Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek 'Za zamenjavo TEŠ potrebujemo tretjo nuklearko'
Strani: 1 2
sporočil: 10.844
[abohte]Nekje na netu sem videl risbo Ljubljanske kotline tam nekje iz leta 1850 (okvirne letnica)...
V SLO je kar visoka gostota preb. (svetovno povprečje je pol manjše) ter smo industrijsko nadpovprečno razvita država. Pa bi lahko imeli tudi preko 6 mio m3 neto letnega prirasta biomase (brez večjih vlaganj). To ni malo energije. Ob HE. Ob FV. Ob geotermalni?
Risba zajema panoramo nekje od Brezovice pa do cerkve Marija Devica v Polju... V celi ljubljanski kotilini ni bilo niti ene večje hoste...Posamezne Vrbe so bile le ob potokih, Golovec je imel 2-3 drevesi in je upravičeno nosil svoje ime...Golovec...Prve gmajne so bile na risbi šele na pobočju Kamiških planin...
Sedaj si pa zamislite da je bilo takrat v Ljubljani cca 100.000 prebivalcev (mogoče še to ne) in da je bil ves uporaben in dostopen les posekan za kurjavo.
Žal risbe nisem več našel, tako, da je ne morem polinkati in bi bil vesel, če jo kdo drug najde in da link...
sporočil: 8.271
[alek14]
> [FrRoSt]Zadnji je bil PotryNovak, ki me je poslal na učenje pisanja in dialektike, če se ne motim, ali kamorkoli že!?
> > [alek14]
> > Kaj bi pa ti naredil?
> >
> > Obnovljivci gredo ven iz uporabe. Gremo nazaj na fosilce?
>
> Kaj je to tako TEŽKO RAZUMETI!??
>
> Pišem tako NEjasno!??
Yep. A ti to res ni še nihče rekel?
Ne vem in ne razumem, ali sem jaz v vojni z njimi, temi trdimi starci ali so oni v vojni z mano!? Vključno s teboj ocitno! :)
Vsekakor bi si želel, da mi to pove kakšen (normalen) človek, ali pa vsaj miš v obliki @tasilo, kakor pa neke napihnjene žabe!
Hidropotencial za HE je na tem planetu že precej izčrpan. Nekaj je še, ni pa to nekaj kar bi šlo v smeri hrbtenice energetike.Naj ti razložim kakšna je RAZLIKA, čisto matematično!! med nama!!
Ta velike opurtunitiete za HE so že zgrajene. Majhne pa imajo problem nestanovitnosti tako kot veter (majhne akumulacije).
Veš kako gre stavek: "we left no stone unturned"!.
Na mizi sta samo 2 opciji:
1) Jedrska
2) Fosilci do izčrpanja in nato jedrska
Odvija se 2). Z malim prdcem, ki so ga ponudili obnovljivci vmes (ja obnovljivci so veter in sonce).
Potem pa je tu še malo biomase, ki pa je na svetu ne zraste zadosti, da bi ves svet kuril "les" za energetiko.
Dolgoročno je v tej smeri opcija z GMO v morju. Lahko, da kdaj kaj bo iz tega - a je vse najmanj desetletja daleč.
RAZLIKA, ki ji matematično označimo z znakom - (beri: minus!) je VREDNOST med dvema npr. Točkama! Če to preslikaš na ploskev, dobiš krožnico, če pa npr. v prostor, dobiš kroglo!
Menda bi jo (rarliko) lahko razumel tudi kot domet!
RAZLIKA med nama je takale! Jaz upam, da bom lahko vsaj malo razsvetlil pamet kakšnega Butalca, da bo vedel in razumel, kam in kako bi morala iti naša domača energetika v prihodnjih letih, da se ne bo ponovno nasedalo na neke čeri, kot je to TES6!
TI pa rešuješ svet!
In ker sem ti očitno to že enkrat povedal, pa menda ni bilo čitjivo in razumno napisano, ti sporočam in pišem še danes!!
Samo HRABRO!!
#SvettePOSLUŠA!!:)
Ko sem še jaz hodil v OŠ so HE šteli med obnovnljive vire energije! Res, da je tega že dolgo in še v EU in nato nismo biki vključeni.... Zamima me samo, kdaj so jih izločili!?
