Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Slovenija, Amerika in kakovost življenja
Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 15
sporočil: 5.146
NavadniNimda je napisal(a):
Še razlaga o tem kaj je LEKARNA: v Ameriki se temu reče DRUG STORE, gre za navadno trgovino, ki ima dovoljenje (tudi) za prodajo enostavnih medicinskih preparatov, kot je na primer Aspirin. Tak oddelek ima tudi vsaka špecerija. V Sloveniji pa je LEKARNA para-državna ustanova s svojo zbornico in vladnimi nadzorniki, ki lahko edini prodajajo zdravila na recept. Torej pojma "Drug store", ki ga omenja Mićo in "Lekarna", kot ga razumemo v naših krajih, nikakor ne smemo pomešati.
Tukja so seveda šli v kontra in navadnih trgovinah prepovedali prodajati vse, kar vsaj malo diši po zdravilih.
Enfrice.
sporočil: 5
Kakovost življenja = standard ?
Mićo, pa kje ti živiš ? Oh, saj. V ZDA.
Tam je to res. Tu ? Tu pa poznamo še nekaj zate bogokletnega. Možnost uživati v prostem času in ne misliti na dodano vrednost. Sicer čedalje manj, a vendar.
Ko bomo s tem nehali, bo tudi standard življenja večji. Kakovost pa manjša.
Še kakšno o tem, da v svojem sestavku MM uporablja umazane eknomsko-izračunalne trike, ki jih lahko spregleda vsak, ki ni ravno prešprical vseh ur ekonomije (ali pa samoupravljanja s temelji marksizma ;) ) ?
Najprej : če je kakovost življenja (?) odvisna od menjalnega razmerja USD/EUR in je (po MM-ovo) tem boljša, čim slabše (za dollar) je to razmerje, potem to pomeni da morajo ZDA čim slabše gospodarsko stati, da bodo imele čim boljšo kakovost življenja ? Končno mi je jasno, kam jih vodi Bush. V bljšo kakovost življenja ....
Drugič : kava v starbucksu ali pa pri nas v kavarni - ko smo ravno pri kakovosti ? Za večjo kakovost se pač več plača. Za splačino (evo, da uporabim jugo izraz) v starbucksu sam še toliko ne bi plačal. si je tista kakovost ne zasluži. Da ekonomist ne ve, da se večja kakovost več plaća je pravzaprav grozljivo ....
Glede na kakovost tega članka upam, da mu niso prav veliko plačali. No, pa če je v EUR, bo v USD na koncu kar kakovosten honorar.
Mićo, pa kje ti živiš ? Oh, saj. V ZDA.
Tam je to res. Tu ? Tu pa poznamo še nekaj zate bogokletnega. Možnost uživati v prostem času in ne misliti na dodano vrednost. Sicer čedalje manj, a vendar.
Ko bomo s tem nehali, bo tudi standard življenja večji. Kakovost pa manjša.
Še kakšno o tem, da v svojem sestavku MM uporablja umazane eknomsko-izračunalne trike, ki jih lahko spregleda vsak, ki ni ravno prešprical vseh ur ekonomije (ali pa samoupravljanja s temelji marksizma ;) ) ?
Najprej : če je kakovost življenja (?) odvisna od menjalnega razmerja USD/EUR in je (po MM-ovo) tem boljša, čim slabše (za dollar) je to razmerje, potem to pomeni da morajo ZDA čim slabše gospodarsko stati, da bodo imele čim boljšo kakovost življenja ? Končno mi je jasno, kam jih vodi Bush. V bljšo kakovost življenja ....
Drugič : kava v starbucksu ali pa pri nas v kavarni - ko smo ravno pri kakovosti ? Za večjo kakovost se pač več plača. Za splačino (evo, da uporabim jugo izraz) v starbucksu sam še toliko ne bi plačal. si je tista kakovost ne zasluži. Da ekonomist ne ve, da se večja kakovost več plaća je pravzaprav grozljivo ....
Glede na kakovost tega članka upam, da mu niso prav veliko plačali. No, pa če je v EUR, bo v USD na koncu kar kakovosten honorar.
sporočil: 5.146
BSajovic je napisal(a):
Kakovost življenja = standard ? Mićo, pa kje ti živiš ? Oh, saj. V ZDA. Tam je to res. Tu ? Tu pa poznamo še nekaj zate bogokletnega. Možnost uživati v prostem času in ne misliti na dodano vrednost. Sicer čedalje manj, a vendar. Ko bomo s tem nehali, bo tudi standard življenja večji. Kakovost pa manjša. Še kakšno o tem, da v svojem sestavku MM uporablja umazane eknomsko-izračunalne trike, ki jih lahko spregleda vsak, ki ni ravno prešprical vseh ur ekonomije (ali pa samoupravljanja s temelji marksizma ;) ) ? Najprej : če je kakovost življenja (?) odvisna od menjalnega razmerja USD/EUR in je (po MM-ovo) tem boljša, čim slabše (za dollar) je to razmerje, potem to pomeni da morajo ZDA čim slabše gospodarsko stati, da bodo imele čim boljšo kakovost življenja ? Končno mi je jasno, kam jih vodi Bush. V bljšo kakovost življenja .... Drugič : kava v starbucksu ali pa pri nas v kavarni - ko smo ravno pri kakovosti ? Za večjo kakovost se pač več plača. Za splačino (evo, da uporabim jugo izraz) v starbucksu sam še toliko ne bi plačal. si je tista kakovost ne zasluži. Da ekonomist ne ve, da se večja kakovost več plaća je pravzaprav grozljivo .... Glede na kakovost tega članka upam, da mu niso prav veliko plačali. No, pa če je v EUR, bo v USD na koncu kar kakovosten honorar.
Se mi zdi, da je tale hotel povedati, da slovenski zdravnik, ki zasluži letno $40k in ameriški zdravnik, ki zasluži $120k živita enako kakovostno življenje, saj oba zdravita ljudi.
Enfrice.
sporočil: 1.852
Članek je ok, ker opozarja na zgrešenost mita o našem dobrem
življenskem standardu. Ampak zakaj vsi tako slepo verjamete, da je
cena življenjskih dobrin (ti. košarice) v ZDA res nižja kot v
Sloveniji. Kaj pa, če je z vzorcem, ki ga je vzel MM kaj narobe?
