Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Krajšanje bolniških v breme delodajalca s 30 na 20 dni. Všečno, kaj pa to pomeni za javno blagajno in za zavarovance?
Strani: 1
Prosim gospo Rednak, da tudi objavi, koliko znašajo bolniške (v odstotkih od plače, ki jo bolnik prejema) v teh deželah in kolikšne pri nas.
Šele s seznanitvijo tega, bi lahko začeli debatirati.
Izjeme so poškodbe na delu, kar pa bi šlo v breme nezgodnega zavarovanja.
Iz vašega me bolj skrbi to, da se vsako odpiranje socialno-zdravstvenih debat vzame ideološko.
[FIN-368181]V javno zdravstveno blagajno (ZZZS) plačujemo obvezne prispevke zaposleni in delodajalci. To je vreča, iz katere se plačujejo zdravstvene storitve, zdravila in medicinski pripomočki za zavarovance/paciente, opravljene v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in lekarnah, prav tako pa tudi bolniška nadomestila nad 30 dni. Iz iste vreče gre vse to! Če morda kdo ne razume: če gre iz te vreče več za bolniške, je in bo logično manj denarja na voljo za storitve in zdravila.
Skarajno neokusno, da se poslovni časnik sprašuje, kaj pomeni nekaj za javno blagajno. V normalnih državah bolniške krije zdravstvena zavarovalnica. Priporočam, da se zavzemate za normalen trg zdravstvenega in socialnega zavarovanja, kot pa da vas skrbi kako bo to pokrito iz javne blagajne.
Je kdo vprašal zavarovance, ali se strinjajo, da bo denarja lahko zmanjkalo za uresničevanje njihovih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja? Torej da se mini zdravstvena reforma sprejema po skrajšanem postopku mimo njih oziroma lahko njim v škodo? Javne razprave o zelo pomembni spremembi ni bilo.
Stranke, ki bodo to sprejele, se bodo v predvolilni kampanji seveda hvalisale z razbremenjevanjem gospodarstva, ko pa bo prišel račun in bodo nastradali njihovi volivci, bomo pa deležni sprenevedanja, da to pa res ni njihova krivda. Oziroma bo to voda na mlin - s strani nekaterih zlasti iz liberalno-desnega pola - tako zaželenemu krčenju zdravstvenih pravic v javnem zdravstvu in posledični privatizaciji.
Če kdo misli, da bo privatizirano zdravstvo za ljudi cenejše, se pošteno moti. Za dobičke mora nekdo plačati. Manj kot bo kritih pravic iz obveznega zavarovanja, večje premije bo treba plačevati za dodatna prostovoljna zavarovanja, da ne bi bili stroški iz žepa, ko zbolimo, preveliki. Tega pa politične stranke zdaj seveda ne povedo, ker bi izgubile volitve.
Po tej logiki, bi lahko bilo še več denarja samo za zdravljenje, če rafundacij sploh ne bi bilo, kajne?
Problem je treba ugotoviti v celoti.
Eno je premalo denarja, drugo pa je namen porabe.
Ker imamo pri nas monopolni ZZZS, se tudi ni razvil zavarovalniški trg.
Že samo konkurenca pri zdravstvenem zavarovanju, bi morda spodbudila razvoj produktov in bolj konkurenčnih programov. Morda tudi ne, a dokler se niti ne poskusi, se pa zagotovo ne bo nič premaknilo niti za milimeter.
In teh 20 ali 30 dni je manj kot kozmetični popravek, ki zagotovo ne rešuje problema.
Problem pa je monopolni, centralno-planski mastodont ZZZS.
[rename]predstavljaj si tako...
Bi se lahko strinjal, ampak zakaj se potem sploh refundirajo bolniške nad 30 dni?
Po tej logiki, bi lahko bilo še več denarja samo za zdravljenje, če rafundacij sploh ne bi bilo, kajne?
