Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kaj po Janši obdržati in kaj zavreči
Strani: 1 2
sporočil: 10.865
Ta reč ma dolgo brado.
V peglanje in štirkanje lika Janeza Janše je bilo s strani same stranke SDS vloženega nenormalno veliko časa in naporov. In dejansko dobilo tolikšno tonažo, da je onemogočalo karkoli resno konkurenčnega. Vsak, še tako nedolžen poskus, ustvarit neko alternativo na desni, je fasal ekspresno hitro artilerijsko baražo z napisom "kučanovi podtaknjenci" iz parapeta Trstenjakove. In ta baraža je bila vredna bitke na sommi 1915.
Ker, če iskreno pogledava, je dokazan domet desne opcije, take kot je, nekih 300.000 glasov. Give or take. Kako to, da ne pridobi, kot politična opcija, 400 ali 500 tisoč? In je možnost, da relativno zmaga v bistvu odvisna od tega, koliko levih volivcev ostane doma?
O tem smo se tu pogovarjali tako leta 2014 in 2018. Da v bistvu naslavlja že prepričane, nikakor pa s svojo komunikacijo ne uspe pridobit novih glasov.
Jaz iskreno mislim, da je cokla tu dejansko zgolj in samo Janez Janša osebno. Lej. Star je 65 let. Mislim da je poleg Pahorja edini slovenski pplitik, ki je del slovenskega političnega prostora že 32 let. 30 let je že predsednik stranke... in furat špuro na temo komunizma in klavcev in podobnega.. izpelo se je to kot volilni slogan.
V peglanje in štirkanje lika Janeza Janše je bilo s strani same stranke SDS vloženega nenormalno veliko časa in naporov. In dejansko dobilo tolikšno tonažo, da je onemogočalo karkoli resno konkurenčnega. Vsak, še tako nedolžen poskus, ustvarit neko alternativo na desni, je fasal ekspresno hitro artilerijsko baražo z napisom "kučanovi podtaknjenci" iz parapeta Trstenjakove. In ta baraža je bila vredna bitke na sommi 1915.
Ker, če iskreno pogledava, je dokazan domet desne opcije, take kot je, nekih 300.000 glasov. Give or take. Kako to, da ne pridobi, kot politična opcija, 400 ali 500 tisoč? In je možnost, da relativno zmaga v bistvu odvisna od tega, koliko levih volivcev ostane doma?
O tem smo se tu pogovarjali tako leta 2014 in 2018. Da v bistvu naslavlja že prepričane, nikakor pa s svojo komunikacijo ne uspe pridobit novih glasov.
Jaz iskreno mislim, da je cokla tu dejansko zgolj in samo Janez Janša osebno. Lej. Star je 65 let. Mislim da je poleg Pahorja edini slovenski pplitik, ki je del slovenskega političnega prostora že 32 let. 30 let je že predsednik stranke... in furat špuro na temo komunizma in klavcev in podobnega.. izpelo se je to kot volilni slogan.
sporočil: 8.460
Meni je pri vsej zgodbi zanimivejše, da je program, če ga tako
imenujemo, svobode zelo všečno napisan.
In glede na rezultat si ljudje to žele.
Po drugi strani pa se taisti volilci nocejo politično angažirat,izpostavit in prepuščajo oblast nekim skupinam, ki jih niti ne poznajo dobro.
In glede na rezultat si ljudje to žele.
Po drugi strani pa se taisti volilci nocejo politično angažirat,izpostavit in prepuščajo oblast nekim skupinam, ki jih niti ne poznajo dobro.
sporočil: 1.354
[najobj]Jaz sem volil Oligarha. Zaradi pritiska bližnje okolice, ker da kmetavzarjev in farjev se pa že ne voli. In sem podlegel pritisku.:-)
jaz pa sem volil mladino zbrano v Levici,
Na spomnim se, če sem volil na prejšnjih volitvah, če sem, sem volil SDS.
sporočil: 28.033
[Endimion]... in da potem ugotavljas, da so volilci tisti, ki so bedasti.