Cen hrane se ne da primerjati zgolj na ravni ene polpete, 2
skodelic kave (koliko pa stane kava v lokalih, kamor zahajajo tiste
4 babnice iz Sex and the city - 1 EUR?!?). MM bi moral primejrati
ceno svoje knjige v Sloveniji in v ZDA. Namesto tega pa primerja
dve različni knjigi (če pa se njegova knjiga ne prodaja v ZDA, naj
primerja kakega bolj branega avtorja). Verjetno se tudi cen oblek
ne primerja na podlagi para čevljev in enih hlač (lahko bi dodal še
vsaj nogavice, gate in čepico, tako, da bi se cel oblekel).
Takšne primerjave bi bilo morda bolj smotrno delati na podlagi analiz, ki jih opravljajo "statstični uradi". Nobenega dvoma pa ni, da plačujemo Slovenci monopolne rente raznovrstnim svetim kravam. Profesionalni levičarji nas celo učijo, da je to dobro, ker je denimo Mercator v slovenskih rokah in tako gredo vsi ekstra dobički naravnost v roke ljudi, ki skribijo za uresničitev slovenskih nacionalnih interesov.
Takšne primerjave bi bilo morda bolj smotrno delati na podlagi analiz, ki jih opravljajo "statstični uradi". Nobenega dvoma pa ni, da plačujemo Slovenci monopolne rente raznovrstnim svetim kravam. Profesionalni levičarji nas celo učijo, da je to dobro, ker je denimo Mercator v slovenskih rokah in tako gredo vsi ekstra dobički naravnost v roke ljudi, ki skribijo za uresničitev slovenskih nacionalnih interesov.
sporočil: 6.296
enfrice je napisal(a):
SVE JE TO POĆELO U CANKAREVOJ ZALOŽBI, KADA SE TAMO OKUPILO PUNO LJUDI. SVI SU ONI BILI ZAVEDENI OD SLOVENSKIH MLADIH POLITIČARA. NAROD JE BIO DOBAR I NIJE POGREŠIO ALI SU TI POLITIČAR BILI NE SAMO LOŠI NEGO NAJGORI. SAMO SU ONI VIDELI SLOVENIJU A JUGOSLAVIJE, KAO DA NEMA. I MAGARCU JE U TO DOBA BILO JASNO, DA SLOVENIJA BEZ JUGOSLAVIJE NE MOŽE. ZATO JE SLOVENIJA KRIVA ZA RAT NA BLAKANU.
MI SMO LIJEPO PREDOLOŽILI, KAKO SU SLOVNECI NAZVALI "SKUPNA JEDRA", DA IMA SVAKI DEJČAK I CURICA U ŠKOLI U SVOJOJ ĆITANCI 10 POSTO CANKARA, PREŠERENA I AKO IMA JOŠ KOGA NJIHOVOG, A OSTALO DA UĆI ONO ŠTO JE OD SVIH, TO JE, DA UĆI JUGOSOVENSKU KULTURU. VEĆ OVDJE NISMO DOŠLI DO DO SKUPNE TAČKE. DA JE BILO DRUKĆIJE, DA SU SLOVENCI IMALI KULTURE MOGLI BIH JOŠ SADA BITI ZAJEDNO.
A NIJE BILA SAMO KULTURA U PITANJU. BILA JE I EKONOMIJA ONAJ SUŠTINSKI DIO UKUPNOG ŽIVOTA, GDE SU SLOVENCI IMALI SASVIM NEPRIHVATLJIVE ZAHTIJEVE. SAMO PRIMJERA RADI, KAKO JE POZNATO TVORNICA OBODIN BILA JE KONKURETN SLOVENAČKOM GORENJU. TAKO OBODIN KAO GORENJE PROIZVODILI SU VEŠ MAŠINE, HLADNJAKE I SLIČNO. ALI PROBLEM JE BIO U TOME ŠTO SE SA SLOVENCIMA NIJE BILO MOGUĆE DOGOVORITI, DA PREKINU SA ISKORIŠTAVANJEM OBODINA I DRUGIH KONKURENATA. GORNEJE JE TAKO I DALJE PO ČITAVOJ JUGOSLAVIJI PRODAVALO SVOJE MAŠINE DVA ILI TRI PUTA SKUPLJE NEGO OBODIN. MI SO VIŠE PUTA U SAVEZNOJ SKUPŠTINI I U ZIS-u INTERVENISALI , DA U SLOVENIJI MAKNU RUKOVODSTVO, KOJE PREKO GORENJA ISKORIŠTAVA ČITAVU JUGOSLAVIJU ALI BILO JE VEĆ TADA IZDAJE U TIM ORGANIMA, KAO KASNIJE U JLA.
SADA SLOVENCIMA, JEBEM IM GROB, IDE DOBRO. ALI IDE IM DOBRO SAMO ZATO ŠTO SU PRIJE BILI U JOGOSLAVIJI I ISKORIŠTAVALI NJU. A ONI NEĆU TO DA PRIZNAJU, JEBEM IM MAJKU SLOVENČAKU. NIJE TU RAD NEKI JAKI FAKTOR, NEGO TREBA NAM TAKVA ZAJEDNICA GDE MOŽE SVAKO BILO DA RADI ILI NE RADI DA DOBRO ŽIVI. TAKO JE BILO U JOGOSLAVIJI. SLOVENCI SU RADILI A SVI SMO DOBRO ŽIVJELI. A SADA SLOVENCI JOŠ RADE A DOBRO ŽIVE SAMO ONI. JEBEM TI SLOVENIJU, SLOVENKE I SLOVENCE.
srbofrice
ONO ŠTO JE JOŠ VAŽNO I ŠTO DRUG ENFRICE NIKAKO NE SPOMINJE JE TO, DA SLOVENCI NIKAD NISU SHVATILI PROJEKTNOG PRISTUPA NEKIM PROBLEMIMA. TOKOM IZGRADNJE NAŠE UKUPNE ZAJEDNICE NIKAD NISMO USPJELI DA SLOVENCIMA OBJASNIMO NAJVAŽNIJE TRI FAZE U TOKU IZVOĐENJA PONEKIH VEOMA SLOŽENIH RADNIH PROJEKATA KOJE SE ZOVU:
1. FAZA: LAKO ČEMO
2. FAZA: SAMO ŠTO NIJE
3. FAZA: E JEBIGA
sporočil: 10.224
0219K21 je napisal(a):
Torej, še enkrat, ali se Red Bull prodaja izključno v lekarnah oz. z lekarnami izenačimi trgovimani? Le-te naj bi po neki logiki bile trgovine s posebno licenco za prodajanje zdravil oz. reguliranih substanc.
