Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno
sporočil: 4.272
Zadnja sprememba: robi2107 06.09.2018 10:55
Ta direktiva (2008/1/EC) kmetijskim in industrijskim obratom, kot je denimo Krka, ko presežejo določeno velikost, nalaga, da pridobijo okoljsko dovoljenje. Okoljsko dovoljenje zagotavlja, da so sprejeli ustrezne okoljevarstvene ukrepe, s katerimi preprečujejo onesnaževanje, ustrezno ravnajo z odpadki, obvladujejo dejavnike tveganja, učinkovito rabo energije in primerno rabo zemljišč ter spoštujejo omejitve gnojenja (nitratna direktiva določa maksimalni dovoljeni vnos dušika v tla), pa tudi druge ukrepe za zaščito zemlje, vode in zraka.Vse to je bolj kot ne leporečje in metanje peska v oči. Dokaz za to je, da so tudi veliki onesnaževalci lahko prišli do OVD, pa so kasneje ostali brez njega, ker je bilo po sodni poti dokazano, da je bilo pridobljeno v nasprotju s predpisi (Lafarge), ali pa se je zaradi njegovega neupoštevanja zgodila ekološka nesreča (Kemis).
...ukinjanje govedoreje pa bi povzročilo zaraščanje obsežnih travniških površin, kar bi med drugim predstavljalo tudi resno grožnjo travniškim habitatom.Ni to reklama za Milko, kjer se roza krava lepo pase na gorskem pašniku. Večji del te živinoreje poteka kar lepo v hlevih, kjer se krav ne futra s travo, ampak silažo in sojo ter podobnimi visoko beljakovinskimi krmili. Hvala bogu so vsaj kostno moko prepovedali, vendar je najprej moralo priti do katastrofe (umiranja ljudi zaradi prionskih bolezni - CJD - kot posledice BSE pri kravah), da se je industrija zavedla, kako bolano je kravam (rastlinojedim živalim) v hrano dajati zmlete mrtve živali.
Darinka Pavlič Kamien je sodelavka GIZ Mesne industrije Slovenije za odnose z javnostmiV bistvu je ta komentar oglasno sporočilo, le da tega Financarji niso nikjer zapisali. Jasno, da bo PR predstavnica mesne industrije na vse pretege hvalila prednosti in koristi industrije, ki jo zastopa. Kaj pa naj drugega, saj je to njen šiht. O verodostojnosti teh trditev pa naj vsak sodi sam. zame osebno je to nekako tako, kot npr. farmacevtsko podjetje, ki proizvaja neko zdravilo, izvaja njegovo testiranje in potem objavi, da je varno. Valjda ne bo reklo, da je nevarno. Ko pride do sranja, pa pravijo: "jaaaa, veste, blablabla....". Ali pa npr. Monsanto, ki s svojimi herbicidi zastruplja in sterilizira človeštvo. Vsi njegovi izdelki so 1000% varni. Lahko bi jih kar direkt jedel. Japajade.
sporočil: 4.080
Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna
hrana res precej draga. Oba sodita v najstniško populacijo in
skrbita, da je vnos hranil uravnotežen.
Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.
Spomnim se enega nadaljevanja nanizanke Dr. House. Zadeva sicer ni bila snemana po resničnih dogodkih, bila pa je s strokovno recenzijo in je prikazovala ponavadi sicer redke resnično možne zdravstvene zaplete.
V enem nadaljevanju so nekoga komaj rešili pred smrtjo. Precej na koncu je dr. House sicer s sklepanjem ugotovil, kaj mu je. Pacient se je namreč vrnil z nekega daljšega potovanje iz ene južnoameriške države, kjer je jedel dosti oreškov, ki so vsebovali (ne spomnim se več točno) prekomerne količine selena. Zato se je pač zastrupil.
Kaj torej vsebuje veganska hrana z povsem druge strani planeta, kjer so rudnine v zemlji čisto drugačne, podnebje drugačno, skrb za okolje in za higieno pa jim je zadnja skrb?
Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.