Preprosto vprasanje: kako se nam lahko že 12 let dogaja, da nas na volitvah premaguje tip, ki stranko ustanovi 2 meseca pred volitvami.
tito je bil boss 35 let. sicer ga je biologija zjebala, verjetno bi zelel se vec, ampak do tja je nesla cifra. res bo tragikomicno - povsem dobesedno, ker pac in komicno in tragicno - ce ga janez prehiti.
Ja... surrealno.
Podobno v sosednji nitki. Ja vzporedne volitve so pokazale, da je pač razlika med volilci Goloba in Janše med drugim tudi v izobrazbi. Visokošolsko izobraženi nekaj bolj za Goloba, oni s srednješolsko in osnovnošolsko izobrazbo pa bolj za Janšo. Opravljena meritev. IN kak je odgovor apologetov Ajatole s Trstenjakove?
"Ne morem verjet, da so visokošolsko izobraženi tako glupi, da glasujejo za Goloba..".
Ja pizda, če je tvoja povprečna volilna baza rdečeličen kmečki pjeb, k rukne liter vina, pol pa na traktor, en tak Žan Mahnič, po drugi strani pa je to izumirajoča vrsta (pred 14 dnevi sem se med bicikliranjem med Ljubljano, Trebnjem, in nazaj LJubljano ustavil v Gabrovki. tam jih še lep cajt ne bo zmanjkalo. Tipični Slovenski polpismen holceraj)... ja kurc pol. Zmanjkuje ti volilcev.
Pazi, ne pravim, da so vsi volilci desne opcije takšni. ampak čez zadosti veliko množico osebkov, pa se to skristalizira. Samo tega ne videt, ali pa ne upoštevat, in trditi tako kot ti praviš: "Narod je neumen", je pa zdajle že presneto podcenjujoče.
In če za desnico vzameva le SDS (NSi bo še žgance jedla, da kam pride, samo Arčon od Goloba je dobil v Gorici 1/5 glasov kompletne NSi...), je njen problem, če pomisliš v tem, da je iz te volilne baze.. črpala kader. En Žan Mahnič bi bil v v firmi kjer sem jaz stacioniran, mel možnost le krofe naokoli nosit., in bil srečen, če mu pustimo kakega pojesti, ne le da samo gleda. Hojs je verjetno soliden gradbinec. Ne vem. A za politika je primeren približno toliko kot so snežne krplje za plavanje. Pojbič.. polpismen. Mojca bo mela zdajle cajt da se z vsemi edicijami FruchtZwerge-ja seznani in jih okusi. Rupar... pošiljat predsednico konkurenčne stranke na pregled mednožja, oziroma insinuirat na to.. (Tu dajem Evi Irgl globok poklon, da je promptno popizdila nad Ruparjem). Skratka, komunikacija na ravni kmečke gasilske veselice. In jaz docela verjamem, da ta nivo govora pač najbolj pali na.. privržencih kmečkih gasilskih veselic. Saj razumeš, da karikiram. Načrtno.
Hec je, da je bilo takih projektilov na levi (Se spomniš Betonelija in njegovo jokanje "Ma vjeste dijo šanto, muoji uotroci juočejo, ku berejo kej pišeste o mjeni") tudi nekaj. Ampak količina nebuloz z desnega pola je bila nenadjebljivo in huronsko večja.
Ker zemljevid, kje je kdo zmagal, je pa zelo poveden...In leta in leta vztrajat na paroli: "Vi ste slovenci, k na njiv geplate pa z lastnim rokam kej nardite, uni v mestih so pa navadni čefurski vabgabundi".. je po tem, ko ti gre 85% srednješolske populacije na faks, vsak, k dobi job v mestu, pa spizdi iz vasi, je res nekoliko ku ku.
Podobno v sosednji nitki. Ja vzporedne volitve so pokazale, da je pač razlika med volilci Goloba in Janše med drugim tudi v izobrazbi. Visokošolsko izobraženi nekaj bolj za Goloba, oni s srednješolsko in osnovnošolsko izobrazbo pa bolj za Janšo. Opravljena meritev. IN kak je odgovor apologetov Ajatole s Trstenjakove?
