Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Slovenija, Amerika in kakovost življenja

Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15

anon-116014 sporočil: 113
[#272474] 29.06.08 18:25 · odgovor na: anon-17372 (#272468)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

s tem tolazis svojega kanarcka?

Pred leti sem moral odpotovati v tujino za kakšnih deset dni.
In ravno takrat sem imel v oskrbi kanarčka moje nečakinje.
(Imel je vnete oči in sem ga moral nositi v veterinarsko ambulanto).
Ravno, ko se je pozdravil, pa sem moral odpotovati. In tudi kanarčka nisem mogel vrniti nečakinji, ki je bila na morju.
Kaj sem torej storil: dal sem vodo v tri posodice in hrane in sploh vsega sem mu dal v izobilju.
In bil sem v hudih skrbeh, kaj bom rekel nečakinji (ker sem bil prepričan, da bo kanarček poginil).
Toda, kaj doživim?
Ko se vrnem čez en dober teden, je bil kanarček živ in zdrav.
Tako, vidiš, da kanarčkov ni treba tolažiti, zdi se mi pa, da ti rabiš posebno tolažbo.
anon-17372 sporočil: 6.680
[#272475] 29.06.08 18:25 · odgovor na: anon-166829 (#272472)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-17372 29.06.2008 18:28

Pia je napisal(a):

ko si ze pri razlagah, ali nisi bilo pod nickom 111aaa se moskega spola?
[#272477] 29.06.08 18:30 · odgovor na: anon-116014 (#272474)
Odgovori   +    0

umetnost je napisal(a):

Ko se vrnem čez en dober teden, je bil kanarček živ in zdrav.

skoda, ker mu nisi populil perja, bi bil povrhu vsega se srecen.
anon-171999 sporočil: 1.852
[#272478] 29.06.08 18:32 · odgovor na: anon-116014 (#272467)
Odgovori   +    0
Poklicni levičar je pojem, ki smo ga privzeli od MM. Obdržal se je, ker je odličen. Ne govori namreč o politikih, ampak o (vseh) ljudeh, ki imajo nek monopol (kartel, korito, privilegij ali karkoli hočete) in ga varujejo z vsemi sredstvi. Pri tem so se pripravljeni sklicevati na delavke v Muri, vojake v Iraku, dislektične amerikance, domobrance, vse kar jim pride pod roke bi radi uporabili v svojo korist.
Vprašanje na katerega želi ta forum odgovoriti ni kje se skriva prava kvaliteta življenja (v nemastni hrani, domačem milu, abstinenci...), ampak kako dolgo bomo še tolerirali monopolne dobičke lokalnih svetih krav (npr. Mercator, pivovarna). Ali nam hočete torej dopovedati, da je za nas dobro, če plačujemo drago kokakolo, ker je tako manj popijemo (namesto nje pa potrošimo več zdrave vode)? Prav takšen odgovor imajo namreč lekarnarji na vprašanje zakaj naj v trgovinah ne bi prodajali Aspirina - ker bi bil tako poceni, da bi ga ljudje na veliko trošili, s tem pa bi si poškodovali trebušno slinavko. Cenejša zdravila ubijajo! In zakaj naj v trgovinah ne bi prodajali povejev - ker se lahko na njih obesimo.
[#272482] 29.06.08 18:38 · odgovor na: anon-17372 (#272477)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

skoda, ker mu nisi populil perja, bi bil povrhu vsega se srecen.

Spet delaš napako in prehitro sklepaš.
Naj ti povem, da ima moja nečakinja še danes celo jato kanarčkov in ne samo enega.
Jaz nisem vedel, da so kanarčki lahko tudi taki kakor vrabci, da so pisani, da so celo rdeči in rožnatih odtenkov.
Tudi živalica, kakor je kanarček ima svoje občutje sreče.
Torej, ko sem ga vrnil nečakinji in v družbo "prijateljev in prijateljic", je takoj začel prepevati. Pri meni v treh tednih ni prepeval - nikoli.
Vidiš, celo živalica ve, kje je doma in kje ji je dobro.
bc123a sporočil: 48.253
[#272483] 29.06.08 18:38 · odgovor na: anon-116014 (#272422)
Odgovori   +    1

umetnost je napisal(a):

Tako preprosto pa mariel ni napisal. Kvaliteta življenja se ne meri samo z lokacijo, niti z višino plače. Kvaliteta življenja zajema mnogo popolnoma ekonomsko neobvladljivih parametrov. Ki enostavno so ali pa jih ni in so kot taki brez cene.
Naj navedem nekaj takih: lepa narava, petje ptic, čista voda, dostopnost javnega servisa, okusna in zdrava hrana, varnost (da lahko spiš na kmetih pri odprtih oknih).
Pa poglejmo od blizu: Angleži so nori na naš kruh in naše salame, Italijani hodijo k nam množično na kosila (in to ne samo, ker so poceni v primerjavi z njihovimi plačami), slovenska vina so med odličnimi v svetu (gledal sem oddajo, kjer so francoski vinarji povedali mnogo gorkih na račun ameriške ekspanzije vina v Evropo; splošno mnenje je bilo, da so ameriška vina zanič). Uporabili so celo besedo: scalina
Spet ponavljas izrabljeno propagando o tem, kako je v sloveniji vse najboljse. Lepo je, da taksnim ideologom, kot si ti, vse manj ljudi verjame, ampak se vedno prevec.