Pri tem me ne zanima, če se v tovrstnih trgovinah prodajajo tudi Pampers plenice, voda za izplakovanje ust, WC račke in dežniki.
V CVS se prodajajo tudi običajne stvari, kot v drugih trgovinah.
sporočil: 1
Mišo tokrat si me razočaral. Članek je sicer napisan v tvoji
provokativni maniri, ampak vedno si se poizkušal držati dejstev in
ne demagogije. Pri primerjavi stroškov zdravstvenega zavarovanja,
pa si uporabil metodo, ki ne priliči naravoslovcu in njegovi želji
po objektivnosti, ampak si primerjal jabolka in lubenice. Tvoja
premija 170 USD se nanaša na tebe 40 letnika in se bo z leti
povečevala. Po kakšnem sedemdesetem letu, pa je vprašanje ali te bo
sploh še kakšna zavarovalnica pripravljena zavarovati. S to malo
premijo imaš zagotovo tudi neko zgornjo omejitev stroškov (recimo
200 ali 300 tisoč USD), kar pomeni, da bi v primeru nekaj
tedenskega bivanja v bolnišnici, hitro moral načeti svoje
prihranke, oziroma, bi se spomnil od kod si doma in bi prišel na
zdravljenje v Slovenijo. V primeru, da zboliš za kronično boleznijo
(recimo odpoved ledvic), bi naslednje leto v USA težko prišel do
zdravstvenega zavarovanja in bi tako kakšnih 50k USD letnih
stroškov moral nositi sam, do konca tvojega življenja (seveda imaš
še vedno opcijo, da se vrneš domov). Vse te zdravstvene rizike pa
seveda pokriva tistih 380 Evrov na mesec in strošek se s starostjo
ne spreminja. Res je, da usluga ni tako kvalitetna in hitra, ampak
kakršenkoli riziko, ne glede na potencilane stroške pa je pokrit in
ti omogoča preživljanje delovne dobe brez strahu pred starostjo in
pehanjem za vsaj 300 ali še bolje 500 tisoć dolarji na računu, s
katerimi boš lahko pokril stroške možnih medicinskih posegov v
starosti. Seveda obstaja v USA tudi Medicare za starejše, ampak
mislim, da je zanašanje na to za tebe Mičo izpod časti. Upam, da
odgovore na svoje kolumne prebiraš in da boš v bodoče malo bolj
pazil na objektivnost svojih primerjav. Lep pozdrav.
sporočil: 286
Odlično Mičo
Kar nekaj manjka, če v Financah ni tvojega članka. Si videl, kako se Slovenčki branijo na različne načine in ti hočejo dokazovati, da si v zmoti glede kakovosti življenja. Čeprav nisem ekonomist, pa vsaka zdrava pamet takoj dojame, da imaš prav. Če vzamemo primer, kako so se vsi v parlamentu in civilni družbi strinjali takoj, kako imamo ugodno ceno za vinjete vidimo, da njihova pamet ne želi ali ne zmore videti izven okvirja. Torej v Švici stane letna vinjeta za avtoceste 45 Sfr.in primerjajte SFr in €. Če pa govorimo o socialni državi pa primerjajte še zaslužke ali pokojnine. Kljub temu je v SLO letna cena za vinjete za pojme birokratov nizka. Pri nas so birokrati najbolj modra bitja, svojat pa tako že okamenela v svoji rigidnosti, da se samo še hipnotično vda. Mičo še več tvoje osveščenosti za levičarje in mešance, morda jim bo kdaj kaj pricurljalo do zabitih možganov.
Majaronca
Kar nekaj manjka, če v Financah ni tvojega članka. Si videl, kako se Slovenčki branijo na različne načine in ti hočejo dokazovati, da si v zmoti glede kakovosti življenja. Čeprav nisem ekonomist, pa vsaka zdrava pamet takoj dojame, da imaš prav. Če vzamemo primer, kako so se vsi v parlamentu in civilni družbi strinjali takoj, kako imamo ugodno ceno za vinjete vidimo, da njihova pamet ne želi ali ne zmore videti izven okvirja. Torej v Švici stane letna vinjeta za avtoceste 45 Sfr.in primerjajte SFr in €. Če pa govorimo o socialni državi pa primerjajte še zaslužke ali pokojnine. Kljub temu je v SLO letna cena za vinjete za pojme birokratov nizka. Pri nas so birokrati najbolj modra bitja, svojat pa tako že okamenela v svoji rigidnosti, da se samo še hipnotično vda. Mičo še več tvoje osveščenosti za levičarje in mešance, morda jim bo kdaj kaj pricurljalo do zabitih možganov.
Majaronca
sporočil: 5.290
BOR je napisal(a):Pa si prebral link, ki si mi ga podal. Preberi ga, pa boš potem povedal, kakšen osebni stečaj je država predlagala!
1. Da bi dolgovi drugje zastarali, ne verjamem(ampak ne vem).
2. Po novem lahko bankrotiraš(možen je osebni stečaj), glej npr. http://tinyurl.com/6h3w2x ali pa http://tinyurl.com/5uv5ky
3. Kolikor vem, za dolgove zapustnika odgovarjaš do višine (prejete) zapuščine.
Ja, ali pa zavrneš zapuščino in ne odgovarjaš nič.
Problem je v tem, da vsako kaznivo dejanje zastara v določenem roku, če pa nekdo ostane dolžnik, lahko upnik dolžnika preganja v nedogled. To v kratkem pomeni tole; če sem si nezakonito pridobila denarno korist (pa reciva 5000Euro), zastara to kaznivo dejanje v petih letih, če pa sem si izposodila 5000 euro, me upnik lahko preganja do konca življenja in po smrti so dolžniki moji otroci.
To je nepošteno!
Pošten upnik, ki dolg prizna, a ga zaradi različnih spremenjenih okoliščin ne more odplačati, je preganjan do smrti, potem pa njegovi dediči.
Lopov pa je po petih letih oproščen vsakega pregona, ker njegovo dejanje po zakonu zastara.
Morda, morda se bo kdo zamislil ob tem.
sporočil: 11
No ne vem če je ravno cena kave, cena red bulla in domnevna cena
zdravstva indikativna kakovosti življenja v eni ali drugi državi.
Sam sicer pogosto rohnim proti mitu visokega standarda življenja v
sloveniji vendar takšen simplistični članek res ne more nič
pokazati.