"Ne morem verjet, da so visokošolsko izobraženi tako glupi, da glasujejo za Goloba..".
Ja pizda, če je tvoja povprečna volilna baza rdečeličen kmečki pjeb, k rukne liter vina, pol pa na traktor, en tak Žan Mahnič, po drugi strani pa je to izumirajoča vrsta (pred 14 dnevi sem se med bicikliranjem med Ljubljano, Trebnjem, in nazaj LJubljano ustavil v Gabrovki. tam jih še lep cajt ne bo zmanjkalo. Tipični Slovenski polpismen holceraj)... ja kurc pol. Zmanjkuje ti volilcev.
Pazi, ne pravim, da so vsi volilci desne opcije takšni. ampak čez zadosti veliko množico osebkov, pa se to skristalizira. Samo tega ne videt, ali pa ne upoštevat, in trditi tako kot ti praviš: "Narod je neumen", je pa zdajle že presneto podcenjujoče.
In če za desnico vzameva le SDS (NSi bo še žgance jedla, da kam pride, samo Arčon od Goloba je dobil v Gorici 1/5 glasov kompletne NSi...), je njen problem, če pomisliš v tem, da je iz te volilne baze.. črpala kader. En Žan Mahnič bi bil v v firmi kjer sem jaz stacioniran, mel možnost le krofe naokoli nosit., in bil srečen, če mu pustimo kakega pojesti, ne le da samo gleda. Hojs je verjetno soliden gradbinec. Ne vem. A za politika je primeren približno toliko kot so snežne krplje za plavanje. Pojbič.. polpismen. Mojca bo mela zdajle cajt da se z vsemi edicijami FruchtZwerge-ja seznani in jih okusi. Rupar... pošiljat predsednico konkurenčne stranke na pregled mednožja, oziroma insinuirat na to.. (Tu dajem Evi Irgl globok poklon, da je promptno popizdila nad Ruparjem). Skratka, komunikacija na ravni kmečke gasilske veselice. In jaz docela verjamem, da ta nivo govora pač najbolj pali na.. privržencih kmečkih gasilskih veselic. Saj razumeš, da karikiram. Načrtno.
Hec je, da je bilo takih projektilov na levi (Se spomniš Betonelija in njegovo jokanje "Ma vjeste dijo šanto, muoji uotroci juočejo, ku berejo kej pišeste o mjeni") tudi nekaj. Ampak količina nebuloz z desnega pola je bila nenadjebljivo in huronsko večja.
Ker zemljevid, kje je kdo zmagal, je pa zelo poveden...In leta in leta vztrajat na paroli: "Vi ste slovenci, k na njiv geplate pa z lastnim rokam kej nardite, uni v mestih so pa navadni čefurski vabgabundi".. je po tem, ko ti gre 85% srednješolske populacije na faks, vsak, k dobi job v mestu, pa spizdi iz vasi, je res nekoliko ku ku.
sporočil: 28.033
[Endimion]- pozor pozor, en norc vozi v napacno smer na avtocesti!
- (izklopi ves razburjen) kaj en, lej kolko jih je !!111oneone
sporočil: 32.630
Zadnja sprememba: najobj 25.04.2022 20:25
[rub15]
> [najobj]
> jaz pa sem volil mladino zbrano v Levici,
Jaz sem volil Oligarha. Zaradi pritiska bližnje okolice, ker da kmetavzarjev in farjev se pa že ne voli. In sem podlegel pritisku.:-)... OK, moje srce sicer vedno bije - kako nenavadno za ljudi - na levi, ampak kot sem že povedal, moja odločitev za Levico nima nobene zveze z levico kot tako, ampak je odločitev za malo drugačno medgenaracijsko sožitje in solidarnost, ki jo danes starci razumejo samo v eno smer, in sicer kot žrtvovanje mladine za njihovo dostojno starost, dostojno življenje mladine z dostojnim delom in dostojnimi stanovanji pa sebične starce en kurc briga ...