Kvaliteta zivljenja se seveda meri z lokacijo, a ti kar pocez trdis da je slovenija najlepsi plac na svetu ali kaj? Pa nisem zagovornik zivljenja v zda - ce ne, bi se tja ze zdavnaj preselil, ampak, kaj je v sloveniji tako edinstvenega? Pa ne mi nakladati o "morje, sonce, alpe", to kaze na zaplankano podalpsko duso, ki ni bila v tujini dalje od Gradca. Tako, da si bos enkrat za vselej zapomnil: tale zeleni pljunek sredi evrope ni nic tako hudo posebnega: morje je za en kurac, obala tudi, alp imamo samo za vzorec (sicer jih pa imajo avstrija, nemcija, svica). V ZDA imas ravno tako naravo, ptice, jezera in naravne parke.

To, kar ti je mico napisal je, da glede ekonomsko merljivih stvari slovenija obupno zaostaja, se pravi da smo revni kot cerkvene misi in si ne moremo privosciti marsikaj tistega, kar si glede na bdp marsikdo drug lahko.

In, da ne bos nasedal francozom, ki so sami vinski imperialisti: ameriska vina so dobra, proti njim so slovenska (tista, ki so v dosegu povprecnega slovenca) navadna scalnica. Vem, ker jih vsake toliko pijem. Italijani hodijo k nam mnozicno na kosila, ker je poceni, ker smo nerazviti revezi, ne zato ker oni ne bi znali delati dobre hrane! Dzizus, pa nekateri zagledanci v NASE JE NAJBOLJSE boste trdili da imamo boljso hrano od ITALIJANOV?

Ti kar glej nase oddaje, kjer hvalijo da je:

- nase vino najboljse
- nase pivo najboljse
- nasa hrana najboljsa
- nasa narava najboljsa
- nas bezgov sok boljsi od kokakole,

se posebej na rtvslo, v delu, in ja, ne pozabi vedno kupiti nove Mladine!
[#272484] 29.06.08 18:41 · odgovor na: anon-171999 (#272462)
Odgovori   +    0

lecner je napisal(a):

Mislim, da članek ne govori o škodljivosti ali kvaliteti kokakole. Bistveno je, da ista stvar (kokakola) stane več pri nas kot pa v ZDA. Članek pravilno opozarja, da obstajajo mogoče določeni monopoli (denimo trgovski), ki proizvodov ne prodajajo po njihovi tržni vrednosti (ceni), pač pa je v ceno, ki jo za kokakolo plačujemo, všteta še monopolna renta (ekstra profit).

Zato jaz ne pijem kokakole, ker mi je 2 EUR za 2 L rjave pijace prevec, pijem pa 99% ekvivalent iz enega izmed diskontov. Ki so zrasli sele pred 2 letoma, ko je EU na silo razbila nas trgovski kartel, ce ne bi sli v EU, bi se vedno poslusali od nasih politikov in bebckov tu na forumu, kako je za nas kokta cist dovolj dobra, pa seveda precenjena kokakola.
[#272486] 29.06.08 18:42 · odgovor na: anon-116014 (#272482)
Odgovori   +    0

umetnost je napisal(a):

Vidiš, celo živalica ve, kje je doma in kje ji je dobro.

minili so vasi casi, ko ste tudi ljudi zapirali v kletke.
[#272488] 29.06.08 18:43 · odgovor na: anon-171999 (#272478)
Odgovori   +    0

lecner je napisal(a):
Poklicni levičar je pojem, ki smo ga privzeli od MM. Obdržal se je, ker je odličen. Ne govori namreč o politikih, ampak o (vseh) ljudeh, ki imajo nek monopol (kartel, korito, privilegij ali karkoli hočete) in ga varujejo z vsemi sredstvi. Pri tem so se pripravljeni sklicevati na delavke v Muri, vojake v Iraku, dislektične amerikance, domobrance, vse kar jim pride pod roke bi radi uporabili v svojo korist.
Vprašanje na katerega želi ta forum odgovoriti ni kje se skriva prava kvaliteta življenja (v nemastni hrani, domačem milu, abstinenci...), ampak kako dolgo bomo še tolerirali monopolne dobičke lokalnih svetih krav (npr. Mercator, pivovarna). Ali nam hočete torej dopovedati, da je za nas dobro, če plačujemo drago kokakolo, ker je tako manj popijemo (namesto nje pa potrošimo več zdrave vode)? Prav takšen odgovor imajo namreč lekarnarji na vprašanje zakaj naj v trgovinah ne bi prodajali Aspirina - ker bi bil tako poceni, da bi ga ljudje na veliko trošili, s tem pa bi si poškodovali trebušno slinavko. Cenejša zdravila ubijajo! In zakaj naj v trgovinah ne bi prodajali povejev - ker se lahko na njih obesimo.
Seveda jaz ne spadam med poklicne levičarje. Zanimivo, da MM ne vpelje pojma "poklicnega desničarja".
Ali niso tudi taki iste pameti in istih nagnjenj in ali ne stremijo k istemu cilju kakor t.i. poklicni levičarji?
Ker, npr. preprečevati nakup aspirina (da se ohranja visoka cena) vsepovsod ima popolni antipod v drugem ukrepu: splošna dostopnost aspirina v vseh trgovinah (tako se poraba poveča in preko NIŽJE cene, toda POVEČANE porabe DOSEŽEMO ISTI učinek; tj. zavidljiv in dober dobiček).
Temu bi rekel nek pevec z juga: "vse je isto, samo nianse so drugačne".
anon-120889 sporočil: 279
[#272492] 29.06.08 18:47 · odgovor na: anon-166829 (#272472)
Odgovori   +    0

Pia je napisal(a):

Kje so tvoje razlage? Rekla si, da mi boš razložila, pa nič od tega....