Spomnim se enega nadaljevanja nanizanke Dr. House. Zadeva sicer ni bila snemana po resničnih dogodkih, bila pa je s strokovno recenzijo in je prikazovala ponavadi sicer redke resnično možne zdravstvene zaplete.
V enem nadaljevanju so nekoga komaj rešili pred smrtjo. Precej na koncu je dr. House sicer s sklepanjem ugotovil, kaj mu je. Pacient se je namreč vrnil z nekega daljšega potovanje iz ene južnoameriške države, kjer je jedel dosti oreškov, ki so vsebovali (ne spomnim se več točno) prekomerne količine selena. Zato se je pač zastrupil.
Kaj torej vsebuje veganska hrana z povsem druge strani planeta, kjer so rudnine v zemlji čisto drugačne, podnebje drugačno, skrb za okolje in za higieno pa jim je zadnja skrb?
sporočil: 273
Navedeno velja tudi za nevegansko prehrano...tudi ta je lahko
nevaren in drag šport, z visokim holesterolom, povečano nevarnostjo
raka (rdeče meso, procesirana prehrana), povečano telesno težo...
Povprečna letna poraba mesa na prebivalca je 100 kg letno, kar je
po mojem mnenju količina, ki daleč presega potrebe človeka, še
posebej ob dejstvu, da je fizičnega dela malo in so zato potrebe po
kalorični hrani nizke. Poraba mesa lahko pade vsaj za polovico, pa
ne bo nikakršne zdravstvene škode, ravno nasprotno. Navedbe, da so
eksotične moke, sušene alge, proteinski dodatki običajna prehrana
veganov so popolnoma zgrešene. Največji uporabniki proteinov so
neveganci, kar pa je res visokorizično.Redna kontrola krvnih
parametrov pa je priporočljiva tako za tiste z vegansko, kot tudi
tiste z nevegansko prehrano.
sporočil: 484
Zadnja sprememba: anon-476752 06.09.2018 11:43
točno to, večina trendovske veganske hrane je uvožene iz drugih
celin in ekološko katastrofalne, saj jo pridobivajo bodisi z
obsežnim namakanjem z vodo, na površinah izkrčenih pragozdov,
odvzetim lokalnim prebivalcem in pomorjenim živalim. Vegani so
dejansko genocidni. Ta hrana ima tudi ogromen Co2 odtis, saj potuje
z letali/ladjami.Kdor od (kritično razmišljujočih) popotnikov je kdaj videl te plantaže od blizu, se teh živil ne dotakne, saj jih škropijo s koktajli škropiv. Te hrane namreč ne moremo analizirati za vsebnost kar vseh škropiv vsepovprek, ker je to predrago. Obstajajo samo analize, ki v vzorcu dokazujejo le tisto škropivo, ki ga tam iščemo. Ostalih škropiv, ki jih ne iščemo, tam tudi našli ne bomo. Zato Azijci škropijo s koktejli škropiv, ker vedo, da je analizirati hrano na prisotnost vseh praktično nemogoče. Kdor ne razume, naj naredi primerjavo z dopingom in pomenom hranjenja starih vzorcev krvi in urina. Ker analitika zaostaja za razvojem dopinga, se pravo stanje dopingiranosti na določeni olimpijadi izve šele po desetletjih, ko se razvijejo prave metode za dokazovanje substanc. To pa stane milijarde $. Kdo bo to počel pri hrani?
Zato je za veganstvo najprimernejša lokalna proizvodnja. Vendar, nasade zelenjave je potrebno intenzivno gnojiti, plodovke so ogromni porabniki dušika. Če ukinemo živinorejo, ostanemo brez naravnih gnojil. Opcije, ki ostanejo, so potem:
- umetna gnojila?
- požigalništvo?
- zalivanje s človeškimi odplakami?
- alge? vnos soli in težkih kovin?