Na spomnim se, če sem volil na prejšnjih volitvah, če sem, sem volil SDS.
sporočil: 1.354
Zadnja sprememba: rub15 25.04.2022 20:50
Te razumem. Imam tri nečake in mi ni vseeno kako bodo živeli v tem
ponorelem svetu.
Malokasno ti o dostojnih službah in stanovanjih, za mlade je
trenutno dosti lažje prit do dobrega šihta kot ene 20 let
nazaj.
Za stanovanja ne vem, kako je bilo pred dvajset leti a poceni ravno niso bila, tudi om je bila precej višja tam nekje 5%.
Tam leta 2002 je bil najnižja postavka na študentu cca 200 sit, se pravi nekje evro neto.
Danes je najnizja nekje 4 evre, to je krat 4. So šla stanovanja krat 4 v 20 letih.?
www.slonep.net/info/...00-eura-m2
Za stanovanja ne vem, kako je bilo pred dvajset leti a poceni ravno niso bila, tudi om je bila precej višja tam nekje 5%.
Tam leta 2002 je bil najnižja postavka na študentu cca 200 sit, se pravi nekje evro neto.
Danes je najnizja nekje 4 evre, to je krat 4. So šla stanovanja krat 4 v 20 letih.?
[hostamox]... www.rtvslo.si/rtv365...67049?s=tv ...
Malokasno ti o dostojnih službah in stanovanjih, za mlade je trenutno dosti lažje prit do dobrega šihta kot ene 20 let nazaj.
P.S.: Janšatova lajna o rekordni zaposlenosti ne pomeni dostojne zaposlenosti, o dostojnih stanovanjih pa bi upokojeni forumaš shevchenko znal kaj več povedat od mene, čeprav rekordne cene stanovanj in najemnin same povejo več kot dovolj ...
sporočil: 2.857
[najobj]Težava je, ker vsi mladi hočejo v LJ, malo kofetkati, imeti flat v Rožni in to je lajf. Ni pa realno.
> [hostamox]
> Malokasno ti o dostojnih službah in stanovanjih, za mlade je trenutno dosti lažje prit do dobrega šihta kot ene 20 let nazaj.
> Za stanovanja ne vem, kako je bilo pred dvajset leti a poceni ravno niso bila, tudi om je bila precej višja tam nekje 5%.
> Tam leta 2002 je bil najnižja postavka na študentu cca 200 sit, se pravi nekje evro neto.
>
> Danes je najnizja nekje 4 evre, to je krat 4. So šla stanovanja krat 4 v 20 letih.?
>
> www.slonep.net/info/...00-eura-m2
... www.rtvslo.si/rtv365...67049?s=tv ...
P.S.: Janšatova lajna o rekordni zaposlenosti ne pomeni dostojne zaposlenosti, o dostojnih stanovanjih pa bi upokojeni forumaš shevchenko znal kaj več povedat od mene, čeprav rekordne cene stanovanj in najemnin same povejo več kot dovolj ...
Če je potrebno kaj obdržati po Janši bi recimo mogli obrdfžati fokus na decentralizaciji države in spodbujanju tega, da ljudje najdejo službo tudi v drugih mestih in da ni vse v tej famozni LJ. Tisti, ki se zutraj vozite v službo veste, da je to šlo preko vseh meja. Prišlo pa je do tega, ker po crashu 2008-2011 nikoli nismo z investicijami nadomestili gospodarskega propada slovenskega obrobja.