Kot prvo je vse opisano z vidika premožnega človeka ... torej bogatim je morda lažje v Sloveniji ali pa morda v ZDA. Pa koga to briga? Bogatim je lahko vsepovsod. Primerjave cen ... BMW, Porsche ... ja res ... večino slovencev skrbi če bodo Porscheja kupili v ZDA ali pri nas ... pa saj je bolano.
Kot drugo ... v sloveniji naj bi plačeval 380 EUR za zdravstveno uslugo? Nenavadno kajti jaz plačujem 30 EUR in mi pokriva vse (sem lansko leto imel raka, 2 operaciji in 3 mesece kemoterapije pa nisem doplačal nič). Pusti to da je 45 milijonov američanov nezavarovanih celo leto in več kot 30% populacije nezavarovanih vsaj del leta kot tudi to da z polnim zavarovanjem cel kup posegov ni pokritih.
Potem spet stanovanja ... 800 EUR za enosobno (ENOSOBNO ima 80m2?? ... očitno spet neki luksuz) je morda res v neki nori ljubljani ... jaz pa naprimer plačujem 200 EUR za enosobno (ki sicer res nima te ene sobe velike kot predavalnice) v Mariboru.
Zaključek je da se nikakor ne da razbrati iz tega članka kje je kakovost življenja višja in kje je nižja. Pač morda lahko sklepamo kje je boljše precej premožnemu Mičotu. Vprašanje je koga pri bogu to zanima? Če bi Mičo imel nek interes podati neke objektivne podatke bi malo pobrskal po statistikah in ocenah mednarodnih institucij, ki so morda bolj indikativne kot "ja zadnjic sem se sprehodil skozi mesto in gledal izložbe in iz tega sklepam da imam dovolj podatkov da primerjam splošno stanje dveh držav".
Enominutno iskanje po googlu bi Mičota pripeljalo do obilice raziskav. Naprimer do vsakoletne študije združenih narodov ki postavi ZDA na 7 mesto, slovenijo pa na 26 mesto. Ali študije Economista, ki da ZDA 7,615 medtem ko da Sloveniji 6,986 točke. Zdaj seveda če prebereš metodologijo teh raziskav se poraja cel kup vprašanj .. naprimer od kod logika New Yorku dat maksimalno možno točk in potem vse ostale lokacije primerjat s tem. Bi se dalo zanimiv članik napisat na to temo. Ampak ne ... Mičo nadaljuje serijo neverjetno slabih in subjektivnih člankov (v stilu "meni se osebno zdi"), ki ne povedo absolutno ničesar medtem ko zaradi svoje osebne nesposobnosti pljuva po enem ali drugem aspektu.
Kot prvo je vse opisano z vidika premožnega človeka ... torej bogatim je morda lažje v Sloveniji ali pa morda v ZDA. Pa koga to briga? Bogatim je lahko vsepovsod. Primerjave cen ... BMW, Porsche ... ja res ... večino slovencev skrbi če bodo Porscheja kupili v ZDA ali pri nas ... pa saj je bolano.
Kot drugo ... v sloveniji naj bi plačeval 380 EUR za zdravstveno uslugo? Nenavadno kajti jaz plačujem 30 EUR in mi pokriva vse (sem lansko leto imel raka, 2 operaciji in 3 mesece kemoterapije pa nisem doplačal nič). Pusti to da je 45 milijonov američanov nezavarovanih celo leto in več kot 30% populacije nezavarovanih vsaj del leta kot tudi to da z polnim zavarovanjem cel kup posegov ni pokritih.
Potem spet stanovanja ... 800 EUR za enosobno (ENOSOBNO ima 80m2?? ... očitno spet neki luksuz) je morda res v neki nori ljubljani ... jaz pa naprimer plačujem 200 EUR za enosobno (ki sicer res nima te ene sobe velike kot predavalnice) v Mariboru.
Zaključek je da se nikakor ne da razbrati iz tega članka kje je kakovost življenja višja in kje je nižja. Pač morda lahko sklepamo kje je boljše precej premožnemu Mičotu. Vprašanje je koga pri bogu to zanima? Če bi Mičo imel nek interes podati neke objektivne podatke bi malo pobrskal po statistikah in ocenah mednarodnih institucij, ki so morda bolj indikativne kot "ja zadnjic sem se sprehodil skozi mesto in gledal izložbe in iz tega sklepam da imam dovolj podatkov da primerjam splošno stanje dveh držav".
Enominutno iskanje po googlu bi Mičota pripeljalo do obilice raziskav. Naprimer do vsakoletne študije združenih narodov ki postavi ZDA na 7 mesto, slovenijo pa na 26 mesto. Ali študije Economista, ki da ZDA 7,615 medtem ko da Sloveniji 6,986 točke. Zdaj seveda če prebereš metodologijo teh raziskav se poraja cel kup vprašanj .. naprimer od kod logika New Yorku dat maksimalno možno točk in potem vse ostale lokacije primerjat s tem. Bi se dalo zanimiv članik napisat na to temo. Ampak ne ... Mičo nadaljuje serijo neverjetno slabih in subjektivnih člankov (v stilu "meni se osebno zdi"), ki ne povedo absolutno ničesar medtem ko zaradi svoje osebne nesposobnosti pljuva po enem ali drugem aspektu.
sporočil: 10.224
carlosaguilar je napisal(a): Za vse, ki se ne strinjajo z banaliziranjem kakovosti življenja na golo kupno moč pa še ena bodica: večina primerjav pokaže, da imamo v Sloveniji enega najdaljših povprečnih delavnikov v EU, celo daljšega kot v ZDA, hkrati pa smo med najbolj nezadovoljnimi zaposlenimi v EU...Odštej malico, pa bomo med najmanj delavnimi.
sporočil: 139
Zadnja sprememba: anon-46228 27.06.2008 13:37
enfrice je napisal(a):
Se mi zdi, da je tale hotel povedati, da slovenski zdravnik, ki zasluži letno $40k in ameriški zdravnik, ki zasluži $120k živita enako kakovostno življenje, saj oba zdravita ljudi.
Enfrice.
