Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Najbolj brani članki danes

Strani: 1

anon-317028 sporočil: 30.415
[#2878575] 30.10.20 20:29
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: anon-317028 30.10.2020 20:30
Nekaj najlepšega za podjetnike in delavce v gospodarstvu se prebere na www.vecer.com/vecerp...i-10225760 Režiser Gregor Božič je za film, ki ga v Sloveniji ne bo nihče niti povohal dobil v Luksemburgu prestižno nagrado kritike za kar mu čestitamo. Tudi državi čestitamo, ker mu za snemanje negledljivih filmov ne bo več dala denarja. Dvakrat mu je za čestitati, da je končno dojel, da se bo moral "za preživetje ukvarjati s kakšno povsem drugo, nekulturno panogo". Priložnosti je veliko, lahko je voznik tovornjaka, kuhar ali negovalec starčkov v domovih upokojencev, ki jim treba nekulturno zamenjati plenice in rit obrisati polno raznih kultur...Delo bo redno, plača tudi. Upajmo, da bo še več kulturnikov dojelo, da za Mrkaičeve svete krave v državi denarja več ne bo.
pobalin sporočil: 14.456
[#2878634] 31.10.20 10:02 · odgovor na: anon-317028 (#2878575)
Odgovori   +    0
[FIN-311684]
Režiser Gregor Božič je za film, ki ga v Sloveniji ne bo nihče niti povohal dobil v Luksemburgu prestižno nagrado kritike za kar mu čestitamo. Tudi državi čestitamo, ker mu za snemanje negledljivih filmov ne bo več dala denarja.
Si ta film videl, da imaš tako izostreno mnenje o njem in njegovem dosegu? Morda je zate negledljiv film nekomu drugemu zelo gledljiv. Tisti, ki radi sodijo na podlagi lastne izkušnje, si ga lahko ogledajo na portalu javne hiše posebnega pomena: 4d.rtvslo.si/arhiv/s.../174725571 .

Kdor ima raje instant pikanterije, naj razišče, če ima goriški koproducent tega filma kaj skupnega z Mladino.
bsf.si/sl/film/zgodb...ih-gozdov/

Ampak za širšo perspektivo naj v BSF pogleda še "razširjene podatke" čisto spodaj, kjer piše, koliko denarja je za film dal SFC: 255.700 EUR in naj to primerja z sodobnikom idiličnih kostanjevih gozdov, družbeno kritičnim, bolj ljudskim, a z nagradami manj obdarjenim Vsi proti vsem (430.000 EUR).
bsf.si/sl/film/vsi-proti-vsem/

Nagrade so torej opazno cenejše od zabavljaštva. Hvalaboguinrevoluciji, da imamo oboje.

Tole je pa menda najbolj sveža o Zgodbi iz kostanjevih gozdov:
Beneške Zgodbe iz kostanjevih gozdov v boj za nominacijo za oskarja
www.primorski.eu/kul...a-BI659201
[#2878658] 31.10.20 10:58 · odgovor na: pobalin (#2878634)
Odgovori   +    0
[pobalin]
> [FIN-311684]
> Režiser Gregor Božič je za film, ki ga v Sloveniji ne bo nihče niti povohal dobil v Luksemburgu prestižno nagrado kritike za kar mu čestitamo. Tudi državi čestitamo, ker mu za snemanje negledljivih filmov ne bo več dala denarja.