- prispevek za zz predstavlja med drugim zavarovanje za bolnisko z odbitno fransizo 30 dni
- ce je ne bi bilo ali bi bila manjsa, bi bil za izenacenje polozaja ponudnika zavarovanja prispevek visji
v tem smislu to, da se odbitna fransiza skrci, prispevek pa ostaja enak, seveda dejansko predstavlja poslabsanje polozaja ponudnika.
zdaj a se od tu dalje gremo "pa naj drugje bolj stisne" - tu se zares zacnejo politicno mnenjska prepucavanja, ne pa pri samem konceptu odbitne fransize vs. premije.
in ta prepucavanja bodo po moje dokaj podobna tistemu znanemu...
- proracun mora bit uravnotezen!!!!1!!oneone
- ja ampak nismo mislili tko, da so potem davki visji, tegaseparesnidalopredvideti
tj. ne si prevec zelet, da zacne zz dejansko stiskati, ker stiskalo se bo tam, kjer je bolj stisljivo, ne tam, kjer bi bilo bolj prav.
ali se drugace, ce mislis it proti korupciji, potem je nekak boljse iti direktno proti korupciji kot pa dati izbiro "evo takole zaostrimo, zdaj pa al bo manj korupcije al pa manj ponudbe", ker odgovor na to je lahko samo "rotfl krohot a si ti ravnokar z marsa prispel".
Če pa pomislim na svojo delovno dobo, pa v +40 letih nisem bil na bolniški več kot 20 ali 30 dni, pa še to zaradi poškodb (šport in kasneje posledice športa).
Koliko denarja sem pa prispeval v blagajno, pa raje ne grem računati ;-)
Je pa moj point drugje.
Namreč: zakaj so delodajalci obremenjeni z bolniškimi.... in če že so, zakaj nimajo možnosti to urejati preko zavarovalniških programov, kot imajo rešeno s kaskom za avtomobile in stroje...?
Seveda pa mi je kristalno jasno, da mora (bolniške) nekdo plačati, če delavec dobi nadomestilo.
[rename]ja ce je racunica "jaz vec ne placujem, ostale pa kurc gleda", potem se seveda izide :)
Pozabljaš,da mene ZZ ne more več stiskati (#penzionist).
Namreč: zakaj so delodajalci obremenjeni z bolniškimi....saj lahko tudi niso, samo bo potem brzkone prispevek (premija za bolnisko) visji - kot omenjeno.
in če že so, zakaj nimajo možnosti to urejati preko zavarovalniških programov, kot imajo rešeno s kaskom za avtomobile in stroje...?se pravi ti sprasujes, zakaj slovenija ne pride na privatno zavarovanje bolniskih? to bos verjetno lazje s kom drugim, ki mu je vec do zelo obseznih tem.
Ampak s tem se naj drugi ukvarjajo :-P
[rename]Ko ti zaposleni v pisarni pove, da gre čaz kak teden na operacijo nožnega placa in ga 3 tedne ne bo...
Hotel sem samo povedati, da me problematika ZZ res ne zanima več in sem tule samo navrgel predlog, da se ZZ čimprej de-monopolizira ;-)
Ampak s tem se naj drugi ukvarjajo :-P
Ni poškodba pri delu, pa je treba vseeno "požret" tole razkošje...
Ko sem osebno zdravnico zaposlene pobaral koliko časa bo delavka še na bolniškem dopustu zaradi kovida sem bil ozmerjan, kaj me to zanima in da druge delodajalci pa tega nikoli ne vprašajo...pa je bolniška trajala skupaj kakih 5 tednov...In pred tem ob vsakem cepljenju še po 3 tedne...Eni zaposleni so imeli zaradi kovida in cepljenja 4 mesece bolniške na račun ostalih zaposlenih v moji firmi...
Ljudje so se bolj malo odločali za bolniške.
Verjetno boš tudi ti po računal z regresom ali bozicnico:).
[abohte]Ene 4 emaile sem napisal njeni osebni zdravnici....