...je hotel povedati še več, živita enako kakovostno življenje z enakimi osnovnimi življenskimi stroški oz. slovenski ima še malce večje stroške, ampak je pa zato bolj vesel.
sporočil: 174
Mičo zbode, rešitve ne pove!. Ko sestavim komentarje bralcev in
njegovo kritiko, se izkaže, da se moramo globalizirati. Vodenje
države prepustimo cenejšim američanom, ostalo pride s prostim
trgom. Ampak delati pa bomo morali vsi malo več. Ne samo naš mladi
Franci, ki še ni dobil uradniške službe, temveč tudi mama Rozi, ki
je medicinka, oči Franci na železnicah, temveč tudi teta Pepca z
občine, stric Janez iz parlamenta, pa še nekaj sosedov podobne
sorte.
shaman je napisal(a):Oprosti Shaman, z vsem spoštovanjem do tebe, toda skozi tvoj prispevek se tokrat vseeno nisem pregrizla, čeprav jih drugače rada preberem.
Pia,
Ti ne razumeš. Temu je tako, ker je tako po temeljnem dizajnu. Točno za to so se tovariši falangisti tudi borili. Njim je ravno to "zgodba o uspehu".
Načrt je imel naslenje temeljne cilje, in order of priority:
1) Čimhitreje mora(l) nastati sloj slovenistanskih premožnežev, ki naj bi bili strumna straža pred vstopom kseno-pizdekof investitorjev v svete sobane slovenistanskega nazi-interesnega bizinjesa in lastništva. Njim gre rola fevdalcef. Njih naj ne bo več kot par promilof, in je seveda treba paziti, da so vsi, ali vsaj poglavitna večinaq Naši, po možnosti pripadniki falange 21, ali vsaj pretorijanske komu-fašistične garde, takoimenovani komugardijančki, kajti f toti mikro državici lastnine ni toliko, da bi prenesla recimo en cel procent fevdalcef. Nočemo pa, da bi končali s kakšnimi bledimi polfevdalci, ki jih naščije kar fsak ta drug jodlarski investitorski pofprečnež.
2) Administrativno določiti in administrativno trajno nasilno vzdrževati čim nižje mezde sužnjem. Totih naj bo 99% minimum, kajti fevdalci morajo trajno (do konca zgodovine!) imeti tlačane, ki so na tlaki, sicer "zgodba o uspehu" ne more funkcionirati. Nekoč mi je nek paradajz "mnenjski voditelj", bizinjesman s pedigrejem pravovernega, zarotniško zaupal, da svojih delofcef ne plačuje previsoko zato, ker jim utegnejo po glavah bloditi ideje o tem, "da bi šli na svoje", "...in kdo bo potem k njemu hodil na tlako. Dobre delovne sile f totih roftah pa ja ni najti kar za fsakim vogalom", je še učeno pripomnil. Še to mi je priporočil, da naj tudi sam tako ravnam, ker sicer njemu in onim, ki pravoverno ravnajo, povsem po nepotrebnem "vznemirjam in kvarim, sicer skromne in pridne delofce". Fčasih, ko je oreng nataknjen, ker ga je kak drug posvečenec f poslu podmizno nascal, blekne tudi svojo standardno žalostinko - "...ma, to je fse že bolj kakemu slabemu kurcu podobno, vsaka uš, lahko svojo firmo registrira in se ti potem pod nogami valja..."
Nek drug podoben "mnenjski", mi je pa rekel, da naj drugič ne zjam tako na glas, da dopoldne greva na tenis, ker noče, da bi raji po glavi rojile kake lothuseaterske misli. Naj mislijo na delo in nič drugega, jebenti.
3) Davčno-prispevkovno-trošarinsko-dajatveno rajo trajno držati v mantri "Iz rok v usta", kajti edino tako jim po glavi ne bodo blodile grešne misli svobodnih ljudi o premiku po socijalni lestvici navzgor ali entreprenourstvu , ker bodo morali biti nenehno skoncentrirani na neprekinjeno in čimbolj nadurno orijentirano delo. Čez dan torej rintati, papcati, lulati in kakati od zore do mraka, zvečer pa zgodaj ajati, da si povrnejo moči, da lahko tudi drug dan zdržijo od zore do mraka. Naštimati je treba tak, da jim neto lih zadošča, ma kakih rezerv in prihrankov si ne smejo ustvarjati, mona, če pa jih, zaradi recimo imprefekcij v sistemu, mora to biti za stanovanje, dopsut ali avto na kredit, kar jih posredno itak še bolj rine v načrtovano smer vektorja "zgodbe o uspehu".
4) Davčno prispevkovno-trošarinsko-dajatveno poiskrbeti, da so fsi odvisno zaposleni medsebojno zgledno uravnani in, da se bognedaj znotraj te tlačanske skupine ne zgodi kako razslojevanje bopgganimarad.
5) Davčno-prispevkovno-trošarinsko-dajatveno in podmizno-dogovorno, ter absolut-skupnoskledno poskrbeti, da so efekti novega, od EU in zahoda zapovedanega ogabnega kapitalizma s prostim trgom, do pičice enaki onim v socijalizmu inkarancije prve v Kranjcef.
6) Cen na žalost ne morejo poidmiznodogovrno manipulirati navzdol (kot je bilo v socijalizmu I 1.0, in je še vedno na Kubi), lahko pa nekatere navzgor, zato vsaj to izrabijo, da jim hitrost nastajanja Naših lastnikof nazi-interesanetof še malo naraste. Kartel, kartel uber ales!
Itd...lahko bi še cele tedne opisoval to genijalno kreacijo tovarišef, ki se ji "zgodba o uspehu" reče. Zgodba o uspehu komunajzer projekta zasužnjenja 99,5% Slovencev v benefit in na veselje par promilov komu-fevdalcef.
Lp shaman
Spoštujem namreč tudi slovenski jezik. Naši predniki so se tisočletja trudili, da so ga oblikovali in izpilili, mi pa ne spoštujemo njihovega truda. Hec je hec in mi je všeč. Včasih je pa le preveč.
sporočil: 498
BSajovic je napisal(a):Da nisi ti kaki tržiški župan undercover. Lapendranje je v skladu z logiko stranke.