Si ta film videl, da imaš tako izostreno mnenje o njem in njegovem dosegu? Morda je zate negledljiv film nekomu drugemu zelo gledljiv. Tisti, ki radi sodijo na podlagi lastne izkušnje, si ga lahko ogledajo na portalu javne hiše posebnega pomena: 4d.rtvslo.si/arhiv/s.../174725571 .
Na slovenski film gledam z Đurotove perspektive, ki je enkrat dejal, da se v svetu snemajo filmi, da se denar zasluži, v Sloveniji pa, da se denar zapravi. S podjetniškega zornega kota se sprašujem koliko ljudi je videlo ta film in koliko je denarja zaslužil? Torej, kolikim je bil gledljiv? Sicer, na splošno v Sloveniji ne moremo zapravljati denarja na snemanje filmov, ki jih malokdo gleda. Če država že želi pomagati pri snemanju filmov naj bo pogoj, da producenti imajo zagotovljenih 50% zasebnih sredstev in šele na to, država da svojih 50%, če zasebnih sredstev ne bo se film ne bo snemal.
[#2878664] 31.10.20 11:40 · odgovor na: anon-317028 (#2878658)
Odgovori   +    2
[FIN-311684]
Na slovenski film gledam z Đurotove perspektive, ki je enkrat dejal, da se v svetu snemajo filmi, da se denar zasluži, v Sloveniji pa, da se denar zapravi.
Kdaj se je pa Đuro odselil v beli svet? Do zdaj sem mislil, da si še vedno tukaj maže marmelado, včasih pa še kje drugje zasluži za kajmak. Sicer je pa njegova bilanca dveh njegovih nadpovprečno popularnih filmov po BSF takale.
Kajmak in marmelada (2002): proračun 430 kEUR, od tega 83 kEUR javnega denarja (19%)
Traktor, ljubezen in rock'n'roll (2011): proračun 1255 kEUR, 417 kEUR javnega denarja (33%).

Delež javnega denarja pri kostanjevih gozdovije je 27%. Ne poznam vseh mehanizmov filmeskega financiranja, zato ne vem, ali javna blagajna dobi nazaj kakšen delež zaslužka od komercialno najbolj uspešnih, dobičkonosnih filmov.
S podjetniškega zornega kota se sprašujem koliko ljudi je videlo ta film in koliko je denarja zaslužil? Torej, kolikim je bil gledljiv?
S podjetniškega zornega kota se lahko vprašava tudi, koliko ljudi je bralo Trubarjeve knjige, koliko denarja so zaslužile, koliko so bile berljive.

Iz pobalinskega zornega kota pa utemeljeno sumim, da filma sploh nisi videl, ga niti nisi hotel pogledati, ker ti imaš že izdelano perspektivo, vse veš že vnaprej in ti je čisto podjetniško odveč zapraviti 80 minut za film, za katerega veš, da je negledljiv. Upam, da si gledal vsaj kajmak in marmelado. Trikrat.
Sicer, na splošno v Sloveniji ne moremo zapravljati denarja na snemanje filmov, ki jih malokdo gleda. Če država že želi pomagati pri snemanju filmov naj bo pogoj, da producenti imajo zagotovljenih 50% zasebnih sredstev in šele na to, država da svojih 50%, če zasebnih sredstev ne bo se film ne bo snemal.
Kot vidiš zgoraj, je delež države manjši od 50%. Sicer se pa strinjam, da v Sloveniji ne moremo zapravljati za prav nič. Upam, da nas čim prej spet pohopsajo kakšni Habsburgi, Orbani ali kozmična korporacija. Kdo ve, v katerem jeziku bomo potel prepevali Sm Ribnčan Urban ali Kje so tiste stezice...

P.S.: A na covid-19 gledaš pa s Tanjine perspektive?
[#2878671] 31.10.20 12:30 · odgovor na: pobalin (#2878664)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-317028 31.10.2020 12:33
[pobalin]
> [FIN-311684]
>
Kajmak in marmelada (2002): proračun 430 kEUR, od tega 83 kEUR javnega denarja (19%)
Traktor, ljubezen in rock'n'roll (2011): proračun 1255 kEUR, 417 kEUR javnega denarja (33%).

Delež javnega denarja pri kostanjevih gozdovije je 27%. Ne poznam vseh mehanizmov filmeskega financiranja...
Na kostanjih piše, da je producent RTV SLO, torej poleg javnega denarja iz proračuna je tudi javni denar iz RTV naročnine. Je vprašanje koliki delež denarja v slovenskih filmih sploh pride od zasebnikov, tukaj ne štejemo podjetja v državni lasti npr.Telekom, Triglav, Petrol...