> [0513ANITO]
> Ko sem osebno zdravnico zaposlene pobaral koliko časa bo delavka še na bolniškem dopustu zaradi kovida sem bil ozmerjan, kaj me to zanima
Ja, tega jamranja je velik.
Ampak vsak delodajalec ima možnost uvesti nadzor nad zdravnikom zaposlenega. Vsak ima možnost preveriti, ali je bolniška upravičena.
Kolikokrat si to naredil?
Ja, verjetno je treba kakšen obrazec spisat. Pa bi rekel, da ni najbolj enostave. Ker pač... Slovenija.
Ampak za jamranje je potrebno tudi kakšen post na forumu napisat.
1x je celo odgovrila, da kaj težim, da sem eduni, ki sem se drznil kaj takega vprašat...v ostalih 3 primerih je email ostal neodgovorjen.
Se ti to zdi jamer...Pa tudi na bolniško komisijo sem pisal, da si oni delovno sposobnost delavca drugače predstavljajo kot jaz...
To, da te nihče ne obvesti, 1 dan pred potekom bolniške, da le ta bo/ne bo podaljšana je pa itak standard..delavec , ki ga prej mesec dni ni bilo na spregled se ti kar naenkrat pojavi na vratih in pravi, da je prišel delat...
[rename]
Izjeme so poškodbe na delu, kar pa bi šlo v breme nezgodnega zavarovanja.Za poškodbe pri delu se danes plačuje 0,53% prispevka na plačo in konča v blagajni ZZZS, ki seveda prihodkov in odhodkov za zdravljenje, ki izhaja iz tega naslova. Invalidnine, ki so lahko tudi posledica poškodbe pri delu, pa se izplačujejo iz sredstev (integralne) prispevnih stopenj za ZPIZ.
[rename]Zato tudi plačujete (oziroma plačuje ZPIZ za vas) manj obveznega zdravstvenega zavarovanja četudi (kot skupina, da ne bo osebno) porabite pretežni del denarja obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Penzionisti nimam bolniških, zato je ta tematika že povsem izven mojega radarja zanimanja ;-)
[P46000]Vem, ampak je tega denarja očitno premalo.
> [rename]
> Izjeme so poškodbe na delu, kar pa bi šlo v breme nezgodnega zavarovanja.
Za poškodbe pri delu se danes plačuje 0,53% prispevka na plačo in konča v blagajni ZZZS, ki seveda prihodkov in odhodkov za zdravljenje, ki izhaja iz tega naslova. Invalidnine, ki so lahko tudi posledica poškodbe pri delu, pa se izplačujejo iz sredstev (integralne) prispevnih stopenj za ZPIZ.
Čeprav se je narava dela v zadnjih, 30, 50 letih zelo spremenila, saj imamo bistveno manj industrijske proizvodnje, gradbeništva... in precej več "pisarniškega" dela.
Nimam pa neposrednih izkušenj s tem, ker nisem nikoli nič kasiral.
Bolniške so ob zdravstvenih težavah tudi neposedni odraz razmer v podjetjih. Slaba klima, mobing, neorganiziranost, izkoriščanje delavcev, nepoštene delovne prakse se neposredno odražajo v bolniških. Zato imajo delodajalci iste dejanost s podobnimikadovskimi zasedbami zelo različen obsegu bolniških.
Skrajšanje bolniške bo pomenila predvsem potuho slabim delodajalcem.
Kritje bolniških je posredna javna subvencija, ki jo bodo kot večinoma drugih subvencij spet deležni subjekti, ki vidijo svojo poslovno priložnost v iskanju robnih pogojev delovanja.
[0513ANITO]
> [abohte]
> > [0513ANITO]
> > Ko sem osebno zdravnico zaposlene pobaral koliko časa bo delavka še na bolniškem dopustu zaradi kovida sem bil ozmerjan, kaj me to zanima
>
> Ja, tega jamranja je velik.
>
> Ampak vsak delodajalec ima možnost uvesti nadzor nad zdravnikom zaposlenega. Vsak ima možnost preveriti, ali je bolniška upravičena.