Kakovost življenja = standard ? Mićo, pa kje ti živiš ? Oh, saj. V ZDA. Tam je to res. Tu ? Tu pa poznamo še nekaj zate bogokletnega. Možnost uživati v prostem času in ne misliti na dodano vrednost. Sicer čedalje manj, a vendar. Ko bomo s tem nehali, bo tudi standard življenja večji. Kakovost pa manjša. Še kakšno o tem, da v svojem sestavku MM uporablja umazane eknomsko-izračunalne trike, ki jih lahko spregleda vsak, ki ni ravno prešprical vseh ur ekonomije (ali pa samoupravljanja s temelji marksizma ;) ) ? Najprej : če je kakovost življenja (?) odvisna od menjalnega razmerja USD/EUR in je (po MM-ovo) tem boljša, čim slabše (za dollar) je to razmerje, potem to pomeni da morajo ZDA čim slabše gospodarsko stati, da bodo imele čim boljšo kakovost življenja ? Končno mi je jasno, kam jih vodi Bush. V bljšo kakovost življenja .... Drugič : kava v starbucksu ali pa pri nas v kavarni - ko smo ravno pri kakovosti ? Za večjo kakovost se pač več plača. Za splačino (evo, da uporabim jugo izraz) v starbucksu sam še toliko ne bi plačal. si je tista kakovost ne zasluži. Da ekonomist ne ve, da se večja kakovost več plaća je pravzaprav grozljivo .... Glede na kakovost tega članka upam, da mu niso prav veliko plačali. No, pa če je v EUR, bo v USD na koncu kar kakovosten honorar.
Enostavno - tudi sam si prizadevam, da bi preživljal prosti čas brez misli na dodano vrednost. Ampak, kurc, ko pa zgleda da morem vsaj 20 let delati in vlagati pol plače v to da si privoščim luknjo v bloku.
Se pa priporočam forumskemu kolegu, da mi ga šenka, obljubim, da nekaj časa ne bom mislil na dodano vrednost;)
sporočil: 5.625
Pia je napisal(a):
Pa si prebral link, ki si mi ga podal. Preberi ga, pa boš potem povedal, kakšen osebni stečaj je država predlagala!
Problem je v tem, da vsako kaznivo dejanje zastara v določenem roku, če pa nekdo ostane dolžnik, lahko upnik dolžnika preganja v nedogled. To v kratkem pomeni tole; če sem si nezakonito pridobila denarno korist (pa reciva 5000Euro), zastara to kaznivo dejanje v petih letih, če pa sem si izposodila 5000 euro, me upnik lahko preganja do konca življenja in po smrti so dolžniki moji otroci.
To je nepošteno!
Pošten upnik, ki dolg prizna, a ga zaradi različnih spremenjenih okoliščin ne more odplačati, je preganjan do smrti, potem pa njegovi dediči.
Lopov pa je po petih letih oproščen vsakega pregona, ker njegovo dejanje po zakonu zastara.
hehe, dolga na vrneš in zdaj je nepošteno, da te upnik preganja? kaj pa upnik, ki si mu denar dolžen? če se on počuti prikrajšan, je pa vseeno? kje jih pobiraš, zbrana dela marxa in engelsa? marksistični članki janeza janše?
sporočil: 318
Na trgu zdravstvenih storitev v Sloveniji se zaradi določenih cen
količinsko prilagaja ponudba. Nič ne pomaga, če imam v zavarovanje
"vse vključeno", če moram na poseg čakati toliko časa, da medtem
škripnem.
To je prav tako kot v centralno planskem gospodarstvu: cene so ugodne, police pa prazne. Zato moraš kupiti pod polico po črnoborzijanski ceni...
To je prav tako kot v centralno planskem gospodarstvu: cene so ugodne, police pa prazne. Zato moraš kupiti pod polico po črnoborzijanski ceni...
sporočil: 4.340
lecner je napisal(a):Ha, če pa primerjaš kakovost življenja družbenih parazitov, potem je Slovenija nedvomno destinacija #1 na tem planetu. Še dobro, da tuji delomrzneži (še) niso tega ugotovili.
Kakovost življenja niso samo nižje cene. V ZDA 17 leniki ne dobivajo Zoisove štipendije za nakup trave, študentje ne dobivajo bonov za nakup Big Mackov. Niti študentje ne dobivajo bonov za 3X ponavljanje letnikov in desetletja trajajoči študij. Podjetja ne sponzorirajo študentskih zabav. Otroci brezposelnih staršev nimajo zastonj vrtca, ker neumni amerikanci še niso uvedili, da brezposelna mati nima časa, da bi gledala čez svoje otroke. V ZDA se po ulicah ne sprehajajo možje v črnem, ki bi od vsaskega imetnika stanovanjske hiše zahtevali po 50$ kot varščino, da mu ne bo pogorela hiša (v fimih so to gangsterji, mi pa jim pravimo dimnikarji). Kar se tiče najemnin... samo kažejo kako visok standar imamo Slovenci. Ameriški delavci ne živijo v enostanovanjskih hišah, vrednih 800.000$. Torej pozabite na human development index in podobne neumnosti, kajti Slovenci v resnici živimo najboljše na tem planetu, samo ostale vrste ne vedo kaj je kakovost življenja.
sporočil: 13.643
vuksan je napisal(a):
Avtor je sicer v naslovu napovedal govor o kakovosti življenja, ampak me je kar malo razočaral, ko je ostal pri cenah proizvodov in storitev. Kakovost življenja ima tudi druge komponente (od občutka fizične varnosti, stabilnosti zaposlitve, stabilnosti družinskih vezi,količine/kvalitete prostega časa, kvalitete bivalnega okolja, kvalitete šolstva-tudi osnovnega, ne samo elitnih univerz, itd..). Sploh ne nakazujem, da so ZDA glede tega nujno nekje pri dnu razvitih držav, samo pravim, da naslov članka napoveduje več kot daje.
strinjam se s tabo, vukasan - tudi sam mislim, da je kvaliteta življenja v RS dosti slabša kot pa v ZDA !...