> S podjetniškega zornega kota se sprašujem koliko ljudi je videlo ta film in koliko je denarja zaslužil? Torej, kolikim je bil gledljiv?

S podjetniškega zornega kota se lahko vprašava tudi, koliko ljudi je bralo Trubarjeve knjige, koliko denarja so zaslužile, koliko so bile berljive.
Kot bralec knjig bi dal več sredstev za knjige, založnikom, prevajalcem...za vse ostalo manj, seveda, vse v okvirju 100 milijonskega proračuna za kulturo.

Iz pobalinskega zornega kota pa utemeljeno sumim, da filma sploh nisi videl...
Bom pa ga zdaj, sem ga že namestil.

P.S.: A na covid-19 gledaš pa s Tanjine perspektive?
Sem med tistimi, ki spoštujemo vse ukrepe vlade, torej, nošenje mask, razkuževanje, distanco, delamo od doma, družinska praznovanja in srečanja smo preložili...Ribičeva, Potrč in Verner so naredili veliko škode, še več so je naredili ministri Logar, Koritnik in Kusteceva ter pridružena člana vlade Krek in Kovšca, ki so se v javnosti kazali brez zaščitnih mask in s tem pokazali, da vlada deli ljudi na prvorazredne, ki jim ni treba spoštovati vladnih ukrepov in na drugorazredni folk, ki mora vse spoštovati pod grožnjo glob.

800 evrov kazni za starša, ki sta med sprehodom jedla rogljiček...www.rtvslo.si/sloven...cek/540808
[#2878689] 31.10.20 13:32 · odgovor na: anon-317028 (#2878671)
Odgovori   +    2
[FIN-311684]
> [pobalin]
> Iz pobalinskega zornega kota pa utemeljeno sumim, da filma sploh nisi videl...
Bom pa ga zdaj, sem ga že namestil.
Fino, si bova po ogledu lahko izmenjala recenziji. Pa poldrugo uro bova tukaj dala mir. :-P
800 evrov kazni za starša, ki sta med sprehodom jedla rogljiček...
Eksemplarično kaznovanje, da bo v poduk vsem? Ekzerciranje oblastne strogoće? Mater, 800 evrov je res huda drapaža...