Pozicija: imam velik bio vrt samo zase. Pa dober tek.
sporočil: 4.272
[kekez]Res je draga, ampak draga je tudi vsa ekološko pridelana hrana (če je res ekološka in ne gre samo za blef), pa naj bo ta veganska, vegetarijanska ali omnivorska. Ne more biti npr. kila kadavra v trgovini po 4 evre pa pol. Sem pogledal v zadnjem mečkatorjevem katalogu, ker sam mesa že 25 let ne jem, koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih. Pa jebemumater, najcenejši sir je dražji od tega, ali pa kila fig. Ne morejo se kadavri prodajat po takih cenah, če niso pridobljeni z intenzivno živinorejo. Zato je vse tisto flancanje o pašnikih navaden larifari. Te živali se futra s svakojako svinjarijo in ta svinjarija, skupaj z raznimi antibiotiki in rastnimi hormoni, v končni fazi konča v jedcih teh živali. Pa dober tek.
Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga.
Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.Močno dvomim, da se mikrohranil, ki jih ti exotični oreški in semena vsebujejo, ne da najti v lokalno pridelani hrani. Bolj kot ne nam po mojem mnenju za drag denar prodajajo exotiko in pri tem debelo služijo. Konec koncev pa bodo starci vedeli povedati, da so včasih meso jedli zgolj na vsake kvatre, pa jim ni čisto nič manjkalo. Bili so bolj zdravi, kot so današnje predebele generacije, ki jih pobirajo sodobne civilizacijske bolezni. Saj ne, da si ne bi želeli rukniti en sočen šnicelj, ampak je to bil enostavno prevelik luksus, da bi si lahko privoščili. Namesto tega je bil en dan krompir z zeljem, naslednji dan pa zelje s krompirjem, pa so vseeno preživeli.
sporočil: 484
Zadnja sprememba: anon-476752 06.09.2018 11:44
Slovenija - za eno bolezen registrirana in dostopna 3
škropivaFrancija, Nemčija, Avstrija - za eno bolezen registriranih in dostopnih 27 škropiv
Slovenskemu kmetu bolezen napade nasad. Poskusi s tremi škropivi. Urad mu potem to hrano na ta tri škropiva tudi analizira.
Nemškemu kmetu bolezen napade nasad. Poskusi s 5 škropivi skupaj. Urad mu potem to hrano na tudi analizira. Meje za posamezna škropiva niso presežene. Kaj pa skupaj????
Komu verjamete bolj? Nemcu? Zakaj že?
Dober tek...
Sem slišal štorijo o pirini moki slovenskega porekla iz nemškega diskontnega trgovca po 1-2 eur/kg. Mlin je slovenski. Pira pa iz kontejnerja iz Azije. Bio pira lokalna pride 4-5 eur/kg brez dobička za kmeta. Vsaka analiza vzorcev stane 500 eur.. zato je ni na trgu..
Živimo v eni najlepših dežel na svetu. Naj ostane tako..
sporočil: 4.272
Žal je tako, da je tudi pri nas čedalje več nategovanja na celi
črti. Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z
domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za
katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo. Vse ostalo pa
je že vprašljivo. Sicer kupujemo hrano, ki naj bi bila eko, vendar
sam bog ve, koliko je pri tem natega. Samo upam lahko, da ne gre za
vsesplošno zavajanje, kot npr. pri omarah iz Ikee, ki se reklamira
kot okolju prijazno in družbeno odgovorno podjetje, potem pa se
izkaže, da so surovine za njihove iverke pridobljene z goloseki po
celem svetu. Skaratka, nateg na celi fronti.
sporočil: 48.253
[krimsport]Lepo si pokazal da o dietetiki nimas pojma. Bejz nazaj v osnovno solo.
Navedeno velja tudi za nevegansko prehrano...tudi ta je lahko nevaren in drag šport, z visokim holesterolom, povečano nevarnostjo raka (rdeče meso, procesirana prehrana), povečano telesno težo... Povprečna letna poraba mesa na prebivalca je 100 kg letno, kar je po mojem mnenju količina, ki daleč presega potrebe človeka, še posebej ob dejstvu, da je fizičnega dela malo in so zato potrebe po kalorični hrani nizke.