sporočil: 3.657
shaman je napisal(a):Ali si tokrat dobil kadivo po glavi? Srbija je Amerika, bre! Najbolji kvalitet zivota je u Guci :-)
MIĆO ĆEBOŠ TI TAKO PISAO POTME POJDI UFILADELFIJU DAVEŠ DASI SRAMOTA ZQA VSE NAS KEJSMO TU PRIŠLI DABOŠ VEDEL DANAM DELAVCOM JE TU USLOVNIJI UŠEČ IDA SO NAM NAŠE TAJKUN SVINJE BOLJ UŠEČ KOT TI SI PISAO VEČKRAT DASO KOTPA DABI NAM TUJEC DOLOČAO CENE I PLAČE NALEZIO SEBI MALO KULTURE INEHAJ PLJUVATI PO NAŠOJ DOMVINI SLOVENIJE KERSI TI ŠE PRIMAMI IN SI IMAO PRILIKU UVLADI SICER TE RAZUMEM DA JANŠA JE DIKTATOR PA NISI NIĆ NAREDIO. UČAS KDAR TO PRBEREM KARSI VEDNO PROVOCIRAO BITI NAJRAJŠE EDNU NA GOBCA USEKAO IDA SETI TRESE KERSI SE ZREDIO. OSTANI TAMO U SVOJU AMERIKU MI NERABIMO TU NEOLILARIZAMA DA BOGATI IAMJU ŠEVEĆ ANAM DELOVCOM DASE ZANJDIŠ KAKR ZNAŠ. LP shaman
barbarabernik je napisal(a):
Gospod Mrkaic je zelo lepo pisal o stvareh, ki jaz velikokrat razmišljam. Jaz živim šest let v Sloveniji drugače sem pa celo življenje preživela v Ameriki (New York, New Jersey, Washington DC in Atlanti). Mnogokrat me ljudje vprašajo kje mi je življenje bolj všeč? Hmmm, dobro vprašanje. Neslednje stvari mi pridejo na misel. Moram reči, da težko verjamem kako neverjetno nizke so povprečne plače v Sloveinji in kako drago je življenje tu. Res je da v Ameriki ljudje delajo več ampak tudi prevzemajo odgovornosti pri delu kar tukaj vidim, da je mentaliteta še precej socialistična in se mnogo ljudi izogiba kakršne koli odgovornosti nad svojim delom itd. Te hribe pa mali kotiček morja prodajajo slovenci kot da bi bilo nevam kaj! Poglejte čez mejo v Italijo, Avstrijo, da ne govorim o Franciji, Španiji! Vsaka dežela ima lepe stvari. Amerika ima čudovito pokrajino. Take nekulturnosti in nesramnosti kot jih človek sreča v Ljubljani jih v Ameriki še nisem videla. Ljudje enostavno ne znajo kulturno čakati v vrstah; će se nova vrsta odpre vsi od odzadaj divjajo da so prvi; parkiranje je kavbojsko in vidiš avtomobile vsepovsod, tudi na travi in na parkingu za invalide! To v Ameriki ne vidiš. Slovenci, ki tako radi pluvajo na Ameriko ( zaradi zavidanje) se bi lahko naučili malo kulture, odprtosti in prijaznosti. Ful kul, kajne?
Bravo Barbara!
Živimo balkansko, pa bi bili radi kultivirani Evropejci ali pa vsaj zaničevalni do Amerikancev.
Da bi šlo nekaj po vrstnem redu, pa kaj je za vami. Kdor se prej znajde, naj prej melje. Taka je naša miselnost. V Ameriki se sosedje poznajo in si pomagajo med seboj. Vsepovsod naletiš na nevladne organizacije, ki skrbijo za pomoči potrebne. Pri nas so taki ljudje izsiljevalc in lenuhi. Nihče ne verjame, da te lahko v življenju doleti kaj hudega in na to nimaš vpliva. Temu primerno se ljudje tudi vedejo. Stanovalci enega bloka se ob srečanju ne pozdravijo. To je naša super kultura.
Živela sem v bloku v Nemčiji, pa so me od prvega dne vsi prijazno pozdravljali. V Angliji te ljudje pozdravijo in prijazno ogovorijo tudi, če te ne poznajo. V 100 stanovanjskem bloku pa si sosedje pomagajo, tudi če je sredi noči in jim res ne bi bilo treba. Še Italijani so bolj ljubeznivi do tujcev, kot pa smo mi med seboj. To, da nihče nič ne dela in ne nosi nikakršnje odgovornosti, je pa že pregovorno. Socializem je bil pač tak. In dobre stvari človek rad obdrži.
Pri nas bi vsi radi imeli službo, dobro plačo, pa nobene odgovornosti in nobenega dela.
sporočil: 897
Pia je napisal(a):
Pa si prebral link, ki si mi ga podal. Preberi ga, pa boš potem povedal, kakšen osebni stečaj je država predlagala!
To je nepošteno!
Neverjetno kakšne bolne ti stresaš. To, da mora nekdo odplačati dolg te moti. Še po smrti bi morali dolžniško golazen preganjati, ne samo za časa življenja.
sporočil: 13.643
gsavli je napisal(a):
Naš health care sistem TM ti pa ponudi vse "zastonj", le da včasih posthumno. Po moje je bolje, da plačuješ pregledno (da veš komu plačuješ in kaj ti ta, ki mu plačuješ, točno ponuja) in si obdelan do konca v največ enem tednu.
Doslej sem trikrat (seveda neuspešno) reanimiral ljudi, ki so doma čakali na vrsto za zamenjavo aortne zaklopke. To je pa Slovenski health care.
povej mi nekaj - a si kdaj koga sploh uspešno ?... jaz namreč sem !... ;-)
mimoidoci je napisal(a):Krepko me ta pristop spominja na TAM, SIJ, Litostroj, SCT, LJU cistilno napravo in podobno! Hermes-Softlab so sreca resili Srbi.
ONO ŠTO JE JOŠ VAŽNO I ŠTO DRUG ENFRICE NIKAKO NE SPOMINJE JE TO, DA SLOVENCI NIKAD NISU SHVATILI PROJEKTNOG PRISTUPA NEKIM PROBLEMIMA. TOKOM IZGRADNJE NAŠE UKUPNE ZAJEDNICE NIKAD NISMO USPJELI DA SLOVENCIMA OBJASNIMO NAJVAŽNIJE TRI FAZE U TOKU IZVOĐENJA PONEKIH VEOMA SLOŽENIH RADNIH PROJEKATA KOJE SE ZOVU:
1. FAZA: LAKO ČEMO
2. FAZA: SAMO ŠTO NIJE
3. FAZA: E JEBIGA
Enfrice je pozabil, da smo bili YU Zahod in postali EU Jug z dodatnih 8 let stagnacije in 5K$ zunanjega dolga. "EU zdaj" se zgodila po 15 letih. Lahko bi bilo hitreje pa sse z nizimi davki in brez Balkanskih vojn. Zal zgodovino pisejo zmagovalci po Orvelu i Makijaveliju...
lukav je napisal(a):Kaj je bolj pošteno, da denar ukradeš?
hehe, dolga na vrneš in zdaj je nepošteno, da te upnik preganja? kaj pa upnik, ki si mu denar dolžen? če se on počuti prikrajšan, je pa vseeno? kje jih pobiraš, zbrana dela marxa in engelsa? marksistični članki janeza janše?