Ampak, kakšnen twiteraški žurnalizem, kakšna fejsbukovsko kalimerovska zgodba je to?!?
staršema, ki sta na sprehodu z otrokom sredi Kranja
Gašper Bizjak se je v središču Kranja sprehajal z ženo. Medtem ko sta si razdelila rogljič, je do družine pristopilo šest uradnih oseb. Uporabnik odnos policistov opiše kot korekten. Drugače je bilo z zdravstvenim inšpektorjem.
"Nastop je bil zelo agresiven. "Kršite zakon!" Pokazali smo: "Rogljiček imam v roki, a ga lahko pojem?" "Ne, masko gor, postopek začenjamo." Da šest oseb obkoli družino z leto dni starim dojenčkom in devet let starim fantom. Kot da smo največji kriminalci, zato ker jemo rogljiček," je Bizjak dejal za Televizijo Slovenija.
1. Kdaj se je vse skupaj zgodilo? Menda tudi za senzanacionalko še veljajo žurnalistični kanoni. Kdaj?!
2. Se je mož sprehajal z ženo ali z družino? Je bil otrok en ali dva? Morda eden in pol?
3. Je bila to urbana manifestacija gorenjske škrtosti: ženi pol, otroku/oma pa nič?
4. Sta bila gospod in gospa tako sestradana, da sta morala vsak svojo polovico rogljička pojesti takoj in tam?
5. Ali pili pa niso nič? Piti je treba, zaradi zdravja!
6. Se jim je na sprehodu tako mudilo, da se niso niso mogli ustavit za minutko ali dve?
7. V centru glavnega mesta najbolj okužene regije si privoščiš provokativno početje, potem se pa razburjaš, ker so te štrafali?
8. In to je takoj predmet TV prispevka na senzacnacionalki? Kaj sledi? TV jadikovka, kako grdo so oglobili tipa, ki se je po avtocesti peljal v službo 150 km/h?
9. Za finale pa še: je mogoče ta astronomska globa polovična, če jo plača v sedmih dneh?
[#2878772] 31.10.20 22:44 · odgovor na: (#2878750)
Odgovori   +    1
[abohte]
Tako, da meni se bolj zdi primerno vprašanje za inšpektorja: ali so oglobljeni vzdrževali 2 metra razdalje do ostalih pešcev?
Eh, zdaj pobalinsko dlakocepiš, ker sem na hitro zmetal skupaj nekaj vprašanj, ki jih je prispevek o mukah uboge gorenjske družine gladko zanemaril. Imaš prav, vprašanje na mestu bi bilo, če sta lakotnika skrbela za razdaljo.
Po drugi strani se mi pa zdi tudi na mesto "TV jadikovka". A če ješ rogljiček v mestu, v katerem spet ni toliko ljudi, da bi drug po drugem hodili, mar se je tako težko nekomu, ki nima maske, ker hrusta rogljiček, izogniti za 2 metra? Na takšnega je smiselno poslati inšpektorja? Pa smo povsem izgubili zdravo pamet?
Saj ne vemo, koliko ljudi je bilo, ker ne vemo ne kje v središču Kranja in ne kdaj se je to zgodilo. Menim, da mora za razdaljo skrbeti tisti, ki sname masko, zato sem napisal, če se niso mogli ustaviti (v kakšenm kotu trga, na robu ulice...) in pohrustati dve polovički rogljička.
Zadnje vprašanje je retorično, ker mi je odgovor jasen...
Se strinjam. Ta zadeva ni za na nacionalko in ne za 800 evrov kazni, je kvečjemu za glodanje kosti na forumu, kjer smo lahko brez mask.
Razumem, da vsaj 1,5 ure ne bo odgovora :)
Film traja skoraj tri ure... vsaj tako se mi je zdelo. :-)
Pa monitor sem si moral nastaviti na najbolj svetlo in sobo zatemniti, da sem sploh kaj razločil. Vseeno mi ni žal porabljenega časa. K o . s e . s p r i j a z n i š . s . p o č a s n o s t j o, . l a h k o . o b . t e m a č n e m . f i l m u . v . m i r u . p o č a s i . g r i z l j a š . v e č e r j o.
[#2878841] 01.11.20 10:59 · odgovor na: pobalin (#2878689)
Odgovori   +    0
[pobalin]
> [FIN-311684]
> > [pobalin]
> > Iz pobalinskega zornega kota pa utemeljeno sumim, da filma sploh nisi videl...
> Bom pa ga zdaj, sem ga že namestil.

Fino, si bova po ogledu lahko izmenjala recenziji...
Zaenkrat ne moreva nič izmenjati, včeraj sem začel gledati, potem je žena rekla, da je prelepo vreme zunaj in greva na sprehod...Danes sem želel ponovno gledati pa mi žal napiše "Posnetek ni na voljo", upajmo, da kmalu bo.
anon-485444 sporočil: 1.924
[#2878853] 01.11.20 12:11 · odgovor na: anon-317028 (#2878658)
Odgovori   +    1
[FIN-311684]
Na slovenski film gledam z Đurotove perspektive, ki je enkrat dejal, da se v svetu snemajo filmi, da se denar zasluži, v Sloveniji pa, da se denar zapravi.
Direktor ameriške filmske družbe je nekoč rekel, da film gledalce zabava, kdor pa hoče sporočilo, naj gre na pošto.
[#2878867] 01.11.20 13:04 · odgovor na: anon-317028 (#2878841)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: pobalin 01.11.2020 13:05
[FIN-311684]
Zaenkrat ne moreva nič izmenjati, včeraj sem začel gledati, potem je žena rekla, da je prelepo vreme zunaj in greva na sprehod...Danes sem želel ponovno gledati pa mi žal napiše "Posnetek ni na voljo", upajmo, da kmalu bo.
Hm, zanimivo. Cenzura med vikendom + državnim praznikom? RTVS dela...
[#2878877] 01.11.20 13:36 · odgovor na: pobalin (#2878867)
Odgovori   +    0
[pobalin]
> [FIN-311684]
> Zaenkrat ne moreva nič izmenjati, včeraj sem začel gledati, potem je žena rekla, da je prelepo vreme zunaj in greva na sprehod...Danes sem želel ponovno gledati pa mi žal napiše "Posnetek ni na voljo", upajmo, da kmalu bo.