Povej eno samo stvar, za katero si rekla naj ti jo razlozim pa ti jo nisem.
[#272496] 29.06.08 18:55 · odgovor na: anon-17372 (#272486)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

minili so vasi casi, ko ste tudi ljudi zapirali v kletke.

Ne morem razumeti, da nekateri kar lajnajo eno in isto.Jaz nisem pristaš nobene politične opcije in naj povem v svojem življenju sem prišel do tele modrosti: človeka se ne da nikoli zapreti v kletko, ČE TEGA NOČE.Ker človek je svoboden in kot svoboden je ustvarjen.Seveda pa so nekateri pripravljeni SE PROSTOVOLJNO zapreti v kletko, ko grozi kakršnakoli nevarnost ali samo izredna okoliščina.Se povlečejo ženski pod krilo in milo jokajo.Kaj hočemo, pa najdemo dosti pogumnih žensk, ki so svobodne, tudi če vlada še tako huda diktatura (taka je bila npr. žena pisatelja Ingoliča, ki ga je šla iska v sredo četniškega tabora, ko so ga odvlekli četniki.) Tukaj je lep primer, kaj pomeni SVOBODEN človek v svojih odločitvah. Mnogim v celem in dolgem življenju NI TREBA tvegati NIKOLI, kakor je tvegala ta izredna žena.Namreč, vprašanje je eno: zakaj so nekateri v izjemnih okoliščinah pripravljeni tvegati življenje, da se uprejo, drugi pa so samo KIMAVCI in SKUPNOSKLEDARJI. In nekateri celo zagreti SODELAVCI?Odločitev je stvar posameznika, ne stvar množice.Pa to ni nič novega, saj že v Svetem pismu beremo o dveh bratih, od katerih je PRVI (starejši) prodal svoje PRVENSTVO (tj. svobodo) za skledo leče (tj. kaše).Človek se torej ni nič spremenil.
[#272498] 29.06.08 18:59 · odgovor na: anon-116014 (#272496)
Odgovori   +    0

umetnost je napisal(a):

Ne morem razumeti, da nekateri kar lajnajo eno in isto.Jaz nisem pristaš nobene politične opcije in naj povem v svojem življenju sem prišel do tele modrosti: človeka se ne da nikoli zapreti v kletko, ČE TEGA NOČE.Ker človek je svoboden in kot svoboden je ustvarjen.Seveda pa so nekateri pripravljeni SE PROSTOVOLJNO zapreti v kletko, ko grozi kakršnakoli nevarnost ali samo izredna okoliščina.Se povlečejo ženski pod krilo in milo jokajo.Kaj hočemo, pa najdemo dosti pogumnih žensk, ki so svobodne, tudi če vlada še tako huda diktatura (taka je bila npr. žena pisatelja Ingoliča, ki ga je šla iska v sredo četniškega tabora, ko so ga odvlekli četniki.) Tukaj je lep primer, kaj pomeni SVOBODEN človek v svojih odločitvah. Mnogim v celem in dolgem življenju NI TREBA tvegati NIKOLI, kakor je tvegala ta izredna žena.Namreč, vprašanje je eno: zakaj so nekateri v izjemnih okoliščinah pripravljeni tvegati življenje, da se uprejo, drugi pa so samo KIMAVCI in SKUPNOSKLEDARJI. In nekateri celo zagreti SODELAVCI?Odločitev je stvar posameznika, ne stvar množice.Pa to ni nič novega, saj že v Svetem pismu beremo o dveh bratih, od katerih je PRVI (starejši) prodal svoje PRVENSTVO (tj. svobodo) za skledo leče (tj. kaše).Človek se torej ni nič spremenil.

pateticen si.
[#272503] 29.06.08 19:08 · odgovor na: bc123a (#272483)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Spet ponavljas izrabljeno propagando o tem, kako je v sloveniji vse najboljse. Lepo je, da taksnim ideologom, kot si ti, vse manj ljudi verjame, ampak se vedno prevec.

Kvaliteta zivljenja se seveda meri z lokacijo, a ti kar pocez trdis da je slovenija najlepsi plac na svetu ali kaj? Pa nisem zagovornik zivljenja v zda - ce ne, bi se tja ze zdavnaj preselil, ampak, kaj je v sloveniji tako edinstvenega? Pa ne mi nakladati o "morje, sonce, alpe", to kaze na zaplankano podalpsko duso, ki ni bila v tujini dalje od Gradca. Tako, da si bos enkrat za vselej zapomnil: tale zeleni pljunek sredi evrope ni nic tako hudo posebnega: morje je za en kurac, obala tudi, alp imamo samo za vzorec (sicer jih pa imajo avstrija, nemcija, svica). V ZDA imas ravno tako naravo, ptice, jezera in naravne parke.

To, kar ti je mico napisal je, da glede ekonomsko merljivih stvari slovenija obupno zaostaja, se pravi da smo revni kot cerkvene misi in si ne moremo privosciti marsikaj tistega, kar si glede na bdp marsikdo drug lahko.