O zadrževanju vode menda nima niti smisla razpravljati in debatirati! :(
Politika je svojevrstna obrt!
Drugače pa tudi tukaj, na Financah lahko prebiraš prvovrstne bedarije! In to ne nekih punčar, ampak menda kar doktorjev i mn profesorjev! Hidroelektrarne niso zelena energija je bil naslov nekega takega članka!
Tudi tele financarji ne vedo in ne razumejo dobro, kje imajo rit in kje imajo glavo, kaj šele, da bi imeli kakšen pameten kompas....
Pa cepilcev in anticepilcev nisem niti omenjal....
Drugače pa tudi tukaj, na Financah lahko prebiraš prvovrstne bedarije! In to ne nekih punčar, ampak menda kar doktorjev i mn profesorjev! Hidroelektrarne niso zelena energija je bil naslov nekega takega članka!
Tudi tele financarji ne vedo in ne razumejo dobro, kje imajo rit in kje imajo glavo, kaj šele, da bi imeli kakšen pameten kompas....
Pa cepilcev in anticepilcev nisem niti omenjal....
Ne vem še sploh dobro, kaj bi naredil s temi pomurci!??
Tam elektrika seva!!
Še najbolje bi bilo, da bi jih vključili v kakšno naturo in si izborili, da si lahko svetijo s petrolejkami... Čarobna dežela, nedotaknjena prvinska narava, kamor bodo v prihodnosti drli petični turisti in plačevali ogromne denarce, do bodo videli in doživeli to čudo!
Malce napredneje od ljubljanskih koliščarjev! :)
Tam elektrika seva!!
Še najbolje bi bilo, da bi jih vključili v kakšno naturo in si izborili, da si lahko svetijo s petrolejkami... Čarobna dežela, nedotaknjena prvinska narava, kamor bodo v prihodnosti drli petični turisti in plačevali ogromne denarce, do bodo videli in doživeli to čudo!
Malce napredneje od ljubljanskih koliščarjev! :)
[abohte]Možno...Ampak niti ni prav posebej pomembno...Ker je tudi letnica risbe bila okvirna..zagotovo pa pred 1900...
> [0513ANITO]
> Sedaj si pa zamislite da je bilo takrat v Ljubljani cca 100.000 prebivalcev (mogoče še to ne)
Uf, kje pa. Kakšnih 40.000. L. 1931 jih je imela 60.000.
sporočil: 2.857
alek14, abohte - a je o predelavi TEŠ-a na plin/biomaso sploh kdaj
bilo govora?
Meni so čudna ta razglabljanja o umazani biomasi, lahko kdo kaj več napiše?
Meni so čudna ta razglabljanja o umazani biomasi, lahko kdo kaj več napiše?
sporočil: 1.263
Alek tole pa ne vem, ce bo stimalo.. Italija 300TWh 60 milijonov
prebivalcev, Norveska 150TWh 4 milijone prebivalcev.. Bi bolj
rekel, da imajo res hude naravne danosti kot, da bi kaksne
prevelike povezave vlekel z gostoto poselitve itd.. (mogoce imam pa
sam napacne informacije..)
[abohte]Pa ste vi osebno kdaj bili v Toplarni Železniki?
O tem sem razmišljal že pred 15 leti (v Železnikih je bila takrat že postavljena toplarna):
www.toplarna-zelezni...dstavitev/
Takrat je bila btw zaloga lesne mase v SLO cca 310 mio m3, sedaj smo na 350 mio m3.
No jaz sem bil kake 4-5 let nazaj... Sem jim nekaj dobavljal in je bilo treba na koncu zadevo še zagnat,..
Lastnik oz. upravljalec je rekel, da je težava, ker se večina uporabnikov daljinskega ogrevanja odklaplja in gre na svoj vir, glavni porabnik toplote, mislim, da je ostal (takrat) samo Domel... Omenil je, da je toplarna bolj kot ne nerentabilna...