Hm, zanimivo. Cenzura med vikendom + državnim praznikom? RTVS dela...
Je kaj tazga v filmu politično občutljivega? Kdo naj bi bil ta občutljivec z veliko politično močjo? Kadunc? Simoniti? Janša? Pahor? Miklavčič? Salvini?
[#2878913] 01.11.20 18:08 · odgovor na: anon-317028 (#2878877)
Odgovori   +    2
[FIN-311684]
Je kaj tazga v filmu politično občutljivega? Kdo naj bi bil ta občutljivec z veliko politično močjo? Kadunc? Simoniti? Janša? Pahor? Miklavčič? Salvini?
Ma ne, čisto nič, brezmadežen film. Norčav ton sem ubral, ker se je to zgodilo na praznični vikend, ampak pozabil sem, da najbrž lahko nastavijo avtomatizem, da se neka vsebina zaklene čez XX dni ali XX tednov.

Ne skrbi, da si zamudil kaj epohalnega, film nima "podjetniške dinamike" in včeraj je bilo v naravi najbrž lepše kot v temačno naslikani naravi v filmu. Gotovo ga bodo še kdaj zavrteli.
[#2878994] 02.11.20 11:46 · odgovor na: pobalin (#2878772)
Odgovori   +    0
[pobalin]
Saj ne vemo, koliko ljudi je bilo, ker ne vemo ne kje v središču Kranja in ne kdaj se je to zgodilo. Menim, da mora za razdaljo skrbeti tisti, ki sname masko, zato sem napisal, če se niso mogli ustaviti (v kakšenm kotu trga, na robu ulice...) in pohrustati dve polovički rogljička.
Površen pogled na drugo mejnstrim džirnalistično izpostavo, ki zgodbo "dvakrat po pol kifeljca v Kranju stane 800 evrov" obdela z več plati in zato o njej poda nekaj več informacij,
V javni Facebook skupini Skupina podpore Ivanu Galetu se je oglasila tudi uporabnica Katja Bizjak Kralj, ki je glede na napisano Bizjakova žena. »Samo v vednost... zunaj na sprehodu ne smete jest kifeljcka! Danes v centru Kranja, kjer ni bilo zive duse, sva si z mozem dovolila razdeliti rogljic, ki ga nasa dojencica v vozicku ni mogla vec pojest. Masko sem si dala pod brado in pozulila tisto tretjino rogljica. Do nas pristopi 6 oseb (2 policista, 2 redarja in 2 inspektorja). Nisem se do konca prezvecila, ko nas popisejo, razlozijo kaj vse krsimo in pricakujemo placilni nalog... 800 eur ker smo na javni povrsini, kjer dalec okoli ni bilo nobenega, jedli rogljicek! 9 let star sin, z masko na obrazu, se je tresel od strahu,« objavljamo njen zapis v izvornih besedah.
...
Na dogodek so se odzvali tudi v zdravstvenem inšpektoratu, in sicer so potrdili, da so v Kranju nadzor javnih površin opravljali dva inšpektorja Zdravstvenega inšpektorata RS, občinski redar ter dva kranjska policista. Eden izmed inšpektorjev je paru, ki se je v družbi otrok sprehajal brez mask, pojasnil, da gre za sprehod po centru brez zaščitne maske in posledično za dejanje z znaki prekrška. Moški je inšpektorjema nato odgovoril, da »jesta rogljiček«. Približno eno uro po zaključenem postopku je do policista, inšpektorja in redarja sam pristopil isti kršitelj in izrazil svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja, ob tem pa prikrito snemal pogovor z uradnimi osebami in ga pozneje objavil na družabnem omrežju Facebook. Kot so zapisali, inšpektorja na kraju samem nista izrekla nobenega ukrepa. Izrek ukrepa bo sledil po pošti, kršitelj pa ima v skladu s poukom o pravnem sredstvu nato možnost vložitve zahteve za sodno varstvo.