In, da ne bos nasedal francozom, ki so sami vinski imperialisti: ameriska vina so dobra, proti njim so slovenska (tista, ki so v dosegu povprecnega slovenca) navadna scalnica. Vem, ker jih vsake toliko pijem. Italijani hodijo k nam mnozicno na kosila, ker je poceni, ker smo nerazviti revezi, ne zato ker oni ne bi znali delati dobre hrane! Dzizus, pa nekateri zagledanci v NASE JE NAJBOLJSE boste trdili da imamo boljso hrano od ITALIJANOV?

- nase vino najboljse
- nase pivo najboljse
- nasa hrana najboljsa
- nasa narava najboljsa

Nikjer ne trdim in nikjer nisem napisal, da je naše najboljše in oh in sploh.Toliko, da ne omedlimo od izjemnih okusov.Iz tvojega prispevka je jasno nekaj: če Francozi pravijo, da so ameriška vina zanič, in če ti slovenska vina imenuješ scalina in da Italijani hodijo k nam zato, ker je poceni (in ne zato, ker imamo dobro hrano), potem ugotovimo:da so posameznikove brbončice odvisne od  njegove politične in ozemeljske pripadnosti in seveda od tega, komu prinašajo dobiček.Zato je pričakovati še naprej kritiko Francozov z ameriške strani glede francoskega vina (ampak priznati je treba, da se niso Francozi učili v Ameriki, ampak Američani v Evropi) in še naprej je torej pričakovati, da bodo posamezni narodi BRANILI svoje nacionalne interese, ki so morda samo v steklenici vina ali sira in pdoobno.Torej, nič novega.Odvisno je vse samo od velikosti trga, političnih špekulacij in nikakor od nekih t.i. poklicnih levičarjev.Denar ne pozna DELITVE na levi in desni žep.Vprašanje je zelo preprosto: imaš ali nimaš !Vse ostalo so floskule.Vsem gre samo za dobiček.Osebno pa raje jem slovenski pršut (čeprav je narejen iz nizozemskih prašičev) in pijem slovenski teran.Če pa pri tem zasluži Janez iz Goriških Brd pa tudi ni nič slabega.In verjemi, Italijani cenijo našo hrano, zato prihajajo.Ker so gurmani.
anon-166829 sporočil: 5.290
[#272508] 29.06.08 19:17 · odgovor na: anon-120889 (#272492)
Odgovori   +    0

volkulja je napisal(a):

Povej eno samo stvar, za katero si rekla naj ti jo razlozim pa ti jo nisem.
 Nauči se brat z razumevanjem in preberi stare poste, saj jih ni veliko!Pozabljivost je modrost preživetja, .....vsaj pri nas in na tem forumu!
[#272512] 29.06.08 19:24 · odgovor na: anon-166829 (#272508)
Odgovori   +    1

Pia je napisal(a):

Nauči se brat z razumevanjem in preberi stare poste, saj jih ni veliko!Pozabljivost je modrost preživetja, .....vsaj pri nas in na tem forumu!

No, saj to, da se bo spet izmaknila konkretnemu odgovoru in navrgla eno svojo veleumno modrost, sem tudi pricakovala. Celo napovedala. :)
anon-76887 sporočil: 18.121
[#272518] 29.06.08 19:29 · odgovor na: bc123a (#272484)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Zato jaz ne pijem kokakole, ker mi je 2 EUR za 2 L rjave pijace prevec, pijem pa 99% ekvivalent iz enega izmed diskontov. Ki so zrasli sele pred 2 letoma, ko je EU na silo razbila nas trgovski kartel, ce ne bi sli v EU, bi se vedno poslusali od nasih politikov in bebckov tu na forumu, kako je za nas kokta cist dovolj dobra, pa seveda precenjena kokakola.

Jaz teh zvarkov sploh ne pijem ;-)
Kar se vin tiče, se pa ne strinjam s teboj. Vsak ima svoj okus in od rdečih poznam veliko tujih vin, vendar so mi slovenski bolj všeč. Govorim o vinih v rangu do €10 za buteljko v trgovinah.
Ne bom delal reklam, ampak jaz kupujem v različnih trgovinah, če imam le čas, pregledam, če je kaj novega v ponudbi in nepoznano vino kupim.

Seveda pa ne moreš primerjati recimo carja Lazarja za €3 z nekim avstralskim za €20  ;-)
[#272519] 29.06.08 19:29 · odgovor na: bc123a (#272483)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

- nase vino najboljse
- nase pivo najboljse
- nasa hrana najboljsa
- nasa narava najboljsa

In moram dodati: iz celega tvojega pisanja izhaja eno samo hlepenje in iskanje najboljšega in največjega in najlepšega.Tega pa ni.Ko hodimo po svetu, naletimo na izjemne pokrajine in na izjemne lepote (npr. Rusija, Nova Zelandija, Brazilija).Ampak vse je stvar posameznikovega okusa, oziroma doživljanja. Kar je enemu lepo, je drugemu lahko celo grdo.Danes je slovenska redovnica povedala, da je Slovenija ZELENA dežela, medtem ko rabijo v Mehiki, kjer trenutno živi URE IN URE vožnje, da pridejo do ZELENE pokrajine.Torej vse je stvar posameznikovega doživljanja.Seveda je spet govora o BDP in kaj lahko dobi Američan za isto količino denarja doma in kaj drugod po svetu.In kokretno, kaj si Slovenec lahko privošči doma in po svetu.Torej, če gledamo samo količinsko, kar se denarja tiče, bi Slovenec fantastično živel na Filipinih, Tajski in Indiji.Tako, da take primerjave: kava je toliko in toliko na Manhattnu in toliko in toliko v hotelu Union v Ljubljani, ne povedo prav nič.
Ker že sprememba lokacije za nekaj sto metrov pokaže ekonomijo in cene spet v drugačni luči.
Imaš pa prav, bezgov sok je boljši od kokakole, da o kvaliteti in izjemnosti kokte niti ne govorimo. :D
[#272521] 29.06.08 19:37 · odgovor na: anon-9939 (#272221)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-17372 29.06.2008 19:38