Kaj ima meso z kaloricno porabo??? Kalorije pridejo iz ogljikovih hidratov in mascob, pri cemer so dokazano tiste iz mascob manj skodljive, dokler so v zmernih kolicinah, saj je a) presnova mascob pocasnejsa in bolj v skladu z cloveskimi energetskimi potrebami b) je zgodovinsko clovek energijo dobival iz mascob, ne toliko iz ogljikovih hidratov.
A ti res mislis, da si mesojedci na zrezek dajo zlico sladkorja ali kaj?
sporočil: 48.253
[robi2107]Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.
Žal je tako, da je tudi pri nas čedalje več nategovanja na celi črti. Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo.
ja, imam izkusnje.
sporočil: 14.456
[jezdec666]Seveda, saj so ti portali/priloge oglasno-propagandne narave, to pisanje pa je eno redkih, ki ima vsaj na dnu približno korektno označeno interesno usmerjenost.
Ekonomsko propagandni program?
* Darinka Pavlič Kamien je sodelavka GIZ Mesne industrije Slovenije za odnose z javnostmi.Poglej malo, koliko absolutnih nebuloz in hvalisanja kalnih poslov je bilo tukaj objavljenih brez vsakega disklejmerja, da
*Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.in je torej očitno šlo za "izražanje stališča uredništva Financ". Pa naj te spomnim na julijski komentar te iste avtorice, ki še zdaj ni transparentno označen kot interesno pisanje oz. plačana piarovščina. To pomeni, da je tisto tudi stališče uredništva Financ!? Tega kavlja takrat očitno nisi prepoznal in te ni nič motilo. Kar poglej komentarja - tvojega in mojega.
agrobiznis.finance.s...kmetijstva
Pa še en absolutno neoznačen živinski piar iste avtorice, ki ga junija nisem opazil:
agrobiznis.finance.s...-kakovosti
Za povrh pa v tej (končno označeni) piarovščini absolutno drži najmanj to, da je "takšna prehrana za tiste, ki jim po plačilu položnic ostane 300 evrov za vse druge stroške, nedosegljiva, ker je predraga." Kar pa je najbrž za bralstvo Financ in tega foruma absolutno irelevantno, saj smo tu zbrani sami intelektualni in dohodkovni nadpovprečneži. Zato lahko plačana (in zdaj razkrita) zagovornica najbolj domačih živinorejcev Moje Dežele samo nam plasira takle semantični biser in sociološki dragulj. :-P
parcialni interesi marginalnih manjšin
sporočil: 10.795
[robi2107]Ti kar jez zelje in krompir. Ostalim pa prepusti svobodo.
> [kekez]
> Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga.
Res je draga, ampak draga je tudi vsa ekološko pridelana hrana (če je res ekološka in ne gre samo za blef), pa naj bo ta veganska, vegetarijanska ali omnivorska. Ne more biti npr. kila kadavra v trgovini po 4 evre pa pol. Sem pogledal v zadnjem mečkatorjevem katalogu, ker sam mesa že 25 let ne jem, koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih. Pa jebemumater, najcenejši sir je dražji od tega, ali pa kila fig. Ne morejo se kadavri prodajat po takih cenah, če niso pridobljeni z intenzivno živinorejo. Zato je vse tisto flancanje o pašnikih navaden larifari. Te živali se futra s svakojako svinjarijo in ta svinjarija, skupaj z raznimi antibiotiki in rastnimi hormoni, v končni fazi konča v jedcih teh živali. Pa dober tek.
> Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.