Vsaj to bi iz napisanega lahko razumeli, zakaj se pri nas lahko tako na veliko krade.
Pa razumete samo tisto, kar je napisano in povdarjeno, ali pa še tega ne. Pomembno je, da se posmehujemo drugim, ki so slabotnejši od nas. To je ves humanizem, ki ga premorete; režati se skupaj s posmehljivci in ciniki in poniževati ljudi.
Navadno so to stari dolgovi, ki so še iz časov, ko so bile obresti 50% mesečno in to pri bankah in na črnem trgu. Banke so neodplačan dolg predale zavarovalnicam, te pa so nabile še svoje obresti. Tak dolg je iz dolga za pralni stroj in štedilnik, lahko prerastel v vrednost celotne hiše. O tem govorim. In to omogoča naša pravna država. Kaj omogoča, ščiti!
gogi2 je napisal(a):Upam, da ti je kdo dolžan in ti ne bo nikoli odplačal. In upam, da ti bo nekdo preostanek tvojega premoženja pokradel in boš izvedel kdo, prav v času, ko bo kaznivo dejanje zastaralo.
Neverjetno kakšne bolne ti stresaš. To, da mora nekdo odplačati dolg te moti. Še po smrti bi morali dolžniško golazen preganjati, ne samo za časa življenja.
Veliko zabave!
sporočil: 113
Mislim, da zelo pretiravaš.
Kako se naj ljudje v trideset in petdeset nadstropni stolpnici med seboj poznajo, če sosed soseda ne pozna. Slovenski novira, ki je bil na delu v ZDA je povedal, da v več letih bivanja v istem bloku (nebotičniku) ni spoznal niti enega soseda.
Zadnjič je bila novica, da je človek ležal sredi ceste in mu nihče ni pomagal,. Kot opravičilo se navedli, da je bila to rizična (nevarna) četrt. Da seveda ne govorimo o nesrečnikih, ki jih ulične tolpe mlatijo ali pobijajo drugim pred očmi. To so resnična dejstva.
Da smo pa Slovenci še zmeraj solidarni, imamo dokaz tukaj:
brezplačne krvodajalske akcije in velika pomoč popolnim neznancem ob nesrečah. Tako smo videli kar nekaj na novo obnovljenih ali celo celih na novo zgrajenih hiš, ki so bile uničene zaradi požara sli plazu ali poplav (npr. Železniki).
Ne morem verjeti, da se zunaj vse hvali, doma pa vse kritizira.
Ampak, kaj hočemo, na daleč se vse blešči.
Kako se naj ljudje v trideset in petdeset nadstropni stolpnici med seboj poznajo, če sosed soseda ne pozna. Slovenski novira, ki je bil na delu v ZDA je povedal, da v več letih bivanja v istem bloku (nebotičniku) ni spoznal niti enega soseda.
Zadnjič je bila novica, da je človek ležal sredi ceste in mu nihče ni pomagal,. Kot opravičilo se navedli, da je bila to rizična (nevarna) četrt. Da seveda ne govorimo o nesrečnikih, ki jih ulične tolpe mlatijo ali pobijajo drugim pred očmi. To so resnična dejstva.
Da smo pa Slovenci še zmeraj solidarni, imamo dokaz tukaj:
brezplačne krvodajalske akcije in velika pomoč popolnim neznancem ob nesrečah. Tako smo videli kar nekaj na novo obnovljenih ali celo celih na novo zgrajenih hiš, ki so bile uničene zaradi požara sli plazu ali poplav (npr. Železniki).
Ne morem verjeti, da se zunaj vse hvali, doma pa vse kritizira.
Ampak, kaj hočemo, na daleč se vse blešči.
Barbara, upam, da se v dezeli pocutite bolj varno kot v ZDA?
Pa sse kaksno napisite o vasih ekspertskih izkusnjah z
zdravstvenim varstvom. ZDA z 30. mestom na svetovni listi
umrljivosti je glih pred Kubom.
Najpogosteje se sklicujem na Hrvaskega Zida iz Silicijske doline: Lahko podate sse 100 pripomb na Kalifornijo no to je najboljse mesto na svetu! TA clovek ve ker je emigriral prvo v Izrael in potem cez Kanado v ZDA.
Najpogosteje se sklicujem na Hrvaskega Zida iz Silicijske doline: Lahko podate sse 100 pripomb na Kalifornijo no to je najboljse mesto na svetu! TA clovek ve ker je emigriral prvo v Izrael in potem cez Kanado v ZDA.
sporočil: 5.625
Pia je napisal(a):
Kaj je bolj pošteno, da denar ukradeš?
Vsaj to bi iz napisanega lahko razumeli, zakaj se pri nas lahko tako na veliko krade.
Pa razumete samo tisto, kar je napisano in povdarjeno, ali pa še tega ne. Pomembno je, da se posmehujemo drugim, ki so slabotnejši od nas. To je ves humanizem, ki ga premorete; režati se skupaj s posmehljivci in ciniki in poniževati ljudi.
Navadno so to stari dolgovi, ki so še iz časov, ko so bile obresti 50% mesečno in to pri bankah in na črnem trgu. Banke so neodplačan dolg predale zavarovalnicam, te pa so nabile še svoje obresti. Tak dolg je iz dolga za pralni stroj in štedilnik, lahko prerastel v vrednost celotne hiše. O tem govorim. In to omogoča naša pravna država. Kaj omogoča, ščiti!
celo sam sem odplačeval tovrstne dolgove za svojo mamo, pred in po njeni smrti. pa nisem klical na pomoč države ali davkoplačevalcev. rešitev, kako se izogniti vračanju dolgov je čisto enostavna: ne zadolži se.
gogi2 je napisal(a):Prej bo res obratno. Oderuhi so veselo posojali denar, saj so vedeli, da pravne države ni oziroma je na njihovi strani. Obresti, ki so jih zaračunavali, bi bil vesel vsak borzni špekulant. Do 50% dobička v mescu dni, ne prideš kar tako.
Kako pa ti bluziš. Te dolžniške sirote, o katerih pišeš, so imele kar nekaj let možnost odplačati svoj dolg z zneskom, ki je bil samo dvakratnik glavnice. Tako so lahko z blagoslovom in s pomočjo države opljačkali upnika.
Država je samo omejila obresti, pa so že dolžniki pokradli upnika.
Balkanska posla, samo Balkan lahko "pljačka" na tak kulturen način.