0219K21 je napisal(a):
Nekaj malega Pie je v vsakem izmed nas.

darko, jaz sem se ravnokar vrnil iz wcja s tavelike potrebe in svecano porocam, da trenutno v meni ni prav nic pie.
[#272522] 29.06.08 19:37 · odgovor na: anon-116014 (#272519)
Odgovori   +    0

umetnost je napisal(a):
Imaš pa prav, bezgov sok je boljši od kokakole, da o kvaliteti in izjemnosti kokte niti ne govorimo. :D
 Saj se ne bi vmešala, če ne bi omenil Kokte.

Kokta je bila res najboljša in najbolj zdrava pijača, kar je industrijskih pijač. Recepta mi niso smeli zaupati, vendar vem, da je bila delana iz najboljšega šipka. Močno dvomim, da je taka tudi ostala! Že dolgo je nisem pila, odkar je ne dela več Slovenijavino je drugačna in zame občutno presladka. Škoda!
[#272525] 29.06.08 19:39 · odgovor na: anon-17372 (#272521)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-166829 29.06.2008 19:41

gregor666 je napisal(a):

darko, jaz sem se ravnokar vrnil iz wcja in svecano porocam, da trenutno v meni ni prav nic pie.
 Ne bodi preveč brez skrbi, našla sem prazen prostor in se skrila v votlino za tvoje možgane...
[#272527] 29.06.08 19:40 · odgovor na: anon-166829 (#272525)
Odgovori   +    0

Pia je napisal(a):

Ne bodi preveč brez skrbi, našla sem prazen prostor in se skrila v tvoje možgane...

sem povsem brez skrbi, ker sem ti odkazal mesto na shitlisti.
[#272530] 29.06.08 19:42 · odgovor na: anon-116014 (#272519)
Odgovori   +    1

umetnost je napisal(a):

In moram dodati: iz celega tvojega pisanja izhaja eno samo hlepenje in iskanje najboljšega in največjega in najlepšega.Tega pa ni.Ko hodimo po svetu, naletimo na izjemne pokrajine in na izjemne lepote (npr. Rusija, Nova Zelandija, Brazilija).Ampak vse je stvar posameznikovega okusa, oziroma doživljanja. Kar je enemu lepo, je drugemu lahko celo grdo.Danes je slovenska redovnica povedala, da je Slovenija ZELENA dežela, medtem ko rabijo v Mehiki, kjer trenutno živi URE IN URE vožnje, da pridejo do ZELENE pokrajine.Torej vse je stvar posameznikovega doživljanja.Seveda je spet govora o BDP in kaj lahko dobi Američan za isto količino denarja doma in kaj drugod po svetu.In kokretno, kaj si Slovenec lahko privošči doma in po svetu.Torej, če gledamo samo količinsko, kar se denarja tiče, bi Slovenec fantastično živel na Filipinih, Tajski in Indiji.Tako, da take primerjave: kava je toliko in toliko na Manhattnu in toliko in toliko v hotelu Union v Ljubljani, ne povedo prav nič.
Ker že sprememba lokacije za nekaj sto metrov pokaže ekonomijo in cene spet v drugačni luči.

V celotnem svojem postu primerjas neprimerljive dobrine - medtem, ko je Mrkaic primerjal iste dobrine doma in v Ameriki. On je primerjal objektivno primerljive dobrine, ti pa non stop tulis o subjektivnih in neprimerljivih dobrinah. Kje je point? Tebi so valjda bolj vsec slovenske gmajne, komu drugemu mogoce kaksna druga pokrajinska ali drugacna znacilnost tuje drzave - to je tvoj subjektiven odnos. Primerjaj cenovno, ce ze moras - boli mene za tvoj subjektivni pogled in ob cem se ti doma rosijo oci.
[#272534] 29.06.08 19:45 · odgovor na: anon-17372 (#272527)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

sem povsem brez skrbi, ker sem ti odkazal mesto na shitlisti.
Bolje, da te dobijo s sredincem v zraku, kot s kazalcem v nosu in donečo podstreho.
[#272538] 29.06.08 19:50 · odgovor na: anon-76887 (#272518)
Odgovori   +    0

0902ISXdX je napisal(a):

Jaz teh zvarkov sploh ne pijem ;-)
Kar se vin tiče, se pa ne strinjam s teboj. Vsak ima svoj okus in od rdečih poznam veliko tujih vin, vendar so mi slovenski bolj všeč. Govorim o vinih v rangu do €10 za buteljko v trgovinah.
Ne bom delal reklam, ampak jaz kupujem v različnih trgovinah, če imam le čas, pregledam, če je kaj novega v ponudbi in nepoznano vino kupim.

