Zasebnost

Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: IEKG

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-372348 sporočil: 115
[Borza] Tema: IEKG
[#2743062] 18.11.18 09:37 · odgovor na: ljsefan (#2743049)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-372348 18.11.2018 09:38
[ljsefan]
Piše sicer zopet malo hecno vse skupaj: "Neuradno naj bi prodajalce zadovoljil znesek v višini stotih milijonov evrov, kar vključuje neto finančni dolg v višini 64.37 milijona evrov konec junija letos."

Če se da to intepretirati kot 100 mio kupnine za 72 %, bomo odpirali šampanjce vsi, ne samo banke. Če pa to pomeni 100-65 kupnine, pa samo banke. Za njih bo v primerjavi s ponudbo Tuffieh Funds sredi leta 2015 to še vedno lep izkupiček, za ostale pa glede na trenutno tržno ceno bistveno manj.

Fingers crossed, da trg v ponedeljek novico interpretira kot 100 za 72 :)
Glede na tole - "Za prevzem Intereurope se med četverico kandidatov kot favorita omenjata Pošta Slovenije in turška skupina Netlog Lojistic Hizmetler" bi rekel, da glede na to da je v finalu Pošta Slovenije neke fenomenalne ponudbe ravno ne morajo biti...

Ampak počakajmo... Članka ne morem prebrat. www.dnevnik.si/1042847174 , pravijo da je rok za ponudbe podaljšan do januarja... To tudi ni ponovadi najboljši znak...

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2743062

Strani: 1

tilenrexi sporočil: 6.775
[Borza] Tema: IEKG
[#2743063] 18.11.18 09:40 · odgovor na: anon-372348 (#2743062)
Odgovori   +    0
Za nakup Intereurope favorita turški logistični velikan in Pošta Slovenije

Za prevzem Intereurope se med četverico kandidatov kot favorita omenjata Pošta Slovenije in turška skupina Netlog Lojistic Hizmetleri. Rok za oddajo zavezujočih ponudb so banke upnice podaljšale do sredine januarja.

Prodaja 72 odstotkov Intereurope, ki so v lasti komercialnih bank, bi bila tokrat lahko uspešna.
Prodaja 72 odstotkov Intereurope, ki so v lasti komercialnih bank, bi bila tokrat lahko uspešna. (Foto: Luka Cjuha)
Sebastjan Morozov
17. november 2018 17. november 2018 11:58


Po spodleteli prodaji Intereurope leta 2016, ko je bil edini kandidat češko-malteški finančni sklad Tuffieh Funds, je tokrat zanimanje za nakup koprske logistične družbe večje.

Naprodaj je dobrih 72 odstotkov vseh delnic Intereurope, od katerih jih ima 54,47 odstotka glasovalne pravice, preostale pa so prednostne delnice. Slednje so bile izdane pred šestimi leti v zameno za pretvorbo dela obveznosti v lastniški kapital Intereurope, lastnice pa so postale banke upnice: SID banka kot največja posamična delničarka s slabo petino delnic, Nova Ljubljanska banka (NLB), Gorenjska banka, SKB Banka in Banka Intesa Sanpaolo. Za finančnega svetovalca so prodajalci angažirali družbo PWC Svetovanje. Ker je v tokratnem prodajnem postopku zanimanje za nakup večje kot pred dvema letoma, poznavalci razmer napovedujejo, da bo Intereuropa tokrat prodana.

Podaljšani rok za oddajo zavezujočih ponudb
Na podlagi prejetih nezavezujočih ponudb so bile k skrbnemu pregledu povabljene štiri družbe. Po prvotnem načrtu bi morala zainteresirana podjetja zavezujoče ponudbe oddati do sredine decembra, a so po naših podatkih prodajalci rok podaljšali do sredine januarja, ker se želeli kandidatom dati več časa za kakovostno izvedbo skrbnega pregleda.

Za prevzem Intereurope se med četverico kandidatov kot favorita omenjata Pošta Slovenije in turška skupina Netlog Lojistic Hizmetleri. Ponudbi sta oddali še ena od britanskih logističnih družb in ciprska družba Cassowary.