Močno dvomim, da se mikrohranil, ki jih ti exotični oreški in semena vsebujejo, ne da najti v lokalno pridelani hrani. Bolj kot ne nam po mojem mnenju za drag denar prodajajo exotiko in pri tem debelo služijo. Konec koncev pa bodo starci vedeli povedati, da so včasih meso jedli zgolj na vsake kvatre, pa jim ni čisto nič manjkalo. Bili so bolj zdravi, kot so današnje predebele generacije, ki jih pobirajo sodobne civilizacijske bolezni. Saj ne, da si ne bi želeli rukniti en sočen šnicelj, ampak je to bil enostavno prevelik luksus, da bi si lahko privoščili. Namesto tega je bil en dan krompir z zeljem, naslednji dan pa zelje s krompirjem, pa so vseeno preživeli.
sporočil: 4.080
Zadnja sprememba: anon-180464 06.09.2018 12:14
Tudi lastni vrt ni povsem nedolžen, razen morda pri staroselcih, ki
na istem kotičku zemlje prebivajo že stoletja.Moja pravi, da na zgornji strani parcele že ne bo zelenjavnega vrta, ker ima sosed škarpo narejeno iz železniških švelerjev, ki so prepojeni z bohvečim vse.
Poleg tega smo tudi na drugi strani dali urediti okolico (imamo pač novogradnjo). Zemljo so pripeljali z vseh vetrov (poreklo ni znano). Ko sem nekaj sadil in šaril po tisti prsti, me je potem zelo srbela koža, pa nimam znanih alergij. Me kar skrbi, kaj in iz česa je tista prst. Pa tudi drugače so onesnaževalci v neki srednji bližini.
Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
sporočil: 48.253
[0513ANITO]Ekstremistom je cisto vseeno ali gre za meso, plasticne vrecke, slamice, ali bencinske avte. Cilj je kaznovati zahodno "potrosnisko" druzbo, ki jo iz dna sovrazijo in so prepricani, da je kriva za vse (njihove in sirse) tegobe. Potem se temu pridruzi se zatrta jeza, ker se sami ne morejo upreti skusnjavam potrosniske druzbe. Edino zdravilo vidijo v tem, da se vsem drugim prepovedo "razvrat".
Ti kar jez zelje in krompir. Ostalim pa prepusti svobodo.
sporočil: 4.272
[bc123a]Glede na to, koliko je danes nategovanja vsepovsod in na vseh področjih, se meni ne zdi neumnost, če se trditve proizvajalcev bilo česa o neoporečnosti njihovih izdelkov jemlje s kančkom dvoma.
Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.
sporočil: 48.253
[kekez]Otroke imas na veganski dieti? Jezus.
Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
sporočil: 48.253
Zadnja sprememba: bc123a 06.09.2018 12:24
[robi2107]A nekomu ki niti pojma nima o kemiji in biologiji bos pa verjel, da je tisto kar "na domacem vrtu pridela" zdravo?
> [bc123a]
> Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.
Glede na to, koliko je danes nategovanja vsepovsod in na vseh področjih, se meni ne zdi neumnost, če se trditve proizvajalcev bilo česa o neoporečnosti njihovih izdelkov jemlje s kančkom dvoma.
Za velike proizvajalce je jasno da imajo lahko katastrofalno gospodarsko skodo, ce se izkaze, da hrana ni neoporecna. Za malega vrtickarja pa je cisto vseeno ce svojim sosedom krmi opesticidirano hrano...
To je cisto v skladu s skrajno logiko da so korporacije grde in goljufive, mali clovek pa do konca posten.
sporočil: 4.272
[0513ANITO]Kje v citatu mojega posta si pa našel, da komu kaj prepovedujem oz. jemljem svobodo? Zaradi mene lahko ješ tudi lastni drek, boli mene k***c.
> [robi2107]
> > [kekez]
> > Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga.
>
> Res je draga, ampak draga je tudi vsa ekološko pridelana hrana (če je res ekološka in ne gre samo za blef), pa naj bo ta veganska, vegetarijanska ali omnivorska. Ne more biti npr. kila kadavra v trgovini po 4 evre pa pol. Sem pogledal v zadnjem mečkatorjevem katalogu, ker sam mesa že 25 let ne jem, koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih. Pa jebemumater, najcenejši sir je dražji od tega, ali pa kila fig. Ne morejo se kadavri prodajat po takih cenah, če niso pridobljeni z intenzivno živinorejo. Zato je vse tisto flancanje o pašnikih navaden larifari. Te živali se futra s svakojako svinjarijo in ta svinjarija, skupaj z raznimi antibiotiki in rastnimi hormoni, v končni fazi konča v jedcih teh živali. Pa dober tek.