Seveda pa ne moreš primerjati recimo carja Lazarja za €3 z nekim avstralskim za €20 ;-)

Lahko pa primerjas 5-7 EUR za 5-7 EUR in trdim, da si drazjega vina 95% slovencev pac ne privosci. teh istih 95% se solzijo oci ob "oddajah" kjer bratski francoski kletarji hvalijo slovenska vina in govorijo da so ameriska (imperialisticna, kapitalisticna) pac scalnica.
[#272542] 29.06.08 19:56 · odgovor na: anon-120889 (#272530)
Odgovori   +    0

volkulja je napisal(a):

V celotnem svojem postu primerjas neprimerljive dobrine - medtem, ko je Mrkaic primerjal iste dobrine doma in v Ameriki. On je primerjal objektivno primerljive dobrine, ti pa non stop tulis o subjektivnih in neprimerljivih dobrinah. Kje je point? Tebi so valjda bolj vsec slovenske gmajne, komu drugemu mogoce kaksna druga pokrajinska ali drugacna znacilnost tuje drzave - to je tvoj subjektiven odnos. Primerjaj cenovno, ce ze moras - boli mene za tvoj subjektivni pogled in ob cem se ti doma rosijo oci.

Nasprotno, dokazujem, da je neumno primerjati cene primerljivih dobrin vsepovsod po svetu.
Cena kave na Manhattnu nam nič ne pove o tem, koliko je kava na Aljaski.
In prav tako cena kave na Aljaski ne vpliva na ceno kave na plaži v Braziliji!
Torej so take primerjave samo kosti (brez mesa) za dviganje pritiska neumni raji.
Konkretno, prašič v Prekmurju stane okoli stopetdeset EUR pri teži okoli 70 kg. Tak prasič pa je v arabskih državah BREZ vsake vrednosti.
Torej, npr. slika nekega impresionista stane petdeset milijonov EUR, revežu pa je to stran VRŽEN denar, ko še za kruh nima.
MM se je lotil delati primerjavo na PRIMERLJIVIH stvareh, izvaja pa zaključke o KVALITETI življenja, kar je seveda NEPRIMERLJIVO.
Kvaliteta življenja tudi ni odvisna od tega, ali lahko kupiš s svojo plačo petsto kav s smetano, ali samo tristo.
Nič ne trdim, da so mi bolj všeč slovenske gmajne (ali sploh veš, kaj je gmajna? Ločiš, kaj je gozd? Ali ločiš, kaj je ruševje?)Meni se nič oči ne rosijo, sem pa navdušen nad lepoto domovine, kakor sem bil tudi navdušen nad izjemno lepoto Sibirije! In Brazilije !  In Nove Zelandije!  Lepa je tudi Provansa !  Mmmmm !Primerjati cenovno kilogram kruha tukaj ali v Andih: to je neprimerljivo !
[#272551] 29.06.08 20:07 · odgovor na: anon-166829 (#272522)
Odgovori   +    0

Pia je napisal(a):

Saj se ne bi vmešala, če ne bi omenil Kokte.

Kokta je bila res najboljša in najbolj zdrava pijača, kar je industrijskih pijač. Recepta mi niso smeli zaupati, vendar vem, da je bila delana iz najboljšega šipka. Močno dvomim, da je taka tudi ostala! Že dolgo je nisem pila, odkar je ne dela več Slovenijavino je drugačna in zame občutno presladka. Škoda!

Moram odkrito povedati, da sam že dolgo nisem pil Kokte.
Torej praviš, da je sedaj drugačnega okusa.
Bom preveril. 8spominjam se kakšnih dvajset let nazaj, v nobenem lokalu nisi mogel dobiti kokte, samo kokakolo. Že takrat smo bili pod vplivom imperializma tega zvarka.
Možno pa je, da je sedaj kokta slabša, ker velja naslednji zakon: če hočemo povečati dobiček, moramo ob isti količini, zmanjšati kvaliteto surovin.
Npr. osebno sem opazil mnogo takih trikov, ki se jih poskužujejo novodobni kapitalisti (tudi tisti z večstoletno tradicijo).
Torej se še enkrat potrujeje pravilnost moje teze: ne poznamo samo t.i. poklicne levičarje, poznamo tudi t.i. poklicne desničarje. Gre za prava poklicna brata, kar se ustvarjanja in hlepenja po dobičku tiče.
Res pa je, da gresta po različnih poteh ISTEMU cilju naproti.
anon-171999 sporočil: 1.852
[#272568] 29.06.08 20:43 · odgovor na: anon-116014 (#272488)
Odgovori   +    1

umetnost je napisal(a):

Seveda jaz ne spadam med poklicne levičarje. Zanimivo, da MM ne vpelje pojma "poklicnega desničarja".
Ali niso tudi taki iste pameti in istih nagnjenj in ali ne stremijo k istemu cilju kakor t.i. poklicni levičarji?
Ker, npr. preprečevati nakup aspirina (da se ohranja visoka cena) vsepovsod ima popolni antipod v drugem ukrepu: splošna dostopnost aspirina v vseh trgovinah (tako se poraba poveča in preko NIŽJE cene, toda POVEČANE porabe DOSEŽEMO ISTI učinek; tj. zavidljiv in dober dobiček).
Temu bi rekel nek pevec z juga: "vse je isto, samo nianse so drugačne".