Kakšne načrte imajo z Intereuropo, v Pošti Slovenije uradno nismo izvedeli, saj na naše klice niso odgovarjali. Po neuradnih informacijah se je podjetje v prevzem logistične družbe podalo zaradi komplementarne dejavnosti. Ob osnovnem zagotavljanju univerzalnih poštnih storitev se namreč Pošta Slovenije širi na področje paketnih storitev, v zadnjem času pa tudi na trg logistike. Pri logističnih poslih s sestavnimi deli za avtomobilsko industrijo je na slovenskem trgu že prevzela vodilno vlogo, tovrstne posle pa širi še v države nekdanje Jugoslavije.

Upoštevaje, da so konsolidirane finančne obveznosti Pošte Slovenije do bank konec lanskega leta znašale vsega skupaj okoli 250.000 evrov in da je konec lanskega leta družba imela čez 222 milijonov evrov kapitala, bi bila ta z najemom posojila in denarnimi sredstvi na računu sposobna financirati prevzem Intereurope. Neuradno naj bi prodajalce zadovoljil znesek v višini stotih milijonov evrov, kar vključuje neto finančni dolg Intereurope v višini 64,37 milijona evrov konec junija letos. Če koprska družba ne bi imela v lasti številnih nepremičnin, med njimi precej poslovno nepotrebnih, bi bila vrednost družbe bistveno nižja, s tem pa tudi zanimanje za nakup.

Nekajkrat večji turški konkurent
Zaradi strateškega položaja koprskega logista lahko pričakujemo, da bo tudi Netlog Lojistic Hizmetleri naredil vse za prevzem Intereurope. Turška logistična skupina je v večinski lasti enega najbogatejših Turkov Şahapa Çaka. Logistične posle izvaja v 49 državah po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki. Celotna skupina vključuje 23 podjetij, ki obvladujejo 75 skladišč z milijonom kvadratnih metrov površin, zaposluje pa 6750 delavcev.

Letos boljše poslovanje
V prvem polletju letošnjega leta so se prihodki od prodaje Intereurope v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za deset odstotkov, na 80,18 milijona evrov, kar je bilo za tri odstotke nad zastavljenimi cilji. Največji delež prometa v višini 42 odstotkov je družba ustvarila s podjetji, ki imajo sedež v Sloveniji. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki prikazuje, koliko sredstev družbi ostane za naložbe, vračilo posojil in izplačilo dividend lastnikom, se je znižal za tri odstotke, za toliko tudi zaostal za načrti in je znašal 6,84 milijona evrov. Čisti dobiček pa se je zvišal za 38 odstotkov, na 2,69 milijona evrov. Pod vodstvom predsednika uprave Ernesta Gortona je skupina Intereuropa s številnimi podjetji v državah jugovzhodne Evrope in Ukrajine junija zaposlovala 1327 delavcev oziroma 42 manj kot 31. decembra lani.
ljsefan sporočil: 803
[Borza] Tema: IEKG
[#2743085] 18.11.18 15:26 · odgovor na: anon-372348 (#2743062)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 18.11.18 10:10
Podaljšan rok me ne skrbi, prej obratno. Tako bodo potencialnemu kupcu dostavljene realne celoletne številke, ne zgolj planske.

Malo si upam špekulirat tudi to, da gre zamik na račun prodaje največje nepremičnine za 10 mio, ki nosi lep kupček denarja: www.re-max.si/Poslov...90351007-5

Če bi prodali sredi leta, bi si s tem znižali revenue. Če pa bo podpis pogodbe ob koncu leta, bo manjko pač požrl ambicioznejši plan 2019. Naj spomnim, da so tudi Luki Koper tisti parking (za 7 mio, če se ne motim), pred časom prodali čisto ob koncu leta.

Tudi omenjanje Pošte kot enega od favoritov me ne skrbi. Ne pozabit še na ostale tri. Niso vsi iz PRC, kot je bilo to pri Gorenju, pa še tam se je zgodil ravs :)

Skrbi me edino to, če je interpretacija pričakovanj prodajalcev "100 mio PREJETE KUPNINE za 72 %" prava. Če je, smo glede na prejšnja neuradna in prav tako malo dvoumna poročanja iz 70 mio prišli že na 100 mio. Kjerkoli vmes na tem intervalu se bo zgodba potem na koncu zaključila, je to velika zmaga za vse, ne samo za banke.

Strani: 1