetnice na začetku stavka in pike na koncu, sem sedel na ušesih, zato pa sem po prikazanem na totem forumu verjetno najboljši v pravilnem postavljanju vejic ...
P.S.: vzami si čas in mi pojasni, zakaj ima Savdski Arabiji podobno z nafto in plinom naloudano gospodarstvo Norveške tako nestabilno in v zadnjem cajtu izrazito padajočo valuto, ker to me bolj zanima, kot pa kdaj se postavi pika ...
sporočil: 2.264
ZDA niso odvisne od izvoza; skupna vrednost je $1.400 milijard oz.
6% BDPja (vrednost izvoza Slovenije je npr. okoli 80% BDPja).
Evo, sem si vzel čas in pogledal. Kot pa lahko vidim, ne vidim, kje
ti vidiš te izrazite padce vrednosti valute:
www.xe.com/currencyc...UR&view=5Y
Tudi naprav dolarju, ki je zadnje čase zelo močan, stvar ni tako grozna.
Dosti razloži tudi tole (predvsem drugi del):
The Norges Bank raised its key policy rate by 0.5 percentage point to 2.25 percent during its September meeting, pushing up borrowing costs to the highest level since November 2011, as policymakers aim to bring inflation back to the 2 percent target. The central bank voiced concerns about prospects that inflation might remain high for longer than projected earlier, but noted that monetary policy is starting to have a tightening effect on the Norwegian economy, which could suggest a more gradual approach to policy rate setting ahead. Norway's headline inflation rate eased slightly in August to 6.5 percent, after hitting in July a 34-year high of 6.8 percent.
tradingeconomics.com...c%20models
Upam, da sem potešil tvojo radovednost
The Norges Bank raised its key policy rate by 0.5 percentage point to 2.25 percent during its September meeting, pushing up borrowing costs to the highest level since November 2011, as policymakers aim to bring inflation back to the 2 percent target. The central bank voiced concerns about prospects that inflation might remain high for longer than projected earlier, but noted that monetary policy is starting to have a tightening effect on the Norwegian economy, which could suggest a more gradual approach to policy rate setting ahead. Norway's headline inflation rate eased slightly in August to 6.5 percent, after hitting in July a 34-year high of 6.8 percent.
[dz1975]To je deloma res, čeprav je v US njihov delež zadnja leta bolj nekje od 10 do 14%. Za primerjavo, recimo Nemčija cca 45% (mi smo izrazito izvozno gospodarstvo, tako, da je primerjava težka).
ZDA niso odvisne od izvoza; skupna vrednost je $1.400 milijard oz. 6% BDPja (vrednost izvoza Slovenije je npr. okoli 80% BDPja).
sporočil: 2.264
Res se je izvoz povečal, ampak še vedno je "samo" 1.75 triliona pri
23 trilionov BDPja (se pravi 7,6% BDPja). 1/3 izvoza odpade na
Mehiko in Kanado (NAFTA).
In Evropa nima izbire, orožje, plin in hrano bodo pač kupovali po cenah, ki jih bodo določili v ZDA. :)
In Evropa nima izbire, orožje, plin in hrano bodo pač kupovali po cenah, ki jih bodo določili v ZDA. :)
Zadnja sprememba: najobj 28.09.2022 20:04
[XDONA1]... čuj, jaz pa ne vidim, kako ti tukaj www.xe.com/currencyc...R&view=10Y ne vidiš izrazitega padca vrednosti NOK, če seveda za tebe Savdski Arabiji podobno z nafto in plinom naloudano gospodarstvo približno 40% padec vrednosti domače valute ni izrazit ... khmm, oziroma če povem v jeziku znamenite varčne švabske gospodinje, morajo varčni Norvežani načrpati in prodati skoraj polovico več nafte in plina, da si za uvoz - daleč na severu jim ne zraste nič - vsega živega za svoje življenje kupijo približno enako količino dolarjev, ki jih Američani čisto sveže še zelene preprosto naberejo na svojem vedno z bogato letino obdarjenem drevesu ...
Evo, sem si vzel čas in pogledal. Kot pa lahko vidim, ne vidim, kje ti vidiš te izrazite padce vrednosti valute:
P.S.: ne vem, koliko se za kopičenje ameriškega orožja ob stalno odprti pipici za nafto in plin zadolžuje Savdska Arabija, nisem pa nič slišal, da tudi Norvežani v podobno ogromnih količinah kopičijo ameriško orožje, da bi si Norveška ob stalno odprti pipici za nafto in plin s stalnim dotokov potrebnega denarja morala še dodatno sposojati denar za severnjake tradicionalno skromno prebivalstvo ... no, vsekakor pa hvala za tvoj trud potešiti mojo radovednost in upam, da si s prostim očesom opazno korelacijo manipulacij na svetovnih "trgih" - če se ne motim, so vsi "trgi" vseh sort v dolarjih - in Norvežanov kot kolateralne žrtve vsaj 10 let trajajoče obujene hladne vojne Američanov proti Rusiji in da si zaradi od Američanov sprovociranega "dogajanja" v Ukrajini tudi ti mogoče opazil nekaj še neopaženega ... aja, zdaj sem se spomnil, da sem se za Ruse pravzaprav začel zanimati približno v istem času kakšnih 10 let nazaj, ko sem bil kot športni navdušenec zgrožen nad izživljanjem z absurdnimi obtožbami o dopingu od ameriških plačancev v WADA in kar počez brez dokazov - OK, "dokazi" so bili pričevanja v Ameriko za drag denar prebeglih ruskih športnih funkcionarjev - s prepovedjo državnih simbolov ob nastopanju ruskih športnikov in vse do letošnje kompletne izključitve Rusije iz vseh tekmovanj že 10 let trajajočega poniževanja Rusov kot naroda in poniževanja športne velesile Rusije ...
Strani: 1