To je čisti salto mortale v argumentaciji in vse skupaj ni niti na prvi pogled logično. Nasprotje lekarniškemu monopolu bi torej bil monopol poklicnih desničarjev, ki želijo samo večji dobiček na račun večje prodaje zdravil. Ni vprašanje kdo dosega večji dobiček (lekarne ali trgovci), ampak kdo dosega "neupravičeni" (monopolni) dobiček.
Po mojem mnenju oseb, ki se zavzemajo za uničenje lekarniškega (ali drugega) kartela, ne gre označiti za poklicne desničarje. Tu ni nobenega antipoda, pač pa gre za golo zavzemanje za pravno državo - zloraba monopolov je nezakonita (denimo v primeru trgovcev, pivovarjev), v drugih primerih pa so monopoli celo zakoniti, vendar v nasprotju z načeli tržnega gospodarstva (lekarnarji, notarji). Na splošno je demokracija v večini ureditev prišla do takšne razvojne stopnje, da mora vsaka "skupina" svoj monopol utemeljiti, če ga želi obdržati. Pri nas je na žalost tako, da različni paraziti svojih monopolnih rent ne potrebujejo utemeljevati, ker imajo pri roki poklicne levičarje. Ti nas bodo učili, da delavke v Muri potrebujejo notarje, ker bi v nasprotnem primeru zaradi svoje nevednost sklepale pravne posle z napakami. Prav te delavke morajo aspirine kupovati v lekarni, ker bi se v nasprotnem primeru zastrupile. Težava poklicnih levičarjev je njihov izjemen cinizem, saj se bodo pri utemeljevanju početja državnih parazitev, čestokrat sklicevali na skupine, ki so ravno najbolj ogrožene (bolniki, proletarci,...).
[#272576] 29.06.08 21:02 · odgovor na: anon-171999 (#272568)
Odgovori   +    0

lecner je napisal(a):

To je čisti salto mortale v argumentaciji in vse skupaj ni niti na prvi pogled logično. Nasprotje lekarniškemu monopolu bi torej bil monopol poklicnih desničarjev, ki želijo samo večji dobiček na račun večje prodaje zdravil. Ni vprašanje kdo dosega večji dobiček (lekarne ali trgovci), ampak kdo dosega "neupravičeni" (monopolni) dobiček.
Po mojem mnenju oseb, ki se zavzemajo za uničenje lekarniškega (ali drugega) kartela, ne gre označiti za poklicne desničarje. Tu ni nobenega antipoda, pač pa gre za golo zavzemanje za pravno državo - zloraba monopolov je nezakonita (denimo v primeru trgovcev, pivovarjev), v drugih primerih pa so monopoli celo zakoniti, vendar v nasprotju z načeli tržnega gospodarstva (lekarnarji, notarji). Na splošno je demokracija v večini ureditev prišla do takšne razvojne stopnje, da mora vsaka "skupina" svoj monopol utemeljiti, če ga želi obdržati. Pri nas je na žalost tako, da različni paraziti svojih monopolnih rent ne potrebujejo utemeljevati, ker imajo pri roki poklicne levičarje. Ti nas bodo učili, da delavke v Muri potrebujejo notarje, ker bi v nasprotnem primeru zaradi svoje nevednost sklepale pravne posle z napakami. Prav te delavke morajo aspirine kupovati v lekarni, ker bi se v nasprotnem primeru zastrupile. Težava poklicnih levičarjev je njihov izjemen cinizem, saj se bodo pri utemeljevanju početja državnih parazitev, čestokrat sklicevali na skupine, ki so ravno najbolj ogrožene (bolniki, proletarci,...).

V celem izvajanju je precej več logike, kakor jo pa vidijo tisti, ki je nočejo videti.Konkretno, cilj vsakega posla  ekonomije je dobiček (ali v najslabši izbiri: ostati na ničli, torej ne imeti izgube).Ponovim: če je MM vpeljal pojem t.i. poklicnega levičarja , bi moral takoj vpeljati tudi t.i. pojem poklicnega desničarja .Če poklicni levičar stremi k dobičku zaradi privilegijev na trgu (tj. monopola), pa t.i. poklicni desničar stremi k istemu dobičku z drugimi sredstvi: npr. splošno in povečano dostopnostjo npr. aspirina in kot je bilo prikazano na TV; orožarski lobi se veseli razsodbe ameriškega Vrhovnega sodišča, ker to je pot k povečani prodaji orožja: zgled je analogen aspirinu: aspirin je dober, pomaga in je poceni. Da lahko uživanje škoduje, je napisano z majhnim ičrkami.Ker je varnost majhna, ljudje kupujte pištole in revolverje in cele strojnice, saj to dovoljuje razsodba ameriškega Vrhovnega sodišča. (Nič pa ni govora, kaj je država dolžna storiti, da prepreči porast kriminala.)Če bi šlo t.i. poklicnim desničarjem, ki se zavzemajo za odpravo monopolov res samo za odpravo monopola, bi morali stremeti k URAVNOTEŽENI in POŠTENI prodaji vsakega posameznega proizvoda posebej. Torej nobenega ne bi smeli forsirati.Eden od prijemov poklicnih desničarjev je tale: kupite tri, dobite štiri!Ko je jasno vsakemu bedaku, da je v ceni prvih treh skrit tudi strošek proizvajanja četrtega proizvoda!Tako se poraba povečuje, čeprav zanjo ni nobene potrebe!Proizvodnja zaradi proizvodnje in poraba zaradi porabe!Cilj je eden: dobiček v žepu! (Pri čemer ni izključeno, da gre tudi v tem primeru za prikrit monopol!)Konkretno, ko omenjaš notarje in podobne zbornice, je treba povedati, da jaz ne vidim NOBENE razlike med t.i. poklicnimi levičarji in t.i. poklicnimi desničarji: vsi zagovarjajo take monopole.Dokaz: prej so bili ustoličeni; sedaj delajo praktično pod istimi pogoji naprej!Če že omenjaš cinizem t.i. poklicnih levičarjev, ki je v tem, da npr. Murine delavke ne smejo kupovati aspirina drugje kot v lekarni (ker bi se sicer zastrupile), je treba omeniti še poseben in nič manj nevaren cinizem t.i. poklicnih desničarjev, ki preko nizke cene in splošne dostopnosti PREPRIČUJEJO človeka, da za vsako figo rabi npr. aspirin in ker je potrošnik kratke pameti, si reče: še aspirin, saj je poceni!Ni razlike med levimi in desnimi kapitalisti in med t.i. poklicnimi levičarji in t.i. poklicnimi desničarji.Gre za isto skupino ljudi, samo oblačila so drugih barv.
anon-167067 sporočil: 3.637
[#272605] 29.06.08 21:53 · odgovor na: anon-120889 (#272530)
Odgovori   +    0
volkulja je napisal(a):