>
> > Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.
>
> Močno dvomim, da se mikrohranil, ki jih ti exotični oreški in semena vsebujejo, ne da najti v lokalno pridelani hrani. Bolj kot ne nam po mojem mnenju za drag denar prodajajo exotiko in pri tem debelo služijo. Konec koncev pa bodo starci vedeli povedati, da so včasih meso jedli zgolj na vsake kvatre, pa jim ni čisto nič manjkalo. Bili so bolj zdravi, kot so današnje predebele generacije, ki jih pobirajo sodobne civilizacijske bolezni. Saj ne, da si ne bi želeli rukniti en sočen šnicelj, ampak je to bil enostavno prevelik luksus, da bi si lahko privoščili. Namesto tega je bil en dan krompir z zeljem, naslednji dan pa zelje s krompirjem, pa so vseeno preživeli.
Ti kar jez zelje in krompir. Ostalim pa prepusti svobodo.
sporočil: 248
[kekez]Predlog: Na vrtu za eno sezono vrži konopljo (industrijsko), baje je znano, da nase veže težke kovine + uničila bo plevel.
Tudi lastni vrt ni povsem nedolžen, razen morda pri staroselcih, ki na istem kotičku zemlje prebivajo že stoletja.
Moja pravi, da na zgornji strani parcele že ne bo zelenjavnega vrta, ker ima sosed škarpo narejeno iz železniških švelerjev, ki so prepojeni z bohvečim vse.
Poleg tega smo tudi na drugi strani dali urediti okolico (imamo pač novogradnjo). Zemljo so pripeljali z vseh vetrov (poreklo ni znano). Ko sem nekaj sadil in šaril po tisti prsti, me je potem zelo srbela koža, pa nimam znanih alergij. Me kar skrbi, kaj in iz česa je tista prst. Pa tudi drugače so onesnaževalci v neki srednji bližini.
Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
Otroci pa naj še ruknejo en bio/eko česen na teden in tudi zajedalcev ne bo več.
sporočil: 48.253
[greeny]Neumnost.
Otroci pa naj še ruknejo en bio/eko česen na teden in tudi zajedalcev ne bo več.
link.springer.com/ar...017-5511-1
No significant differences among groups were detected in the number of worms recovered per mouse, nor the EPG (Table 1). These results indicate that garlic consumption at a daily dose of 50 mg/kg is not effective in preventing, nor curing, E. caproni infection in CD1 mice and does not affect the egg production of adult worms.
sporočil: 4.272
[kekez]Pa saj zajedalci, če s tem misliš na gliste, nimajo zveze s hrano oz. jo imajo le toliko, kolikor se jo prijema z umazanimi rokami. Tega pa je v šolah veliko. Tudi če so tvoji otroci navajeni, da si pred jedjo umijejo roke, jih to ne bo obvarovalo pred zajedalci, če si tudi drugi otroci ne umijejejo rok. Saj veš, kako gre. Prinesejo šolsko malico v razred, potem pa otroci malo z umazanimi rokami premetavajo tisti kruh v košari, pa si tam.
Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
sporočil: 48.253
[robi2107]tako.
> [kekez]
> Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
Pa saj zajedalci, če s tem misliš na gliste, nimajo zveze s hrano oz. jo imajo le toliko, kolikor se jo prijema z umazanimi rokami.
sporočil: 48.253
[robi2107]Se eden ki ima ful povedati o trgovinah, v katere v bistvu ne hodi.
koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih.
sporočil: 484
Kdor ne uporablja mehanske zaščite oz ne pokriva plodovk, v
letošnjem letu ni mogel priti do paradižnika brez uporabe
fungicidov. S streho pa se dogajajo čudeži in donosi so tudi brez
fungicidov enormni.