Kar se tiče Proizvodnje elektrike v Toplarni Železniki..takrat je bil Spilling (parni batni motor ) v razstavljenem, skoraj razsutem stanju in je milostno čakal, da se ga popravi. Ne vem pa če so ga potem uspeli popraviti pa kakšno je sedaj stanje tega motorja... Vsekakor je bil v okvari precel dolgo časa..takrat vsaj 1/2 leta..
[abohte]Ni saj...zato pa sem napisal nekaj "dejstev s terena"
> [0513ANITO]
> Pa ste vi osebno kdaj bili v Toplarni Železniki?
Ne.
> Lastnik oz. upravljalec je rekel, da je težava, ker se večina uporabnikov daljinskega ogrevanja odklaplja in gre na svoj vir, glavni porabnik toplote, mislim, da je ostal (takrat) samo Domel... Omenil je, da je toplarna bolj kot ne nerentabilna...
Glede daljinskega ogrevanja je že nekaj alek14 pisal - z energetsko sanacijo stavb (kar se v zadnjih 10 letih izvaja pospešeno) bo daljinsko ogrevanje rentabilo natanko nikjer.
> Kar se tiče Proizvodnje elektrike v Toplarni Železniki..takrat je bil Spilling (parni batni motor ) v razstavljenem, skoraj razsutem stanju in je milostno čakal, da se ga popravi. Ne vem pa če so ga potem uspeli popraviti pa kakšno je sedaj stanje tega motorja... Vsekakor je bil v okvari precel dolgo časa..takrat vsaj 1/2 leta..
O tehnoloških rešitvah ne bi, nisem iz foha, verjetno se da to narediti tudi drugače, učinkoviteje, zanesljiveje.
Pa Železniki še daleč niso edina Toplarna na lesno maso, kjer sem šel malo skozi...
Vsaka ima svoje haklce..ene so bolj uspešne, druge malo manj..niso pa vse v rožcah, kot nekateri naivno mislijo...
sporočil: 1.534
Nekaj iz druge zgodbe. Bolj teoretičnega.. Operaterji
termoelektrarn so se zadnje tedne obrnili od plina k premogu. Ali
to kaj vpliva na EROEI enih in drugih naprav?
[BorutHocevar]Si morda mislil operaterji Elektro omrežja?
Nekaj iz druge zgodbe. Bolj teoretičnega.. Operaterji termoelektrarn so se zadnje tedne obrnili od plina k premogu. Ali to kaj vpliva na EROEI enih in drugih naprav?
Ker operater termoelektrarne fura tisto kar ima...En plin, drug premog...Lahko sta sicer oba energenta pod isto streho (isti lastnik).
sporočil: 1.534
[0513ANITO]Kolikor spremljam, gre v tem primeru za operaterje elektrarn. Ti so se odločili za cenejši energent, to pa je v zadnjih dneh premog. Ja, tam, kjer sta oba pod isto streho. Operaterjem omrežja je načeloma vseeno, ali se v tem primeru kuri plin ali premog, ker ne gre za poseg v sistemske rezerve.
Si morda mislil operaterji Elektro omrežja?
Ker operater termoelektrarne fura tisto kar ima...En plin, drug premog...Lahko sta sicer oba energenta pod isto streho (isti lastnik).
[BorutHocevar]Tam, kjer je več energentov pod isto streho potem lastnik fura po principu max dobička, kar je normalno...Pri nas ima HSE v lasti TEŠ. DEM in SENG (od pomebnih virov če se ne motim je to to)..
> [0513ANITO]
> Si morda mislil operaterji Elektro omrežja?
> Ker operater termoelektrarne fura tisto kar ima...En plin, drug premog...Lahko sta sicer oba energenta pod isto streho (isti lastnik).
Kolikor spremljam, gre v tem primeru za operaterje elektrarn. Ti so se odločili za cenejši energent, to pa je v zadnjih dneh premog. Ja, tam, kjer sta oba pod isto streho. Operaterjem omrežja je načeloma vseeno, ali se v tem primeru kuri plin ali premog, ker ne gre za poseg v sistemske rezerve.
popolnima drugače bi bilo, če bi si TEŠ, DEM in SENG bili konkurenti na trgu...
Strani: 1 2