Tu se strinjam s tabo. Ampak-hočeš nočeš se je debata razširila iz primerjanja red bullov in ostalega na širša vprašanja- kje je življenje lepše, kratko in jedrnato rečeno. In tako je po moje prav- taka debata je bolj zanimiva. Sicer bi jo lahko skrčili na vprašanje: kdo si želi prevlado iskalcev monopolnih rent? Odgovor je verjetno: nihče, če ljudem razložiš. da to na splošno pomeni višje cene v trgovinah.

Iz prebranih sporočil sem si ustvaril mnenje, da je vsakršna objektivizacija tega - širšega- vprašanja nemogoča (najbrž je to sicer že vnaprej jasno). Lahko izdelujemo indekse človeške sreče, primerjave zadovoljstva z življenjem v posameznih državah ("net national hapiness", itd..), pa še vedno bo čisto vsak indeks odseval take ali drugačne politične preference sestavljalca, in nekdo ne bo zadovoljen.

Primer: kako razumeti podatek o različnem delovnem času v dveh državah? Če dam negativni ponder (plačanim, vendar ne "čisto" prostovoljnim) naduram nad standardnih 8 ur dnevno (češ da manjšajo kvaliteto življenja) in pozitivni ponder prostemu času, sem že izrazil neko svoje stališče, kaj je človeka vredno življenje, nekdo drug pa mi bo srdito ugovarjal in dal za zgled Japonsko, Hong Kong...In objektivnega kriterija, kdo ima prav, ni. So samo kriteriji, ki prepričajo v sedanji gospodarsko-politični konstelaciji (... ker delujemo na prostem svetovnem trgu, si ne moremo privoščiti bistveno manjše produktivnosti, itd....).

Tako, da se mi zdi, da pri teh zadevah lahko samo vljudno rečemo: we agree to disagree.
anon-128335 sporočil: 450
[#272630] 29.06.08 23:24 · odgovor na: anon-76887 (#272518)
Odgovori   +    2

0902ISXdX je napisal(a):
Kar se vin tiče, še posebej rdečih, tukaj pa je resnično potrebno samo malo zdrave pameti in razmisleka. Rdeča vina rabijo SONCE in to bistveno bolj kot bela. Če pogledamo najbolj tipična predstavnika rdečih vin: Merlot in Cabernet Sauvignon, lahko kaj hitro ugotovimo, da so primerne lege v Sloveniji le ob obali in Goriških Brdih. Po še tukaj po letniku 2003 nisem videl vina, ki bi bil v rangu pod 10EU vsaj za silo konkurenčen afriškim, kalifornijskim ali čilskim.
Še posebej čilska v rangu pod 10EU na daleč posekajo vso konkurenco (n.pr. Casillero del Diablo).

Ta zgodba domače je boljše tudi drugače meji že na verovanje. Ko sešteješ 1+1 hitro ugotoviš, da naša hrana ni v ničemur kaj bolj prida od tiste preko meje. Če bi bil zloben bi celo rekel, da je vse kar imamo v kulinariki za ponuditi, bolj ali manj copy/paste od naših sosedov.

Tipično slovensko kosilo juha + pražen krompir + zrezek pa pravcata kulinarična beda ranga McDonald's. V obeh primerih imaš krompir in zrezek, pri čemur je pleskavica v McDonald's bistveno manj mastna in s tem tudi zdrava.

Za konec pa še vprašanje za vernike "domače":
- po kakšni logiki so naši piščanci boljši od ameriških?
- po kakšni logiki so jajca naših kokoši boljša od ameriških?
- po kakšni logiki je pražen krompir z zrezkom boljši od McDonald's?

Pri tem pa še malce razmisleka o antibiotikih v mleku, onesnaženi podtalnici pod kmetijskimi površinami, pa  o tem, da naši kmetje lahko uporabljajo škropiva, ki so v tujini prepovedana, pa o tem, da se nek kmet celo hvali s tem, kako pozitivno vpliva škropljenje na sadje itd... Pa še, za tiste ki so v totalni "temi", zakaj naša jajca niso "bledolična": www.lek-veterina.si/...perutnina/

Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15