Pri trgovski hrani je težava samo v zahtevah, kako naj ta hrana izgleda na pogled. Bio pridelava je mogoča, a obstaja veliko tveganje, da bo izdelek na pogled neustrezen. Zato se škropi. Za lastno uporabo me zmerna črvivost sadja ne moti v takšni meri, da bi izgubljal čas in denar za škropljenje.
Lanska pozeba je opustošila škodljivce, črvive češnje so zatorej zagotovo bile iz uvoza, zdrave pa so bile ali škropljene v tujini ali pa so bile domače. Samo teh informacij gospoda v ministrstvih v centru Lj seveda nimajo...
Pri trgovski hrani je težava samo v zahtevah, kako naj ta hrana izgleda na pogled. Bio pridelava je mogoča, a obstaja veliko tveganje, da bo izdelek na pogled neustrezen. Zato se škropi. Za lastno uporabo me zmerna črvivost sadja ne moti v takšni meri, da bi izgubljal čas in denar za škropljenje.
Lanska pozeba je opustošila škodljivce, črvive češnje so zatorej zagotovo bile iz uvoza, zdrave pa so bile ali škropljene v tujini ali pa so bile domače. Samo teh informacij gospoda v ministrstvih v centru Lj seveda nimajo...
sporočil: 4.272
Zadnja sprememba: robi2107 06.09.2018 12:51
[bc123a]Nikjer nisem pisal o "malem človeku" na splošno, ampak sem zapisal: Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo.
A nekomu ki niti pojma nima o kemiji in biologiji bos pa verjel, da je tisto kar "na domacem vrtu pridela" zdravo?
Za velike proizvajalce je jasno da imajo lahko katastrofalno gospodarsko skodo, ce se izkaze, da hrana ni neoporecna. Za malega vrtickarja pa je cisto vseeno ce svojim sosedom krmi opesticidirano hrano...
To je cisto v skladu s skrajno logiko da so korporacije grde in goljufive, mali clovek pa do konca posten.
Vem, kaj raste na taščinem vrtu, kje je ta vrt, ali se tam okoli kaj poliva... in to mi je dovolj. Enako lahko trdim za vrt ženine prijateljice, ki vso zelenjavo pridela doma. Za vse drugo pa ne morem biti prepričan, lahko le verjamem (ali pa tudi ne). Ti pa zaradi mene kar verjemi vsem in vsakomur. O (ne)resničnosti trditev proizvajalcev imaš več kot dovolj dokazov, pa počni z njimi, kar hočeš.
sporočil: 484
Popolna odsotnost zajedalcev v današnjem svetu je povezana z astmo.
Pri njej gre za aktivacijo dela imunskega sistema, ki je odgovoren
za boj s paraziti. Teh pa ni in sistem si najse druge cilje v
lastnem telesu.
Podobno ugotavljajo povezavo med pretirano čistočo prostorov in levkemijo otrok.
Podobno ugotavljajo povezavo med pretirano čistočo prostorov in levkemijo otrok.
sporočil: 4.272
Zadnja sprememba: robi2107 06.09.2018 13:06
[bc123a]Kdo pravi, da v mečkator ne hodim? Niti nisem tega nikjer zapisal. Le za cene kadavrov se ne zanimam, ker jih ne kupujem in ne jem. Aja, tudi v lidl in hofer hodim, in kupujem njihovo eko (in tudi drugo) hrano. Zato ne bodi tako prekleto pameten in ne dajaj neosnovanih sodb.
Se eden ki ima ful povedati o trgovinah, v katere v bistvu ne hodi.
sporočil: 48.253
[Macadamia]Vir?
Podobno ugotavljajo povezavo med pretirano čistočo prostorov in levkemijo otrok.
sporočil: 8.271
[bc123a]
> [krimsport]
> Navedeno velja tudi za nevegansko prehrano...tudi ta je lahko nevaren in drag šport, z visokim holesterolom, povečano nevarnostjo raka (rdeče meso, procesirana prehrana), povečano telesno težo... Povprečna letna poraba mesa na prebivalca je 100 kg letno, kar je po mojem mnenju količina, ki daleč presega potrebe človeka, še posebej ob dejstvu, da je fizičnega dela malo in so zato potrebe po kalorični hrani nizke.
