Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

1011Arist sporočil: 1.058
[Glavni forum] Tema: Zakaj je trg elektrike karikatura trga
[#3006834] 19.09.22 21:03 · odgovor na: BorutHocevar (#3006833)
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: 1011Arist 19.09.2022 21:13
[BorutHocevar]
> [1011Arist]
> To, kar ti predlagaš, bi zahtevalo, večje akumulacije pri hidroelektrarnah, ki jih ni pri nas kam umestiti v prostor ali pa nenehno vklapljanje in izklapljanje Brestanice, ki kot plinska lahko hitro reagira.

Hm...zakaj bi bi bilo treba več vklapljanja in izklapljanja TEB, če bi bila proizvodnja elektrike gospodarska javna služba, in ne tržna dejavnost?
Očitno se težko razumeva. Imaš vključeno NEK, in TEŠ ter nihajočo porabo vsak dan, kot vidiš na grafih ELES.

Če imaš zgolj javno službo znotraj Slovenije, lahko profil porabe zagotoviš, da kuriš NEK, dodaš TEŠ s polovično močjo okoli 300 MW, dodatnih 500 MW med 8 in deseto uro in dodatnih 700 MW med 19 in 21 uro pa dosežeš s spuščanjem različne količine vode iz akumulacija ali iz AVČ in s prižiganjem in ugašanjem Brestanice.
Skratka operater se more prilagoditi porabi, če bi bil izoliran, kot ti predlagaš.

V sedanjih tržnih razmerah pa je del veliko večjega EU sistema, Nuklearko ima ves čas na polno, danes ima sicer TEŠ izklopljen, ker je vode celo preveč in viške proda Italijanom.
Ko bo imel primanjkljaj pa bo s tem denarjem kupil nekaj od Madžarov.
Brestanico ima cel dan izklopljeno, po tvoje pa bi jo moral v dnevu prižigati, ugašati, jo dati na polovico moči ali manj, itd...

Mislim, da le redki razumejo, da je elektroenergetski sistem možno neukim predstaviti z vožnjo bicikla.
Če imaš preveč moči, cesta pa se začne spuščati, začneš hitreje vrteti in imaš večjo hitrost.
Analogno je v elektro sistemu, če je energije preveč se ti poviša frekvenca in naraste napetost, kar pomeni da lahko ljudem uničiš naprave.
Skratka preveč proizvodnje je treba takoj znižati in to nima novene veze s trgovanjem, špekulanti in podobnimi oslarijami, ki jih zadnje dni berem.