Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

privatsandra sporočil: 166
Zadnja sprememba: privatsandra 20.09.2022 19:00
Gospod Borut Hočevar Tale članek pa ni na vašem nivoju. Tukaj pa ste ga konkretno pihnili mimo

Elektrika kot gospodarska javna služba ta je malo mimo.
Javna služba do neke mere se že sedaj izvaja. Proizvodnja in transport da bi postala javna v popolnosti pa je teško izvedlivo in niti ni miselno saj nebi bilo možno izkoriščati potencijala ki ga daje narava in moč ki jo ponuja interkonekcija. Javna služba v energetiki bi imela dalnosežne posledice ki bi pomenila korenita družbena spremeba ( nekoč je v bistvu že bla pa zadeva ni dobro fonkcjunirala). Že sam podatke je zelo zgovoren, da je povezovanje na energetskem sektorju bilo že v 70 letih ko je bila močno razdeljena evropa na dva bloka. Se pravi že takratna politika videla veliko prednost take ureditve kot jo imamo danes. Tukaj bi pa še izpostavil da je 90% energije v državni lasti pa se lahko strinjamo da ni najbolj gospodarno vpravljena.
Glede ostalega pa je brezpredmetno se pogovarjati saj vidimo pri državah kaj se zgodi ko se iz sistema izključijo. (redujcije, dražja proizvodnja itd)

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3006934

Strani: 1

BorutHocevar sporočil: 1.534
[Glavni forum] Tema: Zakaj je trg elektrike karikatura trga
[#3007159] 22.09.22 15:44 · odgovor na: privatsandra (#3006934)
Odgovori   +    1
[privatsandra]
Gospod Borut Hočevar Tale članek pa ni na vašem nivoju. Tukaj pa ste ga konkretno pihnili mimo
Elektrika kot gospodarska javna služba ta je malo mimo.
Zakaj pa?

Bom dal banalno primerjavo. Ljubljanski vodovod se oskrbuje z več vodnimi viri. Recimo, da bi vsak vodni vir organizirali kot doo (vsi doo bi bili v lasti MOL) in jim naročili, da ustanovijo hčerinske družbe, dobavitelje vode, ki bodo prodajale vodo iz tega vira.

Viri bi z vodo sicer polnili isto vodovodno omrežje, ki bi ostalo v lasti VO-KA, njihovi dobavitelji pa bi hodili do gospodinjstev, podjetij, državnih ustanov in drugih in jim ponujali pogodbe za oskrbo z vodo.

Potem bi organizirali borzo, na kateri bi trgovali z litri ljubljanske vode. Nato bi se nekdo spomnil, da je fajn imeti tudi borzo vodnih terminskih pogodb in izravnalni trg za balansiranje omrežja. Seveda bi potrebovali vsaj enega regulatorja, ki bi skrbel za poštenost trejdanja z vodo. Potem bi se oglasili NVO, da je treba poskrbeti, da ne pride do vodne revščine. In tako naprej.

Zveni absurno, mar ne? No, nekaj zelo podobnega se nam je zgodilo pri elektriki...

Strani: 1