Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek M. Eberlinc, Plinovodi: Zeleni vodik je v Evropi dejstvo
Strani: 1
sporočil: 345
Zadnja sprememba: samen 14.07.2020 07:30
Trenutno v Sloveniji porabimo za 10TWh zemeljskega plina. Delež
vodika v plinovodnem sistemu je omejen zaradi tehnoloških lastnosti
plinovodnega sistema - koliko to znaša pri nas, vedo plinaši,
vendar manj kot 5%.Torej lahko v plinovodni sistem vtisnemo le za 500 GWh energije v obliki plina. Če za proizvodnjo plina uporabimo sončne elektrarne in elektrolizo (izkoristek od 55 do 70%), bi lahko imeli za dobrih 700 GWh sončne energije - danes jo imamo za cca 280 GWh letno, torej bi lahko imeli 3x več instaliranih sončnih elektrarn. Žal pa smo s subvencijami za obstoječe sončne elektrarne dali že več kot milijardo eur. Boljši izkoristek kot elektroliza ima PEM tehnologija - 85%, kar bi pomenilo, da bi lahko 500GWh plina proizvedli že samo z 2x toliko instaliranimi sončnimi elektrarnami kot jih imamo danes.
500 GWh iz plina je izjemno malo, in ne ponuja rešitve niti na srednji rok. Drugače povedano, še naprej bomo uporabljali navadni zemeljski plin.
Sintetični plin, pridobljen iz vodika in reciklaže CO2, kar forsira EU, zahteva dostopnost tehnologije zajemanja in uporabe CO2, za katero pa se že danes ocenjuje, da ne bo dostopna vsaj do 2040. Torej... edino navadni plin bo na voljo do 2040, vse ostalo bodo pilotni projekti, ki vsaj do 2050 ne bodo rešili naše energetske oskrbe.
Dober članek je bil že objavljen na Financah:
oe.finance.si/894529...e-energije
sporočil: 9.201
Če bo EU tiskala denar za ta namen, moramo sevede biti zraven. Tako
jaz razumem. In naši plinovodi, kjer delajo vsi naši, levi in
desni, jasno pašejo v ta koncept.
sporočil: 10.800
[]Ja no...Ampak smisel držav in širših povezav je v tem, da vlagajo danes v stvari, ki bodo precej verjetno čez leta ali desetletja imele veliko korist za človeštvo. Pa veliko tega denarja gre v znanost, raziskave in razvoj. Po moje so koristi vsaj toliko vidne kot pri vesoljskem programu, kamor se tudi veliko vlaga. Na drugih celinah.
Če bo EU tiskala denar za ta namen, moramo sevede biti zraven. Tako jaz razumem. In naši plinovodi, kjer delajo vsi naši, levi in desni, jasno pašejo v ta koncept.
Strani: 1