Lepo si pokazal da o dietetiki nimas pojma. Bejz nazaj v osnovno solo.100kg mesa na prebivalca!?
Kaj ima meso z kaloricno porabo??? Kalorije pridejo iz ogljikovih hidratov in mascob, pri cemer so dokazano tiste iz mascob manj skodljive, dokler so v zmernih kolicinah, saj je a) presnova mascob pocasnejsa in bolj v skladu z cloveskimi energetskimi potrebami b) je zgodovinsko clovek energijo dobival iz mascob, ne toliko iz ogljikovih hidratov.
A ti res mislis, da si mesojedci na zrezek dajo zlico sladkorja ali kaj?
Kje dobijo te podatke!??? Koliko to pride na dan!????
100kg na leto pojeva mesa jaz in moj pes skupaj!
Koliko kg potem to pride name!???
To je približno tako, kot tisti podatki, o zavrženi hrani in ustvarjenih smeteh na prebivalca!??
Jaz hrane ne zavržem niti približno blizu 10% povprečja, smeti in odpadkov tudi tako nekako!
Kje pa se potem pojavlja vsa ta zavržena hrana!??
Ali jo zavržejo drugi (ljudje) precej več!?? ali pa je v to zavrženo hrano všeta tudi vsa zavržena hrana iz restavracij, trgovin, javnih menz, vključno s šolkimi,... ect.ect....
sporočil: 4.272
[Macadamia]Že, že, ampak eno je normalna mikrobiološka flora človeškega organizma, brez katere sploh ne bi mogli preživeti, ker bi v nasprotnem primeru naš organizem naselili škodljivi mikroorganizmi, povsem nekaj drugega pa gliste podančice, ki so izključno posledica njihovega prenosa v organizem skozi usta preko umazanih rok. Ali pa npr. trakulja, ki se jo pokasira z ne dovolj termično obdelano okuženo hrano (menda samo kadavrov).
Popolna odsotnost zajedalcev v današnjem svetu je povezana z astmo. Pri njej gre za aktivacijo dela imunskega sistema, ki je odgovoren za boj s paraziti. Teh pa ni in sistem si najse druge cilje v lastnem telesu.
Podobno ugotavljajo povezavo med pretirano čistočo prostorov in levkemijo otrok.
sporočil: 31.867
[robi2107]
> [bc123a]
> A nekomu ki niti pojma nima o kemiji in biologiji bos pa verjel, da je tisto kar "na domacem vrtu pridela" zdravo?
>
> Za velike proizvajalce je jasno da imajo lahko katastrofalno gospodarsko skodo, ce se izkaze, da hrana ni neoporecna. Za malega vrtickarja pa je cisto vseeno ce svojim sosedom krmi opesticidirano hrano...
>
> To je cisto v skladu s skrajno logiko da so korporacije grde in goljufive, mali clovek pa do konca posten.
Nikjer nisem pisal o "malem človeku" na splošno, ampak sem zapisal: Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo.... čuj, pa kaj ti sploh ne misliš umret, da tako zdravo živiš ? ...
Vem, kaj raste na taščinem vrtu, kje je ta vrt, ali se tam okoli kaj poliva... in to mi je dovolj. Enako lahko trdim za vrt ženine prijateljice, ki vso zelenjavo pridela doma. Za vse drugo pa ne morem biti prepričan, lahko le verjamem (ali pa tudi ne). Ti pa zaradi mene kar verjemi vsem in vsakomur. O (ne)resničnosti trditev proizvajalcev imaš več kot dovolj dokazov, pa počni z njimi, kar hočeš.
P.S.: zmerno še strihnin ne škodi, preveč pa tudi najbolj zdrava hrana ni zdrava ... OK, s strihninom sem se samo malo hecal, da ga zdaj ne bo slučajno kdo probal ...