[hostamox]V resnici je bil skok 2,53. Tvoj izračun namreč ne upošteva inflacije. In ker smo imeli v Sloveniji od 2002 do 2022 kumulativno 58% inflacije, bi en 1€ leta 2002 kupil ravno toliko potrošnih dobrin kot 1,58€ leta 2022. se pravi 4,00/1,58 = 2,53
(sem šel gledat na portal MojeDelo, in dejansko sem našel neko pomožno delo v proizvodnji za 4€ na uro, sicer so postavke višje (med 6, in 7). A ostaniva pri robnem primeru, kot si ga omenil)
Lej lej.. našel sem diplomsko nalogo, iz leta 2006, ki v prilogi B ovrednoti posamezna dela.
dk.fdv.uni-lj.si/del...c-Maja.PDF
Nižje urne postavke od 600SIT/h ni. To potem pomeni, da je nominalna urna postavka leta 2005 bila 2,50€. in to bi v letu 2022 pomenilo 3,34€. Realno so se torej postavke povišale za (4-3,34)/3,34= 19,7%
Zakaj dajem inflacijo v pogled? Jesti moraš namreč. pa obleči se moraš. Zadovoljit moraš svoje osnovne zadeve, predno lahko začneš razmišljati o lastni strehi nad glavo.
IN četudi vzameva da je bila tega istega leta (2006) cena m2 garsonjere 2500€, bi to bilo leta 2022 upoštevajoč inflacijo onih zgornjih 3340€. in jo povečajva za 19,7% kolikor je realno povečanje urne poistavke, pa prideva na 4.000€. No cene so na trgu 20% višje od tega. v Ljubljani, pa niti ne v centru, je kvadratni meter garsonjere 4.900€.
Sem šel še za štos pogledat povprečne plače. Leta 2005 je bila po podatkih portala računovodja.com povprečna neto plača 175.594 SIT (732€). revaloriziramo za inflacijo bi to v 2022 pomenilo 1010€. Statistični urad pa pravi, da je bila povporečna netto plača v zadnjem, poročanem obdobju pa 1270€ (trimester). Realno so se torej v 17 letih povprečne plače dvignile za posranih 25,7%. v tem primeru bi bil plafon od nominalnih 2500€/m2 leta 2005 dejansko 4175€/m2. Če je višje pomeni, da ti je tako nominalno, kot realno težje dosegljivo.
In tu sem opreriral le s cenami. Bože ne daj da imaš danes otroka. Ti ga v nekem "pavšalu" odštejejo od kreditne sposobnosti, pa si fucked. pr 1270€ netto in odbitku 230€ za enega mladiča (primer moje banke), in minimalcu 749€ je lahko tvoja anuiteta posranih 291€. Brez upoštevanja pribitkov in OM in vsega.. delaš 12 mesecev za en ušiv kvadratni meter.
Tole imaš iz leta 2005. govorim o 2002 mogoče je bilo kako leto
prej. Vem, da je bila postavka cca 200 sit za delo v Tiskarni DELO,
dnevna izmena.
Če ostane razmerje 1 proti 4 v 20 letih je kar dobro za oceno, trenutno je neto minimum dobrih pet kot vidim.
PA vzemiva znesek 2 eur leta 2003 in ceno 2000 evrov za m2 gaesonjere iz mojega članka.
Trenutno kar sem našel je bilo poročilo Gursa za prvo poletje 2021 cena cca 3250 povprečje ljubljana
www.mvn.e-prostor.go...o_2021.pdf
Inflacije ne rabiš upoštevat ker se gre le za razmerja, koliko ur za koliko stanovanja.
Če praviš, da so trenutne cene stanovanj za 20%dražja od tega, kot bi smela bit prilagojeno na inflacijo in rast plač, je to verjetno le odraz niskih OM, pustiva sedaj otroke ob strani, saj jih studentej večinoma nimajo :) .
Kar hočem povedat najobjestnejšem je, da so stanovanja nedosegljiva mladim že dolgo in imaš up in downe, 2012 do 2015 so bila verjetno doseglivejša.
Pač če so šle plače gor po 2015, obresti so osale nizke, gradnja se pa draži, ne morejo ostat stanovanja doseglivejša.
Ni pa trenutno stanje nič posebnega napram preteklim dvajsetim letom, kolikor men seže stanovanjski spomin daleč :).
Če ostane razmerje 1 proti 4 v 20 letih je kar dobro za oceno, trenutno je neto minimum dobrih pet kot vidim.