www.dnevnik.si/10429...scu-kranja
glosiranja
Kot smo konec tedna spremljali na naši spletni strani, je uporabnike družbenih omrežij popolnoma razkurila in razburila zgodba o visoki kazni, ki jo je mlada družina prejela v Kranju; 800 evrov jim je namreč državni inšpektor odmeril kazni zato, ker so med sprehodom po mestu sneli maske in v samoti pojedli rogljiček.
Tako kot ni znala pripraviti zadostnega števila postelj na navadni in intenzivni negi za veliko število bolnikov, tako tudi ni pripravila nikakršnega cenika za kaznovanje tistih, ki svetih vladnih odlokov ne spoštujejo. Tako bi lahko močno napolnili izropani državni proračun, če bi vse prekrške računali kot tale vrli kranjski inšpektor. Pa še razpone bi lahko določili: če je uživanje rogljička »vredno« 800 evrov kazni, si lahko mislite, koliko bi lahko zaračunali za burek ali kebab?
www.dnevnik.si/10429...k-in-kebab
in zgražanja "svobodomiselnega državljana oz. demokratične javnosti", ki celo podvomi, da je prekršek sploh bil prekršek.
V Sloveniji je odmeval nedavni incident, ko je bila štiričlanska družina z dojenčkom in devetletnim otrokom zalotena pri »groznem zločinu«, ko so brez maske na osamljeni ulici jedli rogljiček. Šest državnih uslužbencev, dva policista, dva redarja in dva inšpektorja, jih je obkrožilo in obtožilo hudega kaznivega dejanja ter jim pribilo kazen 800 evrov. Šest državnih uslužbencev je na stroške davkoplačevalcev obravnavalo družino za ta minoren, če sploh, prekršek.
...
Vse to je posledica te agresivne vladne politike in stalnih groženj lastnim prebivalcem v času pandemije. Nosilec te totalne agresije je seveda premier Janša z ministrom Hojsom na čelu. Sledijo jim še razne oprode, kot so kacini, kreki in seveda madžarski mediji. V zadnjem času pa se jim je pridružila tudi Cerkev.
www.dnevnik.si/10429...-in-cerkev
Zdaj samo čakam, da se bo oglasila kakšna pravniška korifeja, ki bo na tem kupu butalskega gnoja zablestela z (edinim smotrnim) vprašanjem o sorazmernosti izrečene globe, morda pa dodale še kaj o norosti represivnega aparata, ki sredi epidemije pošlje šest ljudi v mestni lov na nemaskirance.

Še en primer v kako fuknjenem času živimo in koliko zdrave pameti rabimo, da se prebijemo skozenj:

Zaradi dolge vrste pred našo krajevno poštico sem zadnjič zavil v večjo enoto na Rakovniku. Tam imajo na vratih poleg običajnega napisa o obvezni nošnji mask in vse to še silno uradno nalepko, ki prepoveduje vstop zamaskiranim obiskovalcem! To me je spodbudilo, da sem potem uslužbenko vprašal, kakšna uradna navodila imajo zdaj za izdajanje pošiljk. Morajo ljudje za preverjanje ujemanja s fotko na osebni sneti masko, kar je prekršek, ali izdajo pošiljko brez obveznega preverjanja identitete, kar je tudi kršitev? Samo skomignila je in se poskusila nasmehniti. Morda bi pa morali tja poslati v akcijo dva poštna inšpektorja + dva redarja + dva policaja + še dva vojaka za dobro vago. Vsaj dva jurja težka globa jim ne uide... :-P

Strani: 1