Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

robi2107 sporočil: 702
[FIN-454644]
Polovico otrostva v predsolski dobi otroci prezivijo v vrtcih. Torej? Niso vsega starsi krivi. Otroci pa sploh ne. Take naredijo. Si kaksen odrasel predstavlja,kaj je od zgodnjega jutra do popoldneva biti v mnozici in v hrupu? In to v najobcutljivejsem obdobju. Otroci morajo posiziti.
No, naša je zelo rada hodila v vrtec, ker je edinka in je imela tam družbo. Na srečo so bili tudi drugi otroci v njeni skupini lepo vzgojeni, z zelo normalnimi starši, in danes, ko je že v šoli, je večina deklic iz njene vrtčevske skupine njenih sošolk in zelo dobrih prijateljic. Prav namenoma smo jo dlje puščali v vrtcu in kasneje (v šoli) v podaljšanem bivanju (čeprav za to ni potrebe), da se je lahko dlje z njimi igrala. Pogosto se z njimi druži še po šoli, če je le možnost. Zagotovo je za nekatere otroke odsotnost od doma problem, kakor praviš, ampak naši na srečo to ne predstavlja problema, samo da je lahko s prijateljicami. Smo jo pa dali v vrtec leto kasneje, kot je to praviloma praksa, pri skoraj dveh letih. Ampak tudi takrat ni bilo problema in se je takoj dobro vklopila. O vgojiteljicah pa sploh ne morem povedati nič slabega. Vse do zadnje so bile čudovite in tudi mala jih je imela zelo rada.

Strinjam se s tabo, da je vzgoja v vrtcu pomembna, vendar ta praviloma ne predstavlja problema, saj jih tam učijo kvečjemu pravilnih vrednost. Po mojem mnenju so večji problem starši. Predvsem morajo oni svojim otrokom predstavljati moralni kompas, jih vzgajati z zgledom in jim povedati, kaj je prav in kaj ne. Naši je bilo kar hitro povedano, da se na šibkejše ne spravljamo ali jih kakorkoli drugače šikaniramo, da do soljudi nismo nesramni, da spoštujemo živali in okolje... Žal te stvari danes, ko v družbi čedalje bolj prevladuje zakon kolta, tudi marsikateremu odraslemu niso jasne. Imamo na šoli primer (na srečo ne v našem razredu), ko ima otrok fotra v čuzi, mati pa na roditeljskih sestankih grozi, da bo v šolo prišla s pištolo in okolico terorizira z na novo pridobljenim pitbulom. Kako naj potem takšen vzgaja svoje otroke? Ni druge, kakor da kreten vzgoji kretena. Ne more biti drugače in tega ne more preprečiti nobena inštitucija, pa naj bo še tako dobra. Edino, če bi takim kretenom otroka odvzeli in ga dali v normalno okolje. V nasprotnem primeru bo odrasel v kretena, ki bo problem samemu sebi in vsem okoli njega.