PA vzemiva znesek 2 eur leta 2003 in ceno 2000 evrov za m2 gaesonjere iz mojega članka.
Trenutno kar sem našel je bilo poročilo Gursa za prvo poletje 2021 cena cca 3250 povprečje ljubljana
www.mvn.e-prostor.go...o_2021.pdf
Inflacije ne rabiš upoštevat ker se gre le za razmerja, koliko ur za koliko stanovanja.
Če praviš, da so trenutne cene stanovanj za 20%dražja od tega, kot bi smela bit prilagojeno na inflacijo in rast plač, je to verjetno le odraz niskih OM, pustiva sedaj otroke ob strani, saj jih studentej večinoma nimajo :) .
Kar hočem povedat najobjestnejšem je, da so stanovanja nedosegljiva mladim že dolgo in imaš up in downe, 2012 do 2015 so bila verjetno doseglivejša.
Pač če so šle plače gor po 2015, obresti so osale nizke, gradnja se pa draži, ne morejo ostat stanovanja doseglivejša.
Ni pa trenutno stanje nič posebnega napram preteklim dvajsetim letom, kolikor men seže stanovanjski spomin daleč :).
Zadnja sprememba: najobj 26.04.2022 15:42
[Rokc5]
> [najobj]
> > [hostamox]
> > Malokasno ti o dostojnih službah in stanovanjih, za mlade je trenutno dosti lažje prit do dobrega šihta kot ene 20 let nazaj.
> > Za stanovanja ne vem, kako je bilo pred dvajset leti a poceni ravno niso bila, tudi om je bila precej višja tam nekje 5%.
> > Tam leta 2002 je bil najnižja postavka na študentu cca 200 sit, se pravi nekje evro neto.
> >
> > Danes je najnizja nekje 4 evre, to je krat 4. So šla stanovanja krat 4 v 20 letih.?
> >
> > www.slonep.net/info/...00-eura-m2
> ... www.rtvslo.si/rtv365...67049?s=tv ...
>
> P.S.: Janšatova lajna o rekordni zaposlenosti ne pomeni dostojne zaposlenosti, o dostojnih stanovanjih pa bi upokojeni forumaš shevchenko znal kaj več povedat od mene, čeprav rekordne cene stanovanj in najemnin same povejo več kot dovolj ...
Težava je, ker vsi mladi hočejo v LJ, malo kofetkati, imeti flat v Rožni in to je lajf. Ni pa realno.... čuj, če mogoče še nisi opazil, toti moj "toti" in "čuj" pomenita, da sem iz Maribora in verjetno veš, kako Mariborčani gledamo na fensi šmensi žabare v Ljubljani ...
Če je potrebno kaj obdržati po Janši bi recimo mogli obrdfžati fokus na decentralizaciji države in spodbujanju tega, da ljudje najdejo službo tudi v drugih mestih in da ni vse v tej famozni LJ. Tisti, ki se zutraj vozite v službo veste, da je to šlo preko vseh meja. Prišlo pa je do tega, ker po crashu 2008-2011 nikoli nismo z investicijami nadomestili gospodarskega propada slovenskega obrobja.
P.S.: ker si omenil realnost, niso samo v Ljubljani noro draga stanovanja in najemnine, ampak so sicer malo manj noro draga tudi drugje po Sloveniji, predvsem pa je bistven problem, da si dobesedno sistemsko zapostavljena mladina - dobro poslušaj res odličnega Tilna Artača www.rtvslo.si/rtv365...7049?s=tvu v priredbi malo starejši generaciji znane "Delam kot Zamorc" od avtorja današnji generaciji bolj znanega in Janšatvovim vernikom osovraženega "petkovega kolesarja" Janija Kovačiča - mora služit svoj vedno dražji kruh - noro draga stanovanja lahko mladina gleda samo v oglasih - z nezanesljivim 24/7 prekarnim delom, ki danes je, jutri pa ga ni ...
Strani: 1 2