>
> Kolikokrat si to naredil?
>
> Ja, verjetno je treba kakšen obrazec spisat. Pa bi rekel, da ni najbolj enostave. Ker pač... Slovenija.
>
> Ampak za jamranje je potrebno tudi kakšen post na forumu napisat.
Ene 4 emaile sem napisal njeni osebni zdravnici....
1x je celo odgovrila, da kaj težim, da sem eduni, ki sem se drznil kaj takega vprašat...v ostalih 3 primerih je email ostal neodgovorjen.
Se ti to zdi jamer...Pa tudi na bolniško komisijo sem pisal, da si oni delovno sposobnost delavca drugače predstavljajo kot jaz...
To, da te nihče ne obvesti, 1 dan pred potekom bolniške, da le ta bo/ne bo podaljšana je pa itak standard..delavec , ki ga prej mesec dni ni bilo na spregled se ti kar naenkrat pojavi na vratih in pravi, da je prišel delat...
Bi se moral Mal več pogovarjat v podjetju tudi neformalno:)
[hostamox]Misliš še več Monologov v stilu WTF"#$%&/()=?
> [0513ANITO]
> > [abohte]
> > > [0513ANITO]
> > > Ko sem osebno zdravnico zaposlene pobaral koliko časa bo delavka še na bolniškem dopustu zaradi kovida sem bil ozmerjan, kaj me to zanima
> >
> > Ja, tega jamranja je velik.
> >
> > Ampak vsak delodajalec ima možnost uvesti nadzor nad zdravnikom zaposlenega. Vsak ima možnost preveriti, ali je bolniška upravičena.
> >
> > Kolikokrat si to naredil?
> >
> > Ja, verjetno je treba kakšen obrazec spisat. Pa bi rekel, da ni najbolj enostave. Ker pač... Slovenija.
> >
> > Ampak za jamranje je potrebno tudi kakšen post na forumu napisat.
>
> Ene 4 emaile sem napisal njeni osebni zdravnici....
> 1x je celo odgovrila, da kaj težim, da sem eduni, ki sem se drznil kaj takega vprašat...v ostalih 3 primerih je email ostal neodgovorjen.
>
> Se ti to zdi jamer...Pa tudi na bolniško komisijo sem pisal, da si oni delovno sposobnost delavca drugače predstavljajo kot jaz...
>
> To, da te nihče ne obvesti, 1 dan pred potekom bolniške, da le ta bo/ne bo podaljšana je pa itak standard..delavec , ki ga prej mesec dni ni bilo na spregled se ti kar naenkrat pojavi na vratih in pravi, da je prišel delat...
Bi se moral Mal več pogovarjat v podjetju tudi neformalno:)
Vsaj tako sem bral enkrat, je pa to že res dolgo nazaj.
Pogovora se je treba naučit, za medsebojne odnose, tale je namenjena bolj partnerjem, priporočam tole.
www.bukla.si/knjigar...ezava.html
Slovenci se ne znamo pogovarjat, vsaj ne dovolj odkrito,o sebi.
Ampak vsak delodajalec ima možnost uvesti nadzor nad zdravnikom zaposlenega. Vsak ima možnost preveriti, ali je bolniška upravičena.A se ti hecaš? Nadzor nad ubogim bolnim delavcem, ki je na javnem omrežju objavil sliko obiranja oljk na bolniški zaradi hrbta, ker je preveč športal? Nezaslišano!
Kolikokrat si to naredil?
Ja, verjetno je treba kakšen obrazec spisat. Pa bi rekel, da ni najbolj enostave. Ker pač... Slovenija.
Ampak za jamranje je potrebno tudi kakšen post na forumu napisat.
Nadzor nad zdravnikom zaradi prijave delodajalca? Zguba cajta! Sem probal...
V normalnem svetu bi ga moral imeti pravico isti moment našutirat! Pa naj on išče pravico!
No, saj na komisiji ni šlo skozi. Isti dan je ozdravel!
Strani: 1